Puckar
Bildbyrån
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Vilka vill egentligen mest?
ANNONS

Vi har kommit till den delen av säsongen där det är rimligt att ställa sig frågan, vill de verkligen ta sig till Allettan?

Det är ofrånkomligt att det blir så och den här hösten är det främst med fokus på den östra serien som frågan kan formuleras. Lagen i de övriga serierna som i nuläget befolkar streckstriderna tycks vara ganska givna som föreningar som verkligen vill dit.

Men i östra, nja, inte helt säkert.

Man kan så klart alltid argumentera för att ishockeyspelare alltid vill vinna matcher och att det är svårt att inte gå för att knipa en topplats om man har ordentligt häng på den. Det är klart att det till viss del är så. Men det finns ju betydligt fler parametrar än så som måste vägas in. Vill föreningen verkligen dit? Finns organisationen för det? Till exempel.

Förutsätter vi att Huddinge fortsätter på sitt formstarka spår och säkrar den Allettan-plats alla förutsätter att de ska ordna sitter vi med en streckstrid där tre klubbar slåss om den sista biljetten.

Wings (31 poäng), Vallentuna (28) och Strömsbro (25) är inblandade i det racet.

Vi talar om tre klubbar som samtliga har ett publiksnitt under 250 personer på sina hemmamatcher och där spelarna måste jobba för brödfödan vid sidan av sin ishockey. Två av dem är dessutom nykomlingar i Hockeyettan den här säsongen. Det är klubbar utan finansiella muskler att värva inför spel i finrummet och som i fallen Wings och Strömsbro förlitar sig väldigt tungt på några få spelare för att få till produktionen framåt.

Det är en extrem ekonomisk skillnad på att spela i den norra Allettan (vilket det kommer bli tal om) kontra att spela i den östra fortsättningsserien. Finns organisationen och finns de ekonomiska förutsättningarna för de här klubbarna att klara av det?

Speciellt då i fallen för Stockholmsklubbarna Wings och Vallentuna. Att åka till Östersund och Borlänge och Piteå och Kiruna och Boden och så vidare och så vidare kräver extremt mycket mer investering i tid och pengar än att enkelt rulla bilen till Tyresö eller Enköping på sin höjd. Speciellt som de dessutom slipper de krävande Visby-resorna i en fortsättningsserie. Det är inte helt givet att små föreningar med små resurser och utan vidare mycket publik får ut något av att spela i Allettan. Det kan rent av vara rimligare att spara slantarna och cruisa vidare i fortsättningsserien.

Parametrarna för Strömsbro är någorlunda likadana med två skillnader. De reser redan idag betydligt mer än sina Stockholmskombattanter i och med sitt geografiska läge och har en uttalad målsättning om att nå Allettan i år och Hockeyallsvenskan inom en treårsperiod. Att de skulle vara redo för en Alletta redan den här säsongen kan man väl diskutera, men sportchefen Johan Wennberg har visioner och är det något av lagen i racet som verkligen vill lyckas är det Gävle-gänget.

Wings har med sina 31 pinnar det bästa utgångsläget inför seriens avslutning, Vallentuna har den trupp som kanske skulle klara sig bäst rent sportsligt i en tuff Alletta och Strömsbro är den klubb som kanske har den mest intensiva viljan att ta sig dit.

Vi får se vilket av det som räcker längst när allt ska avgöras.

* * *

Igår kväll spelade jag och maestro Skoglund in och släppte ett nytt podcast-avsnitt (#124 AIK och SSK i kvalserien) där vi bland annat snackade om det som beskrivs ovan.

Men det blev även en hel del om de pågående streckstriderna, svårigheten att värva spets till vårserierna och krismötet mellan Hockeyettan och förbundet.

Vi fastnar i resonemang kring styrkeförhållandena mellan Nybro och Troja/Ljungby, Bodens trubbighet, roulette-laget Teg, överskattade topplag, Östersunds målvakter, Skövdes historiska tillkännagivande, sportchef Mälberg som kramar tränare Mälberg, Forshagas tränarkickning och Mariestads favoritstatus.

Dessutom ägnar vi tid åt att diskutera kommande kvalkandidater i båda ändarna av tabellerna, konstaterar att storheter som AIK och Södertälje på riktigt ligger väldigt pyrt till inte bara i tabellen och pekar ut hungriga uppstickare på jakt efter att ta plats i Hockeyettan. Bland en hel del annat.

Det blev ganska hörvärt.

Ni hör podden via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2019/11/25/124-aik-och-ssk-i-kvalserien/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL