Niclas Lundgren bröt med Brynäs och är nu tillbaka i gamla jaktmarker.
Foto: Bildbyrån
SHL

”Det klickade inte i Brynäs – vi kom snett”

ANNONS

Niclas Lundgren är tillbaka i Växjö, klubben där han vann SM-guld 2015. 
Efter nästan två säsonger i Gävle bröt han kontraktet med Brynäs efter att ha fått lite speltid under en längre tid. 
– När jag värvades till Brynäs var väl tanken aldrig att jag skulle sitta på läktaren, säger 30-åringen till hockeysverige.se. 

– Det klickade kanske inte riktigt med Brynäs där och då hörde Växjö av sig och då kändes det som en jäkligt kul grej att komma tillbaka. 

Så beskriver Niclas Lundgren beslutet att byta Gävle mot Växjö. 

”GICK INTE SOM JAG HADE TÄNKT MIG”

Han spenderade nästan två säsonger i Brynäs men tidigare i veckan kom beskedet att 30-åringen bryter kontraktet med klubben. Han menar dock att det var en bra tid trots att det inte riktigt stämde ute på isen. 
– Det har varit en bra tid. Det är en jättefin stad och en bra organisation så jag har egentligen inget att gnälla på. Just för egen del så gick väl kanske inte hockeyn som jag hade tänkt mig. Så kan det vara ibland men det är klart att det inte var så roligt att det inte gick som förväntat. Det är inga bittra minen från något håll. Som sagt så klickade det inte riktigt och det blev inte som någon hade tänkt sig. Därför kändes det som en bra lösning för oss båda att det blev som det blev, säger backen och fortsätter: 
– Det blev bara så och det är bara att acceptera. Jag är glad att Växjö känner att jag har något att bidra med och att de ville ha tillbaks mig. Det är jag väldigt tacksam för. 

Nilcas Lundgrens tid i Brynäs blev inte som någon hade hoppats. Nilcas Lundgrens tid i Brynäs blev inte som någon hade hoppats. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Vem tog initiativ till att bryta kontraktet?
– Vi kom överens. Situationen var lite konstig så då satte vi oss ner och pratade med varandra om hur vi skulle göra. Det var ett beslut i samförstånd kan man säga. 

”VAR INTE NÖJDA MED ATT INTE NYTTJA MIG”

Under stora delar av sin tid i Brynäs brottades Lundgren med knapp istid. Efter årsskiftet spelade han bara två matcher för Gävlelaget – resten spenderade han uppe på läktaren. 
– Det är klart att man vill spela sedan är det en konkurrenssituationen oavsett var man spelar. Det kändes som att vi kom lite snett, att det var lika bra att försöka hitta något annat. Brynäs hade nog inte tänkt att det skulle bli som det blev för mig. Vi båda väl att det var bäst att göra så här om det gick att lösa det. Det blev som det blev och då kändes det bra att det gick lösa. 

Vad menar du när du säger att ni kom snett?
– Snett och snett… När jag kom till Brynäs så tänkte de nog aldrig att jag skulle sitta på läktaren och jag hade inte heller det i tanken när jag värvades hit. Jag tror inte att de var nöjda med att inte nyttja mig och jag var inte nöjd med att sitta där uppe. Det blev nog inte som någon hade tänkt sig, utan att vi hade något agg för varandra. 

Nu blir det alltså en återkomst till Växjö för Lundgren. Han spenderade fyra säsonger i Småland mellan åren 2012 och 2016. Där vann han bland annat ett SM-guld samt växte ut till en landslagsback.
– Jag har många bra minnen från tiden i Växjö. Det är klart att det känns bra att komma tillbaka. Jag hade flera väldigt bra år här. Det är skönt att hoppa in på ett ställe där man vet vad som förväntas av en och hur man ska spela med tanke på att det är samma tränare som när jag lämnade. Det känns som en kul grej att hoppa på. 

Niclas Lundgren vann SM-guld med Växjö 2015. Niclas Lundgren vann SM-guld med Växjö 2015. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Comebacken kom under torsdagen då hans Växjö ställdes mot Djurgården. Där fick han över 15 minuter i istid, en av hans högsta noteringar på hela säsongen.
– Det var riktigt kul, jäkligt skoj. Det var en tuff bortamatch så klart, Djurgården är ju väldigt bra på Hovet just nu. Bortsett från resultatet skulle jag säga att det var en riktigt rolig kväll att dra på sig Växjö-tröjan.
– Jag tycker ändå att det kändes bra för egen del. Det var kul att få förtroende direkt och vara med och spela samt bidra i mitt spel direkt från start. 

ÖPPNAR FÖR FORTSÄTTNING I VÄXJÖ

Flytten till Växjö innebär även att Niclas Lundgren kommer att tvingas slåss om den sista slutspelsplatsen mot sitt gamla lag, då det är just Brynäs och Växjö som fajtas om att ta sig till slutspel.
– Det blir ju ganska speciellt, det ska bli kul. Vi får kämpa mot varandra. Nu när jag är här så känns det som att det bara är att fokusera matcherna här. Jag önskade Brynäs all lycka till innan jag lämnade men nu är det klart att jag hoppas att vi i Växjö ska knipa slutspelsplatsen. 

Hans kontrakt med Växjö sträcker sig säsongen ut men från hans egen sida finns det intresse för att stanna i Småland längre än så.
– Absolut, jag har trivts bra här i alla år. Vi skrev bara säsongen ut här till att börja med och sedan får vi se vad det landar i, jag har själv ingen aning. Jag ska göra allt för att visa upp mig här nere. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch