Sök
FÖLJER FLICKVÄNNEN. Alen Bibic ser fram emot dam-VM och hur det går för flickvännen Zecira Musovic och hennes Sverige.
SHL

”Jag har fått ett annat perspektiv när jag ser hur mycket tid hon lägger på fotbollen”

Fotbolls-VM står inför dörren. En som kommer att följa turneringen extra noga är SHL-backen Alen Bibic. Hans flickvän Zećira Mušović är nämligen en av målvakterna i det svenska laget. För hockeysverige.se berättar ha om elitidrottarnas utbyte – och sin syn på jämställdhet inom idrotten.
– Vi har pratat om statliga bidrag och från förbund. Det är där det borde det vara jämställt. Jag ser inte att det finns någon anledning till att det inte skulle vara så, säger Bibic.

RÄTTVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
På fredag inleds fotbolls-VM med matchen mellan värdnationen Frankrike och Sydkorea. För svensk del inleds VM på tisdag med match mot Chile. Hur långt kan svenskorna räcka? Antagligen ganska långt, men det krävs nog lite stolpe in om det ska gå hela vägen.

En som kommer följa VM mer ingående än många andra är den hårdföre hockeybacken Alen Bibic. I svenska laget spelar nämligen hans flickvän, målvakten Zećira Mušović. Hon har precis som Bibic rötterna i ett fotbollstokigt land, Serbien.
– Det finns såklart lite fotboll i mig också. Jag gillar att kolla på fotboll. Bland annat kollar jag Champions League rätt mycket. Däremot har jag inte något speciellt lag som jag håller på, berättar Alen Bibic då vi slagit oss i solen vid Långbryggan i Rättvik för en fotbollsintervju.
– Bra och stor fotboll, när det är kvalitativa matcher, gillar jag att kolla på. Sedan har jag spelat en del då jag var yngre, men ganska tidigt blev det ishockey.

Lillebror Almen Bibic var en hårdför anfallare i IFK Rättvik. Det hände mer än en gång att han drog på sig ett gult och ibland även rött kort. Riktigt lika het var inte storebror på fotbollsplanen.
– Han gillar fotboll riktigt mycket. Det som är lite skillnad mellan oss två är att han i dag kan ta en boll och gå ut och spela för att han tycker det är roligt medan jag kanske inte tycker det är lika roligt.

FRÅN FALUN

Zećira Mušović spelar till vardags i Rosengård och bor i Skåne precis som hennes pojkvän gjort sedan 2014. Till saken hör dock att hon är född i Falun och i grunden alltså kulla.
– Ja, men det visste jag inte när vi träffades, säger den förre detta Rögle- och Leksandsbacken med ett skratt och fortsätter:
– Det blir både hockey- och fotbollssnack där hemma. I alla fall blir det mycket sport. Det är ändå en blandning. När Zećira kommer hem och behöver bolla något som hänt i fotbollen och i hennes karriär finns jag där. Lite fotbollskunskap har jag trots allt, men framför allt har jag kunskap om idrott i stort och hur det fungerar att vara på den här nivån.
– Sedan är det tvärtom också, att när jag kommer hem och vill bolla någonting blir det prat om ishockey.


Zećira Mušović. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Vad kan du hjälpa henne som fotbollsmålvakt?
– Detaljgrejer överlåter jag åt hennes målvaktstränare. Klart att jag ändå kan komma med ett annat perspektiv från läktarhåll, det jag ser därifrån. Däremot, hur hon ska slänga sig eller vara placerad i målet, där kan jag nog inte tillföra så mycket, skrattar Alen Bibic.
– Sedan tror jag det handlar om att jag kan stötta henne i den stora bilden, hur man agerar på en arena där det är mycket folk och stora matcher, hur man ska tänka och allt sådant. Det är där vi bollar jättemycket idéer.

Ni båda har både svackor och toppar under en säsong, är det skönt att ha någon som vet vad det handlar och kan stötta?
– Definitivt. Det är nog svårt för en människa som inte har varit eller är på den här nivån att förstå vissa situationer i ens liv.
– Vi lever med det här dagligen och jag har varit i svackor under min idrottskarriär. Då har jag också mycket större förståelse då hon hamnar i sina svackor. Jag kanske då kan hjälpa henne med tips hur jag tänkt då för att ta mig ur.

”LÄGGER NED MINST LIKA MYCKET TID SOM HERRARNA”

Alen Bibic har nu fått se hennes och damidrottens värld på nära håll. Det här har fått honom att få upp ögonen för vilka olika förutsättningar det kan vara mellan tjejer och killar.
– Det här är väldigt intressant. Innan jag träffade Zećira tänkte jag inte så mycket på det. Jag hade mycket i min skalle att alla måste förtjäna sin publik, intäkter och allt sådant. Det håller jag fortfarande fast vid.
– Men, jag har fått ett annat perspektiv på det när jag ser hur mycket tid hon lägger ner på fotbollen. Hon och hennes lagkamrater lägger ner minst lika mycket tid som herrarna gör.
– Klart att vi har diskuterat det här hemma. Då har vi pratat om statliga bidrag och från förbund, det är där det borde det vara jämställt. Jag ser inte att det finns någon anledning till att det inte skulle vara så. Sedan är det såklart så att när det kommer till löner och allt sådant är det fria marknaden som styr. Det gäller att klubbar får in intäkter för att kunna betala högre löner och så vidare. 
– Det finns nog mycket att jobba med från förbund, klubbar och olika samarbetspartners för att öka intresset kring damidrotten. Där har, vad jag förstått, damfotbollen kommit relativt långt. Kolla på VM som kommer nu där bland annat Coca Cola har en kampanj med olika stjärnor från damlandslaget. Även ICA gör en reklam under fotbolls-VM, TV4 satsar stort på att sända matcherna och man ser att det går framåt. Jag tror också det är väldigt mycket biljetter sålda till Frankrike.
– Intresset kan byggas upp bättre, men sedan är marknadskrafterna som avgör när det kommer till löner.

Om vi släpper det här med lönerna, upplever du att förutsättningarna är dom samma för dam respektive herrspelare, oftast vill bara tjejerna kunna spela fotboll eller ishockey på heltid?
– Så är det. Nu kan jag vara lite förblindad av att Rosengård har ganska många tjejer som är heltidsanställda. Sedan är det inte så i alla lag.
– Förutsättningarna har blivit bättre på senare tid. Det har dock varit orättvisor som jag har fått en inblick i när jag pratat om det med Zećira hemma. Även om det har blivit bättre så kan det alltid bli bättre. 


Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

”VIKTIGT MED KVINNLIGA FÖREBILDER”

Behöver vi flera kvinnliga förebilder som syns medialt då det gäller exempelvis ishockey eller fotboll?
– Det tror jag och jag tror att det är viktigt för den lilla tjejen att kunna ha en kvinnlig förebild i stället för att hon springer runt och har Zlatan Ibrahimovic eller Christian Ronaldo som sin förebild.
– På så vis, tror jag, att man kan väcka drömmar till liv hos den yngre generationen. Jag tycker också att man börjat jobba mycket, mycket mer med det. Bland annat byggs det profiler runt damlandslaget i fotboll.
– Så som jag har sett det jobbar också Zećira med det här hela tiden. Hon försöker vara ute bland lite mindre klubbar för att hjälpa och stötta småtjejerna. Dessutom har hon sociala medier som hon jobbar rätt mycket med. Hon har också en hemsida där hon försöker skriva om vardagen, klubblaget och då hon är med i landslaget för att skapa intresse.

Tidigare i år fick 23-åriga Zećira Mušović debutera i landslaget.
– Klart att det var stort. Hon har kämpat för det hela tiden och hon har velat ta nästa steg i hennes karriär. Landslagsspel har också varit hennes nästa steg rätt länge.
– Jag tror att hon själv sagt i en intervju att det var rätt känslofyllt då hon kom ut till debuten.

På tal om känslofyllt, hur kände du då hon kom med till VM?
– Hon tycker inte om när jag tar saker för givet, säger Alen Bibic med ett leende och fortsätter:
– Jag har ändå trott ganska länge att hon ska komma med till VM. Sedan kände jag såklart en stolthet då det blev klart till hundra procent att hon kom med. Jag ser varje dag hur mycket tid hon lägger ner på fotbollen samtidigt som inte VM är varje år. Det är ett riktigt stort evenemang. Att hon får vara med där är såklart kul.

Vad sa Zećira själv då hon blev uttagen?
– Klart att hon blev jätteglad. Sedan är hon inte en person som visar så mycket känslor utåt. Det bubblar nog mer inombords hos henne.

”VILL SÅKLART UTMANA”

Hur ser du på hennes möjligheter att få spela någon match?
– Det är en ganska klar och tydlig målvaktsetta i Hedvig Lindahl. Hon har så pass mycket rutin och kan tillföra väldigt mycket kunskap på den positionen.
– Zećira är där bakom och som jag känner henne är inte hon en som bara vill vara där bakom. Hon vill såklart utmana.

Alen Bibic tror också att det kan gå riktigt bra för Sverige i VM.
– Jag tror dom har goda möjligheter. Av det jag förstått har flera landslag utvecklats på senare tid så det är många bra lag i VM. Det gäller verkligen att damlandslaget presterar match efter match. Jag tror att dom själva räknar med slutspel i alla fall.

Hur kommer du följa VM?
– Vi får se. Till en början kommer jag vara hemma i Rättvik och se matcherna från TV-soffan. Sedan kan det bli att jag åker ner för att se någon match, men det har jag inte bestämt till hundra procent ännu.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DAGS FÖR NÅGOT NYTT”

Alen Bibic har även andra saker att tänka på den här sommaren då han i skrivande stund inte har klart med något lag till kommande säsong. Nu pratar vi alltså hockey.
– Jag har varit i Rögle under fem och ett halvt år. Det har definitivt varit en fin tid. Annars hade jag inte varit kvar i den klubben så länge. Jag tycker att det varit så pass bra att jag idag ser det som mitt andra hem.
– Sedan har jag fått vara med på en resa från det att vi låg i Hockeyallsvenskan till att gå upp i SHL och sedan ta klubben till första slutspelet på 25 år.

Rögle och Alen Bibic valde gemensamt att inte skriva något nytt kontrakt inför kommande säsong.
– Fem och ett halvt år i samma klubb, då kunde det vara dags för något nytt. När jag fick byta miljö från Leksand till Rögle via Almtuna var det något riktigt bra för min karriär. Att ta ytterligare ett sådant steg tror jag kommer gynna min ishockey.
– Var någonstans det blir har jag inte bestämt ännu. Nu försöker jag bara njuta av sommaren och träna på egen hand. Sedan får jag ta det beslutet lite längre fram.

Tittar du brett över Europa eller hur går tankarna?
– Som ishockeyspelare i min ålder blickar man över hela Europa. Sedan har jag inte rutat in mig på att jag måste dra till den ena ligan eller vara i Sverige. Jag stänger inte ute varken några ligor eller lag. Det som gynnar min ishockey bäst är det som gäller framöver.

Leksand?
– (Skratt) Leksand är såklart ett alternativ. Dom gick upp i SHL och jag är jätteglad för deras skull. Leksand ska vara i SHL. Det är inget snack om den saken. Återigen, vi får se. Jag har inte bestämt någonting ännu.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten