Hanna Thuvik.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Framtidens Damkronor: Hanna Thuvik

ANNONS
Hockeysveriges artikelserie "Framtidens Damkronor" rullar vidare. I dag får ni möta Göteborgs talangfulla forward Hanna Thuvik som trots sin ringa ålder redan är inne på sin andra SDHL-säsong. Den här säsongen har hon varit en stor anledning till att Göteborg tagit stora kliv framåt.
– Vi har tagit ett stort kliv uppåt och har också en mycket bättre defensiv och kan jobba oss framåt utifrån det. Det är kul att nu få spela anfallshockey, säger Thuvik.

ENKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Trots att Göteborg har det tufft i SDHL tycks föreningen ha en ljus framtid. Tidigare har ni träffat klubbens Jennifer Carlsson i serien Framtidens Damkronor. Idag ska ni få träffa ytterligare en av klubbens stora framtidsnamn, Hanna Thuvik, som har Rönnäng som moderklubb men är uppväxt i Skärhamn.
– Jag bor i Skärhamn men spelade för Rönnängs IK. Det är bara åtta kilometer däremellan så det har fungerat smidigt, berättar 17-åriga forwarden då hockeysverige.se träffar henne för en intervju på U18-landslagets spelarhotell i Enköping samtidigt som förbundskaptenen Alexander Bröms och målvaktscoachen, Valentina Lizana Wallner kommer förbi och hälsar.
– Från början var det mina bröder, Erik och Nils som spelade. Sedan hängde jag på. Pappa var tränare för mitt och Nils lag.

Hur tajta är du och din tvillingbror Nils hockeymässigt?
– Nils är ju målvakt så han får fokusera bakåt och jag framåt. Det har varit mycket landhockey hemma. Grannarna spelar också hockey så det brukar vara full fart på gatan där hemma, säger Hanna Thuvik med ett leende innan hon berättar om sin tid i Rönnäng som hon ser tillbaka på med positiva ögon.
– Det har varit jättebra och jag hade min tvillingbror med mig, vilket såklart var en trygghet. Sedan gick jag i samma klass som många av spelarna eftersom det är en liten ort. Jag har alltid fått respekt.
– Vi var fem tjejer i laget ett tag vilket kändes väldigt bra, men idag är det bara jag som fortfarande spelar. Dom droppade av en efter en.

Foto: Ronnie Rönnkvist

SPELADE INNEBANDY OCH PINGIS

Det var inte bara hockey som gällde för Hanna Thuvik under uppväxten i Skärhamn.
– Jag spelade innebandy och pingis också. Det höll jag på med under kanske två år och det var kul att kombinera. Sedan valde jag hockeyn för att det var mer fart och det var också den sport jag var bäst på samtidigt som jag tyckte det var roligast.

Som så många andra hade Thuvik en speciell tjej, men även ett par av våra NHL-spelare som förebilder inom hockeyn. Dessutom är hon imponerad av en tjej från samma trakt som henne själv.
– Jag hade inte så stor koll på tjejerna utan det var mer killarna. Även om jag var utespelare var Henrik Lundqvist en stor förebild, men även Nicklas Bäckström. Annars har det varit Maria Rooth.
– Sedan hörde jag hela tiden om Hanna (Olsson). Min bror mötte henne i några matcher. Då var jag där och tittade och jag tyckte att hon var riktigt duktig, så jag har såklart sett upp till henne också.

40 POÄNG SOM 14-ÅRING

När Hanna Thuvik var 14 år fick hon chansen att spela i Division 2 med Trollhättan. På åtta matcher svarade hon för 29 mål och totalt 40 poäng.
– Jag kom in i tjejhockeyn ganska sent jämfört med vad dom flesta gör nu för tiden. Jag var 12-13 år när jag tränade med distriktslaget första gången. Då var jag väldigt så att jag inte skulle spela med tjejer utan jag skulle spela med killar, säger Thuvik med ett leende och fortsätter:
– Den känslan ändrades efter att jag hade spelat första matchen med Trollhättan. Det var en helt annan känsla i laget. Även på isen var det ett annat spel och jag trivdes bra.

Åtta matcher, 29 mål och totalt 40 poäng…
– Det är ganska okej (skratt). Vi vann Division 2 och det kanske inte var jättebra status på andra lagen, men jag är ganska nöjd med att ha gjort 29 mål.

Hanna Thuvik i Trollhättans tröja.Hanna Thuvik i Trollhättans tröja.Foto: Bildbyrån

Värvar Janne Mellgren dig sedan till Göteborg?
– Jag fick kontakt med honom inför kvalet 2018 och var med några träningar där under juluppehållet samtidigt som jag fortfarande spelade med killarna. Sedan frågade han mig inför kvalet om jag ville vara med.
– I sista J20-matchen med Rönnäng bröt jag nyckelbenet så det blev aldrig något av det. Jag gick sedan över till Göteborg säsongen efter.

"KLART ATT DET VAR NÅGRA KLUBBAR SOM FRÅGADE"

Sedan dess har Hanna Thuvik pendlat mellan Skärhamn och Angered, en sträcka på cirka sex mil.
– Jag har snälla föräldrar som kör och som jag är tacksam för. Jag går i skolan i Stenungssund och åker direkt från skolan till träningen.
– Nu bor jag på Tjörn och när man åker över bron för att komma mot Göteborg ligger Stenungssund där. Ungefär efter halva vägen in till Angered. Bussarna går lite taskigt så jag måste få skjuts till träningarna. Nu är det en 04:a som spelat med oss i några matcher, Linnéa Pettersson Dove. Hon är från samma ort som mig så vi hjälps åt med skjutsningarna.

Det var även flera klubbar som visade intresse för Hanna Thuvik innan hon valde spel för Göteborg.
– Klart att det var några klubbar som frågade och ville ha mig dit, men jag trivs bäst hemma och då tyckte jag att Göteborg var ett jättebra alternativ.

Under förra säsongen spelade ni ungefär 50 minuter av matcherna i egen zon, hur upplevde du som är en offensiv spelare det?
– Klart att det var tufft, men jag vande mig. Det gjorde väl att jag blev extra bra på försvarsspel, skrattar 17-åriga jättetalangen och fortsätter:
– Det var bara att köra på. Sedan stöttade vi i laget varandra även om det gick så tungt som det gjorde. Klart att det var lärorikt och jag hoppas inte hamna i samma situation igen.
– Nu tycker jag att vi har tagit ett stort kliv uppåt och har också en mycket bättre defensiv och kan jobba oss framåt utifrån det. Det är kul att nu få spela anfallshockey, vilket jag tycker är det bästa som finns.

Hanna Thuvik har den här säsongen svarat för fem mål och totalt nio poäng på 16 matcher.
– Jag tycker säsongen har gått hyfsat bra och spelar i samma kedja som Jennifer (Carlsson) och Margot (Möllersten) som jag trivs bra med.
– Det gick lite knackigt för vår kedja i början av säsongen, men nu har vi fått göra lite mål tillsammans och det känns som det bara går bättre och bättre.

Foto: Ronnie Rönnkvist

"STÄNGER INGA DÖRRAR FÖR COLLEGE"

Göteborgsforwarden var med redan förra säsongen i Junior-VM. Då svarade hon för ett mål och totalt två poäng på fem matcher.
– Det var en superrolig turnering och ett minne jag kommer ta med mig hela livet. Speciellt eftersom turneringen gick i Japan. Nu blev det femteplats. Vi hade satsat lite högre, men vi får väl nå det målet den här säsongen istället.
– Det jag tar med mig främst från turneringen är att hålla ihop som ett lag. Det är, tror jag, vad som gäller i slutändan. Lagkänslan är det viktigaste. Jobbar vi som ett lag både på och utanför isen så kan vi gå riktigt långt. Det hoppas jag att vi kan börja bygga upp nu då vi är här.

Var det stor skillnad spelmässigt internationellt jämfört med SDHL?
– Ja, så är det. USA och Kanada, jag har mött dom lagen en gång nu och det är individuellt väldigt skickliga spelare och som lag.

Hur tänker du kring att spela Junior-VM den här säsongen?
– Turneringen spelas i Slovakien, Jag har aldrig varit där och jag hoppas att komma med dit i alla fall. Om jag kommer med ska det bli riktigt kul.

Vad är det i ditt spel som ska ta dig till Junior-VM?
– Jag är en forward som jobbar både offensivt, defensivt och kan både hålla och skydda puck. Sedan gillar jag att göra mål. Det är mina styrkor, men framförallt är jag en allroundspelare.

Finns collegespel med i tankarna framöver?
– Ja, det är såklart att det finns med och jag stänger inga dörrar för college, men jag har inte bestämt mig ännu, avslutar Hanna Thuvik. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch