Sök
Tio år i en och samma blogg - vikarien är fortfarande på plats.
Bildbyrån
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Tio år, TIO ÅR! - vikarien är fortfarande på plats

Okej, håll i er nu, för det här är ganska sjukt. Idag är det på datumet tio år sedan jag skrev mina första rader om Hockeyettan på Hockeysverige. Den nionde december 2009. Herre jösses.

Det är mängder av listor överallt nu när årtiondet ska sammanfattas. Den bästa musiken, de bästa filmerna, de bästa böckerna, de bästa hockeyspelarna. För min del är det lite enklare. Årtiondet var kort och gott EN blogg.

För det var ju sannerligen en resa som startade där den nionde december 2009.

På den tiden sysslade jag mest med musik- och kulturjournalistik, dubblerade som allmänreporter och betraktade hockeyn mest som något skoj vid sidan om. Det var då möjligheten att ta klivet från hobbykolumnist och in på Hockeysverige uppenbarade sig. Från början var det sagt att det skulle vara ett kort gästspel för dåvarande chefsbloggaren Mikael Fahlander, men det kom att bli till något betydligt mer än så. Det kan man väl lugnt säga så här tio år senare.

Under rubriken ”Vikarien är på plats” skrev jag mitt första inlägg. Kort och kärnfullt.

Så här löd det:

"Personpresentationer är ofta rätt trist läsning, så låt oss få det här överstökat så fort det bara går.

Jag roade mig med att driva en liten blogg. En del av er har följt den, andra är helt nya inför mitt skrivande och min syn på hockey, men oavsett vilket är jag här nu. Jag flyttar kort och gott in bloggandet på Hockeysverige.se som tryoutande stand-in till allas vår underhållande bloggare med hjärtat i Örebro.

Det innebär att det blir en hel del division ett (med ett lite större fokus på söderserierna, men nu när det börjar dra ihop sig kommer jag täcka av även er norrut, jag lovar) och allsvenskan. Det blir analyser, åsikter och spekulationer. Helt objektivt blir det väl aldrig, men jag hänger mig inte åt något flaggviftande heller.

Resten kommer ni snabbt räkna ut själva.

Välkomna."

På den tiden såg verkligheten kring Hockeyettan ut på ett helt annat sätt. Serieupplägget var ett helt annat med sammanlagt 58 lag i ligan, någon intresseorganisation fanns inte och webbsändningar var långt ifrån vardag. Man fick vara glad om man kunde se någon match här och där.

Därifrån till där vi står idag har det hänt ofantligt mycket. Ligan har blivit så mycket mer proffsig. På gott och på ont.

Därmed inte sagt att den är jätteproffsig ens idag och det kanske också är det som är charmen med att bevaka den. Det är rock'n'roll, det händer saker precis hela tiden. Gärna på, men minst lika ofta utanför isen. Jag brukar lyfta just den där rock'n'roll-faktorn när jag (ofta) blir tillfrågad om varför jag är så intresserad av Hockeyettan.


Men hur som helst, bortsett från en fantastisk mängd underhållande (och förmodligen minst lika många bedrövliga) hockeymatcher har jag skrivit om domarstrejker, transferkaos, lånecirkus, licensregler och förbjudna övergångar. Bland väldigt mycket annat. Det finns alltid någon sten att vända på i missionen att skildra ligan för er och förhoppningsvis har jag även gjort någon sorts (liten) skillnad som opinionsbildare.

Dessutom har jag från första parkett haft ynnesten att bevittna rörligheten mellan landets andra- och tredjeliga från första parkett. Faktum är att åtta av de 14 lag som den här säsongen spelar i Hockeyallsvenskan har varit nere i Hockeyettan under den här tioårsperioden.

Då snackar jag om Tingsryd, Södertälje, Västerås, Björklöven, Vita Hästen, Karlskrona, Kristianstad och Västervik. Med tanke på att Almtuna var nere och vände några veckor innan IK Pantern havererade skulle den siffran kunnat friseras till nio.

De nuvarande ettangängen Troja/Ljungby och Borås har under perioden också spelat i Hockeyallsvenskan, men åkt ur. Borås rasade ju rent av hela vägen ner i division 3 innan de nådde botten och nu är tillbaka.

IK Pantern förresten, de tillhör en skara tillsammans med Sundsvall och Asplöven som under mina år i den här bloggen hunnit gå upp, i Sundsvall och Asplövens fall åka ur, och sedan även haverera ekonomiskt och försvinna från kartan. Väldigt trist.


Och haverierna i Hockeyettan har ju varit påfallande många. Jag ska inte ta upp plats med att lista alla gäng som åkt ur, men alldeles för många klubbar har fått problem med ekonomin eller av en eller annan anledning självmant tvingas lämna ligan. Jag tänker på föreningar som Järfälla, Härnösand, Clemensnäs, Ånge, Gnesta, Sundsvall, Asplöven, Varberg och Valbo. Då plockar jag bara några på rak arm fritt ur minnet, det finns säkert fler som jag glömmer.

Hur många inlägg det egentligen har blivit har jag ingen aning om, men jag antar att det är flera tusen. Mycket av historisk relevans har försvunnit då inlägg gått förlorade i samband med layout- och databas-skiften, det hinner ju bli ett par sådana under tio år.

Men några saker är helt säkert. Under de tio åren har Hockeysverige gjort en ofantlig resa från rebell till gigant, Hockeyettan har gjort en stor resa som liga och inte minst jag själv har utvecklats ofantligt och på något märkligt sätt kommit att bli i alla fall lite synonym med ligan. Det är ganska coolt när man blickar tillbaka på det.

Jag är full av ödmjukhet, snudd på förundran, att det under tio år funnits folk som mer eller mindre slaviskt velat läsa vad jag haft att förmedla. Det är riktigt häftigt och jag är väldigt tacksam för det.

Men vi kör väl ett tag till va?

Tisdag 19:00
HV 71 - Linköping HC
1 1.62
X 4.45
2 5.25
Tisdag 19:00
Rögle BK - Skellefteå AIK
1 2.20
X 4.05
2 3.05
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten