Mora lämnade äntligen för deras del nästjumboplatsen efter en skräll borta mot topplaget Karlskoga. Detta på bekostnad av Kristianstad som föll klart mot Modo medan Björklöven fortsätter att ånga på i toppen efter att man planenligt slagit jumbon AIK i Stockholm.

AIK-Björklöven 2-5 (0-1, 1-1, 1-3)

AIK: Oscar MiltonOscar Ahlström

Björklöven: Justin CrandallAlex HutchingsAlexander ViklundFredric WeigelFredric Andersson

Toppen mot botten. Det kunde väl bara sluta på ett sätt? Ja, Björklöven skulle fortsätta sin otroligt fina form genom att besegra AIK men det var länge jämnt resultatmässigt.

Det var först när Fredric Weigel gjorde 1-4 i den tredje perioden som det kändes klappat och klart för serieledarnas del. Fram tills dess hade AIK varit med i matchen. Oscar Ahlström kunde snygga till siffrorna till 2-4 i powerplay men Björklöven kunde hålla undan för ytterligare reduceringsförsök, göra 2-5 och ta planenliga tre poäng från Stockholm.

Almtuna-Västerås 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 1-0)

Almtuna: Sebastian FaktVilliam HaagMarcus Karlström (avgörande straff)

Västerås: Fredrik JohanssonAnthon Eriksson

Almtuna har blivit rejält indragna i bottenstriden efter en räcka förluster på sistone. Man hoppades vända trenden mot ett Västerås som visserligen vann starkt mot Timrå senast men som också har lite diffus form.

Almtuna gick upp till en 2-0-ledning i mitten av den andra perioden efter mål av Sebastian Fakt och Villiam Haag. Gästerna från Västerås fick dock ett power play kort efter Almtunas 2-0-mål och förvaltade det när Fredrik Johansson sköt 2-1. Kontakt för Västerås som ångade på i jakten på en kvittering, som också skulle komma. Anthon Eriksson hittade rätt efter elva minuter in i den tredje perioden.

Matchen till förlängning och senare straffar där Almtuna genom Marcus Karlström äntligen kunde få med sig en vinst och bryta den negativa trenden.

Karlskoga-Mora 4-5 (1-3, 1-2, 2-0)

Karlskoga: Jesper KokkonenDennis FrölandMax WennlundTor Immo

Mora: Adam Masuhr x2, Mattias NørstebøJohan PerssonBrant Harris

Mora var inför omgången fortfarande under nedflyttningsstrecket även om man sakta men säkert närmat sig lagen som man haft framför sig. Det var nog inte heller många som trodde att gästerna skulle at sig över strecket när man gästade den målglada tabelltrean Karlskoga. Men Mora visade karaktär.

Man inledde råstarkt och backen Adam Mashur hade verkligen ställt in siktet inledningsvis och gav gästerna en oväntad drömstart när han hittade nättet två gånger på kort tid bakom Henrik Lindberg. Mattias Nørstebø följde upp med att skjuta 0-3 i powerplay. Karlskoga kunde dock kvittera i slutet av den första akten genom Jesper Kokkonen men Mora försatte att trumma på.

Johan Persson kunde på nytt utnyttja ett numerärt överläge för gästerna från Dalarna och utöka ledningen. Brant Harris fortsatte Moras fina kväll med att göra 1-5. Precis som i den första perioden fick Karlskoga in ett reduceringsmål sent. Den här gången genom Dennis Fröland.

Hemmalaget startade sedan en rejäl anstormning i början av den sista perioden och det blev rejäl nerv på slutet. Tor Immo kunde skicka in 4-5 när hemmalaget plockade ut målvakten och man var också nära att kunna hitta en kvittering men Mora lyckades hålla undan och ta tre oerhört viktiga poäng då man lämnade nästjumboplatsen.

Kristianstad-Modo 2-5 (0-3, 1-1, 1-1)

Kristianstad: Anton HeikkinenKalle Miketinac

Modo: Patrik KarlkvistKim RosdahlKalle JellvertDaniel SylwanderFredrik Olofsson

Ajajaj för Kristianstad. Det blev inte bara storförlust för hemmalaget när tabelltvåan Modo kom på besök. I och med att Mora överraskande lyckades besegra Karlskoga så tog man sig förbi Kristianstad i tabellen. Det innebär att Skånelaget nu är ny nästjumbo i HockeyAllsvenskan.

Mot Modo hade Kristianstad inte mycket att säga till om. Redan efter 02.30 in i matchen hade gästerna hunnit med att göra 0-2 och Kim Rosdahl skickade in 0-3 innan den första periodvilan i matchen.

Kalle Jellvert utökade ledningen till 0-4 i power play och då var det definitivt klappat och klart. Modo kunde till slut vinna med 2-5 och befästa sin andraplats i HockeyAllsvenskan. Nu fem poäng före trean Karlskoga.

Tingsryd-Södertälje 3-4 (1-1, 1-2, 1-0, 0-0, 0-1)

Tingsryd: Ludvig ElvenesRobin CarlssonJakob Heljemo

Södertälje: Ludwig BlomstrandNick Olesen (inklusive avgörande straff), Hugo Gustafsson

Ett oerhört intressant och viktigt möte på förhand då det skiljde tre poäng mellan lagen. En vinst för Södertälje skulle innebära att man tog sig förbi Tingsryd upp på den sista play off-platsen. Matchen blev också oerhört jämn där det svängde fram och tillbaka hela tiden.

Ludwig Blomstrand gav gästerna ledningen i power play men Ludwig Elvenes kvitterade strax därefter. Tingsryd kom ut starkt till den andra perioden och Jakob Heljemo kunde bara 01.38 in i den andra perioden ge hemmalaget ledningen för första gången i matchen. Men Södertälje gav sig inte utan Nick Olesen och Hugo Gustafsson kunde åter sätta Södertälje i förarsätet.

Tingsryd lyckades kvittera genom Robin Carlsson och matchen till förlängning och senare straffar. Där visade sig Södertälje var starkast när Nick Olesen sköt det avgörande målet. Tingsryd behåller alltjämnt den sista play off-platsen men Södertälje närmar sig allt mer.

Vita Hästen-Karlskrona 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)

Vita Hästen: Christopher FishIstván Bartalis

Karlskrona: Mikael Roslund

En match mellan två stabila mittenlag i Vita Hästen och Karlskrona. En målfattig match som tog fart först i den tredje perioden. Två snabba mål av Christopher Fish och ungraren István Bartalis gjorde att hemmalaget tog tag i taktpinnen.

Karlskrona kom tillbaka genom Mikael Roslund på straff men närmare än så kom inte Karlskorna och tre poäng till Vita Hästen.