Gustaf Lindvall bör få en chans i Tre Kronor, menar Rasmus Kågström.
Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån
SHL
KÅGSTRÖM: Hans resa är fascinerande – och bör leda till Tre Kronor
Gustaf Lindvall spelar sitt livs bästa hockey just nu. För fyra och ett halvt år sedan var han nära att lägga plockhandsken på hyllan efter en säsong i Hockeyettan med Arlanda Wings. Nu bör 28-åringen vara på listan över de hetaste kandidaterna till Johan Garpenlövs första landslagstrupp.

En dryg månad in på SHL säsongen så har det frågetecken som sattes upp efter Gustaf Lindvalls namn inför säsongen rätats ut till ett stort, fett utropstecken.

Den gångna veckan var en enda lång uppvisning i målvaktsspel i absoluta toppklass från Lindvalls sida. Allt började i tisdags, då han nästan på egen hand såg till så att Skellefteå har allt i egna händer inför CHL-avgörandet i Uleåborg i morgon. Då stoppade han samtliga 29 skott som Jesse Puljujärvi och de övriga Kärpät-spelarna skickade mot honom.

Han följde upp den storartade CHL-insatsen med ytterligare en stormatch i Malmö, där han räddade 27 skott och höll sin andra nolla för veckan. Veckan avslutade han senare med att rädda 26 av 27 Brynässkott och var egentligen bara en turstuds ifrån att hålla en tredje raka nolla.

***

Gustaf Lindvalls resa till där han står i dag har varit långt ifrån lätt. 

Som junior var Lindvall en lovande målvakt i Skellefteås juniororganisation, men erbjöds trots detta inget a-lagskontrakt när hans tid som junior var över.

Efter juniortiden i Skellefteå spelade han två säsonger i den hockeyallsvenska bottenklubben Sundsvall där han under sin andra säsong i klubben var med och halkade ur Hockeyallsvenskan.

Karriären gick sedan vidare i Västerås, där han blev back up till nuvarande CSKA Moskva-stjärnan Lars Johansson och bara fick spela sex matcher totalt under hela säsongen. Som 22-åring valde Lindvall då att ta klivet ner till Hockeyettan för spel i Tingsryd. Året i Tingsryd blev nyttigt för Lindvall, som fick spela mycket matcher och lyckades föra laget till kvalserien. Trots detta fick han inget nytt kontrakt av smålänningarna, samtidigt som det var ett väldigt svalt intresse för honom på marknaden.

VAR NÄRA ATT LÄGGA AV

Då kom han i kontakt med AIK:s dåvarande målvaktstränare Stefan Persson (i dag i Spartak Moskva) – en kontakt som skulle visa sig bli en vändning i karriären för Lindvall. Lindvall fick skriva ett kontrakt med AIK, men var uttalad tredjemålvakt och skulle spendera hela säsongen med Arlanda Wings i Hockeyettan. Under året i Arlanda jobbade Lindvall på flygplatsen för att få ekonomin att gå ihop, samtidigt som han under vissa dagar tränade tidiga morgnar med Persson i Pinbackshallen i Märsta för att sedan träna kvällstid med Wings.

När ettårskontraktet med AIK löpte ut våren 2015 var Lindvalls hockeyframtid oviss. Han och sambon hade precis fått en son och hur kul Lindvall än tyckte det var med hockey så var verkligheten nu en annan för honom. En familj skulle försörjas och hela ekvationen med jobb, hockey och familjelivet gick inte riktigt ihop. Lindvall har tidigare berättat för mig att han i det här skedet av karriären var nära att lägga plockhandsken på hyllan.

I valet och kvalet kring sin framtid erbjöds Lindvall en ettårig förlängning i AIK – ett kontrakt som skulle förändra Lindvalls liv och fortsatta hockeykarriär. Den säsongen (2015/16) fick den då 24-årige målvakten dela målvaktsjobbet i AIK med Robin Rahm och på daglig basis jobba med Stefan Persson, mannen som trodde på honom när ingen annan gjorde det.

bb160305zr091-1562209404.jpegGustaf Lindvall i AIK:s färger.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

"DÅ HADE JAG BLIVIT UTSKRATTAD"

Säsongen i AIK blev succéartad. 

Lindvall släppte bara in 2,12 mål per match och räddade 92,9 procent av de skott han fick mot sig. Hans framfart i huvudstaden hade inte gått moderklubben i Västerbotten förbi, och när det stod klart att Markus Svensson skulle lämna Skellefteå för spel i KHL dröjde det inte länge förrän telefonen ringde hos Lindvall.
– Jag trodde aldrig att det skulle hända. Det var klart att jag drömde om det, men det var inte så att jag sa det till någon, för då hade jag blivit utskrattad. Mamma flyttade från Skellefteå året innan jag kom tillbaka hit. Hon ringde mig och frågade: ”Tror du att du kommer hem till Skellefteå igen, eller kan jag flytta?” och jag sa: ”Nej, jag har svårt att se att jag kommer få chansen att få spela där igen, så flytta du, mamma”. Ett år senare så var jag där. Det går fort i hockey, som man brukar säga, berättade Lindvall för mig i en intervju jag gjorde med honom åt Folkbladet förra hösten.

Gustafs resa från uträknad till en av SHL:s allra hetaste – och bästa – målvakter är fascinerande. Liksom Tex Williamsson har han visat att vägen till toppen kan vara långt ifrån spikrak.

***

Gustaf Lindvall spelar sin livs hockey just nu. 

Efter att ha släppt in fyra mål i premiären mot Oskarshamn har han bara släppt in elva mål på sju SHL-matcher, varav sex av dessa kom i storförlusten hemma mot Frölunda för två och en halv vecka sedan. De övriga sex matcherna har Lindvall vunnit och inte släppt in mer än ett mål per match. Med premiären borträknad så har Lindvall en räddningsprocent på 93,9 procent och ett målsnitt på 1,57 insläppta mål per match under hösten.

Inte illa pinkat för en målvakt som var ganska starkt ifrågasatt inför säsongen.

BORDE FÅ CHANSEN I TRE KRONOR

Om en dryg vecka kommer Johan Garpenlöv släppa sin första landslagstrupp som förbundskapten för Tre Kronor och jag skulle faktiskt bli förvånad om Lindvalls namn inte finns med som en av två målvakter i truppen. Så pass bra tycker jag att han varit under upptakten av säsongen.

Visst, det finns en hel del starka utmanare på hemmaplan i Luleås Joel Lassinantti samt Frölundaduon Johan Mattsson och Niklas Rubin som alla imponerat under hösten. Och ja, KHL-svenskarna fortsätter även de att imponera, där Magnus Hellberg och Lars Johansson som vanligt spelar grymt för SKA St. Petersburg respektive CSKA Moskva.

Men i mina ögon har Lindvall gjort sig förtjänt av en av platserna i truppen. 

Hur häftigt hade det inte varit med ett målvaktsparet Lindvall och Johansson, samma målvaktspar som spelade i Hockeyallsvenskan med Västerås tillsammans säsongen 2012/13?

***

När vi väl är inne på målvakter i Skellefteå.

Jag pratade med Mantas Armalis i helgen kring hans skadesituation. Den litauiske landslagsmålvakten opererade i våras en underkroppsskada som stört honom i flera år och efter månader av rehabilitering är nu 27-åringen på väg mot en comeback.

Han berättade att han varit på is ett antal veckor och de senaste två veckorna i princip kört för fullt. Han ville inte säga något datum då han trodde att han skulle vara tillbaka, men målsättningen var efter landslagsuppehållet i november.

Armalis kommer förmodligen att matchas in sakta men säkert av Skellefteå, men det ska till att han spelar riktigt bra för att han ska ta tillbaka den där förstaspaden han roffade åt sig under fjolåret.

Det finns nämligen en landslagsmässig konkurrent i Gustaf Lindvall som passat på att visa upp sig från sin bästa sida i Armalis frånvaro.

Kampen om förstaspaden i Skellefteå blir intressant att följa under säsongen.

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten