Peter Elander. …
Nyheter

Efter nedläggningen – tidigare förbundskaptenen hoppas på ljusare framtid: ”Bästa som kunde ske”

För tre dagar sedan kom beskedet att den kanadensiska damligan CWHL lägger ner. Oroliga röster har höjts om vad detta ska innebära för damhockeyns framtid i Nordamerika, men Damkronornas tidigare förbundskapten Peter Elander menar att det i själva verket kan vara precis vad som behövdes.
– Om det ska bli en liga som NHL är involverade i fullt ut så var det här det bästa som kunde ske, säger Elander till hockeysverige.se.

För tre dagar sedan kom ett för många chockartat besked. Den kanadensiska högsta ligan, CWHL, läggs ner den 1:a maj. ”Jag är förtvivlad över att höra nyheten om att CWHL kommer att läggas ner” twittrade Calgarys forward Brianne Jenner som var med i Kanadas lag under OS förra året.

Mycket talar nu för att det på sikt kommer bli en gemensam liga för USA och Kanada med, förhoppningsvis, NHL:s organisation i ryggen.

Peter Elander har jobbat med damhockeyn i Nordamerika sedan 2010 då han lämnade jobbet som svensk förbundskapten. Han berättar att reaktionerna varit starka och många i Kanada då det här blev känt.
– Det har nog inte varit så mycket i USA, men däremot har det var en stor nyhet i Kanada. Man pratar om det på sportkanalerna, TSN och Sportsnet som är NHL-kanalen här i Kanada, berättar Peter Elander och fortsätter:
– Det har varit diskussioner. Även om det inte varit supermycket så har det varit mycket mer om damhockey än vad det har varit senaste åren.
– Förra söndagen spelades finalmatchen i Clarkson Cup (som vanns av Calgary Inferno). Den gick klockan tolv på bästa sändningstid. Söndag är en stor hockeydag här och folk blev nog lite tagna på sängen då beskedet kom efter det att ligan ska läggas ner.

”ETT SPEL BAKOM KULISSERNA”

CWHL var också den kanske bästa ligan i världen. Två svenska spelare har spelat där genom åren. Det handlar om målvakten Cecilia Andersson som spelade för Montréal Stars och forwarden Danijela Rundqvist som spelade för Burlington Barracudas.
– Jag såg bägge finalmatcherna i ligan och enligt mig var de bättre än andra ligors finaler. Det var 23 olympiska medaljörer på isen i finallagen.
– Det är Kanadas bästa spelare. Sedan har dom fått över Hilary Knight, (Brianna) Decker, (Alex) Rigsby och (Kacey) Bellamy. Alltså var det fyra av USA:s OS-guldmedaljörer som spelade i ligan, tre i Calgary och en i Montréal. Dom spelar där i protest mot hon som äger den andra ligan (NWHL).


Hilary Knight var en av stjärnorna som spelade i CWHL den gångna säsongen. FOTO: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Vad betyder det här för hockeyn i Nordamerika?
– Jag tror att det här är ett spel bakom kulisserna. NHL har sagt att dom kommer gå in så ingen liga läggs ner. Men dom här två ligorna (CWHL och NWHL) har inte kunnat komma överens så att det skulle bli en gemensam liga.
– Om NHL ska gå in vill dom ha ett rent bord så dom kan säga att ”nu gör vi så här”. Dom vill inte driva ligorna som det har varit.

Tror du att det finns en alternativ liga till hösten?
– Jag är inte som Kommissarie Johansson i ”GW:s” (Leif GW Persson) böcker som kan se runt hörn, men jag tror att man vill manövrera ut ägaren till den andra ligan. Hon äger idag tre av lagen där, men inte laget i Buffalo som ägs av Buffalo Sabers ägare. Hon äger inte heller laget i Minnesota.
– Dom två lagen var i final i NWHL. Jag tror att det här är ”visa dina kort för nu är inte vi på banan längre”. Jag har svårt att se att den ligan skulle ha muskler för att ta in fem lag till.

Kan det här rent av vara bra för hockeyn i Nordamerika, att det kanske bara blir en toppliga?
– Om det ska bli en liga som NHL är involverade i fullt ut så var det här det bästa som kunde ske. Det är ännu bättre om den andra ligan inte heller klarar av det.

Är signalerna du har märkt av att NHL kommer gå in i en damliga fullt ut?
– NHL har inte sagt någonting. Dom beklagar det som hänt, men jag skulle bli förvånad om det inte inom ett år finns en liga som NHL kör.
– Samtidigt vet man inte säkert. Idrott här… Man ska tjäna pengar på sina lag. Det är inte den svenska hälso- och klubbmentaliteten där man pratar om hur bra det är med folk som rör på sig.

STJÄRNORNA KAN STRÖMMA IN TILL SDHL

Det är just ekonomiska bitar som gör att CWHL läggs ner.
– Som det ser ut här nu så tjänar man inga pengar på ligan. Det är för lite folk som kommer och tittar på matcherna och man har inga TV-kontrakt.
– Den svenska ligan är världens bäst organiserade liga med massmedia och TV-matcher, men även till åskådarantalet. Svenska ligan hade plus 13 000 betalande åskådare på finalmatcherna som dessutom gick direkt i TV. Det kan man bara drömma om här.

Ser du att det finns en risk/möjlighet att många av amerikanska tjejerna kommer att flytta till Europa för att spela?
– Jag pratade med min son (Daniel Elander) som är lite involverad i Djurgården om det här. Om det skulle vara i juli att NHL säger att dom ska starta en liga i deras regi… Jag tror folk kommer avvakta och se vad som händer.
– Samtidigt ska man veta att när Sidney Morin åkte över och spelade så gjorde hon det hur bra som helst i Linköping, men hon tog inte plats i USA:s VM-lag den här gången där hon verkligen skulle platsat.
– Kanske var det en signal att ”Ska du platsa här i VM-laget så vill vi ha dig här i Nordamerika”. Jag tror inte att dom bästa spelarna som har ersättning från USA Hockey och Hockey Canada åker till Europa. Det har jag svårt att tänka mig. Däremot lagret under, om det inte finns en liga här så kommer nog dom åka över. Hockey Canada kommer att ta hand om sina spelare som är under kontrakt. Jag kan garantera att dom sätts i en miljö där dom kommer få spela.

Vilken miljö tänker du närmast på då?
– Hockey Canada satsar så hårt på OS och VM så jag tror inte att dom kommer ha 30 kontraktspelare som åker runt i Europa och spelar hipp som happ. Det har jag svårt att tänka mig, men hur dom löser det vet jag inte.

Kan det här få några konsekvenser för SDHL??
– Det kan bli som herrarna hade i elitserien 2004/05, ett lockout år. Där du under delar av eller hela säsongen får jättebra spelare så lagen kan gå på fyra kedjor och sex backar i varje match. Om det inte kommer en liga här borta så tror jag att det kommer bli en större bredd på toppen i Sverige.
– Debatten om utlänningar i SDHL är så skev. Lagen dressar inte ens tolv forwards och sex backar till matcherna. Svenska ligans dilemma är att det spelas en för långsam hockey. Isytan är för stor för att spela på åtta forwards och fyra eller fem backar.
– Sedan har jag en teori om varför det är så. Jag tror tränarna faller till föga för stjärnspelarna som vill ha jättemycket istid och tror dom blir bättre av det. Men riktigt snabb hockey spelar du om du har tolv forwards som kan spela, kanske inte exakt lika många minuter, men du har fler ben som springer då, avslutar Peter Elander.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten