Mark Owuya har lagt hockeyn på is för tillfället. …
SHL

”Hade kunnat stämma skiten ur ganska mycket folk”

Han har försvarat Sveriges färger i JVM, representerat Djurgården i SHL och spelat både i AHL och KHL. Sedan kom dopingavstängningen som vände upp och ned på målvaktens karriär. Idag, 29 år gammal, har Mark Owuya lagt hockeyn på is och satsar nu på en civil karriär i stället. 
– Man ska aldrig säga aldrig, men just nu har jag inte någon större fokus på hockeyn, men jag har inte slutat spela hockey, säger Owuya till hockeysverige.se.

Senast vi såg målvakten Mark Owuya på is var säsongen 2015/16. Då spelade han för Utah Grizzlies i ECHL. Innan dess hade han en fin karriär med spel i SHL, AHL, KHL och Hockeyallsvenskan.

Owuya blev dopingavstängd för att ha utfört stegen i dopingtestet felaktigt, fastän han trodde att han gjorde rätt, vilket också stod i beslutet. Det här har satt sina spår i hans hockeykarriär.

Numera är han inblandad i ett spännande projekt som handlar om att minska vattenförbrukningen vid en tvätt av bilen. Det är också på hans företag, Woshapp, som just nu ligger i Garnisonen inte långt från Gärdet i Stockholm, vi träffar den 29-åriga förde detta målvakten, eller är det rent av fel att säga före detta?
– Jag har inte varit på is senaste året. Innan det var jag lite på is och ”rehabbade”, men det var samtidigt för att träna och hålla igång då vi samtidigt startade Woshapp, berättar Mark Owuya då vi slår oss ner vid ett bord i lokalerna där livgardets kasernområde låg en gång i tiden.
– Nu har jag haft väldigt mycket med Woshapp att göra så jag har inte riktigt hunnit träna hockey. Jag tränar fortfarande och håller igång för att ta hand om kroppen. Basket, vilket jag har börjat lira lite nu, och fotboll då drar man till en hall eller är utomhus, spelar, duschar och åker hem. Hockeyn innebär en resa till en ishall, fixa med prylarna, byta om… Det tar nästan den dubbla tiden.


Owuya under sin tid i Djurgården. FOTO: Björn Tilly/Bildbyrån

LAGT HOCKEYN ÅT SIDAN

Mark Owuya har just nu lagt hockeyn åt sidan och prioriterar jobbet med företaget.
– Ja, definitivt. Just nu ska vi revolutionera biltvättsindustrin på ett hållbart sätt. Det låter lite slogan-aktigt men det är verkligen sant. Det här är så otroligt viktigt med tanke på hur det slösas med vatten idag. Ska vi få det att fungera, det är precis som i hockeyn, måste man lägga 100 fokus på det. Vi sparar mer än 200 liter vatten per tvätt och vi har redan gjort långt över 1000 tvättar.
– Man ska aldrig säga aldrig, men just nu har jag inte någon större fokus på hockeyn, men jag har inte slutat spela hockey. Man kan säga att jag har tagit en ”extended timeout”, säger Mark Owuya med ett lätt skratt.
– Jag tränar ändå relativt mycket, ”gymmar” och spelar, som sagt var, även basket och fotboll. Det blir mellan två och fyra dagar i veckan. Även om jag aldrig skulle spela hockey igen så kommer jag aldrig sluta röra på mig. Jag tror att man är mer produktiv när man håller igång och tar hand om kroppen.

Att Mark Owuya fortfarande är vältränad syns inte minst på hans yttre.
– Varje gång jag ”gymmar” eller hoppar in i någon annan idrott blir jag förvånad eftersom jag har bättre flås och ”fysisk-shape” än alla andra. Klart att det beror på vilken nivå jag är med och kör.
”Micke” Törnqvist, min gamla målvaktstränare, som sa ”Mark, skulle du komma tillbaka nu så utan att skulle träna så skulle du ha bättre fys-värden än det flesta i alla lag”. Det tror jag också är sant för jag tror jag har haft lite tur med genetiken. Det märker jag inte minst i basketen. Jag kan dunka vilket de flesta inte kan.

”EN DEL FÖRTAL HAR FÖRSTÖRT MIN KARRIÄR”

Den tidigare Djurgårdsmålvakten är idag inte någon flitig gäst på Hovet eller på någon annan hockeyarena, men han har behållit kontakten med många av sina kompisar från hockeyn.
– Jag och (Niklas) Svedberg är tajta polare. Även han har investerat här i Woshapp. Mattias Weinhandl är annars en av dom tidigaste investor-profilerna. Han är ju en ängel-investerare nu för tiden. Mattias hjälpte oss mycket i början och är fortfarande med oss.

Du fick en käftsmäll i samband med att den här historien följde den tänkta ordningen vid en dopningskontroll, något du friats helt ifrån, men hur har det påverkat din hockeykarriär?
– Jag är en ”true believer for free speech” och hade kunnat stämma skiten ur ganska mycket folk, men jag tycker att alla borde ha rätten att säga vad dom vill, Mark Owuya tystnar lite och tänker till lite innan han fortsätter:
– En del förtal har förstört min karriär. Min agent har berättat vad andra klubbar och agenter spridit för lögner för att istället få in sina spelare i olika lag. Det här är ganska sjukt för frågar du alla som känner mig så skulle dom flesta säga att det inte finns många som jobbar så hårt inom hockey som jag. Jag dricker inte ens alkohol. Det känns sjukt när folk sprider lögner om att jag skulle använda dopning eller andra tyngre droger, men folk har, som sagt var, rätt att säga vad dom vill och tycker.
– För att svara på din fråga. Jag har fortfarande inte fått min uteblivna lön från Luleå. Det jag fick tillbaka var semesterersättningen. Det är bevisat att jag inte gjort något fel eller något jag borde stängas av för. Ändå har min lön uteblivit. Tekniskt sätt kan någon från dopningskommissionen gå in och säga att ett helt hockeylag är avstängt. Givetvis kan alla gå in och kämpa för att frias, men under dom tre månader det tar för att driva processen har ingen rätten att få tillbaka någon lön. Det är ett ganska stort hål i systemet där.

VAR FÖRST TVEKSAM TILL PROJEKTET

Har det påverkat ditt hockeyspelande?
–Just där och då var det många klubbar som var intresserade, men plötsligt, vilket min agent har berättat, sa klubbarna ”han tar droger” och allt vad det var, vilket aldrig har hänt.
– När jag var i Lugano sa Linus Klasen ”Det här är det sjukaste jag varit med om, nu får du sätta ner foten ordentligt”. Samtidigt kostar sådana processer både tid och pengar och för min egen del måste jag fokusera på det som framåt.


Mark Owuya. FOTO: Ronnie Rönnkvist

Istället för att jaga nya hockeyklubbar valde alltså Mark Owuya att kliva in i biltvättsbranschen.
– Jag och Jens Karlsson blev väldigt bra polare då vi jobbade tillsammans på Deelio. Det var där hockeysverige.se var och besökte oss 2015. Jag investerade pengar där samtidigt som vi bollade många idéer. Sedan var det ”Jensa” som kom på på konceptet att komma ut och tvätta bilar på plats. Han hade tvättat bilar och båtar åt Niklas Zennström (Skype). Då sa vi att den här möjligheten borde finnas för alla, att tvätta bilen på samma sätt.
– Först var jag lite ”nja” till att starta en biltvätt. När han sedan berättade lite om hur marknaden ser ut kom jag med ”uber-tänket”- idén som skulle kunna göra att det här slog ganska ordentligt. När vi sedan började titta på hur många som tvättar bilen och hur stor marknaden faktiskt är, jag tror vi har nästan 4,7 miljoner personbilar i Sverige vilket också givetvis innebär att nästan alla tvättar sin bil, förstod vi omfattningen.
– Det var dessutom min flickvän, Linn Öhman, som hittade den här ”vattenfria” metoden som gör att vi kan spara 200 liter vatten per tvätt. Då kände jag att det här är bara något jag måste vara med på.

Hur sparar man 200 liter vatten?
– Det är en lösning som luckrar upp smutsen när man sprejar den på bilen. Det behövs bara 200 milliliter vatten och sedan kombineras det med tio procent av den vätskan. Du sprejar det på bilen och sedan använder du mikrofiberdukar.
– Vi kommer ut till kunden på plats och sedan tvättar deras bilar. Gensvaret har varit jättebra så här långt och vi har jobbat med stora företag så som Drive Now och Amio. Vi har inte bara företag utan även privatkunder, men senaste tiden har det blivit ganska mycket fokus mot företag eftersom det där handlar om ganska stora volymer.
– Om du är privatperson kan du ladda ner vår app på Googleplay. Sedan är det bara att sajna upp sig och börja beställa.

”ALLVARLIGT PROBLEM I VÄRLDEN”

Givetvis vill ni tjäna pengar i verksamheten, men tanke på att det sparar vatten, hur viktig är miljöaspekten i det här för dig?
– Jag tror dom flesta är miljömedvetna och det här med att spara på vattnet. Det är bara googla Örebro och vattenbrist. Där har man haft problem med det under några år. Det finns andra ställen i Sverige som också har haft liknande problem. Vi är ändå ett av dom länder som är minst drabbat av något sådant.
– Vattenbrist är ett ganska allvarligt problem i världen. Många delar i Kina har odrickbart vatten. Då är det jätteviktigt att man sparar och ta hand om vattnet. Idag står folk med slang och tvättar sina bilar. Då kan det gå åt runt 500 liter vatten. Att då få ner det till knappt en liter inkluderat att tvätta dukar och hela det flödet säger en hel del. Plus då att vi fångar upp den här smutsen som annars skulle runnit ut.
– Nu är det inte bara vattnet. Våra bilvårdare cyklar ut till kunderna så där sparar vi på avgaser från bilar som exempelvis står på tomgång i en kö.

Är miljötänket en av anledningarna till att du och Jens startade det här?
– Ja, det var en väldigt stor grej. Först var det ”Jensa” med biltvätten och när vi sedan hade tvättmetoden kände vi att vi kan förändra världen med det här. Då insåg vi att det här var något som vi verkligen ville göra.

Här bjuder Mark Owuya och Woshapp er läsare på 100 kronors rabatt vid biltvätt via deras företag. Ladda ner appen och ange HOCKEYWOSH.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten