Sök
David Printz är SHL:s äldsta spelare den här säsongen.
Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson
SHL

SHL:s äldsta spelare ser inte slutet: "Finns ju inget roligare"

David Printz fyller 40 år i sommar och är SHL:s äldsta spelare.
Trots det är Frölundas veteranback inte främmande för att förlänga karriären.
– För sju-åtta år sedan trodde jag nog inte att jag skulle spela så här länge. Så länge jag tycker att det känns bra kommer jag att fortsätta, säger David Printz till hockeysverige.se. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det finns inte längre några 70-talister i SHL. Per Ledin blev den sista när han representerade Malmö Redhawks under ett par matcher i fjol. Äldst i ligan den här säsongen är i stället backen David Printz i Frölunda, född 1980.

39-åringen, som fyller 40 i sommar, återvände till svensk ishockey 2016 efter att ha tillbringat fyra säsonger i utlandet. Då representerade han Karlskrona i två säsonger innan det blev degradering till Hockeyallsvenskan. I fjol hamnade han i Timrå innan han överraskande "trejdades" till Frölunda mot juniorbacken Filip Westerlund.

Det var ett byte som fick många att höja på ögonbrynen. Men när allt var sagt och gjort hade Printz blivit både Champions Hockey League-mästare och SM-guldvinnare med sin nya klubb. För Printz blev flytten ett lyft. 

– Det är klart att det är lättare att spela i en klubb som har bra struktur när man har bra spelare runt sig. Misstag som jag gör märks inte lika mycket här, konstaterar David Printz när hockeysverige.se träffar honom efter Frölunda förlust mot Djurgården.

Det är ingen kritik mot Karlskrona eller Timrå, bottenlag som båda tvingats lämna SHL de senaste åren.  

– Nej, det är så det blir. De har inte samma förutsättningar som Frölunda har. När Karlskrona kom upp fick de lägga mycket pengar på ombyggnaden av arenan och var såklart inte i närheten av den spelarbudgeten som en klubb som Frölunda har.
– Jag är bara glad att jag får vara här och spela hockey här. Det är klart att det är inspirerande. Du kan ju tänka dig själv att gå från en klubb som slåss för att undvika kval till att spela för en klubb som går för att spela om guld. Det blir en jäkla skillnad och inställning. Även om du kommer till jobbet varje dag i varje klubb och det kan vara bra  blir det ett annat fokus och en annan känsla.

David Pritz trycker till Växjös Pontus Holmberg.David Printz trycker till Växjös Pontus Holmberg.Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

"TAPPAR JAG I TEMPO BLIR DET JÄTTESVÅRT"

David Printz har alltid varit en back med fokus på de defensiva uppgifterna. I mångas ögon är han en spelartyp som egentligen inte borde passa in i dagens tempostarka hockey, men likväl har han hittat sätt att hålla sig gångbar i Sveriges högsta liga. Frölunda var så pass nöjda med hans prestation under sluttampen av fjolåret att han fick ett nytt kontrakt över den här säsongen.

Varken ålder eller spelstil har hindrat honom.

– Jag försöker hålla mig i form, träna bra och sedan är det upp till coacherna. Vissa matcher spelar man mindre, vissa matcher spelar man mer. Det är klart att det är dagsform som avgör, säger David Printz som snittar drygt 14 minuter per match den här säsongen.

Vad är det som gör att du fortfarande kan spela i SHL vid snart 40 års ålder?
– Jag har alltid tyckt att det har varit kul att spela, så jag har försökt hålla i gång hyfsat med träningen för att hänga med. Om jag tappar i tempo blir det jättesvårt. Nu har jag inte världens tempo till att börja med, men med placeringssäkerhet och genom att kunna hålla farten uppe någorlunda kan man spela så länge man håller sig skadefri, säger David Printz.
– Det jag kan känna i år är att jag kommit in bättre i den här säsongen när jag varit med från början och tränat hårt. Jag tränade mycket i Stockholm med en kille som heter Rickard Thunberg i Nacka. Det har hjälpt väldigt mycket att få kontinuitet i träningen även när man inte varit i Göteborg, för att i Frölunda tränar vi jäkligt hårt.

Har du förändrat träningen i takt med att hockeyn har förändrats?
– Absolut, speciellt med Rickard har det blivit annorlunda. Det är inte lika mycket tunga lyft som det var när jag började spela A-lagshockey. Det är viktigare att hålla sig skadefri men ändå vara stark. Jag tycker att det är en rolig och lite annorlunda träning. Man lär sig alltid något nytt.

David Printz.Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Känner du att det är aktuellt att fortsätta spela hockey även efter den här säsongen?
– Ja, det tycker jag. Jag har alltid sagt att jag ska bestämma mig när säsongen är slut. Så länge jag är i en säsong måste jag ha fokus på nuet. Sedan får man ta det beslutet i vår eller sommar. Just nu känns det som att jag vill fortsätta och spela ett år till. Vad det blir får vi se. Jag trivs självklart jättebra i Frölunda, så vi får se vad som händer.

Är du stolt över att vara SHL:s äldsta spelare?
– Ja, det är klart, men framför allt tänker jag mer på familjen när det gäller den biten, att barnen får uppleva att pappa spelar hockey. Det tror jag de tycker är ganska roligt samtidigt som jag tycker det är kul. Nu när de är lite äldre kan de ha lite minnen från det här.
– För sju-åtta år sedan trodde jag nog inte att jag skulle spela så här länge, men det har rullat på. Så länge jag tycker att det känns bra kommer jag att fortsätta. Det finns ju inget roligare att göra.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten