Madeleine Östling
Foto: Ronnies Skrivsmedja
SDHL 1

Efter sportchefscirkusen i LHC: "Ska jag vara ärlig så har det såklart påverkat mycket"

ANNONS

Det var en säsongsinledning som blev ryckig för Linköping och tränare Madeleine Östling. Kim Martin Hasson valde inför säsongen att kliva av som sportchef och lämna över till Josef Nilsson för att sedan återvända, något som har påverkat LHC-tränarens jobb.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det skulle sett ut så här med Kim vid rodret från start. Oberoende vem den andra genen var så vill man inte ha en som slutar precis innan truppen var satt.

Linköping har inlett SDHL svagare än på många, många år. Visserligen var laget långt ifrån favorittippade, men att förra säsongens finallag skulle efter 20 spelade matcher ”bara” ligga åtta med fem poäng ner till negativt kval var det få som hade förväntat sig. Dessutom med bara 29 gjorda mål, minst i hela SDHL.

 Finallaget finns inte kvar utan vi är ett helt nytt lag. Vi jobbar på med våra bra och mindre bra sidor den här säsongen, vilket är helt olikt jämfört med förra säsongens lag, berättar LHC:s coach Madeleine Östling för hockeysverige.se och fortsätter:

 Jag tycker ändå att vi har spelat betydligt mycket bättre mot slutet, men vi har haft problem med att få in puckarna. I senaste två matcherna (AIK 0-1 och SDE 0-3) skulle vi absolut haft sex poäng. Vi vinner skotten, tekningarna och har spelövertaget, men det gäller att få in puckarna också. Det är vad vi fokuserar på nu.

Madeleine ÖstlingMadeleine Östling Foto: Ronnies Skrivsmedja

Hur tränar man på en sådan bit?

 Det är lättare sagt än gjort faktiskt och det är inte så att vi behöver träna på ”break away” eller frilägen. Utan det är kampen framför kassen vi måste fokusera på.

 Vi skapar tillräckligt många målchanser för att kunna vinna matcher. Det ser vi då vi tittar på video, men vi måste försöka hitta nätet från målchanserna och inte göra en passning för mycket eller hålla i pucken för länge.

 Vi kommer till lägena, men har inte det här sista för att få in pucken. Nu har vi kampövningar, direktskott, puckens öga… Det är väldigt små detaljer vi pratar om och inte det stora hela, att vi inte skapar chanser, utan mer att sätta dom chanser i skapar.

Linköping har inför säsongen tappat poängstarka spelare som bland andra Lara Stalder, Sidney Morin och Kennedy Marchment, men det är inget LHC-tränaren vill lägga något fokus på.

 Poängmässigt är det så klart att det påverkar, men jag fokuserar på dom spelarna jag har i laget nu och försöker med dom medel vi kan få in puckar från deras klubbor också.

 Lara Stalder, Kennedy Marchment och Sidney Morin, som alla tjatar om, finns inte i truppen nu så jag är ganska ointresserad av att prata om dom.

Nöjd med att få jobba med Kim Martin Hasson

Inför säsongen valde Kim Martin Hasson att lämna över sportchefsjobbet till Josef Nilsson för att sedan åretkomma som sportchef igen. Givetvis har det här påverkat Madeleine Östlings jobb en del.

 Ska jag vara ärlig så har det såklart påverkat mycket. Inte med att få tillbaka Kim för då blev det lite lugnare i båten igen.

– Det är alltid något nytt att jobba med nya människor och det blev inte så bra som jag hade hoppats på, tycker jag, med den sportchefen som vi hade. Det blev kanske lite för mycket att göra för en person som inte hade så mycket erfarenhet. Tyvärr blev det inte så bra.

Inför säsongen valde Kim Martin Hasson att lämna över sportchefsjobbet till Josef Nilsson för att sedan återkomma som sportchef igen.Kim Martin Hasson är tillbaka på jobbet som sportchef för Linköping. Foto: Ronnies Skrivsmedja

Hur är känslan då Kim Martin Hasson är tillbaka som sportchef?

– Det känns skönt. Jag har jobbat med Kim tidigare och vet hur hon fungerar. Vi funkar också bra ihop. Sedan har det blivit en lite förlängd startsträcka. Jag hade velat jobbat med Kim från start.

 Jag skulle ljuga om jag sa att det skulle sett ut så här med Kim vid rodret från start. Oberoende vem den andra genen var så vill man inte ha en som slutar precis innan truppen var satt.

Tror du det här har påverkat laget?

 Det är svårt att veta. Jag kan tänka mig att det påverkat dom som varit här ett tag precis som det gjort med mig, att man varit van att ha Kim. Däremot dom nya som kommit in, vilket var väldigt många den här säsongen, vet inget annat.

 Det är alltid en process att jobba ihop en ny grupp. Så har det varit dom två tidigare åren också där vi jobbat ihop nya gruppen och nya spelare, men vi som varit här har varit ganska trygga med ledarposterna och ”GM”, vilket gjort allt lite lättare. Nu har det kanske varit någon extra käpp i hjulet som kan ha påverkat men, som sagt var, svårt att veta.

Hur mycket av den här gruppen av spelare var du med och satt innan serien?

 Inte mycket…

Var det också en kontrast jämfört med att jobba med Kim Martin Hasson?

 Ja, så var det. Vi var inte med förrän i slutet då vi mer eller mindre tog över.

”Det här är kul för ligan”

SDHL har aldrig varit så jämn som den här säsongen, vilket gjort att det är fler lag än tidigare som är med och slåss om topplaceringarna.

 Det känns som en klyscha man säger inför varje år, men det blir faktiskt bättre varje säsong. Varje säsong har det dessutom varit ytterligare en förening som satsat lite mer och gett bättre förutsättningar för tjejer.

 Den här säsongen har det varit minst tre klubbar som tryckt på, Djurgården, Brynäs och HV71. Den som står utanför kanske tänker ”Nu satsar inte Luleå eller Linköping”, men det handlar inte om det. Det handlar om att andra lag satsar, vilket gör att det blir mycket jämnare och är jätteroligt.

 För lagen som varit topptippade under alla år kan det kännas ”Jaha, vad händer här, går dom lagen bakåt?” Det gör man inte utan det är ligan som går framåt och fler lag är med och tampas om det.

 Det här är kul för ligan, men såklart är det tufft för oss. Vi ligger inte där vi vill ligga, men vi var inte heller topptippade den här säsongen. Jag ser oss inte heller som att vi har rasat från en finalplats till en åttondeplats som vi nu ligger på. Jag ser det som att ligan blivit bättre och det är den här utvecklingen vi ska ha. Att är man inte på topp kan man förlora mot vilket motstånd som helst.

Hur ska Linköping vända det här och hur är stämningen i gruppen?

– Nyckeln blir att får vi igång målskyttet kommer det bli en ketchup-effekt. Vi gör bra grejer i spelet utan puck, i spelvändningarna och skapar mycket chanser, men vi måste få in puckarna också.

 Stämningen i laget, klart det tar på psyket att inte göra mål. Samtidigt försöker vi visa på detaljer. ”Titta hur mycket vi skapar”. Allt är inte dåligt bara för att man förlorar en match med 1-0. Sedan vill alla ha poäng men, som sagt var, allt är inte dåligt. Vi ska bara rätta till den här grejen med att sätta dit puckarna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL