Mark Owuya har lagt hockeyn på is för tillfället. …
SHL

”Hade kunnat stämma skiten ur ganska mycket folk”

ANNONS

Han har försvarat Sveriges färger i JVM, representerat Djurgården i SHL och spelat både i AHL och KHL. Sedan kom dopingavstängningen som vände upp och ned på målvaktens karriär. Idag, 29 år gammal, har Mark Owuya lagt hockeyn på is och satsar nu på en civil karriär i stället. 
– Man ska aldrig säga aldrig, men just nu har jag inte någon större fokus på hockeyn, men jag har inte slutat spela hockey, säger Owuya till hockeysverige.se.

Senast vi såg målvakten Mark Owuya på is var säsongen 2015/16. Då spelade han för Utah Grizzlies i ECHL. Innan dess hade han en fin karriär med spel i SHL, AHL, KHL och Hockeyallsvenskan.

Owuya blev dopingavstängd för att ha utfört stegen i dopingtestet felaktigt, fastän han trodde att han gjorde rätt, vilket också stod i beslutet. Det här har satt sina spår i hans hockeykarriär.

Numera är han inblandad i ett spännande projekt som handlar om att minska vattenförbrukningen vid en tvätt av bilen. Det är också på hans företag, Woshapp, som just nu ligger i Garnisonen inte långt från Gärdet i Stockholm, vi träffar den 29-åriga förde detta målvakten, eller är det rent av fel att säga före detta?
– Jag har inte varit på is senaste året. Innan det var jag lite på is och ”rehabbade”, men det var samtidigt för att träna och hålla igång då vi samtidigt startade Woshapp, berättar Mark Owuya då vi slår oss ner vid ett bord i lokalerna där livgardets kasernområde låg en gång i tiden.
– Nu har jag haft väldigt mycket med Woshapp att göra så jag har inte riktigt hunnit träna hockey. Jag tränar fortfarande och håller igång för att ta hand om kroppen. Basket, vilket jag har börjat lira lite nu, och fotboll då drar man till en hall eller är utomhus, spelar, duschar och åker hem. Hockeyn innebär en resa till en ishall, fixa med prylarna, byta om… Det tar nästan den dubbla tiden.


Owuya under sin tid i Djurgården. FOTO: Björn Tilly/Bildbyrån

LAGT HOCKEYN ÅT SIDAN

Mark Owuya har just nu lagt hockeyn åt sidan och prioriterar jobbet med företaget.
– Ja, definitivt. Just nu ska vi revolutionera biltvättsindustrin på ett hållbart sätt. Det låter lite slogan-aktigt men det är verkligen sant. Det här är så otroligt viktigt med tanke på hur det slösas med vatten idag. Ska vi få det att fungera, det är precis som i hockeyn, måste man lägga 100 fokus på det. Vi sparar mer än 200 liter vatten per tvätt och vi har redan gjort långt över 1000 tvättar.
– Man ska aldrig säga aldrig, men just nu har jag inte någon större fokus på hockeyn, men jag har inte slutat spela hockey. Man kan säga att jag har tagit en ”extended timeout”, säger Mark Owuya med ett lätt skratt.
– Jag tränar ändå relativt mycket, ”gymmar” och spelar, som sagt var, även basket och fotboll. Det blir mellan två och fyra dagar i veckan. Även om jag aldrig skulle spela hockey igen så kommer jag aldrig sluta röra på mig. Jag tror att man är mer produktiv när man håller igång och tar hand om kroppen.

Att Mark Owuya fortfarande är vältränad syns inte minst på hans yttre.
– Varje gång jag ”gymmar” eller hoppar in i någon annan idrott blir jag förvånad eftersom jag har bättre flås och ”fysisk-shape” än alla andra. Klart att det beror på vilken nivå jag är med och kör.
”Micke” Törnqvist, min gamla målvaktstränare, som sa ”Mark, skulle du komma tillbaka nu så utan att skulle träna så skulle du ha bättre fys-värden än det flesta i alla lag”. Det tror jag också är sant för jag tror jag har haft lite tur med genetiken. Det märker jag inte minst i basketen. Jag kan dunka vilket de flesta inte kan.

”EN DEL FÖRTAL HAR FÖRSTÖRT MIN KARRIÄR”

Den tidigare Djurgårdsmålvakten är idag inte någon flitig gäst på Hovet eller på någon annan hockeyarena, men han har behållit kontakten med många av sina kompisar från hockeyn.
– Jag och (Niklas) Svedberg är tajta polare. Även han har investerat här i Woshapp. Mattias Weinhandl är annars en av dom tidigaste investor-profilerna. Han är ju en ängel-investerare nu för tiden. Mattias hjälpte oss mycket i början och är fortfarande med oss.

Du fick en käftsmäll i samband med att den här historien följde den tänkta ordningen vid en dopningskontroll, något du friats helt ifrån, men hur har det påverkat din hockeykarriär?
– Jag är en ”true believer for free speech” och hade kunnat stämma skiten ur ganska mycket folk, men jag tycker att alla borde ha rätten att säga vad dom vill, Mark Owuya tystnar lite och tänker till lite innan han fortsätter:
– En del förtal har förstört min karriär. Min agent har berättat vad andra klubbar och agenter spridit för lögner för att istället få in sina spelare i olika lag. Det här är ganska sjukt för frågar du alla som känner mig så skulle dom flesta säga att det inte finns många som jobbar så hårt inom hockey som jag. Jag dricker inte ens alkohol. Det känns sjukt när folk sprider lögner om att jag skulle använda dopning eller andra tyngre droger, men folk har, som sagt var, rätt att säga vad dom vill och tycker.
– För att svara på din fråga. Jag har fortfarande inte fått min uteblivna lön från Luleå. Det jag fick tillbaka var semesterersättningen. Det är bevisat att jag inte gjort något fel eller något jag borde stängas av för. Ändå har min lön uteblivit. Tekniskt sätt kan någon från dopningskommissionen gå in och säga att ett helt hockeylag är avstängt. Givetvis kan alla gå in och kämpa för att frias, men under dom tre månader det tar för att driva processen har ingen rätten att få tillbaka någon lön. Det är ett ganska stort hål i systemet där.

VAR FÖRST TVEKSAM TILL PROJEKTET

Har det påverkat ditt hockeyspelande?
–Just där och då var det många klubbar som var intresserade, men plötsligt, vilket min agent har berättat, sa klubbarna ”han tar droger” och allt vad det var, vilket aldrig har hänt.
– När jag var i Lugano sa Linus Klasen ”Det här är det sjukaste jag varit med om, nu får du sätta ner foten ordentligt”. Samtidigt kostar sådana processer både tid och pengar och för min egen del måste jag fokusera på det som framåt.


Mark Owuya. FOTO: Ronnie Rönnkvist

Istället för att jaga nya hockeyklubbar valde alltså Mark Owuya att kliva in i biltvättsbranschen.
– Jag och Jens Karlsson blev väldigt bra polare då vi jobbade tillsammans på Deelio. Det var där hockeysverige.se var och besökte oss 2015. Jag investerade pengar där samtidigt som vi bollade många idéer. Sedan var det ”Jensa” som kom på på konceptet att komma ut och tvätta bilar på plats. Han hade tvättat bilar och båtar åt Niklas Zennström (Skype). Då sa vi att den här möjligheten borde finnas för alla, att tvätta bilen på samma sätt.
– Först var jag lite ”nja” till att starta en biltvätt. När han sedan berättade lite om hur marknaden ser ut kom jag med ”uber-tänket”- idén som skulle kunna göra att det här slog ganska ordentligt. När vi sedan började titta på hur många som tvättar bilen och hur stor marknaden faktiskt är, jag tror vi har nästan 4,7 miljoner personbilar i Sverige vilket också givetvis innebär att nästan alla tvättar sin bil, förstod vi omfattningen.
– Det var dessutom min flickvän, Linn Öhman, som hittade den här ”vattenfria” metoden som gör att vi kan spara 200 liter vatten per tvätt. Då kände jag att det här är bara något jag måste vara med på.

Hur sparar man 200 liter vatten?
– Det är en lösning som luckrar upp smutsen när man sprejar den på bilen. Det behövs bara 200 milliliter vatten och sedan kombineras det med tio procent av den vätskan. Du sprejar det på bilen och sedan använder du mikrofiberdukar.
– Vi kommer ut till kunden på plats och sedan tvättar deras bilar. Gensvaret har varit jättebra så här långt och vi har jobbat med stora företag så som Drive Now och Amio. Vi har inte bara företag utan även privatkunder, men senaste tiden har det blivit ganska mycket fokus mot företag eftersom det där handlar om ganska stora volymer.
– Om du är privatperson kan du ladda ner vår app på Googleplay. Sedan är det bara att sajna upp sig och börja beställa.

”ALLVARLIGT PROBLEM I VÄRLDEN”

Givetvis vill ni tjäna pengar i verksamheten, men tanke på att det sparar vatten, hur viktig är miljöaspekten i det här för dig?
– Jag tror dom flesta är miljömedvetna och det här med att spara på vattnet. Det är bara googla Örebro och vattenbrist. Där har man haft problem med det under några år. Det finns andra ställen i Sverige som också har haft liknande problem. Vi är ändå ett av dom länder som är minst drabbat av något sådant.
– Vattenbrist är ett ganska allvarligt problem i världen. Många delar i Kina har odrickbart vatten. Då är det jätteviktigt att man sparar och ta hand om vattnet. Idag står folk med slang och tvättar sina bilar. Då kan det gå åt runt 500 liter vatten. Att då få ner det till knappt en liter inkluderat att tvätta dukar och hela det flödet säger en hel del. Plus då att vi fångar upp den här smutsen som annars skulle runnit ut.
– Nu är det inte bara vattnet. Våra bilvårdare cyklar ut till kunderna så där sparar vi på avgaser från bilar som exempelvis står på tomgång i en kö.

Är miljötänket en av anledningarna till att du och Jens startade det här?
– Ja, det var en väldigt stor grej. Först var det ”Jensa” med biltvätten och när vi sedan hade tvättmetoden kände vi att vi kan förändra världen med det här. Då insåg vi att det här var något som vi verkligen ville göra.

Här bjuder Mark Owuya och Woshapp er läsare på 100 kronors rabatt vid biltvätt via deras företag. Ladda ner appen och ange HOCKEYWOSH.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL