Sök
IIHF
Landslagen
SKOGLUND: Det här är det sämsta jag sett

Varje match från damernas U18-VM livesänds på det internationella förbundets sida. Men med tanke på sändningarnas kvalité så hade de lika gärna kunnat låta bli. Nu drar organisationen bara ett löjets skimmer över sig själva.

Svensk damhockey har ett turbulent år bakom sig. Damkronorna åkte i våras ur A-gruppen och under hösten strejkades det för bättre villkor vilket innebar att viktiga träningstillfällen och matcher missades inför vårens B-VM, ett VM som är tänkt att bli vägen tillbaka. 

Men nog om Damkronorna. Jag har med tillförsikt sett fram mot JVM som inleddes igår. U18-VM för damer i Slovakien alltså. Jag har varit förväntansfull på att se vad som egentligen lurar där bakom. Vilka ska ta över och leda vårt a-landslag tillbaka till medaljmatcherna. För något nytt behövs verkligen. För det är i de sammanhangen som medaljmatcher en toppnation som Sverige hör hemma, oavsett om det handlar om damer eller herrar. Vi ska kunna leverera på två fronter.

Till min stora lycka visade det sig också att IIHF skulle livesända varenda match från VM och som planerat bänkade jag mig igår framför datorn för att ta del av Sveriges premiär mot Slovakien. Detta parallellt med killarnas premiär mot Finland på TV:n. Men jag stod bara ut i tio minuter. Jag kan stå ut med att det saknas kommentatorer, jag kan stå ut med att klockan bara räknar minuter istället för sekunder. Men vad jag inte kan stå ut med är det vedervärdiga fisheye-perspektivet på kameran.

Foto: Skärmdump från IIHF:s sändning.

Som ni märker på bilden så filmar den alltså hela planen hela tiden och det blir i stort sett omöjligt att hänga med i spelet. En twittrare uppmärksammade också det oerhört pikanta i att en så välkänd och välrenommerad klocktillverkare som Tissot sponsrar kalaset. Men matchklockan i sändningen kan alltså inte ens räkna sekunder? Jösses.

Kan hoppas det. Alltså humor att Tissot sponsrar sändningen och att grafiken är så tafflig att dom inte ens visar sekunder

Jag är för en gångs skull ledig hela jul och nyår, detta inlägg kunde jag dock inte hålla mig borta ifrån att skriva. Man kan tycka att någon som arbetar med att skriva om hockey får nog dos ändå, men det är skillnad på att kolla hockey när man arbetar jämfört med när man är ledig och kan slappna av på ett helt annat sätt. Nu hade jag planerat mitt schema under ledigheten minutiöst för att hinna med så mycket "ledighetshockey" som möjligt.

Men U18 blev ett rejält antiklimax. Den stora frågan jag ställer mig är: Hur svårt är det för det internationella förbundet att engagera en kameraman till varje match för att ratta kameran? Så man får lite bättre närvarokänsla genom rutan.

Vi snackar alltså den högsta nivån av VM-turneringar för juniorer, tjejerna spelar inte U20-VM. Vi snackar också att det snart är 2020, men IIHF kan inte ens erbjuda vettiga sändningar från turneringen. Det är tyvärr inget annat än direkt svagt.

Rent intressemässigt så drar damerna på långa vägar inte lika mycket som herrarna, varken publikt eller ekonomiskt. En plåt till en match i herrarnas JVM i Tjeckien går på cirka 200 spänn, för 5 Euro får man ett dagpass till damernas turnering. Inga konstigheter. Det handlar om efterfrågan. Det förstår även jag. Klart att TV-bolagen knappast står i kö för att sända damerna med fläskiga och välpaketerade sändningar. Jag fattar det. Men när inte ens arrangören av turneringen (IIHF) kan kosta på sig att få till en någorlunda respektabel livesändning. Då börjar man undra. Jag som följer Hockeyettan slaviskt kan garantera er att varenda, v a r e n d a, sändning jag sett från den ligan, vi snackar tresiffrigt, har varit klasser bättre än det IIHF skitit ur sig nu. 

Vill man ens promota tjejers hockeyspelande? 

Jag har med egna ögon sett hur klubbar i vår tredjeliga byggt upp vettiga produktioner från scratch, helt ideellt. Men det internationella förbundet kan alltså inte ens tillsätta en kameraman till våra största framtidshopp på damsidan. Jag upprepar: Det här direkt svagt.

Jag skrev innan att jag kunde acceptera en match utan kommentatorer och en vettig matchklocka. Vid närmare eftertanke tycker jag nog IIHF kunnat kosta på sig det också.

***

Efter att ha vunnit premiären mot hemmanationen Slovakien så blev det idag torsk för Sverige mot Tjeckien. Nu väntar en måstematch mot Schweiz på söndag. Förlust där och det blir en avgörande kvalmatch mot Slovakien för att stanna kvar i A-gruppen. Huvaligen så nervöst. Det blir väl tillbaka till fisheye-perspektivet för herr Skoglund. För det kan nämligen vara en av de viktigaste matcher som någonsin spelats på damsidan. Har vi råd att åka ur A-gruppen även på juniorsidan?


Backcheck, Forecheck, Tjeckien – del II


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten