Sök
Pekka Arbelius
ÖVRIGT

Det finska underbarnet – Old School Hockey Pekka Arbelius

I veckans Old School Hockey berättar Pekka Arbelius om sitt tidiga genombrott, åren i Modo – och den knäckande och oväntade nobben från OS-truppen 1984,

Pekka Arbelius slog igenom som ett finskt underbarn i början på 1980-talet. Från det han fyllt 19 år fram till han fyllt 22 år hade han hunnit med ett Junior-VM, två VM-turneringar och ett Canada Cup. Han kom från Kärpät i Uleåborg, men gjorde även två säsonger i Modo där han blev mycket uppskattad.
– Jag bodde i Uleåborg och spelade hockey i Oulun Kärpät. Sedan flyttade jag till Örnsköldsvik och Modo. Där spelade jag under två säsongen. Efter Modo blev det Jyväskylä och Jyp Hockey Team. Jag spelade där under tre säsongen, men efter det kom jag tillbaka till Kärpät, berättar Pekka ”Arppi” Arbelius för OLD SCHOOL HOCKEY och fortsätter:
– Hemma i Uleåborg spelade jag även Fotboll och Tennis. Jag tyckte ändå att hockey var min sport. Vi var väldigt många bra pojkar i Kärpät, Reijo Ruotsalainen, Kari Jalonen, jag, men även många andra stora stjärnor.
– Vi spelade ihop under många säsonger och vann alla serier som barn, A, B, C och så vidare. Vi hade samma lag nästan hela tiden och när jag var 20 år vann vi SM-guld tillsammans.

Vad var det som gjorde att du, Kai Suikkanen, Kari Jalonen, Reijo Ruotsalainen och så vidare från samma generation blev så pass bra samtidigt?
– Det är svårt att svara på, men självklart tränade vi mycket. Reijo Ruotsalainen och Kari Jalonen var väldigt bra. Vi fick alltid spela tillsammans. Givetvis var en sådan sak både väldigt roligt och utvecklande för oss som hockeyspelare.

Pekka Arbelius.

Pekka Arbelius gör sin första hela säsong i Kärpät 1979/80. Där svarar han för 18 mål och totalt 33 poäng på 36 matcher. Lägg därtill sex mål och totalt sju poäng på sex matcher i slutspelet. Dessutom utses han till SM-liigans ”Rookie of the year”.
– Det var bra säsonger Kärpät. Första säsongen spelade jag även i finska J20-landslaget. Efter det kom jag även med i finska landslaget. Allt gick väldigt snabbt till att bli landslagsspelare.
– Vi hade Mikko Leinonen som spelade i förstakedjan och jag var i andrafemman. Min femma var Kari Jalonen, Kai Suikkanen, Kari Suoraniemi och Juha Tuohimaa. Mikko var väldigt bra vid den här tiden. Den bästa i vårt lag tillsammans med Jalonen och Ruotsalainen, men vi hade många bra spelare i Uleåborg.

Junior-VM 1980 spelas i Helsingfors och Vanda. I det finska laget spelade spelare som bland andra Jari Kurri, Jarmo Mäkitalo, Reijo Ruotsalainen, Timo Blomqvist med flera. Finland slutar på silverplats efter Sovjet medan Sverige knep bronset. Pekka Arbelius svarade för tre mål och totalt sex poäng på fem matcher.
– Det jag minns starkast från den turneringen var då vi spelade mot Sovjet och förlorade med 2-1. Det var så nära att vi hade vunnit guld. Det var Igor Larionov som gjorde Sovjets andra mål och vi förlorade den matchen.
– Det var alltid fullt i hallen när vi spelade och det var en rolig turnering att fått vara med och spela i.

Reijo Ruotsalainen.

Säsongen 1980/81 får Pekka Arbelius vara med och vinna ligaguld med Oulu Kärpät efter att ha slagit Tappara i finalspelet.      
– En anledning till att vi vann guldet 1981 var att vi hade en bra förstafemma med Mikko Leinonen, Reijo Ruotsalainen, Juha Huikari, Marko Kiimalainen. Alla dom är väldigt bra spelare. Jag spelade i andrakedjan med Jalonen, Suikkanen.
– Vi hade ett väldigt bra lag och det här var första guldet i Kärpät och en stor händelse i Uleåborg givetvis. Det var även en stor sak i hela Finland eftersom det var första gången ett SM-liiga guld gått till Lappland, skrattar Arbelius och fortsätter:
– Hela staden var ute på gatorna i stan och firande efter guldet, men idag är det större firande även om det var väldigt stort 1981 också. I den avgörande finalen gjorde jag ett mål och passade till två.
– Efter säsongen gick många spelare, Leinonen, Ruotsalainen, Suikkanen och Suoraniemi till NHL. Vi fick aldrig samma starka lag någon mer gång under 80-talet och det skulle dröja till 2004 när Kärpät skulle vinna guld igen.

Var du själv besviken över att inte få chansen i NHL?
– Det var nära att jag skulle spela med Buffalo Sabers, men så blev det aldrig. Jag tror att anledningen till att jag inte fick åka över var att jag inte var speciellt bra i ett par matcher vi spelade mot Sovjetunionen i Helsingfors.
– Samtidigt vet jag inte riktigt, men på 80-talet var det inte heller så vanligt att man flyttade över till NHL och det fanns inte heller lika många lag där då som det gör idag.

Pekka Arbelius var även med i VM 1981 som spelades i Göteborg.
– Vi gick inte till slutspel och jag hade ingen stor roll i det finska laget. Jag gjorde ett mål mot USA (vinst 4-2). Det var givetvis stort att spela en VM-turnering, men jag var inte mogen för att spela VM redan då. Oftast spelade i fjärdefemman och fick inte heller mycket speltid.
– Kalevi Numminen var coach i VM och även i Canada Cup 1981, men även 1982 då VM spelades i Helsingfors. Jag tyckte att han var en bra coach.

Foto: Bildbyrån

Canada Cup som spelades hösten 1981 blev ingen stor turnering för finsk hockey.
– Precis som vid VM 1981 spelade jag mest i fjärdekedjan. Självklart var det en väldigt stor händelse för mig att få chansen att spela i Canada Cup. Givetvis var det också väldigt roligt att spela mot spelare som Wayne Gretzky, Guy Lafleur och många andra stora stjärnor.
– Första matchen, den mot Kanada, förlorade vi med 9-0 ha ha…

Ni förlorade mot Kanada med 9-0, Tjeckoslovakien 7-1, Sverige 5-0 och Sovjet med 6-1, hur var stämningen i laget egentligen under turneringen?
Vi hade stora problem. Jag kan väl säga så här att vissa finska spelare tyckte om att vara ute sent på nätterna, gå på restaurang och så vidare. Det var mycket sådant också.

Du spelade även VM 1985, 1986 och 1990, vilken ser du sin din bästa turnering?
– 85 i Prag var väldigt bra. Jag gjorde fem mål och fyra pass på tio matcher. Den turneringen spelade jag i förstafemman med (Pekka) Järvelä, (Hannu) Järvenpää. Markus Lehto och Arto Ruotanen.
– Det var samma femma som spelade ihop även i Kärpät förutom Markus Lehto (Jokerit). Vi spelade väldigt bra i finska ligan och det var anledningen till att vi vart förstafemman i VM. Hannu Järvenpää gjorde nio mål och jag fem. Efter turneringen utsågs jag till finska lejonenens bästa spelare. Efter den turneringen fick jag kontrakt med Modo.

Pekka Arbelius.

En av Arbelius stora besvikelser i hockeykarriären är att han inte kom med till OS 1984 i Sarajevo.
– Det var konstigt. I finska ligan gjorde jag 26 mål på 34 matcher så jag förstod inte varför jag inte fick vara med i Sarajevo 1984. Jag hade varit med i matcherna innan OS och gjorde två mål mot Sovjetunionen i Helsingfors när vi förlorade med 7-2, men det kom in en annan spelare och tog min plats.
– Stora tidningarna här i Finland skrev ”Varför är inte Pekka med till OS?”. Det var många som var förvånade och det var jag med.

Inför säsongen 1985/86 valde alltså den finske VM-forwarden att lämna Kärpät för spel i Sverige med Modo.
– Det var Juha Tuohimaa som ringde mig och sa att Modo var intresserade av att jag skulle komma dit. Han sa att jag måste komma så ”okej, jag kommer dit” (Skratt). Det blev två säsonger där och det var en väldigt rolig tid.

Blev det en stor omställning för dig på isen?
– Det var många saker som inte var det samma som i Finland. Spelarna i Sverige hade bättre passningar, var skickligare skridskoåkare och bättre taktiskt. Nu tycker jag att finska liga och SHL är ungefär detsamma, men så var det inte på 1980-talet. Jag trivdes väldigt bra i Örnsköldsvik. Det är verkligen en hockeystad.

Pekka Arbelius längst till höger.

Första säsongen i Modo svarade Pekka Arbelius för åtta mål och totalt 30 poäng, en besvikelse enligt honom själv.
– Första säsongen spelade jag med Lars Molin och (Per-Arne) ”Pirro” Alexandersson. Två jättebra ishockeyspelare. Jag tycker ändå att jag inte gjorde tillräckligt med mål i Modo. Jag hade inga problem att göra mål i den finska ligan så jag förstår inte att jag hade så svårt för det i elitserien.
– När jag spelade VM i Moskva 1986 gjorde sex mål, men i elitserien hade jag ändå problem. Däremot gjorde jag många assist. Efter den säsongen fick jag i alla fall pris i Modo som publikens favorit.

Arkivbild

Båda säsongerna Pekka Arbelius spelade i Modo fick han uppleva hur det är att spela kval för att hålla sig kvar i elitserien. Säsongen 1985/86 vinner Modo kvalserien ganska enkelt före VIK-Hockey (Västerås). Arbelius svarade för ett mål och totalt åtta poäng på sex matcher. Även andra säsongen, 1986/87, vinner Modo kvalet enkelt före sensationslaget Väsby. I det kvalet svarade den finländske forwarden för två mål och totalt fem poäng på fyra matcher.
– Det är hårt att spela ett kval. Jag förstod inte att vi skulle få möta så bra spelare som vi gjorde i kvalet.
– Vi hade Håkan Nygren som coach och han var speciell. Han var lite konstigt, eller annorlunda passar nog bättre, men samtidigt en bra tränare.

Efter två säsonger i Modo väljer Arbelius att flytta hem till Finland för att spela med JypHT.
– Vi hade fått barn och det kändes då lite lättare att bo i Finland. Alla lagen i Finland ringde hela tiden till mig så jag tänkte att ”okej, jag åker tillbaka till Finland spelar”.
– Kärpät erbjöd inte mig något bra kontrakt. Jag pratade även med Rauman Lukko, men jag tyckte att JypHT var bästa platsen för mig. Första säsongen där gick inte så bra, men andra var bättre. Den säsongen spelade vi final mot Tappara men förlorade. Tredje säsongen slutade vi sjua.
– Efter den säsongen ville jag komma hem till Uleåborg. Kärpät spelade i andra divisionen. Jag hade spelat VM 1990, men men… Jag tänkte att jag kunde vara med och bidra till att Kärpät skulle kunna ta sig tillbaka till SM-liigan. Trots att jag spelade där under fyra säsonger så lyckades vi inte gå upp.

Efter säsongen 1993/94 valde Pekka Arbelius att lägga skridskorna på hyllan.
– Jag kom tillbaka till Uleåborg 1990 och började sälja hus. Jag slutade spela 1994. Klubben hade inte speciellt mycket pengar då jag hjälpte klubben med det ett år. Efter det har jag jag bara jobbat med hus.
– Det har heller aldrig blivit att jag hälsat på i ”Ö-vik” även om jag har tänkt många gånger att jag måste göra det. Senast var 20… nej det är ju 30 år sedan jag var där, skrattar Pekka Arbelius.
– Jag har några kompisar kvar i Örnsköldsvik, men när jag spelade där var vi fyra finska spelare. Det var jag, Håkan Hjerpe Jouko Narvanmaa och Juha Tuohimaa.

  

  

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 2.00
X 4.10
2 3.10
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.10
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten