HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Vilka vill Björklöven möta i den allsvenska finalen?
ANNONS
Björklöven har varit Hockeyallsvenskans stora gigant den här säsongen och är sedan en tid tillbaka i praktiken klara för den allsvenska finalen. Men vilka vilket lag får de med sig dit? Och vilka vill man själv möta? 

Björklöven åkte på en roadtrip där möten med bottenlagen AIK och Västervik väntade. För seriens stora giganter kunde man tänka sig två enkla segrar, gärna med lite större marginal.

Men som jag påtalat tidigare finns det inga lätta matcher i Hockeyallsvenskan. Efter att spelet knackat i båda matcherna blev det dock två segrar, även om det inte var solklara sådana.

Efter matchen mot Västervik pratade jag med lagkapten Fredric Andersson om lite grus i maskineriet. Inte helt oväntat pekade han på styrkan att kunna åka hem med sex poäng trots att man inte var särskilt nöjd med sitt eget spel.

Olle Liss fyllde i att det var oerhört skönt att spela i ett lag som vinner trots att spelet lämnar mer att önska. Som han sa: ”Det var ett tag sedan man spelade i ett lag som hade den förmågan”.

Björklöven är sedan en tid tillbaka i praktiken klara för den allsvenska finalen. Frågan är bara vilket lag de får med sig dit?

DET VORE DRÖMFINALEN

På den positionen sitter just nu Björklövens största rival MoDo i förarsätet med fem poäng före både BIK Karlskoga och Timrå. Karlskoga har dessutom en match mer spelad efter att laget förlorade mot Södertälje under fredagen.

Just nu har vi alltså den häftigaste finalen Hockeyallsvenskan kan bjuda på; nämligen derby mellan forna SHL-klubbarna Björklöven och MoDo. Endast elva mil separerar Umeå från Örnsköldsvik, vilket garanterar utsålda arenor och ett fantastiskt stort intresse även i övriga hockey-Sverige.

Trots behagliga resor tror jag att Björklövenspelarna hellre ser att Timrå eller Karlskoga kniper den andra finalplatsen.

Poängfördelningen för Björklöven talar sitt tydliga språk i det här sammanhanget även om det kanske inte betyder särskilt mycket inför ”play off-matcher”. Karlskoga har avfärdats tämligen enkelt i lagens samtliga tre möten där den senaste var en ren överkörning som slutade 2-5 till Lövens favör. 

Mötena mellan Björklöven och MoDo brukar bli riktiga publikfester.Mötena mellan Björklöven och MoDo brukar bli riktiga publikfester.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

HUR TACKLAR MAN DET?

Timrå har endast producerat två mål mot Björklöven som knipit alla sex poäng hittills. På fredag är det dags för lagens tredje möte i en, återigen, förmodligen fullsatt A3 Arena. 

Baserat på tidigare möten infinner sig ofta en viss känsla om matchens utgång hos spelarna. Jag tror den känslan är tämligen god mot både Karlskoga och Timrå. Mot MoDo däremot tror jag inte den är lika positiv. MoDo leder dessutom poängfördelningen lagen emellan med 5-4. Det har varit riktigt tuffa matcher där MoDo alltså har dragit det längsta strået hittills även om man ska komma ihåg att i finalen är det antalet vunna matcher som har betydelse. På den punkten leder Björklöven med 2-1 efter att segrarna kommit på övertid och straffar.

Det ska bli intressant att se hur Björklöven inom en snar framtid tacklar det faktum att man faktiskt är klar för den allsvenska finalen. Nu vet jag inte hur upplägget såg ut för Per Kenttäs förra lag, IK Oskarshamn, som var i samma situation förra säsongen som Björklöven är i nu. Oskarshamn var relativt tidigt klart för finalen och började plötsligt förlora matcher mot motstånd man tidigare kört över. 

Det slutade med att laget gick in i finalspelet som rejäl underdog mot ett AIK som hade gått som tåget i seriens slutskede.

BJÖRKLÖVEN – BÄTTRE ÄN OSKARSHAMN

Nu vet jag inte om det ens är Kenttäs verk att träna ner spelarna för att sedan toppa formen inför säsongens viktigaste del, men det ska bli intressant att se hur Björklöven tar sig an seriens slutskede.

Nu ser jag förvisso ett bättre lag, spelare för spelare, i årets Björklöven än i fjolårets Oskarshamn. Även om man skulle träna ner sig inför avslutningen tror jag att Löven har ett för bra lag för att få någon större dipp.

Björklöven kommer att förlora matcher, men jag ser inga tendenser att man exempelvis skulle förlora två matcher i rad. Det är man alldeles för bra för.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL