Sök
TALANG 2020
Gabriel Säll.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Talangen fick uppfylla drömmen: "En mäktig känsla"

Som liten grabb i Bureå, två mil utanför Skellefteå, drömde Gabriel Säll om att få dra på sig Skellefteå AIK-tröjan och representera favoritlaget.
Tidigare i år fick den 17-årige forwardstalangen göra sin SHL-debut för västerbottningarna.
– Det var en mäktig känsla att stiga ut i en fullsatt Tegera, säger Säll till Hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)

I dag rullar vi vidare i serien Talang 2020. Här ska ni få möta en 17-årig juniorlandslagsspelare vid namn Gabriel Säll. Till vardags spelar han för Skellefteå, men han har rötterna i Bureå. Alltså samma klubb som fostrat Skellefteås svenska mästare från 1978, Johnny Forsman.
– Jag vet inte var Bureå är känt för, men det ligger två mil utanför Skellefteå, berättar Gabriel Säll då hockeysverige.se träffar honom på Arlanda för en intervju.
– I början av min karriär var det närmare att spela där än i Skellefteå. Sedan gick Bureå i ”konken” (konkurs) och då var jag tvungen till ett klubbyte, vilket var nyttigt för mig. Först gick jag vidare till Clemens, men det blev för långt för mina föräldrar att sitta och köra dit.
– Då gick jag till Lejon. När jag spelade där fick jag chansen i Skellefteå under en cup. Efter den behöll dom mig.
– Tiden på uterinken hemma i Bureå är ändå fortfarande något jag gärna kollar tillbaka på. Jag var där och gled för något år sedan. Då fick jag lite nostalgikänsla så den kommer alltid vara något som betyder någonting för mig.

Vad var det som fick dig att börja med hockey hemma i Bureå?
– Jag vet egentligen inte. Jag var mer fotbollsinriktad. Pappa spelade fotboll och var också ganska bra på det. Sedan prövade min brorsa (Hugo) att spela hockey i Bureå. Idag är han målvakt, men då var jag med och kollade när han spelade.
– Jag var ganska blyg som liten så jag satt mest med och kollade. När han spelat en säsong började jag också. Jag tyckte det var jättekul att ligga och crawla mig fram på isen, skrattar Skellefteå-forwarden.

Två år äldre Hugo Säll har också varit en viktig person i Gabriels hockeyliv.
– Han har betytt väldigt mycket. Jag har kollat på honom under hela min uppväxt. När han sedan blev målvakt blev det för mig att en stor del av somrarna att stå och skjuta på honom istället för på en trämålvakt.
– Vi köpte en is-platta. Han fick dra på sig utrustningen och sedan stod jag och sköt slagskott på honom. Det var bland det bästa jag visste under somrarna.

Gabriel Säll.Gabriel Säll.Foto: Ronnie Rönnkvist

PENDLAR TILL TRÄNINGARNA  

Det hände också att Gabriel Säll fick några slagskott på sig iförd hockeyutrustning.
– Ja, jag fick pröva det där någon gång, men jag räddade inte så många puckar så det var inte lika roligt, säger han med ett leende.

Varför blev det hockey till slut trots att du från början var en fotbollskille?
– När det började gå bra för mig i hockeyn spelade jag fortfarande fotboll i Hjoggböle, en liten fotbollsklubb där jag bodde. Jag tänkte att det gick bättre i hockeyn än i fotbollen och då valde jag hockeyn.

Hur blev det med pendlingen in till träningarna i Skellefteå?
– Vi pendlar fortfarande, men det har fungerat bra. Jag har en mormor som bor två kilometer från hallen. Jag sover över där ibland när vi har sena träningar.
– Sedan går jag på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå. Det är inte heller speciellt långt att ta sig mellan gymnasiet och hallen. Dessutom är pappa materialare i Skellefteås J20, vilket underlättare resandet.

SHL-DEBUTERADE MOT LEKSAND  

Gabriel Säll har haft en fin utvecklingskurva senaste säsongerna. Själv tror 17-åringen från Bureå att det handlar om hans inställning till hockeyn.
– Jag jobbar hårt och är målinriktad. När jag var liten satt jag med Skellefteå AIK-mundering och såg på dom stora stjärnorna när dom spelade. ”Jag vill också kunna skjuta så där någon gång” så jag stod sedan och nötte på rampen.
– På senare tid har jag börjat träna mer spänst, vilket gjort att jag fått lite högre fart i mitt spel. Det har framförallt en ganska stor betydelse när man kommer ut och ska spela på landslagsnivå.
– På internationell nivå måste man ta snabbare beslut. Har du högre fart får du också lite mer tid med pucken.

Hur var det att dra på sig landslagströjan första gången?
– Det var oförglömligt och något jag strävat efter länge. Under förra säsongen fick jag besked om att jag var reserv. Jag kände att ”nu är jag nära”. Då var det bara att träna hårdare. Idag är jag väldigt glad över att jag hållit mig kvar och nu ska jag fortsätta jobba för att få flera chanser.

Nationalsången?
– Då var det gåshud, skrattar Hugo Säll.

Vad tror du är nyckeln till att du är med i landslaget?
– Jag skulle säga att det är mitt hårda jobb och att jag kan producera båda vägarna. Jag är coach-bar och kan göra det mesta, vara både ”defence” och offensivt.

Gabriel Säll har även fått känna på SHL-spel med Skellefteå i en match.
– Klart att det var en mäktig känsla att stiga ut i en fullsatt Tegera. Dom har riktigt bra fans där nere så det var gåshud och ett leende på läpparna när jag åkte ut till den matchen. Dessutom vann vi, vilket var en riktigt skön känsla.

Gabriel Säll under sin SHL-debut tidigare i år.Gabriel Säll under sin SHL-debut tidigare i år.Foto: Christoffer Cederberg/Bildbyrån

SÄNKTES AV MODOTALANGEN  

Förra hösten råkade Gabriell Säll ut för en allvarlig huvudskada i en match mot Modo.
– Det var i min J20-debut. En lite olycklig smäll. Jag hade varit inne länge och skulle dra en dragning i stället för att åka skridskor. Då kom (Mattias) Norlinder in lite olyckligt och träffade hakan på mig. Jag kommer inte ihåg själva smällen utan bara återsett den efteråt.

Hur mådde du efter smällen?
– Första dygnen var jag lite illamående, men det blev bättre. Sedan fick jag gå den här hjärntrappan och efter tre veckor var jag tillbaka.

Känner du något av det idag?
– Nej, inte längre.

Har du haft kontakt Norlinder efter den här smällen?
– Han skrev ett meddelande till mig på Instagram dagen efter och bad om ursäkt. Jag tycker det var ganska fint av honom, avslutar Gabriel Säll.

FAKTA

Fem snabba med Gabriel Säll

  • Idol som liten?
  • – Peter Forsberg. Han kunde tacklas, skjuta, dribbla, gjorde mål och dessutom var han ödmjuk.
  • Senaste låten på dig Spotify?
  • – Svag med Victor Leksell
  • Hamburgare eller en stor räksallad?
  • – Hamburgare. Ska jag vara ärligt är jag inte så mycket för räkor.
  • Vad är det bästa i Bureå?
  • – Hockeyrinken och att det är nära till allt.
  • Bästa hockeyminne?
  • – Tredjeplatsen med J18 förra säsongen.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten