IIHF
Landslagen
SKOGLUND: Det här är det sämsta jag sett
ANNONS

Varje match från damernas U18-VM livesänds på det internationella förbundets sida. Men med tanke på sändningarnas kvalité så hade de lika gärna kunnat låta bli. Nu drar organisationen bara ett löjets skimmer över sig själva.

Svensk damhockey har ett turbulent år bakom sig. Damkronorna åkte i våras ur A-gruppen och under hösten strejkades det för bättre villkor vilket innebar att viktiga träningstillfällen och matcher missades inför vårens B-VM, ett VM som är tänkt att bli vägen tillbaka. 

Men nog om Damkronorna. Jag har med tillförsikt sett fram mot JVM som inleddes igår. U18-VM för damer i Slovakien alltså. Jag har varit förväntansfull på att se vad som egentligen lurar där bakom. Vilka ska ta över och leda vårt a-landslag tillbaka till medaljmatcherna. För något nytt behövs verkligen. För det är i de sammanhangen som medaljmatcher en toppnation som Sverige hör hemma, oavsett om det handlar om damer eller herrar. Vi ska kunna leverera på två fronter.

Till min stora lycka visade det sig också att IIHF skulle livesända varenda match från VM och som planerat bänkade jag mig igår framför datorn för att ta del av Sveriges premiär mot Slovakien. Detta parallellt med killarnas premiär mot Finland på TV:n. Men jag stod bara ut i tio minuter. Jag kan stå ut med att det saknas kommentatorer, jag kan stå ut med att klockan bara räknar minuter istället för sekunder. Men vad jag inte kan stå ut med är det vedervärdiga fisheye-perspektivet på kameran.

Foto: Skärmdump från IIHF:s sändning.

Som ni märker på bilden så filmar den alltså hela planen hela tiden och det blir i stort sett omöjligt att hänga med i spelet. En twittrare uppmärksammade också det oerhört pikanta i att en så välkänd och välrenommerad klocktillverkare som Tissot sponsrar kalaset. Men matchklockan i sändningen kan alltså inte ens räkna sekunder? Jösses.

Kan hoppas det. Alltså humor att Tissot sponsrar sändningen och att grafiken är så tafflig att dom inte ens visar sekunder

Jag är för en gångs skull ledig hela jul och nyår, detta inlägg kunde jag dock inte hålla mig borta ifrån att skriva. Man kan tycka att någon som arbetar med att skriva om hockey får nog dos ändå, men det är skillnad på att kolla hockey när man arbetar jämfört med när man är ledig och kan slappna av på ett helt annat sätt. Nu hade jag planerat mitt schema under ledigheten minutiöst för att hinna med så mycket "ledighetshockey" som möjligt.

Men U18 blev ett rejält antiklimax. Den stora frågan jag ställer mig är: Hur svårt är det för det internationella förbundet att engagera en kameraman till varje match för att ratta kameran? Så man får lite bättre närvarokänsla genom rutan.

Vi snackar alltså den högsta nivån av VM-turneringar för juniorer, tjejerna spelar inte U20-VM. Vi snackar också att det snart är 2020, men IIHF kan inte ens erbjuda vettiga sändningar från turneringen. Det är tyvärr inget annat än direkt svagt.

Rent intressemässigt så drar damerna på långa vägar inte lika mycket som herrarna, varken publikt eller ekonomiskt. En plåt till en match i herrarnas JVM i Tjeckien går på cirka 200 spänn, för 5 Euro får man ett dagpass till damernas turnering. Inga konstigheter. Det handlar om efterfrågan. Det förstår även jag. Klart att TV-bolagen knappast står i kö för att sända damerna med fläskiga och välpaketerade sändningar. Jag fattar det. Men när inte ens arrangören av turneringen (IIHF) kan kosta på sig att få till en någorlunda respektabel livesändning. Då börjar man undra. Jag som följer Hockeyettan slaviskt kan garantera er att varenda, v a r e n d a, sändning jag sett från den ligan, vi snackar tresiffrigt, har varit klasser bättre än det IIHF skitit ur sig nu. 

Vill man ens promota tjejers hockeyspelande? 

Jag har med egna ögon sett hur klubbar i vår tredjeliga byggt upp vettiga produktioner från scratch, helt ideellt. Men det internationella förbundet kan alltså inte ens tillsätta en kameraman till våra största framtidshopp på damsidan. Jag upprepar: Det här direkt svagt.

Jag skrev innan att jag kunde acceptera en match utan kommentatorer och en vettig matchklocka. Vid närmare eftertanke tycker jag nog IIHF kunnat kosta på sig det också.

***

Efter att ha vunnit premiären mot hemmanationen Slovakien så blev det idag torsk för Sverige mot Tjeckien. Nu väntar en måstematch mot Schweiz på söndag. Förlust där och det blir en avgörande kvalmatch mot Slovakien för att stanna kvar i A-gruppen. Huvaligen så nervöst. Det blir väl tillbaka till fisheye-perspektivet för herr Skoglund. För det kan nämligen vara en av de viktigaste matcher som någonsin spelats på damsidan. Har vi råd att åka ur A-gruppen även på juniorsidan?


Backcheck, Forecheck, Tjeckien – del II


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL