Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Linnea Johansson.
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Linnea Johansson

Svensk landslagshockey på damsidan upplevde sin mörkaste stund någonsin när man ramlade ur A-VM tidigare i år. Men det finns nya talanger som kommer underifrån, redo att ta över från det tidigare gardet. I en artikelserie på hockeysverige.se får ni möta några av framtidens Damkronor. Idag möter vi Linköpings Linnea Johansson.

Det är inte alls ovanligt att tjejer på den yttersta hockeytoppen i Sverige vittnar om hur positivt det har varit att spela med killar under uppväxten. Men alla har dessvärre inte upplevt samma positiva erfarenheter att se tillbaka på. Det gäller exempelvis Linnea Johansson som ni idag ska få träffa i serien Framtidens Damkronor. 

VAR NÄRA ATT SLUTA

För två säsonger sedan spelade hon i HV71 och Trojas damlag samtidigt som hon spelade med Ljungby-klubbens U16-lag tillsammans med bland andra Thea Johansson. Spel med killarna i Troja blev ingen lyckad kombination. Det gick så pass långt att hon var nära på att sluta med hockeyn.

– Jag spelade i tre lag samtidigt som jag spelade i U18- och Smålandslaget. Det blev mycket och dessutom skulle jag kombinera det med skola, berättar Linnéa Johansson då hockeysverige.se träffade henne i vintras för en intervju på Linköpings kansli.


Linnéa Johansson fortsätter:
– Det blev väldigt mycket planering och åkande från Ljungby till Jönköping. Ibland var det lite tufft med killarna och då kunde jag alltid komma till HV71. Det var som att komma till en familj och hockeyn fick en helt annan glädje för mig. På så vis tror jag det var bra att HV71 fanns i mitt liv just då.


Hur upplevde du att spela med U16-killarna i Troja?

– Det var mycket… Jag fick många gånger bevisa mer bara för att jag var en tjej. I övningarna fick inte tjejerna vara bättre än killarna.
– När killarna började växa, blev rätt stora och tacklades rätt mycket så tycktes det vara bäst att smälla på oss tjejer. Det var tufft. Jag och Thea blev som en minoritet. Sedan gick jag i skolan med nästan alla i det laget så det var mycket…, säger Linnéa Johansson samtidigt som hon suckar djupt.


Var det även mycket tjafs mellan er och killarna i laget?

– Nej, men det är skillnad hur killar och killar förhåller sig till varandra jämfört med tjejer och tjejer. Det var inget tjafs, men det var rätt tufft ibland och det var flera som tyckte att jag inte var välkommen alla gånger. Det handlade en hel del om vem som skulle få spela och så där.
– Det var inga föräldrar som tryckte på utan det var mer en del killar i laget. Sedan finns det fina killar i det laget också så jag ska inte dra alla över en kam, men det var tufft och spel med tjejerna i HV71 var något som hjälpte mig den tiden i livet.


dsc-0065-4-1562183466.jpegLinnea Johansson hade en tuff tid förförra säsongen när hon spelade med killar. Foto: Ronnie Rönnkvist


I laget spelade bland andra Helge Grans som idag spelar i SHL med Malmö, men han var det aldrig några problem med.
– Helge är en barndomskompis och min familj umgås med hans. Vi umgås till och med rätt mycket och det är jättekul att det går bra för honom. Han har alltid varit en talang och i början kanske inte den som ville spela hockey mest. Ju mer åren gick så fattade man att det var han som det skulle bli något riktigt bra av. Man såg att han hade talangen och drivet.


VALDE ATT BYTA KLUBB


När vi ställde frågan om Linnéa Johansson saknar att spela med killar så skakade hon på huvudet.
– Nej, det skulle jag inte säga. Det var tuffa år och jag var nära på att sluta. Jag trivs mycket bättre att spela med ett damlag.


Efter den tuffa säsongen valde hon att lämna både Ljungby och Jönköping för att flytta till Linköping.
– Jag visste att HV71 skulle få nya tränare, men samtidigt visade Linköping intresse för mig rätt tidigt. Jag har varit med Kim (Martin Hasson) och ”Madde” (Östling) i U18-landslaget och vet hur dom fungerar.
– Sedan var jag hit och kollade. Skolan är lite mindre här än vad den är i Jönköping, vilket jag tycker är rätt skönt. Det blir lite mer hemtrevligt med en liten skola och jag trivs bra här.


madde-ostling-1-1564215326.JPGMadeleine Östling. Foto: Ronnie Rönnkvist


Förra säsongen började väldigt bra för nyförvärvet från HV71. På 19 matcher svarade hon för två mål och totalt sju poäng innan hon drabbades av en tuff hjärnskakning på ett U18-landslagsläger i Finland.
– Det började bra och jag fick mycket förtroende. Jag spelade i lite powerplay och var ordinarie. Det var jättekul.


Fick du en större roll i Linköping än vad du hade i HV71?
– HV71 hade många spelare som hade varit på samma positioner under en tid, så det var svårt att komma in i laget och ta dom här stjärnornas plats.
– Här var alla tvungna att bevisa. Det kvittade om man var 25 år eller 15, 16, alla tävlade om platserna. Det tycker jag var härligt.


Vad hände då du fick en hjärnskakning som höll dig borta länge från hockeyn?
– Vi var i Finland och jag fick en smäll vid sarghörnet. Smällen träffade först huvudet och sedan revbenen. Först var man rädd att något inne kroppen hade gått sönder, något revben eller något. Jag kände inte av huvudet i början och jag spelade hela tredje perioden.
– När jag hade gått av isen sa det nästa pang och kändes inte alls bra. Sedan hade vi en tuff resdag innan vi kom hem hit. Jag gick några dagar i skolan innan jag insåg att jag inte fungerade.
– Vi hade ingen läkare med oss till Finland som kunde bedöma sådana här situationer. Däremot hade vi en sjukgymnast med oss, men jag tror att det är viktigt att även ha en läkare med oss. Malou Berggren, som spelar här i Linköping, berättade att dom i alla fall hade haft en läkare med sig till JVM som bedömde att hon hade hjärnskakning.


Hur tänker du då kring att vi idag inte har läkare på matcherna i SDHL?
– Det är ofta som det inte ens finns några sjukvårdare på våra matcher. När (Lara) Stalder drog axeln ur led satt jag på läktaren. Jag tänkte att Stalder inte är den som skriker i första taget. När hon gick av isen gick jag ner till henne. Då stod hon där själv och det fanns inga sjukvårdare.
– Jag tycker att det är för bedrövligt att vi inte har sjukvårdare på plats. På herrarnas matcher är det jättemånga sjukvårdare runt omkring. Visserligen är det mer publik och så vidare, men samtidigt tycker jag att det minsta man kan ha på matcherna i SDHL är sjukvårdare. Det kan vara riktigt farliga smällar som kan innebära en stor inverkan på resten av livet.
– Det är en resurs som bara ska finnas där och inget som kan diskuteras bort. Jag tycker att Svenska Ishockeyförbundet ska införa att det alltid ska finnas sjukvårdare på matcherna i SDHL.


LÅNG RESA TILLBAKA


Resan tillbaka efter hjärnskakningen var lång för Linnéa Johansson.
– Första veckorna låg jag mest och vilade eller blundade så mycket det gick. I början var jag ändå rätt hoppfull och tänkte att om en eller två veckor skulle jag vara tillbaka. Sedan går dom här två veckorna och det blir inte bättre…, Linnéa Johansson stannar upp och det märks på rösten att det även är tufft att prata om hur hon mått.
– Det har varit tufft mentalt. Hade jag brutit benet hade jag ändå kunnat träna överkroppen. Det finns alltid någonting jag hade kunnat göra, men med hjärnskakningen kan jag inte använda någon del av kroppen. Jag blev väldigt deprimerad…
– Sedan blev det för mig att bryta ihop och komma igen. Det var jobbigt psykiskt och jag bröt nästan ihop, men sedan kände jag att jag fick accepterade att det är som det är. Dessutom hade jag just börjat i gymnasiet och hade rätt mycket i skolan. Som tur var hade jag förstående lärare som har hjälpt mig mycket.


Hur gick det med skolan under den här tiden för egentligen är det viktigare än hockeyn?
– Jag har kommit tillbaka till vardagen och jag går hela skoldagar, men jag missade fem veckor i skolan. Det är såklart mycket. Innan jag åkte till Finland missade jag två dagar och bara det innebar fyra timmars arbete så det är mycket att ta igen, men jag har, som sagt var, haft förstående lärare som hjälpt mig väldigt mycket. Vi har lagt upp en plan över hur jag ska fixa det arbetet.
– Jag har också en tendens att vara väldigt ambitiös i skolan och vill verkligen ha toppbetyg.

På ytan tycktes Linnéa Johansson må ganska okej i dag, men när hockeysverige.se träffade henne i januari hade hon en bit kvar till en comeback i LHC.
– Just i dag mår jag bra. Jag försöker vara positiv. Jag blir inte gladare eller bättre av att sitta hemma och vara negativ.


Har du varit rädd för att det skulle vara slut med hockeyn för dig?
– Nej, men jag har förstått att det kan ta ett tag innan jag är tillbaka. Det förstod jag redan efter någon vecka. Det finns inget annat jag kan göra för att det ska bli bättre än att vila, vilket jag har accepterat, men det är svårt. Under den tiden är det bättre att vara glad än ledsen.


SVED ATT MISSA JVM


Hjärnskakningen innebar att Linnéa Johansson missade Junior-VM i Japan, något som givetvis svider lite extra för 17-åringen från Ljungby.
– När vi kom hem från Finland visste jag att U18 hade en turnering innan Junior-VM. Jag insåg ganska snabbt att jag inte skulle klara av att åka med till turneringen i Ryssland eftersom det var ganska tajt om tid dit. Jag kände ändå att jag kunde få tid att vila upp mig och sedan vara redo för VM, men så blev inte fallet.
– När man är där och vilar har man inte riktigt någon tidsuppfattning. Vi pratade om det hemma och mamma sa ”det är bara två veckor kvar till dom åker”. Då insåg jag att det här inte kommer att gå. Man måste ändå vara på is i två, tre veckor och skulle det komma tillbaka när vi var i Japan så skulle det inte vara kul att ligga där i två veckor och ha ont.
– (Alexander) Bröms och jag snackade och kom fram till beslutet att det inte gick det här året. Jag kan spela nästa år i stället som tur är.

Nu skriver vi juli 2019 och när hockeysverige.se når henne på telefon är hon på camp i Nyköping. Hon berättar att nu känner hon sig helt återställd efter hjärnskakningen.
- Nu mår jag bra. Jag började träna när SM-finalerna pågick. Sedan dess har jag hållit på och kroppen har svarat bra på träningen.
- När jag kom till Linköping tror jag hela min kropp var ganska slutkörd eftersom jag hade en ganska tuff säsong bakom mig där jag spelade i flera olika lag. Det var knappt att jag blev av med träningsvärken.
- Även om jag nu fått börja bygga om kroppen från så svarade det så himla mycket bättre. Det känns verkligen att den träning jag gör ger någonting.

Har du några känningar av hjärnskakningen?
- Nej, det funkar jättebra.

Hur går tankarna inför nästa säsong?
- Jag är redo för att köra fullt ut. Det finns inget som hämmar mig och skulle göra så jag inte kan spela den här säsongen. Det är lugnt med det i alla fall.

Du missade Junior-VM förra säsongen, är målet att komma med dit i år?

- Ja, absolut. Det är mitt sista år i U18. Nu är man ju äldst av alla och jag vet hur jag såg upp till dom äldre som spelade då. Jag ser fram jättemycket att få chansen att spela ett JVM.  


dsc-0452-1562196407.jpegLinnea Johansson siktar på JVM.Foto: Ronnie Rönnkvist

Du kanske även vill läsa: Framtidens Damkronor: Annie Silén Framtidens Damkronor: Lova Blom Framtidens Damkronor: Maja Beverin Framtidens Damkronor: Estelle Forsberg Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten