Sök
Sebastian Dyk trivs med hockeylivet i Finland.
Bildbyrån
Finska ligan

Bytt land och liga - poängsprutan mot ny succésäsong

Han var en Hockeyallsvenskans klarast lysande stjärnor ifjol. Nu har Sebastian Dyk bytt både land och liga. Men 27-åringen fortsätter på samma spår i öster och berättar att IFK Helsingfors kändes som ett klockrent alternativ. Vad framtiden har att erbjuda vill han dock inte spekulera i.
— Skulle agenten ha någonting till våren så får man diskutera det då, berättar han för hockeysverige.se.

Dyk och Meyer. Meyer och Dyk. Duon blev ett begrepp under fjolårssäsongen i Hockeyallsvenskan och bar Södertälje på sina axlar. Radarparet smiskade dit 118 poäng tillsammans i serien och gick sedan vidare till större uppgifter. Men medan Nicolai Meyer har det tufft i SHL och Malmö, så går det desto bättre för Sebastian Dyk i Finland. I skrivandets stund har han på 18 matcher gjort 15 poäng som fördelats på åtta mål och sju assists. Med det är det bara bröderna Westerholm i Lukko som är vassare av svenskarna.
– Det går helt okej tycker jag. Mycket nytt, ny liga, mindre is och lite annorlunda spel jämfört med hemma. Men jag tycker att jag kommit in och anpassat mig bättre nu de sista matcherna och hittat rätt, berättar den gladlynte skåningen för hockeysverige.se.


Vad har varit det svåraste under den första tiden att anpassa sig till?
– Jag tycker att skillnaden är att det är lite tuffare spel här. Man har inte lika mycket tid på sig som man har haft hemma. Det är lite mindre ytor och blir tajtare spel.
– Det gäller att vara lite snabbare i alla beslut.

ETT SNÄPP UPP

Utanför för isen har han inte upplevt någon större skillnad jämfört med Sverige. En överraskning kanske då det svenska språket och det finska knappast går hand i hand.
– Helsingfors är ju en tvåspråkig stad där rätt många kan svenska och de flesta förstår engelska väldigt bra också. Det är klart att det varit lite annorlunda, man är van vid att åka till ICA Maxi och handla, det är lite nya saker du får uppleva.
– Jag har jättebra boende och allting är tiptop. Det är en superfin stad och det finns mycket att göra. Det är ett kanonställe att lira hockey på, säger han och det sprudlande humöret går nästan att ta på genom telefonen.

Sebastian Dyk berättar att Liiga är ett snäpp upp från Hockeyallsvenskan.
– Allsvenskan är en sjukt bra liga och jag har stenkoll på den också och följer framförallt Södertälje och hur det går för dem. Men Liiga tycker jag är en nivå till, det är lite bättre och det går kanske lite snabbare än vad det gör i allsvenskan.
– Jag känner absolut att jag har tagit ett steg upp att testa på det här. Sen hoppas jag kunna klättra ännu mer.

Nicolai Meyer och Sebastian Dyk i ett av många måljubel från ifjol.Nicolai Meyer och Sebastian Dyk i ett av många måljubel från ifjol. Foto: Bildbyrån

Efter fjolårets dundersuccé med Södertälje där 27-åringen gjorde 28 mål och totalt 56 poäng så trodde nog de flesta att Sebastian Dyk skulle hamna i SHL.
– Jag kände väl att jag ville gå upp en nivå och samtidigt spela vidare på den här känslan jag hade, att få förtroende och en ganska stor roll. Jag hade möte med Helsingfors sportchef och huvudtränare, och vad de berättade och sa om hur de tänkte spela laget och alla förutsättningar...Det kändes som att jag fick allting i ett paket. Jag fick en nivå högre, jag kom till en bra stad och framförallt en riktigt bra hockeyförening där de trodde hårt på mig.
– Jag känner att det här med förtroende betyder sjukt mycket. Självklart gör man sig förtjänt av förtroende också, men just att de hade en bra inställning till mig från början, det kändes som att om jag sköter mina kort rätt och gör vad jag ska så har jag bra förutsättningar i laget.

Var det aktuellt med SHL, hade du erbjudanden därifrån som du tackade nej till?
– Det vet jag inte. Jag vet att det fanns intresse från en del klubbar. Men Helsingfors var på mig ganska tidigt och visade stort intresse. Jag kände väl ganska snabbt att det var det som var mest intressant.
– Jag snackade med Malmö lite, men jag kände att det här var rätt steg för mig och försöka bygga vidare på det jag gjorde förra året. Det känns som att det var rätt beslut att ta.

Det blev aldrig något konkret anbud från Malmö?

– Jag vet inte med agenten. Det enda jag hörde var från Helsingfors till jag skrev på. Jag tror inte att det gick så långt i diskussionen med SHL-klubbar. Det är mycket möjligt att agenten vet något som inte han behövde dela med sig av. Jag bestämde mig för detta ganska snabbt.

SPRÅNGBRÄDA

Liiga har på senare år blivit en språngbräda för svenska spelare. Ifjol vann Malte Strömwall poängligan och spelade till sig ett KHL-kontrakt med Sotji. Erik Thorell kom på en åttonde plats och han återfinns numera i NLA-klubben Zug. För två år sedan tog Patrik Carlsson ett år i IFK Helsingfors, när han sedan var tillbaka i Frölunda ifjol slog han nytt personligt poängrekord i SHL. Språngbräda var ordet.
– Jag tror det ligger lite i det. Det är absolut inga liga där du kan åka och bara producera och det är väldigt tufft här. Jag tror att om du spelar bra och gör dina saker rätt så har du många ögon på dig från olika ligor som är här och kollar, berättar Dyk.
– Jag tror absolut att det är ett väldigt bra ställe att ta ytterligare kliv på.

Hur tänker du om din framtid?
– Det är ganska tidigt. Jag fokuserar fullt ut på Helsingfors och att göra en bra säsong här. Jag hoppas att vi kan gå väldigt långt. Jag tycker vi har ett bra lag och ska kunna vara med och slåss i toppen.
– Jag trivs väldigt bra här och det är svårt att säga hur framtiden ser ut och hur jag tänker. Jag har tagit mig upp till denna nivån och nu vill jag göra det så bra som möjligt här. Sen får man se vad som händer, skulle agenten ha någonting till våren så får man diskutera det då. Men just nu är det bara 100 procent fokus på Helsingfors och att bli så bra som möjligt och försöka utvecklas ännu mer.

Sebastian Dyk har kontrakt säsongen ut, men klubben har option på ytterligare en säsong.
– De kan välja att förlänga det över nästa säsong.

Är det bara de som har det valet?
– Det är nog klubben som har det valet. Jag är inte riktigt säker på det.

Ifjol dundrade Dyk in poäng för Södertälje, en klubb med många fans och många som bryr sig. Sebastian Dyk får frågan om han känner likadant i Finland rörande intresset kring hans lag och om det innebär någon press.
– IFK är ju huvudstadens lag och de vill alltid vara med i topp. Jag känner ingen press att det är liv och död, men det är ändå att det betyder mycket för staden och för fansen. De vill se sitt lag i toppen och det är den ambitionen föreningen har också.
– Men absolut känner man av att det är mycket intresse runt klubben.

Blir du igenkänd på stan?
– Det har väl hänt att det är någon som känt igen en. Kanske de mer inbitna fansen. Men det är inte som om Zlatan skulle gå runt i Malmö direkt, säger han och skrattar.


#TBT: Kajsa Kalméus movember-utmaning

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten