Sök
Läktarna har gapat tomma i Rosvalla den här fiaskohösten.
Skärmdump Stay-Live Nyköping
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Säsongens största fiasko - vad händer nu?

Det råder knappast några tvivel kring att höstens riktigt stora flopp i Hockeyettan är Nyköping. Nu när laget bommat Allettan och kickat sin kombinerade sportchef och tränare hopar sig frågetecknen. Det som skulle vara så rätt blev bara så fel.

Vad hände egentligen med Nyköping?

Eller man kanske borde formulera frågan annorlunda:

Vad händer egentligen med Nyköping...nu?

För det största grundseriefiaskot säsongen 19/20 är så mycket mer än bara ett sportsligt misslyckande. Det är berättelsen om en klubb som körde fullständigt fel och rasade ner i skiten istället för att lyfta mot himlen.

Ni minns de optimistiska vindarna inför säsongen. Klubben skrotade namnet Gripen på a-laget och antog Nyköpings SK som nytt samlingsnamn för hela föreningen. Det togs fram nya matchdräkter. Den gamla riddaren återinstallerades på bröstet. Det gav sken av att något fräscht var på gång. Att det byggdes i alla fall lite av en hajp.

Dessutom sändes den tydliga signalen om att nu var det dags att steppa upp verksamheten och bli mer än bara det vårseriegäng man varit under sina två första säsonger sedan återkomsten till Hockeyettan. Att Fredrik Mälberg engagerades som så väl sportchef som tränare var ett bevis på den saken. Likaså plockades en lång rad på nivån väldigt skickliga spelare in. Det skulle bli satsning och den nya båschefen snackade om att vinna serien och bli ”det bästa Hockeyettan-laget i landet”.

Det blev precis tvärtom. Det blev ett rasande fiasko. För Nyköping och för Fredrik Mälberg.

För nu står vi här och det börjar lacka mot jul 2019. Nyköpings SK bommade Allettan med ganska bred marginal. Bara de fyra bottenlagen släppte in fler mål än vad laget gjorde och publiken sviker.

Med Nyköpings-mått mätt är snittet om 482 personer per hemmamatch rent uselt. För att sätta det i perspektiv. Den här säsongens nysatsning har lockat färre åskådare än vad Gripen hade på sina matcher när de påbörjade sin resa genom seriesystemet i division 3. Då packade 595 ihop sig på läktarna i grundserien i snitt. Året därpå hade man 7-800 i division 2. Faktum är att Nyköping sedan återkomsten i Hockeyettan inför säsongen 17/18 har ett tydligt dalande publiksnitt i grundserien. Från 828 till 578 till årets 482.

Och så har tränaren och sportchefen Fredrik Mälberg fått sparken efter endast en höst i klubben.

Här måste naturligtvis båda parter blicka stint i spegeln och rannsaka sig själva.

Det verkar inte ha funnits någon tydlig plan i hur föreningen skulle röra sig på sin väg framåt. Jag vet att det finns många som tycker att det är viktigt med egna produkter i a-laget och en del tår tycks ha trampats ömma när den nye sportchefen satte upp hårdare krav för att platsa i a-laget och började röra om i den juniorverksamhet som också lades som ansvar på hans bord när han klev in i föreningen. Tar man in Mälberg måste man vara beredd på att han inte kommer säga att ”ja ja alla ska få vara med, det ska vara mysigt och härligt”. Det är raka rör som gäller.

Han fick uppdraget att föra Nyköping framåt med de metoder han tror på. Innebörden av det verkar inte alls ha varit förankrad i föreningen. Det blev en krock när föreningen uppenbarligen inte gick i takt med sin nye ledare.

Samtidigt kan man knappast påstå att han själv lyckades som varken tränare eller som sportchef.

Det sportsliga resultatet talar för sig självt. Försvarsspelet var uselt genom i stort sett hela serien. Poängskörden blev därefter och inte ens en bitvis glimrande offensiv kunde i slutändan rädda laget. Det har så här i efterhand satts en del frågetecken för om spelglädjen fanns där. Det ligger förstås på tränaren.

Samtidigt var det så att spelarna som vällde ut ur klubben blev fler än de som plockades in. Man kan förstås ha full respekt för att tränaren ville ha en viss klass på spelarna i truppen. Men när ”dököttet” rakades bort hamnade Nyköping i en situation där truppen blev väldigt skadekänslig. Så fort några spelare var frånvarande blev Nyköping tunna och kunde knappt mönstra fullt lag.

Ärligt talat, att som sportchef skapa och acceptera den situationen låter varken särskilt konsekvenstänkande eller smart. Visst att det långsiktiga målet måste ha varit att stärka Nyköping, men förändring skapas inte över en natt. Det finns inga genvägar, man måste ta var sak i tur och ordning. Kanske hade det varit smartare att inte bygga om laget så fundamentalt år ett. Det hade definitivt varit ett måste att plocka in fler ersättare när spelare lämnade. Det ligger förstås på sportchefen.

Intrycket som kommer från Nyköping är att det blev lite väl mycket ”min väg eller ingen väg”-tänk och att det faktum att ishockey är en lagidrott, inte en one man show inte var något som det reflekterades över.

Det var en felrekrytering modell större.

Men jag skulle vilja påstå att Nyköping är en klubb som kört snett inte bara sportsligt.

Det är uppenbarligen en förening som fullständigt tycks ha bommat den lilla detaljen att information skapar intresse (intresse som de är i skriande behov av). Man har inte visat något direkt intresse att själva kommunicera med och berätta för sin publik.

Jag ska inte klanka på de ideella själar som skrivit inför match-texter och kastat ut en och annan tweet, de har garanterat slitit och gjort vad de kan. Men kommunikationen från ledningen är direkt pinsam.

”Och från klubben hörs det inget” (för att travestera ex-tränare Mälbergs favoritsångare) var en passande rubrik trots att spelare vällde ut ur klubben under hösten.

För att ta några exempel. Calle Krantz lämnade, men det enda som yppades från klubben var att han stod med under ”frånvarande” i inför match-texterna.

När Henrik Skoglund en månad (!) senare började nysta i varför han inte var med motiverade (ex) sportchef Mälberg med ”jag har väntat på ett läge att gå ut med ett samlat paket både gällande förluster och nyförvärv”. Goddag informationssamhället!

När en annan back, Markus Magnusson, också lämnade sträckte sig klubben till att kommunicera att han var ”borta på obestämd tid”. Jag fick själv ringa upp honom och höra att han lämnat Nyköping och lägenheten för att dra norröver och att det egentligen bara var klausul-situationen i hans kontrakt som hindrade honom från att spela med någon annan.

Man undrar ju lite anspråkslöst hur det egentligen står till med Henrik Olsén och Viktor Jörnevik som också stått på den där ”idag saknas”-listan i en smärre evighet...

Hemlighetsmakeri och radiotystnad. Drömmen för att skapa hajp kring en klubb (obs ironi).

De sportsliga resultaten och spelet som visas upp på isen är förstås huvudorsaken men underlåtenheten att jobba med kommunikation och information har förstås också en del i att intresset kring klubben är på rekordusel nivå när det borde vara tvärtom.

Så vad händer nu?

Det ryktas om att Lenny Eriksson, som flyttar till orten, kan vara aktuell som ny tränare. Men sen då?

Man står där med en tunn och skadekänslig trupp där det finns fog att ställa frågan hur många som egentligen är supertaggade på att kriga för just Nyköping. Samtidigt ska man förmodligen fortsätta betala sin entledigade sportchef/tränare som med tanke på den dubbla rollen förstås inte var helt gratis. Vi talar ju inte direkt om en rik klubb och man har när det kommer till elitlicensen redan bränt sitt kontrollår.

Där ovanpå har man uppenbarligen tappat publikens förtroende. Det har blivit rörigt och missnöjt i juniorleden och de ”egna” spelare som kanske hade kunnat fungera som lite utfyllnad har ju jagats på porten.

Det finns så att säga ett och annat att fundera kring för att vända fiaskot till något positivt.

Det är så klart inte så illa som när den förra ledningen 2013 tiggde till sig julklappskassan från medlemmarna och sen ändå körde klubben i fördärvet.

Men det vore väl synd att påstå att det ser särskilt ljust ut för Nyköpings supportrar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten