Sök
Fredrik Hansson beskriver tiden med Mats Lusth som en nytändning i karriären. Nu leder han sitt Kristianstad i allsvenskan.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Tränarens ultimatum vände karriären: "Spark i röven"

Trots en riklig poängleverans genom åren har han valt bort allsvenskan anbud för tryggheten i Kristianstad. Men nu är han äntligen där med sin klubb och 31-åringen har med besked visat att han hör hemma på nivån. Dock skrattar han när SHL-frågan kommer på tal. För några år sedan brottades han med motivationsproblem till att träna - vändningen stavas Mats Lusth.
— Jag förstod det väldigt tidigt att om jag inte tränar så kommer han inte låta mig spela, berättar Fredrik Hansson för hockeysverige.se.


De allra flesta experter inför säsongen tippade den allsvenska nykomlingen Kristianstad i botten. Men med nästan halva grundserien spelad så har de skrapat ihop 31 poäng och ligger på en nionde plats och betryggande avstånd ner till det negativa kvalstrecket.
– Jag förstår att folk tycker så utifrån, inleder lagets offensiva lok Fredrik Hansson apropå förhandstipsen.
– Men vi har varit tydliga som grupp hela tiden om vad vårat mål är. Sen visste vi inte heller vart vi stod när vi gick in i serien, men vi kände rätt tidigt att vi kunde utmana alla lag om alla ligger på 100 procent, fortsätter han.

LUSTH INNEBAR EN NYTÄNDNING

Laget har gått bättre än förhandstipsen och en stor anledning till det är just Fredrik Hansson som toppar den interna poängligan med 5 mål 11 assists. Det är ingen ovan situation för Hansson att vara poängbäst i Kristianstad. Centern har alltid varit en så kallad poängspelare som öst in poäng, både som junior i Malmö och på division 1-nivå. Men för ett par år sedan dippade produktionen under ett par säsonger innan den återigen tog fart. 

Där och då berättade Fredrik Hansson för undertecknad att han hade motivationsproblem när det kom till träning tidigare under karriären. Det var när Kristianstad anställde Mats Lusth som huvudtränare som det vände uppåt igen.
– Han var tydlig med att om jag skulle spela mycket så skulle jag sätta igång och börja träna. Så var det varje dag och jag förstod det väldigt tidigt att om jag inte tränar så kommer han inte låta mig spela.
– Jag fick en liten nytändning där med Mats, jag trivdes med honom och han gav mig mycket förtroende. Det var absolut en spark i röven om man säger så. Sen har det fortsatt, Gath och Lilja är stenhårda på fysträningen varje dag. Vi missar ingen fys, nu när vi åker så mycket buss så kör vi fys efter matcherna. 

Mats Lusth ställde krav - Fredrik Hansson lyssnade.Mats Lusth ställde krav - Fredrik Hansson lyssnade. Foto: Bildbyrån

Har poletten trillat ner hos dig nu gällande vad som krävs?
– Ja, absolut. Jag märkte rätt tidigt när jag fick ordning på träningen där med Mats att det gick bättre på isen. Jag visste väl om det redan innan, men jag var lite lat för att göra det. Men när man sedan fick se ett så tydligt resultat så...

– Jag blev starkare och det gick bättre. Då kände man en annan glädje. Nu när hockeyn är så otroligt rolig så har jag inga problem att gå in i gymmet och köra.

TRYGGHETEN FINNS I KRISTIANSTAD

Han har Limhamn som moderklubb men spenderade junioråren i Malmö Redhawks. Som nybakad senior blev det två säsonger med Tingsryd i Hockeyettan innan det år tre, säsongen 10/11, blev allsvensk debut för Hansson när han var med om att föra upp smålänningarna i andraligan. Trots 22 poäng så valde han att lämna efter blott en säsong i allsvenskan. Han beskriver det som en kaosartad säsong som inleddes med Mikael Tisell vid rodret, en tränare Hansson trivdes med och han berättar att det då var snack om en förlängning. Men sedan fick Tisell sparken och även hans ersättare Kari Rauhanen fick lämna innan säsongen var slut. Joakim Fagervall kom in istället och Hansson fick finna sig i minskad istid.

Fredrik Hansson fick i våras äntligen ta klivet upp med Kristianstad.Fredrik Hansson fick i våras äntligen ta klivet upp med Kristianstad. Foto: Bildbyrån

Han kände inte att han hade förtroende från Fagervall och när Mikael Tisell tog över Kristianstad så var det ett enkelt val. Nu gör Fredrik Hansson sin nionde raka säsong i klubben och kulturbäraren är lagets kapten under den historiska första allsvenska säsongen.


Vad är det som gör att du trivs så bra i Kristianstad?
– Det är en lagom stad och jag trivs med tränarna som varit här. Det har varit svårt att lämna.
– Jag vet inte om det är tryggheten också, att jag vet vad jag har och vet att jag får spela mycket. Sen har jag alltid sagt att Kristianstad har alla möjligheter att ta klivet upp. Det tog väl lite längre tid än vad jag förväntat mig, säger han och skrattar.

Det tog lång tid för ett nästan ständigt satsande Kristianstad att ta klivet upp. Ironiskt nog kom avancemanget under en säsong när förväntningarna var lite mer nedtonade och satsningen inte lika uttalad. Men med huvudtränaren Mikael Gath och hans assisterande Andreas Lilja hände något.
– De kom in och fick ihop gruppen, konstaterar Hansson.

Andreas Lilja och Mikael Gath kräver mycket av sina spelare. Men samtidigt bryr de sig om alla.Andreas Lilja och Mikael Gath kräver mycket av sina spelare. Foto: Bildbyrån

Vad har Gath och Lilja betytt för KIK?
– De har såklart betytt jättemycket med både rutin och deras personligheter. Man har ett leende på läpparna när man kommer in i omklädningsrummet, man hälsar på alla och har man problem så lämnar man det utanför. De är väldigt måna om gruppen, att alla ska må bra.
– Sen har de en tydlighet. När vi låg i division 1 och de kom in så...Första intervjun med Lilja som jag såg så förklarade han att vi skulle upp i allsvenskan, säger Hansson.


Hur är omställningen från att vara ett ständigt topplag till att vara nykomling?
– Nu har det varit mer att vi haft allt att vinna i varje match, vi har inget att förlora. I divison 1 hade vi allt att förlora i varje match nästan, lagen kom och gjorde sina bästa matcher mot oss. Nu har ju vi lite den känslan.

Jag antar att den känslan ni har nu är skönare på något sätt?

– Både och, säger han efter en stunds betänketid.
– Jag gillar ju att ha pressen på mig som vi hade i divison 1. Man vet ju att de andra lagen tyckte ”Fy fan vad de är bra”. Men nu får vi känna på det här och vi har ett ungt lag. Jag tror det är bra för oss att inte ha någon press, utan bara gå ut och köra.


ALLA MÅSTE LIGGA PÅ 100 PROCENT

Trots att laget med besked har visat att de hör hemma i allsvenskan så menar Hansson att det finns mer att plocka ut, både från honom själv och laget.
– Jag tycker att vi kan spela bättre i vårat powerplay. Sen har det sett bättre ut på sistone, vi fick in två mål sist. Det är framförallt det, men sen tycker jag att jag kan bli bättre i egen zon, man möter mycket bättre spelare nu än vad man gjort de senaste åren och det gäller att veta när man kan slå den här passningen i egen zon och när man ska spela enkelt.
– Man blir otroligt hårt straffad här jämfört med vad man blev i division 1. 

Han berättar att vetskapen om att alla måste ligga på 100 procent för att nå framgång är en av nycklarna till att det gått så pass bra för laget som det gjort.
– Det är vissa matcher där det dalat lite och då har vi också förlorat. Sen har vi tränare som får oss att tro att vi kan vinna varje match.

Fredrik Hansson har tagit den långa vägen till att bli etablerad i Hockeyallsvenskan. Utöver att han numera tar träningen seriöst så pekar han på några andra anledningar till att det gått bra personligen under hösten.
– Det är otroligt många år sedan jag spelade på denna nivån. Jag kämpar på, jag har bra kemi med Johan (Lundgren) och vi hittar varandra bra därute. Vi gör varandra bättre tycker jag.
– Det är en anledning. Sen har vi tränare som ger oss stort förtroende. Det är en bidragande faktor. Sen tycker jag att det är otroligt kul att spela hockey just nu...

Som tredjelänk i kedjan med Johan Lundgren och Fredrik Hansson återfinns just nu Erik Santesson.
– Det funkar otroligt bra tycker jag. Alla tre kompletterar bra. Han är en spelskicklig spelare som spelar enkelt, men som även kan slå de här avgörande passningarna.


Vad har du för mål med din karriär?

– Mitt mål har alltid under de här nio åren varit att spela i allsvenskan med Kristianstad. Jag har haft lite anbud från andra klubbar i allsvenskan, men jag har ändå känt en trygghet och tro att någon gång kommer det ske. Nu är vi här och jag försöker njuta så mycket jag kan, samtidigt som jag vill att vi ska etablera oss i allsvenskan.

SKRATTAR ÅT SHL-FRÅGAN

Fredrik Hansson har under alla år ansetts vara en smart hockeyspelare med väldigt kreativa händer och en playmaker av rang. Han har visat att han håller i allsvenskan och frågan om han redan nu fått anbud från SHL inför nästa säsong bör ställas.
– Nej, nej, nej, svarar han och skrattar innan han efter ännu ett nej utvecklar:
– Jag är lite för dålig på rören för det. Det har förändrats otroligt mycket sen jag spelade i allsvenskan sist. För tio år sedan så var det inte i närheten av att gå så här fort. Jag tycker det var mycket mer gamla puckskickliga spelare som...Det gick inte fort, men de hittade lösningar. Men nu ska det gå fort, så snabbt det bara kan. Jag har försökt hänga med i den utvecklingen och jobbar med min snabbhet varje sommar.


Vad tycker du om att det går så mycket snabbare nu, tråkigt eller kul?
– Både och. Men det är klart att jag tycker att det är roligt att se de här puckskickliga och bra spelarna som får mycket tid och nästan kan stå stilla och spela hockey ibland. De får det att se så enkelt ut. De saknar man väl lite.
– Samtidigt så är det så här hockeyn ser ut just nu. Så tråkigare vet jag inte, eller nja, lite tråkigare är det väl.

Var kommer Kristianstad landa den här säsongen?

– Det återstår att se. Nu har vi haft en liten dipp här som vi som tur var kunde bryta igår (läs i onsdags). Vi är med och krigar om poängen i varje match, vi har nästan bara uddamålsförluster. Det är väl någon som har runnit iväg.
– Vi har ett ungt lag och jag tycker vi blir bättre och bättre ju längre serien går. Vi har otroligt många som inte ens har spelat i allsvenskan innan, men vi lär oss hela tiden.
– Jag har tro på att vi kommer bli...Vårt mål som vi satt upp i gruppen, det tror jag stenhårt på.


Är det ett officiellt mål som du kan säga?
– Jag vet inte, säger Fredrik Hansson och skrattar.
– Vi siktar högre än vad vi ligger.


Det var stor dramatik i kvalseriens avslutande omgång i våras när Kristianstad åkte upp till Uppsala för att spela en avgörande match om en plats i allsvenskan mot Almtuna. På övertid kunde William Pethrus avgöra och frälsa skåningarna och deras supportrar. En annan skåneklubb, IK Pantern, skulle dock bli Almtunas räddning. När Pantern i somras gick i konkurs och tvingades dra sig ur så gick frågan till Uppsala-klubben som fick en ny chans i andraligan. Under fredagskvällen är det dags för ett reprismöte. 
– Jag sa det innan. Det är första gången jag bussat en hel dag, kommit till en ishall och packat upp mina blöta grejer och ändå haft ett leende på läpparna, berättar Fredrik Hansson om känslorna över att nu vara tillbaka där de drömmar han så länge törstat efter slutligen förverkligades.
– Vi gick in i samma omklädningsrum och det var sköna minnen som kom upp, avslutar han.

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten