Peter Elander. …
Nyheter

Efter nedläggningen – tidigare förbundskaptenen hoppas på ljusare framtid: ”Bästa som kunde ske”

ANNONS

För tre dagar sedan kom beskedet att den kanadensiska damligan CWHL lägger ner. Oroliga röster har höjts om vad detta ska innebära för damhockeyns framtid i Nordamerika, men Damkronornas tidigare förbundskapten Peter Elander menar att det i själva verket kan vara precis vad som behövdes.
– Om det ska bli en liga som NHL är involverade i fullt ut så var det här det bästa som kunde ske, säger Elander till hockeysverige.se.

För tre dagar sedan kom ett för många chockartat besked. Den kanadensiska högsta ligan, CWHL, läggs ner den 1:a maj. ”Jag är förtvivlad över att höra nyheten om att CWHL kommer att läggas ner” twittrade Calgarys forward Brianne Jenner som var med i Kanadas lag under OS förra året.

Mycket talar nu för att det på sikt kommer bli en gemensam liga för USA och Kanada med, förhoppningsvis, NHL:s organisation i ryggen.

Peter Elander har jobbat med damhockeyn i Nordamerika sedan 2010 då han lämnade jobbet som svensk förbundskapten. Han berättar att reaktionerna varit starka och många i Kanada då det här blev känt.
– Det har nog inte varit så mycket i USA, men däremot har det var en stor nyhet i Kanada. Man pratar om det på sportkanalerna, TSN och Sportsnet som är NHL-kanalen här i Kanada, berättar Peter Elander och fortsätter:
– Det har varit diskussioner. Även om det inte varit supermycket så har det varit mycket mer om damhockey än vad det har varit senaste åren.
– Förra söndagen spelades finalmatchen i Clarkson Cup (som vanns av Calgary Inferno). Den gick klockan tolv på bästa sändningstid. Söndag är en stor hockeydag här och folk blev nog lite tagna på sängen då beskedet kom efter det att ligan ska läggas ner.

”ETT SPEL BAKOM KULISSERNA”

CWHL var också den kanske bästa ligan i världen. Två svenska spelare har spelat där genom åren. Det handlar om målvakten Cecilia Andersson som spelade för Montréal Stars och forwarden Danijela Rundqvist som spelade för Burlington Barracudas.
– Jag såg bägge finalmatcherna i ligan och enligt mig var de bättre än andra ligors finaler. Det var 23 olympiska medaljörer på isen i finallagen.
– Det är Kanadas bästa spelare. Sedan har dom fått över Hilary Knight, (Brianna) Decker, (Alex) Rigsby och (Kacey) Bellamy. Alltså var det fyra av USA:s OS-guldmedaljörer som spelade i ligan, tre i Calgary och en i Montréal. Dom spelar där i protest mot hon som äger den andra ligan (NWHL).


Hilary Knight var en av stjärnorna som spelade i CWHL den gångna säsongen. FOTO: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Vad betyder det här för hockeyn i Nordamerika?
– Jag tror att det här är ett spel bakom kulisserna. NHL har sagt att dom kommer gå in så ingen liga läggs ner. Men dom här två ligorna (CWHL och NWHL) har inte kunnat komma överens så att det skulle bli en gemensam liga.
– Om NHL ska gå in vill dom ha ett rent bord så dom kan säga att ”nu gör vi så här”. Dom vill inte driva ligorna som det har varit.

Tror du att det finns en alternativ liga till hösten?
– Jag är inte som Kommissarie Johansson i ”GW:s” (Leif GW Persson) böcker som kan se runt hörn, men jag tror att man vill manövrera ut ägaren till den andra ligan. Hon äger idag tre av lagen där, men inte laget i Buffalo som ägs av Buffalo Sabers ägare. Hon äger inte heller laget i Minnesota.
– Dom två lagen var i final i NWHL. Jag tror att det här är ”visa dina kort för nu är inte vi på banan längre”. Jag har svårt att se att den ligan skulle ha muskler för att ta in fem lag till.

Kan det här rent av vara bra för hockeyn i Nordamerika, att det kanske bara blir en toppliga?
– Om det ska bli en liga som NHL är involverade i fullt ut så var det här det bästa som kunde ske. Det är ännu bättre om den andra ligan inte heller klarar av det.

Är signalerna du har märkt av att NHL kommer gå in i en damliga fullt ut?
– NHL har inte sagt någonting. Dom beklagar det som hänt, men jag skulle bli förvånad om det inte inom ett år finns en liga som NHL kör.
– Samtidigt vet man inte säkert. Idrott här… Man ska tjäna pengar på sina lag. Det är inte den svenska hälso- och klubbmentaliteten där man pratar om hur bra det är med folk som rör på sig.

STJÄRNORNA KAN STRÖMMA IN TILL SDHL

Det är just ekonomiska bitar som gör att CWHL läggs ner.
– Som det ser ut här nu så tjänar man inga pengar på ligan. Det är för lite folk som kommer och tittar på matcherna och man har inga TV-kontrakt.
– Den svenska ligan är världens bäst organiserade liga med massmedia och TV-matcher, men även till åskådarantalet. Svenska ligan hade plus 13 000 betalande åskådare på finalmatcherna som dessutom gick direkt i TV. Det kan man bara drömma om här.

Ser du att det finns en risk/möjlighet att många av amerikanska tjejerna kommer att flytta till Europa för att spela?
– Jag pratade med min son (Daniel Elander) som är lite involverad i Djurgården om det här. Om det skulle vara i juli att NHL säger att dom ska starta en liga i deras regi… Jag tror folk kommer avvakta och se vad som händer.
– Samtidigt ska man veta att när Sidney Morin åkte över och spelade så gjorde hon det hur bra som helst i Linköping, men hon tog inte plats i USA:s VM-lag den här gången där hon verkligen skulle platsat.
– Kanske var det en signal att ”Ska du platsa här i VM-laget så vill vi ha dig här i Nordamerika”. Jag tror inte att dom bästa spelarna som har ersättning från USA Hockey och Hockey Canada åker till Europa. Det har jag svårt att tänka mig. Däremot lagret under, om det inte finns en liga här så kommer nog dom åka över. Hockey Canada kommer att ta hand om sina spelare som är under kontrakt. Jag kan garantera att dom sätts i en miljö där dom kommer få spela.

Vilken miljö tänker du närmast på då?
– Hockey Canada satsar så hårt på OS och VM så jag tror inte att dom kommer ha 30 kontraktspelare som åker runt i Europa och spelar hipp som happ. Det har jag svårt att tänka mig, men hur dom löser det vet jag inte.

Kan det här få några konsekvenser för SDHL??
– Det kan bli som herrarna hade i elitserien 2004/05, ett lockout år. Där du under delar av eller hela säsongen får jättebra spelare så lagen kan gå på fyra kedjor och sex backar i varje match. Om det inte kommer en liga här borta så tror jag att det kommer bli en större bredd på toppen i Sverige.
– Debatten om utlänningar i SDHL är så skev. Lagen dressar inte ens tolv forwards och sex backar till matcherna. Svenska ligans dilemma är att det spelas en för långsam hockey. Isytan är för stor för att spela på åtta forwards och fyra eller fem backar.
– Sedan har jag en teori om varför det är så. Jag tror tränarna faller till föga för stjärnspelarna som vill ha jättemycket istid och tror dom blir bättre av det. Men riktigt snabb hockey spelar du om du har tolv forwards som kan spela, kanske inte exakt lika många minuter, men du har fler ben som springer då, avslutar Peter Elander.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch