170318 HV71:s Sanni Hakala med pucken under final 2 i SDHL-slutspelet mellan DjurgŒrden och HV71 den 18 mars 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / kod AE / Cop 106 …
SDHL 2

Finländske talangen hyllar SDHL – kritiserar landslaget: ”Bra att byta coach”

ANNONS

20-årige Sanni Hakala har redan gjort två säsonger i SDHL för HV71 och gör sig nu redo för sin tredje. Hon trivs som fisken i vattnet i den svenska ligan och hyllar kvaliteten – men ställer sig frågande till att det inte resulterat i större framgång på landslagsnivå.
– Vi gör väl någonting bättre i Finland, säger Hakala till Hockeysverige.

Sanni Hakala flyttade till Sverige under säsongen 2016/17. Då kom hon från Kärpät i finska ligan. Säsongen innan hade hon dessutom fått debutera i VM. Hon blev snabbt en av HV71:s viktigaste spelare och förra säsongen svarade 20-åringen från Jyväskylä för 15 mål och totalt 36 poäng på 35 matcher.
– Hemma i Jyväskylä spelade jag med pojkar fram till det jag var 15 år. Då hade jag spelat med killar i över tio år. Sedan flyttade jag över och började spela med damer och nu spelar jag alltså i Sverige, berättar HV71-forwarden som är hemma på hockeyledighet i ett regnigt Jyväskylä.

”JAG VIKER INTE NER MIG”

– Jag tror att tiden här hemma var väldigt bra för mig eftersom jag är så pass liten (154cm/53kg). Att då spela med killarna gjorde att min fysik idag är mycket bättre. Jag viker inte ner mig och klarar av att spela ganska tufft när jag spelar i SDHL.

Ser du dig själv idag som en fysisk spelare?
– Ja, jag tycker att jag är en fysisk spelare som jobbar hårt och ibland gör jag faktiskt mål också, skrattar Haakala som stortrivs att spela i SDHL:
– Svenska ligan är tuffare än den vi har här i Finland. Nivån är mycket bättre. Det var bristfälligt med media kring damhockeyn i Finland, även om jag tror att det har blivit lite bättre. Allt kring damhockeyn är bättre i Sverige, men jag hoppas att det kommer bli bättre i Finland också.

När Hakala växte upp hemma i Jyväskylä var hennes bror Ville hennes förebild och idol, men en annan av hennes idoler och förebilder har hon hu som lagkamrat i HV71.
– Jag tittade en hel del på min bror när han spelade, men nu spelar jag med Riikka Välilä. Hon är så skicklig och jag är otroligt glad och stolt över att jag nu fått chansen att spela med henne.

Riikka Välilä

”SER FRAM EMOT SÄSONGEN”

I november 2016 lämnade alltså Hakala Finland för spel i HV71.
– Jag fick ett samtal från HV71 och fick höra att laget behövde en forward ytterligare. De undrade om jag var intresserad. Det var jag och idag är jag väldigt glad över att jag spelar i HV71.

– Jag gillar även att leva i Jönköping för det är verkligen en fin stad. Att spela i HV71 är något jag verkligen tycker om och jag gillar varje spelare i laget. Till nästa säsong kommer vi ha ett lite nytt lag och jag ser verkligen fram emot  säsongen.

En säsong där allt talar för att Jenni Asserholt kommer göra comeback.
– Det är verkligen bra, otroligt. Med henne tillbaka tycker jag att vi har ett riktigt bra lag.

”BRA FÖR SVERIGE ATT BYTA HUVUDTRÄNARE”

Finsk hockey är, på landslagsnivå, vassare än den svenska – trots att den svenska ligan är bättre. Hur kommer det sig tror du?

– Jag vet faktiskt inte, vi gör väl någonting bättre i Finland. Om det handlar om vår förbundskapten jämfört med Sveriges vet jag inte. Det är väldigt konstigt att finska landslaget är bättre än det svenska då det är en väldigt stor skillnad mellan den svenska och finska ligan.
– Svenska ligan är mycket bättre än den finska. Jag tror nog det kan vara väldigt bra för Sverige att byta huvudtränare. Jag hoppas det kommer ge det svenska laget ett lyft

Varför väljer så många finska spelare flytta över till Sverige för att spela i SDHL?
– Delvis på grund av kvaliteten, givetvis. I Finland måste vi dessutom betala om vi ska spela ishockey. Det är också en anledning till att finska spelare vill spela i Sverige, säger den finske forwarden som spelar hockey på heltid i HV71.

– Jag jobbar inte vid sidan av. Förra säsongen jobbade jag lite grann med olika saker vid rinken, men nästa säsong kommer jag kunna bara spela hockey och det känns väldigt, väldigt bra.

Sanni Hakala har spelat två VM-turneringar där hon vid turneringen 2017 var med och spelade hem ett brons till Finland. Men i februari uppfylldes hennes högsta dröm som hockeyspelare då hon fick resa med den finska laget till OS i Sochi.
– Det var min största dröm och nu blev det verklighet. Allt var helt otroligt och dessutom vann vi brons. Jag kommer komma ihåg den här turneringen hela mitt liv och det var en otrolig känsla att få vara med

– Jag spelade själv inte så mycket då jag hade en lite annorlunda roll i landslaget jämfört med den jag har i HV71, men det är alltid en ära och väldigt roligt att få spela i landslaget.

Vilka förväntningar har du på säsongen med HV71 som drar igång i september? – – Jag ser verkligen fram mot säsongen och om en månad ska jag åka över till Sverige igen för att äntligen få börja träna med laget igen. Vi har en del nya spelare och en ny huvudtränare (Lucas Frey) så känslan är riktigt bra, avslutar Sanni Hakala.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Sverige - Polen VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM