Det ser ut att bli Allettan-hockey i Björkängshallen.
Bildbyrån
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Kan inte tänka mig något annat än att det är klart
ANNONS

Är Allettan-kamperna på väg att avgöras på allvar nu? Det vankas streckstrider med ganska olika förutsättningar i de olika serierna.

Huddinge var uträknat, utskrattat och hårt kritiserat. Nu står de där med sju omgångar kvar att spela och har bara en ynka liten poäng upp till Allettan-plats.

Jag kan inte tänka mig något annat än att den uträknade storfavoriten nu trampar gasen i botten och defilerar till Allettan. Vi kommer inte få se det där monumentala superfiaskot som det ett tag såg ut att bli.

Stjärnorna tittade sig tillslut i spegeln och började prestera. 

Det har ju snackats en hel del, inte minst från min sida, om att Huddinge har ett så pass skickligt lag att de även om prioriteringarna hos många i truppen ligger på annat än just ishockeyn borde kunna åka hem en Allettan-plats på en halv skridsko. Det är ungefär det som händer nu.

Jag snackade med kaptenen Martin Eklund under dagen och han berättade om luft som rensats och spelare som insett att det behövs lite hårdare arbete. För när Huddinge faktiskt lägger manken till och jobbar, då är de överlägsna i stort sett alla motståndare i den här serien.

Resultaten har börjat komma, 6-1 borta mot Väsby var riktigt imponerande och 4-2 igår hemma mot Enköping var en dag på jobbet men med inställningen påkopplad. När Huddinge kommit från ett hopplöst läge och plötsligt fått vittring ska det förstås oerhört mycket till för att de ska bomma finrummet.

De kommer att ta sig dit och bakom dem blir det ett slag mellan tre lag om en plats. Jag skrev i slutet av förra veckan om bistra november och succéerna som testas. Det jag spekulerade om i den krönikan håller på att hända nu. Nykomlingarna Wings och Strömsbro som gjort en så storstilad höst tycks köra rakt in i en vägg. Wings med tre raka förluster mot mediokert motstånd (Hanviken, Enköping och Sollentuna) och Gävle-gänget Strömsbro med kännbara förluster mot Hammarby och Vallentuna.

Det kanske är taskigt uttryckt, men det känns som slaget om den sista Allettan-platsen (Hudiksvall, Visby/Roma och Väsby räknar jag liksom Huddinge redan in som klara) kommer att bli en kamp mellan Wings, Vallentuna och Strömsbro om vilka som lyckas vara minst dåliga på upploppet.

* * *

Den västra serien tog ett gigantiskt kliv mot att bli avgjord igår när Skövde spöade Linden med 6-4 och Mariestad läxade upp Nyköping med 5-1.

Det gör att det med sju omgångar kvar att spela skiljer nio poäng mellan femteplacerade Skövde och sjätteplacerad Nyköping (några andra lag kommer knappast blandas in i den streckstriden vare sig uppifrån eller nedifrån). Det kan låta som att det redan är avgjort.

Men känslan är att den där streckkampen är väldigt mycket upp till Nyköping.

Skövde har så klart den stora trumfen på hand, men det är ett ojämnt lag som även om nivån är skyhögt mycket högre i år än ifjol fortfarande blandar och ger en hel del. Laget har ett ganska tufft spelschema kvar och kommer att förlora några matcher.

I och med att Skövde och Nyköping möts om några omgångar skulle NH om de gör ett gediget jobb och sedan också tar mötet i Billingehov kunna sätta ordentlig press på Skövde. Kapaciteten till det finns.

Men då måste laget börja ta poäng mot topplag. Det topptippade gänget kunde slå sig för bröstet över fyra raka segrar, men så fort lite potent motstånd ställde sig på andra sidan rödlinjen tog det tvärstopp. Borlänge sköljde över dem fram till 7-3 i söndags och igår ordnade Andreas Appelgrens Mariestad 5-1 trots att Bois spel är långt ifrån på topp.

Det är så klart väldigt oroväckande för Nyköping som har två topplag ytterligare (Grums och Lindlöven) på menyn innan Skövde-matchen stundar.

Det är verkligen upp till bevis för Nyköping om det inte ska bli ett fiasko.

För smaka på att Grums ska spela Allettan. Smaka på att Lindlöven ska göra det. Men att Nyköping kanske ska ställa sig på isen i fortsättningsserien. Igen.

Hur tuff vore inte den smällen för självbilden?

* * *

Söderserien kommer få en streckstrid med flera lag inblandade långt in på upploppet. Just nu är det väl egentligen bara Nybro och Troja/Ljungby som kan känna sig säkra på en plats i finrummet.

Vidare spekulationer där får därför dröja. Men det kan ju konstateras att Tranås mot Kalmar i helgen blir en extremt intressant och viktig match.

* * *

Det här veckoslutet kan Kiruna IF stänga streckstriden i den norra serien. Laget ligger femma, med bättre målskillnad än jagande Kalix, trots att de har tre matcher färre spelade. Där kan vi snacka om slagläge, eller som interne poängligaledaren Simon Thyni uttryckte det när vi snackade i veckan.
– Vi har satt oss i en sits där det är vi som bestämmer hur det ska sluta.

Ikväll väntar bortamatch mot formsvaga Boden, på lördag mot Östersund och på söndag mot Örnsköldsvik. Det är långt ifrån några enkla drabbningar, men varje poäng KIF kan få med sig för dem allt närmare Allettan.

Det vore en överraskning, men så här långt den här hösten har Kiruna IF spelat en hockey som imponerar. Det vore verkligen inte oförtjänt.  


TV: Kajsa Kalméus movember-utmaning

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL