Fredrik Forsberg blev stor matchhjälte mot Timrå
HockeyAllsvenskan

Forsbergs kanon avgjorde toppmötet

Ett toppmötet som hade allt. Fina mål, kamp om varje puck och dramatik ända in i slutet. Matchen mellan BIK Karlskoga och Timrå levde verkligen upp till epitet: ”Toppmatch”. I den andra delen av tabellen rasade AIK fullkomligt ihop och Södertälje bröt Västerås fina svit.

Almtuna-Mora 1-2 (1-0, 0-1, 0-0, 0-0, 0-1)

Almtuna: Tobias Liljendahl

Mora: Johan Persson (inklusive avgörande straff)

En jätteviktig match på förhand för framför allt Mora som dock inte fick den starten på matchen man ville ha. Tobias Liljedahl kunde i powerplay trycka in 1-0 för hemmalaget.

Mora krigade på och ett riktigt kämparmål signerat Johan Persson efter att pucken bara skulle in för Moras del i slutet av den andra perioden. Mora tog matchen till förlängning och senare straffar där Johan Persson fixade den oerhört viktiga bonuspoängen.

BIK Karlskoga-Timrå 4-3 (0-1, 2-2, 1-0, 1-0)

BIK Karlskoga: Jesper KokkonenMikael ErikssonFredrik Forsberg x2

Timrå: Albin Lundin x2, Emil Berglund

Det mest intressanta mötet på förhand och en drabbning som verkligen levde upp till det toppmötet det var. Firma Lundin och Dahlén hade stor uppvisning och visade varför man är i topp i årets poängliga i HockeyAllsvenskan. Lundin började med att tjusigt skjuta 0-1 för gästerna som verkligen satte full fart från nedsläpp.

Albin Lundin var även sist på pucken när han utökade Timrås ledning i början av den andra perioden. Jonathan Dahlén snurrade upp Karlskoga-försvaret, gick köksvägen och hittade Lundin som tryckte in pucken.

Karlskoga kom dock tillbaka starkt. I powerplay var Jesper Kokkonen sist på pucken i powerplay då pucken retligt letade sig förbi Victor Brattström och bara 40 sekunder senare kunde Mikael Eriksson kvittera. Bittert för Timrå men gästerna skulle återta ledningen. Återigen var det Jonathan Dahlén som spelade huvudrollen när han serverade Emil Berglund till 2-3.

Stor matchhjälte – med två kanonskott

Men matches hjälte skulle Fredrik Forsberg bli. Med två raketer till skott vände han matchen på egen hand. Först med ett blytungt skott i powerplay till sitt 18:e för säsongen och sen avgjorde han matchen med ett nästan ännu mer kraftfullare skott i förlängningen. Även det i powerplay.

– Shit, bra träff kan jag säga. Det kändes i hela kroppen. Vi gör ingen bra första period men sen kommer vi upp i nivå och så avgör vi i powerplay. Vi vet att vi är bra och vi visar att vi är ett topplag, säger matchvinnaren till CMore

– Surt att förlora. Jag tycker vi är bättre än dem fem mot fem men vi drar på oss för mycket utvisningar, säger Timrås tränare Fredrik Andersson till CMore.

Kristianstad-Björklöven 2-3 (0-1, 0-0, 2-2)

Kristianstad: Malte Setkov, Daniel Andersson

Björklöven: Emil LundbergFredric AnderssonJustin Crandall

Björklöven kunde om Timrå slog Karlskoga dryga ut sin ledning i toppen vid seger mot Kristianstad. Emil Lundberg gav gästerna ledningen i matchen när han i mitten av den första perioden spräckte målnollan i matchen.

Den andra perioden blev mållös men Kristianstad skulle komma tillbaka in i matchen i början av den tredje perioden. Backen Malte Setkov kunde ge Kristianstad 1-1. Den sista perioden blev händelserik. Björklöven visade sig till slut starkast och kunde till slut vinna med 2-3. Man befäster där med förstaplatsen i HockeyAllsvenskan.

Tingsryd-AIK 5-2 (0-2, 2-0, 3-0)

Tingsryd: Felix OlssonRasmus BengtssonOskar Stål LyrenäsRobin CarlssonFilip Owesson

AIK: Emil AronssonOscar Nord

AIK försöker med näbbar och klor att få kontakt med lagen ovanför och i första hand Mora och Västervik. Efter förlust senast på övertid mot Vita Hästen var det ett hungrigt AIK som kom ut till matchen mot Tingsryd.

Emil Aronsson kunde ge gästerna ledning redan efter två minuters spel. AIK fortsatte att pressa ner mot Tingsrydmålet och skulle lite senare dubbla sin ledning genom Oscar Nord i powerplay.

Raset efter en fin första period

Men stockholmarna har det oerhört svårt i år och även kvällens möte mot Tingsryd skulle AIK tappa. Efter en stark första akt så kunde Felix Olsson mindre än minuten in i den andra perioden reducera. Rasmus Bengtsson kunde senare i powerplay skjuta kvitteringen till 2-2.

Sen kom det definitiva raset för AIK. Oskar Stål Lyrenäs vände matchen för Tingsryds del till 3-2 och bara ett par minuter senare utökade Robin Carlsson till 4-2. Filip Owesson fastställde slutresultatet till 5-2 i tom kasse. Blytungt för stockholmarna som blir allt mer cementerade i botten efter att både Mora och Västervik plockade poäng i kvällens matcher.

Västerås-Södertälje 2-3 (0-1, 1-0, 1-1, 0-1)

Västerås: Sebastian BenkerWilliam Wikman

Södertälje: Ludwig BlomstrandNick Olesen x2

Södertälje är inne i en bra period trots förlusten senast mot Modo. Man har lämnat ett liten lucka till Mora på nästjumboplatsen och började också bäst borta mot Västerås. Ludwig Blomstrand slog till i powerplay till 0-1.

På tal om fin form. Västerås är inne i en otroligt bra period. Nio raka vinster inför mötet med Södertälje. Trots en liten svajig start och Blomstrands 0-1-mål kom de gulsvarta tillbaka in i matchen. Sebastian Banker plockade upp en retur i powerplay och dunkade in kvitteringen.

Västerås kom ut starkt till den sista perioden och kunde precis som vid 1-1-målet av Benker utnyttja ett numerärt överläge. Den här gången fixade William Wikman ledningsmålet för Västeråsarna. Men kort därefter hittade Södertälje en väg tillbaka in i matchen. Nick Olesen kvitterade Wikmans ledningsmål knappa minuten efter.

Matchen till förlängning där Nick Olesen blev stor matchvinnare när han sköt 2-3 till gästerna. Södertälje bröt på så sätt Västerås fina svit på nio raka vinster.

Vita Hästen- Västervik 0-1 (0-1, 0-0, 0-0)

Västervik: Rob Bordson

Västervik har blivit rejält indragna i bottenstriden efter en räcka av mindre bra insatser. Därför var gästerna i stort behov av tre poäng i bortamötet med Vita Hästen. Därför kom Rob Bordsons ledningsmål väldigt välkommet när han lyckades hitta en lucka bakom målvakten Viktor Kokman.

Kokmans målvaktskollega Daniel Marmenlind hade en väldigt bra kväll mellan stolparna och lyckades mota alla Vita Hästens försök. En oerhört viktig trepoängare för Västervik.