Marcus Högström upplevde en islossning utan dess like.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
SHL

Ett känslomässigt hattrick: "I augusti trodde jag att det var över"

ANNONS

Inte ett enda mål på de 22 första matcherna – och sedan ett bortdömt mål i första perioden. Ändå lämnade Marcus Högström mötet med Brynäs som den första SHL-backen på över fem år att göra hattrick. Ett känslosamt sådant.
– Jag har haft en resa där inte så många vet hur det har varit, berättar Högström efter 6–0-segern.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det såg ut som om Marcus Högströms otur skulle fortsätta att förfölja honom.

Efter 22 matcher utan mål i SHL prickade han slutligen rätt när han skickade in 1–0 i powerplay för Djurgården i torsdagskvällens möte med Brynäs på Hovet. Men lättnaden som spred sig över backens ansikte förvandlades snabbt till frustration när målet dömdes bort. Anton Hedman hade tagit bort en motståndarback framför mål och fick uppsöka utvisningsbåset.

Men det här var Högströms afton. När han tidigt i andra perioden gjorde mål igen – och fick det godkänt lossnade precis allt för den rutinerade backen. 2–0 blev 3–0 inom loppet av 15 sekunder och med bara dryga två minuter kvar av tredje perioden fullbordade han hattricket genom att stötta fram från sin backplats och sätta 6–0, som också blev slutresultatet.

– Med sju minuter kvar sa jag till grabbarna att "nu får ni fan pegga upp, för det här läget kommer inte igen". De var snälla och jag fick några extrabyten för att jaga det där tredje. Jätteskönt, ler Högström.
– Det blir ofta så när man inte gör något mål trots att man skjuter, skjuter och skjuter, träffar ribba och stolpe. Till slut blir det den klassiska ketchupeffekten.

 "GRABBARNA VAR PÅ MIG OM BÖTER"

Han firade sitt tredje mål med att demonstrativt göra domarsignalen i peka mot mål.

– Jag tyckte den var rätt bra, men grabbarna var på mig direkt och sa att jag skulle få böter. Jag hade inget bättre i verktygslådan, skrattar han.


Toronto Maple Leafs stjärncenter Auston Matthews gjorde en liknande målgets härom året efter att först ha fått ett mål underkänt och sedan följt upp det med att göra mål igen.

– Den tänkte jag att jag skulle göra efter första målet, men då satt jag i båset. Jag gjorde den från båset mot mittpunkten, men det gav inte samma effekt, säger Marcus Högström.

"HAFT EN RESA SOM INTE MÅNGA VET OM"

Lättnaden gick inte att ta miste på efter matchen. Djurgårdsbacken blev till och med en smula känslosam framför intervjumikrofonerna och delade med sig av de vedermödor han burit på. Framför allt inför säsongen.

– Jag tycker som så att jag spelar väldigt bra emellanåt. När man då inte gör poäng och mål och så där, får avstängningar hit och dit och får mycket skit, därför kan jag tycka att det var skönt att få islossning för min del, lite självförtroende i ryggen och känna att man är bra, säger han och fortsätter:
– Jag har haft en resa där inte så många vet hur det har varit. I augusti när grabbarna var på is var jag hemma och trodde att det var över. Det är inte så många vet om det och det har inte funnits något läge att prata om det och det finns egentligen ingen anledning att prata om det nu. Jag är bara otroligt glad att få spela hockey som är det roligaste jag vet.

Högström hade stora besvär med sin rygg, som "är lite äldre än vad jag är", som han beskriver det själv. Besvär som fortfarande spökar emellanåt, men som han åtminstone har fått under kontroll nu.

– Det strulade rejält när jag gick på is. Hela kroppen påverkades av det och jag blev väldigt störd av det i början. Sedan fick jag kapa ned och köra hälften av träningarna jämfört med alla andra. Det är klart man tappar då.
– Sedan har det blivit bättre, bättre och bättre och jag har försökt ha tålamod med att lita på att allt kommer att bli bättre. Det har fallit väl ut.
– Jag kommer alltid att ha problem, men nu kan jag spela för fullt. Nu finns det inget att skylla på.

SKADEDRABBAD

Efter att ha gjort succé i SHL säsongen 2017/18 fick 30-åringen ett NHL-kontrakt med Calgary Flames inför förra säsongen. Tiden i Nordamerika blev emellertid en mardröm med skador som begränsade honom till tolv AHL-matcher med farmarlaget Stockton Heat. 

Det är först nu han har börjat känna sig bekväm på isen igen.

– När man inte spelat på ett tag är det ingenting som sker automatiskt. Det är frustrerande eftersom man känner att man är på helspänn hela tiden. När man spelar regelbundet och får självförtroende, då kommer allt automatiskt. Det är just det som har saknats.

Ett hattrick råder bot på mycket. Med sina tre mål är Marcus Högström faktiskt den första backen sedan 2014/15 att göra hattrick i SHL. Mellan 2013 och 2014 gjorde inte mindre än tre backar hattrick, enligt twitterkontot domarna.se:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL