BABYLYCKA. Robin Kovács och Minatsu Murase blev föräldrar för två veckor sedan.
SHL

Hockeyparets stora babylycka: ”När jag såg honom första gången blev jag tårögd”

ANNONS

För två veckor sedan blev Robin Kovács och Minatsu Murase föräldrar till Caspian. I en intervju med hockeysverige.se berättar Luleåforwarden Kovács om första tiden som förälder.
– Nu när jag kommer hem känner jag hur glad jag blir när jag ser honom. Det är något jag verkligen får energi av, säger han.

För Luleås forward Robin Kovács har det varit stora omkastningar i livet senaste åren. Efter en säsong i New York Rangers farmarlag, där han inte riktigt fick chansen, återvände han till svensk hockey i fjol. Där slog han sig ner i Luleå tillsammans med sin flickvän, landslagsmeriterade målvakten Minatsu Murase. Däremellan gick en av hans bästa kompisar bort i en trafikolycka.

Nu stortrivs Kovács i Norrbotten och för två veckor sedan fick han vara med om det kanske största som hänt i hans liv då han blev pappa till Caspian.
– Nu har jag en till att tänka på och någon ytterligare att komma hem till på dagarna, berättar 21-åringen och fortsätter:
– Jag får tänka lite extra på vad jag gör eftersom det finns ett liv till i mitt liv som jag ska ta hand om.

”DET VAR FANTASTISKT”

Allt gick väldigt fort när det var dags för OS-målvakten Minatsu Murase att föda, vilket gjorde att Robin Kovács inte riktigt hann att bli nervös inför det som väntade på sjukhuset i Luleå.
– Vattnet gick, men först hände det inte så mycket mer. När vi sedan åkte in på natten kom Caspian ut efter bara någon timme. Det gick ganska snabbt med andra ord.
– Jag hann inte tänka så jättemycket och jag spelade faktiskt match bara några timmar innan han kom. Det var inte så att jag var nervös. Jag hade säkert blivit mer nervös om det hade tagit lite mer tid vid förlossningen och jag hade suttit där och väntat, berättar Kovács som var med när hans son kom till världen:
– Ja, det var jag. När jag såg honom första gången blev jag tårögd. Det var fantastiskt… Nu när jag kommer hem känner jag hur glad jag blir när jag ser honom. Det är något jag verkligen får energi av.

Allt kring förlossningen gick väldigt bra och mamma ”Musse” mår bra.
– Ja, hon har mått jättebra hela tiden och allt har gått väldigt bra.

Har hon börjat prata om att göra comeback på isen?
– Vi har pratat lite om det, men vi har sagt att hon får vila någon vecka till innan hon får börja träna. Tanken är hon ska komma i form först. Sedan har hon sagt att hon vill gå på is för att känna lite, men det får nog gå tre veckor till innan jag tycker att hon ska gå på is.
– Självklart kan hon börja åka skridskor och sådant snart, men inte mer än så. Allt annat med grunder och skott får ta lite tid innan vi börjar med.

Ska Murase gå på is med Luleå då eller är det bara ni två som ska köra?
– Det blir hon och jag som går på is tillsammans. Sedan får vi se vad som händer, säger Robin Kovacs med ett litet hemlighetsfullt skratt. 

Har tiden efter det att du blivit pappa blivit som du förväntade dig?
– Det har nog varit som jag förväntade mig. På nätterna vaknar jag till då Caspian vill ha mat och så där, men det är inte mycket jag kan göra så här i början. Det blir mer att vara där för att stötta.


Foto: Privat

MER AVSLAPPNAD PÅ ISEN EFTER FÖRLOSSNINGEN

Nu har det bara gått ett par veckor sedan Caspian kom till världen och Luleå-forwarden känner inte att hans personlighet ännu påverkats av att vara pappa.
– Jag kan inte känna att det så här snabbt bara vänt. Från dag till dag inser jag att det finns ett till liv att ta hand om. Han kommer att se upp till mig så det gäller för mig att göra bra saker som han så småningom kan ta efter.

Robin Kovács har inlett säsongen med att göra två mål och totalt sju poäng på 14 matcher. Han önskar själv att han hade producerat lite mer poäng samtidigt som han utan omsvep erkänner att det här med att bli pappa självklart har påverkat honom en del.
– Jag vill inte skylla på att det är på grund av det här som jag har haft en tung start. Självklart har det varit så att jag även tänkt på andra saker än hockeyn också. Det har varit mycket ”när kommer han” och sådana tankar innan.
– Senaste två veckorna, hockeymässigt, tycker jag att jag har tagit kliv framåt och börjat komma tillbaka till den spelare jag egentligen är. Jag har spelat bra, men folk förväntar sig att jag ska göra poäng. Poängen får komma när de kommer. Jag tycker ändå att jag har spelat bra senaste tre, fyra matcherna. I senaste matchen mot Timrå tog jag ett bra kliv framåt (två assist från Kovács).

”TANKAR PÅ HUR DOM MÅR”

Kan det på sikt vara skönt att komma hemma till ”Musse” och Caspian för att få lite distans till hockeyn och på så sätt även gynna ditt spel på sikt?
– Jo, absolut. Så här i efterhand känns det absolut skönt. Det var mer sista månaden innan han föddes som jag tänkte och väntade. Det var tankar på hur dom mår och sådant.

Ett problem Robin, både dina och Minatsus föräldrar bor i Stockholmstrakten, hur löser ni då barnvaktsfrågan då det behövs?
– (Skratt) Det får vi se. Både min och hennes familj har varit här uppe, kommit och gått under två, tre veckor. Det har både varit skönt att dom varit här och även ett bra stöd för oss.
– Det löser sig alltid när det gäller sådana saker. Det tar dessutom bara en timme med flyg från Stockholm till Luleå så det finns alltid möjligheter att få hjälp.

När får Caspian se sin pappa spela match för första gången?
– Han var på en match, men han såg nog inte så mycket. Förhoppningsvis får han se mig spela i kväll här hemma mot Timrå.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League