Sök
Tom Bissett
ÖVRIGT

Amerikanen som blev Gävles guldklimp – Old School Hockey Tom Bissett

Få namn väcker lika ljusa minnen till liv i Gävle som Tom Bissett. Den amerikanske snajpern blev en av Brynäs största kultfigurer och sköt klubben till två SM-guld.

Inför säsongen 1991/92 presenterar Brynäs en okänd spelare från USA. Hans namn är Thomas Bissett, han är 25 år och har en handfull NHL-matcher med Detroit Red Wings i bagaget. Att Bissett skulle bli den kanske mest framgångsrika utländska spelaren i Brynäs historia var det få som förstod redan då. 

Bissett gjorde fem säsonger fördelat på två perioder i Brynäs (1991-93 och 1998-01) och vann två SM-guld. På 274 matcher i klubben svarade han för inte mindre än 243 poäng.
– Det var efter säsongen 1990/91, då jag hade debuterat i NHL. Jag fick inget kontrakt med Detroit Red Wings och började söka en ny klubb att spela för. Pär Djoos, som jag spelat med i Detroit och Adirondack, sa att han kunde prata med sin gamla klubb i Sverige om jag var intresserad av att spela där.
– Lennart Hovelius var klubbdirektör i Brynäs. Han ringde mig och tillsammans med Willy Lindström, som varit en storspelare i bland annat Edmonton Oilers, berättade han om organisationen och historien kring Brynäs.
– Jag har ”Hovan” och Willy att tacka för mycket. Dom fick mig att skriva på för Brynäs och när jag kom till Gävle tog dom verkligen hand om mig och min familj. 

VÄXTE UPP I SEATTLE

Fast det var inte i Detroit som Tom Bissett växte upp.
– Nej, jag växte upp i Seattle. Hockeyn var verkligen inte stor där, men min kompis pappa var en gammal spelare från Kanada. När vi var runt sex år började vi båda tränas av honom och så småningom fick han ihop ett väldigt bra lag.
– Vi reste ofta över till Vancouver och spelade mot lag vilket utvecklade oss mycket. Det är bara runt 20 mil mellan Seattle och Vancouver. 

Varför blev det just hockey?
– Jag spelade även baseball och golf men provade även på lite andra sporter när jag växte upp. Vi vann två titlar när jag var pee-wee med Seattle. Första titeln vann vi när jag var runt elva eller tolv år och den andra när jag var 14 eller 15. Vi var alltså väldigt framgångsrika trots att hockeyn inte var speciellt stor där hemma.
– Baseball blev mer och mer en sommarsport för mig och när jag var 14 år valde jag att lägga den åt sidan och i stället enbart satsa på hockeyn. 

Efter sina år i Seattle Snow Kings och Waterloo Black Hawks kom Bissett in på Michigan Tech för att kombinera studier med att spela hockey.
– Collegetiden var fantastiskt rolig. Visserligen hade vi inte det bästa laget, men upplevelsen att gå på just college och den utbildningen inom ekonomi jag fick där har varit väldigt värdefull för mig.
– Laget? Ja, det var som sagt var inte det bästa och vi nådde heller inga stora framgångar. Några av spelarna kom i alla fall till NHL. Bland annat Randy McKay. Han var lite av en fighter och gjorde många säsonger i New Jersey Devils. Målvakten Damian Rhodes spelade också där. Han spelade flera säsonger i både Toronto Maple Leafs och Ottawa Senators. Jag vet också att finske stjärnan Jarkko Ruutu gick på Michigan Tech under något år, men det var efter min tid på skolan. 

Säsongen 1984/85 satte Tom Bissett poängrekord för Waterloo i USHL då han på 48 matcher svarade för 103 poäng.
– Jag hade turen att spela med några stora spelare under min tid i Waterloo. Vi umgicks med varandra både på och utanför isen. Spelare som Jim Tyler, Scott Dolan, Doug Dietz, tillsammans med Rodney Taylor och andra var en stor del av de framgångar vi hade under säsongen.

DRAFTADES AV DETROIT

Arkivbild

När det var dags för det årliga NHL-draften 1986 hade Tom Bissett inga förväntningar på att just hans namn skulle bli aktuellt.
– Jag var 20 år då och dom allra flesta draftas när dom är 18. Det var min kompis på Michigan Tech, Scott Withe, som ringde mig och sa att han var draftad för Quebec Nordiques och jag för Detroit Red Wings. Självklart var det här en stor överraskning för mig eftersom ingen från Detroits organisation hade sagt att jag skulle vara aktuell. 

Trodde du på Withe när han ringde dig?
– (Skratt) Inte först, men han lovade att det var sant. Någon dag senare ringde även en från Detroits organisation och bekräftade att man hade draftat mig. 

Hur minns du dagen då Detroits coach Bryan Murray kallade upp dig till spel i NHL?
– Jag spelade i Adirondack och mitt spel hade fungerat väldigt bra. Det var i januari har jag för mig och självklart blev jag väldigt glad över att jag fick den här chansen. Samtidigt visste jag att det fanns en möjlighet för mig att komma upp och spela i NHL eftersom jag hade haft lite av en succé i Adirondack.
– Det var verkligen kul, men jag önskar att jag hade varit lite bättre förberedd på NHL-spel, framförallt mentalt. 

FICK SPELA MED YZERMAN

Vilka spelade ni mot i NHL-debuten?
– Chicago Blackhawks i Joe Louis Arena. Det finns en speciell rivalitet mellan Chicago och Detroit. Just Chicago hade ett väldigt bra lag vid den här tiden. Chris Chelios och Jeremy Roenick var två av lagets stora stjärnor. I mål stod Ed Belfour som spelade en säsong i Leksand efter sin tid i NHL.
– Jag minns till och med mitt första byte i den matchen. Det var fem minuter in i matchen. Vi spelade fem mot tre och jag fick ett pass av John Chabot som jag sköt direkt på, men den gick aldrig in bakom Belfour. Det var nog faktiskt min bästa målchans på mina fem NHL-matcher. 

Vilken kedja spelade du i den matchen?
– Jag gjorde totalt fem NHL-matcher och jag hade väl ingen riktig fast kedja direkt. Just mot Chicago spelade jag nog med Shawn Burr och Jimmy Carson. Ett par av matcherna spelade jag i en kedja med Steve Yzerman och Joey Kocur, men oftast hoppade jag in i olika formationer. 

Det måste ha varit en upplevelse att spela med Steve Yzerman?
– Visst, Steve var väldigt bra redan då och en fantastiskt fin kille och väldigt professionell både på och vid sidan av rinken.

LÄRDE KÄNNA PÄR DJOOS I FARMARLAGET

Kvarteren kring Joe Louis Arena i Detroit är ökända för sin ganska tuffa atmosfär och höga kriminalitet. Bland annat sägs det att klubbens materialförvaltare rånats fem gånger under samma säsong på vägen hem efter sena matcher.
– Du måste vara vaksam när du åker hem därifrån på nätterna. Klubben hade till och med vakter på parkeringen som såg till att det inte skulle bli några överfall eller rån.
– Just vid arenan var det inte någon stor fara, men bara tre fyra kvarter från Joe Louis Arena var det ofta överfall och kriminaliteten där var väldigt hög. 

Hur minns du Pär Djoos från åren i Detroits organisation?
– Vi lärde känna varandra under tiden i Adirondack. Han spelade mest i Detroit, men vi fick en bra kontakt med varandra under den korta tiden vi spelade tillsammans.
– Just före deadline för övergångar den säsongen sålde Detroit Pär till New York Rangers organisation, men som jag sa tidigare så var Pär en stor anledning till att jag hamnade i Brynäs. 

TOG GULD REDAN ANDRA SÄSONGEN

Säsongen 1991/92 är väldigt framgångsrik för Brynäs. Laget tar sig till semifinal mot Malmö. Storspel av Mats Näslund, fast i ”fel lag”, gör att Malmö slår ut Brynäs och efter en tuff finalserie mot Djurgården kan skåningarna titulera sig svenska mästare.
– Första elitseriematchen var mot Djurgården och därefter spelade vi mot Färjestad. Matchen efter det, mot Leksand, gjorde jag mitt första mål för Brynäs. Det var även första gången jag fick uppleva ett derby i Sverige. En riktigt rolig upplevelse.
– Det som var väldigt roligt var att jag, Janne Larsson och Anders Huss hittade varandra redan från början. Janne och Anders passade fram till mitt första mål dessutom. 

Redan säsongen därpå, 1992/93, vinner Tom Bissett sitt första SM-guld med Brynäs. Finalserien mot Luleå inleddes med att norrbottningarna vann första två matcherna med 3-1 och 4-2. När Brynäs och Luleå skulle mötas i den tredje finalen av fem kom allt att vända.*
Anders ”Masken” Carlsson berättar:
– Vi hade inte spelat dåligt utan det var mera att det var väldigt tufft att möta just Luleå eftersom dom hade ett väldigt bra lag.
– Det jag kommer ihåg starkast från just den tredje eller om det var den fjärde finalen var hur Tommy Sandlin höll ett långt tal om samurajer inför matchen. Inte ett ord om hockey utan bara en fängslande och mycket välplanerad historia om gamla krigare i Japan. Den här historien kom vid ett så otroligt bra valt tillfälle och jag minns när vi gick till hallen att vi sa till varandra – Vi kan inte bara förlora efter att vi hört det här.
– Vi vann och inför femte finalen var det vi som hade övertaget och vann hela finalserien och blev svenska mästare, vilket var otroligt stort.

Tom Bissett igen:
– Vi var tippade som topplag redan innan säsongen och vi hade verkligen ett bra lag med både starka defensiva och offensiva kedjor. Andreas Dackell, Jonas Johnsson och Thomas Tallberg var en av kedjorna, Anders ”Masken” Carlsson spelade med Peter Gustavsson och Per-Johan Johansson. Sedan hade vi Anders Gozzi, Peter Larsson och Ove Molin. Även Mikael Lindholm var med. Laget var väldigt komplett vilket gjorde att vi höll hela säsongen. Alla var mer och producerade offensivt.
– Finalerna mot Luleå blev väldigt tuffa och vi hade framförallt väldigt tufft i början av finalserien. Vi fortsatte fightas för det vi hela säsongen hade trott på och när vi kom hem till Gävle och spelade den tredje finalen vände allt. 

SKRÄLLDE 1999

Förstod du någonting av talet om samurajer som Tommy Sandlin höll inför en av finalerna uppe i Luleå?
– (Skratt) Inte mycket i alla fall. Janne Larsson hjälpte mig med översättningen. Det var något om att strida tills man dör. Först efteråt har jag fått berättat för mig vad talet handlade om. 

Du är med och vinner SM-guld 1999, var det samma känsla som 1993?
– Det var en stor överraskning när vi vann 1999 och så var det inte 1993. Modo var storfavoriter till att vinna SM och vi i Brynäs var mer som en underdog.
– Vi hade många nya spelare och med tanke på dom omständigheterna som var kring laget den här säsongen var det extra kul att vi nådde målet och blev svenska mästare. 

Roger Melin.

Kan du se likheter mellan Roger Melin, som coachade guldlaget 1999, och 1993 års guldtränare, Tommy Sandlin?
– Båda var lugna och väldigt bra tränare. Roger gav oss äldre spelare ett väldigt stort förtroende. Pär Djoos, Janne Larsson, Ove Molin och jag hade en bra idé om hur vi skulle spela för att bli framgångsrika. Han lät oss bestämma själva så länge det fungerade bra. Roger spred en harmoni omkring sig och var inte den som gapade och skrek i båset. Han gav oss helt enkelt möjligheten att spela ut på det sättet som vi själva trodde på.
– Tommy var, då jag kom till Brynäs, en tränare som hade varit på en hög nivå under många år. Bland annat hade han coachat det svenska olympialaget 1980. Han var väldigt duktig med att hitta bra spelsystem och var även väldigt bra och noggrann med förberedelserna inför varje match. 

Varför lämnade du Brynäs 1993?
– Jag ville ta chansen att spela ute i Europa. Visserligen handlade det inte om några stora pengar när jag spelade i Brynäs, men vi kom inte fram till ett bra kontrakt som kunde göra att jag skulle bli kvar i där. Fast upplevelsen och att få prova på andra ligor var det som lockade mest. 

TESTADE PÅ ANDRA LÄNDER

Rapperswil, Houston Aeros, La Chaux-de-Fonds, Geretsried, IFK Helsingfors och Rosenheim var adresserna som Tom Bissett hade mellan åren 1993 och 1999.
– Det spelades bra hockey även i ligorna ute i Europa. Skillnaden var i första hand det tryck som det var på utländska spelarna i Schweiz. I Sverige var du en spelare bland dom andra i laget, men i Schweiz och Tyskland förväntades du att leda laget.
– Vi trivdes väldigt bra och Schweiz är ett fantastiskt vackert land. Stämningen på matcherna kunde vara som under en fotbollsmatch. Vi vann B-ligan första året i Rapperswil, men andra året då vi spelade i A-ligan blev inte speciellt lyckat. 

I IFK Helsingfors säsongen 1996/97 spelade du tillsammans med en rad svenskar, men hur trivdes du med lagets coach, Mike Eaves?
– Har du pratat med Niklas Eriksson, Ove Molin eller Mikael Wahlberg om det? skrattar Bissett.
– Vi hade ett väldigt talangfullt lag, men en coach som inte var lika talangfull utan försökte skrämma oss till att spela bättre.
– Det var ett tufft år för mig, men tittar du på spelarna vi hade i laget så lyckades nästan alla bra åren efter att Eaves flyttade hem till USA. Om Roger Melin var tränaren som spred en harmoni omkring sig så var den här coachen raka motsatsen. Han hade absolut ingen respekt med sig alls bland killarna i laget. 

ÅTERVÄNDE

Tom Bissett återvände.

Hur hittade du tillbaka till Brynäs 1998?
– Jag hade spelat i Rosenheim säsongen innan och hade inget nytt kontrakt klart. Under sommaren tittade jag runt på olika möjligheter. När jag var på en hockeycamp på Clarkson i New York ringde Janne Larsson mig. Hur han fått tag på mitt nummer vet jag faktiskt inte. Janne sa att Tommy Westlund hade åkte över till NHL och att Brynäs behövde en högerskytt. Jag visste ingenting om Brynäs lag då mer än att Janne spelade där och att även Pär Djoos skulle spela där den säsongen. I alla fall tackade jag ja till Janne eftersom jag kände till Gävle och familjen hade trivts så bra där förra gången.
– Tyvärr har jag idag inte så mycket kontakt med mina vänner i Gävle som jag önskade. Senaste gången vi var där var när Ove hade sin avskedsmatch.

Hasse Dahllöf minns en episod med Tom Bisset från det att han fick som 50-åring rycka in mellan stolparna i en elitseriematch i februari 1993.
– Jag trodde det var en show skrattar Hasse Dahllöf och fortsätter:
– Jag hade skjutsat ner Britt (Hasse Dahllöfs fru) till hallen eftersom hon skulle jobba i Restaurangen. När jag sedan går in i hallen kommer Pettersson på kansliet springande och säger att jag ska spela och måste skynda mig upp till Tord Lundström. Tord sa att Micke Sundlöv blivit skadad när han spelade fotboll på uppvärmningen och att Sandlin inte fick tag på någon annan målvakt. Jag trodde fortfarande då att det handlade om ett jippo så jag gick ner till omklädningsrummet där jag möter Sandlin som säger: ”Hasse du måste spela i kväll”. Självklart, skrattade jag och satte mig på Sundlövs plats i tro om att han gömt sig på någon toalett för att spela mig ett spratt. Då kommer Sandlin igen fram och säger jag fick bara tag i en tolvåring så du måste åka hem och hämta dina grejor. En tolvårig Whiskey skojade jag. Det är väl fint. Det skämtet uppskattade inte Sandlin eftersom han menade allvar.

Det var bara att sätta sig i polisbilen och åka hem och hämta utrustningen med andra ord?
– Ja, det gick ju fort eftersom nya motorvägen var klar då. När jag satt i omklädningsrummet frågade Tom Bissett mig om jag skulle spela i den där utrustningen. Det fattades ju lite delar på bröstplattan, eller rättare sagt så var det stora hål på den. När han fick sedan fick se min gamla plockhandske skakade han bara på huvudet och gick (Skratt). Han hade aldrig varit med om något liknande under hela sin karriär.
– Vi spelade mot Malmö och innan matchen åkte Mats Näslund bara runt runt mig flera varv. Han sa inte hej utan bara gång efter gång ”Va fan”.

FICK SPELA VM

Det blev ett par VM-turneringar.

Tom Bisset fick även chansen att spela i USA:s VM-lag 1992.
– I Prag. Jag kom ihåg att svenskarna var glada för att jag kvitterade i slutet av vår match vilket gjorde att dom fick spela mot Ryssland i stället för Tjeckoslovakien i kvartsfinal.
– Det hade varit ett bra år i Brynäs och jag hade varit aktuell för spel med USA i OS tidigare den säsongen. Jag kom aldrig med dit, men i stället sa ledningen för landslaget att man ville ha med mig till VM. 

I kvartsfinalen förlorade ni mot Tjeckoslovakien med 8-1.
– (Skratt) ”Overpower”. Vi hade inget speciellt bra lag medan Tjeckoslovakien hade väldigt många av sina stjärnor med. Det var en tuff match för oss kan man väl säga. 

Tom Bissett kom även att finnas med vid VM 1999.
– I Oslo och även denna gång var USA ett lag som plockats ihop av spelare i Europa och från olika universitet i USA. USA:s landslag och exempelvis Sveriges landslag har inte samma förutsättningar inför ett VM där man kan samla ihop många av sina bästa spelare.
– Vi slog i alla fall Japan och Österrike i gruppspelet men förlorade mot Tjeckien i en väldigt bra match. I nästa gruppspel blev vi utslagna av Kanada och Finland, men det var en kul turnering och både Lillehammer och Oslo är fantastiskt fina städer. 

Sedan 2012 är Tom Bissett head coach för Forest Hill Northern-Eastern i USHS-Michigan men håller kontakten med flera av sina lagkamrater från tiden i Brynäs.

En del bilder i artikeln kommer från Stickan Kenne. Vill du veta mer om hans tid som hockeyfotograf och även om hans bok kan du klicka på länken http://stimar.se/

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten