Patrik Nemeth
Ronnie Rönnkvist
NHL

Därför valde NHL-svensken Detroit: "Behöver tillföras litegrann på backsidan"

ANNONS

Han blev inte kvar i Colorado - men landade ett mer lukrativt kontrakt i Detroit. För hockeysverige.se berättar backen Patrik Nemeth om åren i Colorado och det lyft han vill få i nya klubben.
– När du kommer till en ny klubb är det nya ögon som ser dig och du har verkligen chansen att göra ett första intryck, säger han
.


TYRESÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Patrik Nemeth hade en ganska tuff inledning i NHL. Han reste över för att ansluta till Dallas organisation 2012. Där blev det fem säsonger, men en elakartad skada i handleden gjorde att han inte riktigt tog en plats i laget. Senaste två säsongerna har han spelat för Colorado, vilket har blivit ett lyft för 27-åringen från Kista. Där fick han mycket speltid och ett stort defensivt ansvar. Inför den kommande säsongen blev Nemeth free agent och 1 juli stod klart att det var Detroit som valde att knyta honom till sig.
- Det är en process man går igenom. Intervjuperioden börjar någon vecka innan första juli. Det är lag som hör av sig och kollar intresse. Sedan blir det att min agent frågar klubbarna ”vart ser ni honom spela?”. Till slut sållas det ner till en handfull lag där allt blir mer konkret och på riktigt, berättar Nemeth då hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Tyresö Strand.
- Detroit hörde av sig och vi hade en bra dialog från första början så det kändes naturligt för mig att det blev dom.

Vad var det som triggade med just Detroit?

- Det var rätt mycket och en magkänsla som jag gick efter. Snacket vi hade med tränaren (Jeff Blashill) och ”GM” (Steve Yzerman) kändes bra.
- Detroit har också många unga spelare som kommer upp nu och som jag tycker är väldigt intressanta. Sedan är det kul att spela i Detroit med den historia klubben har. Allt kändes bra helt enkelt. 

"SKICKLIGT OCH DJUPT LAG"


Även om Patrik Nemeth har spelat i NHL sedan 2013 har han inte spelat mot Detroit allt för många gånger, men han har följt lagets framfart eftersom många av hans svenska kompisar har spelat eller spelar i laget.
- Jag har varit i den andra konferensen och inte spelat jättemycket mot Detroit. Men jag vet hur dom har spelat under lång tid och på det sättet dom vill spela på eftersom jag följt Detroit med alla svenskar som varit där.
- Det har alltid varit ett skickligt och djupt lag som varit i toppen av NHL under 25 år. Nu har dom inte varit i slutspel på tre säsonger, men det känns som dom har en filosofi dom vill hålla sig till. Dessutom har Detroit, som sagt var, många unga spelare som kommer komma upp så jag tror att det kommer blir bra. 


En svensk som det idag är oklart med om han kommer spela i Detroit nästa säsong är veteranen Niklas Kronwall.
- Han har varit väldigt nyttig för Detroit. Om han fortsätter spela kommer han absolut bidra. Han har varit en världsklasspelare i ett decennium.
- Den personligheten han är i ett omklädningsrum är också väldigt viktig. Speciellt när man har ett ungt lag. Han skulle vara ett välkommet tillskott om han kan spela, men det vet vi inte just nu. Vi får se vad han känner för. Det skulle vara kul att få chansen att spela med Kronwall. 

niklas-kronwall-1562224184.jpeg


Nemeth hade också kontakt med Kronwall innan han skrev på för Detroit.
- Ja, det har jag. Han sa bara bra saker om Detroit. Nu när (Steve) Yzerman kommer in i klubben så tror han att det kommer bli bra, vilket jag också tror. 

"DIN ROLL ÄR EN FÄRSKVARA"


Hur ser du på din roll i Detroit?

- Det känns som, vilket är en anledning till att jag skrev på, att det behövs tillföras litegrann på backsidan. Sedan är din roll en färskvara också. Det finns alltid spelare som inte är inplanerade i bilden, men sedan spelar dom bra och man hittar en plats till dom i laget. Tvärtom också, att dom placerat in dig någonstans, men du presterar inte. Då faller man bort.  
- Visst, man kan ha en tanke på vart man ska spela någonstans, men du måste alltid prestera. Det har i alla fall jag lärt mig under åren jag varit där borta, säger Patrik Nemeth med ett leende.

Räknar du med att främst ha en defensiv roll i laget?
- Ja, det är också den spelare jag är, att spela stabilt och vara pålitlig. Jag ska spela effektivt med puck, vara tuff att möta i egen zon, ”penalty kill” och spela mot bra spelare. Det är den roll jag fått där borta och den jag vill spela.
- När vi pratade med tränaren och ”GM” hade vi samma uppfattning om vad jag ska göra. Det var också anledningen till att jag ville hoppa ombord. 

collage-fotor-1562753580.jpg

De senaste två säsongerna har Patrik Nemeth tillbringat i Denver med spel för Colorado.
- Det har varit en bra tid där. När jag kom dit var Colorado ett lag som hade haft det tufft säsongen innan.
- Jag trivdes väldigt bra i laget och man hade ett bra lag. Dessutom var det kul att spela med ”Gabbe” (Gabriel Landeskog) igen. Colorado har också något bra på gång.
- Sedan var det kul att få spela slutspelshockey och vara med om att få det laget att vända sida lite. Nu har dom gått från en svacka till att ha två slutspelsår i ryggen med många unga spelare i laget som vill framåt. 


Patrik Nemeth har fått följa Gabriel Landeskogs ledarskap och spelskicklighet på nära hål och är imponerad men inte överraskad över vad han har fått se.
- Jag har känt ”Gabbe” jättelänge och han har inte förändrats någonting. Han har alltid varit samma person.
- ”Gabbe” är en väldigt bra ledare, väldigt konsekvent i det han gör, dyker alltid upp och är alltid närvarande. Dessutom är han en väldigt skicklig spelare som gör väldigt många rätt saker. Jag är inte förvånad över att det går så bra som det gör för honom.

Gabriel Landeskog är också ett föredöme för Colorados unga spelare enligt Nemeth.
- Skulle jag bygga ett lag så skulle han vara en av dom jag skulle bygga laget runt med tanke på det sättet han driver gruppen och handlar själv. Det är inte bara snack utan han gör allt själv som han säger. På så sätt är han väldigt ärlig.
- Han är en väldigt, väldigt bra ledare för den gruppen. Colorado ska vara väldigt tacksamma att dom har honom. 


nemeth-4-1562224164.jpeg

Under tiden i Dallas var du skadad…
- Ja, den tiden var inte lika rolig, skrattar Patrik Nemeth och fortsätter:
- Tiden i Dallas, så här i efterhand kan jag tycka att den var väldigt lärorik med tanke på hur man hanterar motgångar.
- Tanken var när jag kom upp dit från AHL att jag skulle vara en del av deras framtid. Sedan fick jag skadan och var borta nästan en hel säsong. Plötsligt stod jag där och allt blev inte riktigt som det var planerat.
- Det var också tufft dom två säsongerna efter det. Jag var in och ut, hit och dit samtidigt som jag inte riktigt fick förtroendet av coacherna.  Det blev två jättetuffa säsonger mentalt, men så här i efterhand har jag väl lärt mig något av det också. 


"FUNKADE INTE I DALLAS"


Känner du att i Colorado tog du nästa kliv i karriären?
- Ja, absolut. Där hade dom en roll som man ville att jag skulle spela samtidigt som det gick bättre och bättre i den rollen ju längre tiden gick.
- Jag fick den chansen jag ville ha så Colorado var en bra tid för mig att ta nästa steg.

Ville du själv lämna Dallas för att ta dig till en annan klubb?
- Ja, det funkade helt enkelt inte i Dallas. Jag kom ingenstans i slutet av tiden där. Dessutom hade dom nio backar och var tvungna att göra sig av med någon. Det var ganska väntat att det skulle hända någonting.

Blev du överraskad när det inte blev en fortsättning i Colorado med tanke på att du fått relativt mycket speltid där?
- Nej, vi hade samtal och pratade om förlängning och så vidare. Sedan måste det fungera från båda sidor. Det var mycket folk där också och jag visste inte riktigt vilken väg dom skulle gå. Då kom det här alternativet upp, vilket kändes bättre.

Ny klubb, ny organisation, hur sugen är du på att säsongen ska dra igång?
- Jättesugen faktiskt. Det ska bli kul och spännande. Det är alltid intressant att komma till nya klubbar och du vill alltid ta nästa steg. När du kommer till en ny klubb är det nya ögon som ser dig och du har verkligen chansen att göra ett första intryck, så det ska bli skoj, avslutar Patrik Nemeth med ett leende innan vi går ut i det nästan höstliknande vädret för att han ska få dra på sig Detroits matchtröja för första gången.   

Du kanske även vill läsa:
Lämnar Colorado – backsvensken klar för ny klubb
Lämnar Colorado – backsvensken klar för ny klubb
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 26 mars
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten