Sök
Ylva Lindberg väljs idag in i Hall of Fame.
Nyheter

Ny förbundskapten – men trivs inte i rampljuset: ”Jag tycker egentligen inte alls om uppmärksamhet”

Ikväll väljs en av våra största spelare genom tiderna in i Hall of Fame. Hockeysverige.se besökte Ylva Lindberg i hennes hem och hon berättar att hon tror hon kommer bli nervös där ute på isen.
— Det kommer säker bli känslosamt också eftersom det blir ytterligare en punkt för den aktiva karriären, säger hon.

Ny förbundskapten för Damkronorna är Ylva Martinsen. Närmast kommer hon från ett likadant jobb i juniorlandslaget. Ylva Martinsen har vunnit två medaljer i OS, Brons 2002 och silver 2006. Nu ska alltså 41-åringen från Storuman försöka Sverige tillbaka till världstoppen igen. Ikväll kommer Martinsen dessutom väljas in i ishockeyns Hall of Fame.

Arkivbild.

– Jag är väldigt stolt och glad såklart. Jag fick vara med och uppleva väldigt stora framgångar med Damkronorna under den tiden jag spelade. Att få det här är ändå ett kvitto på att jag har gjort bra saker under min aktiva karriär, berättar Ylva Martinsen för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag kommer säkert bli nervös när jag ska gå ut på isen. Det kommer säker bli känslosamt också eftersom det blir ytterligare en punkt för den aktiva karriären, en större punkt än vad jag har satt tidigare. Samtidigt kommer det bli väldigt kul såklart.
– Nu fortsätter jag som tränare och håller på mer än någonsin med hockeyn, men spelarkarriären… Nu har jag verkligen lagt skridskorna på hyllan och det blir ingen comeback, skrattar förbundskaptenen.

TOG TID INNAN HON FANN DAMHOCKEYN

Vem är då Ylva Martinsen? Vi reste hem till den nu tjänstlediga polisen i Huddinge för att lära känna henne och familjen bestående av Helene och sonen Liam lite närmare.
– Det tog en ganska lång tid innan jag förstod att det fanns damhockey. Jag vet inte hur gammal jag var, men jag minns att jag läste Aftonbladet. Där var det en liten ruta om en tjej som heter Mia Hedlund och spelade i Brynäs. Hon skulle åka iväg och spela VM för tjejer, berättar Ylva Martinsen när träffar träffar henne och familjen bestående av Ylas fru Helene och sonen Liam i deras hem Huddinge.
– En lång stund under mina första år som hockeyspelare drömde jag om att spela i Tre Kronor. Mina idoler var Mats Näslund, Bengt-Åke Gustafsson och den generationen. Jag hörde mycket om Sovjet också med Krutov, Makarov och Larionov. Det var såna spelare jag låtsades vara då vi spelade landhockey.

Ylva, Helene och Liam. Foto: Ronnie Rönnkvist

– Jag tyckte att hockey var det bästa som fanns och hade det jättebra då jag spelade med killarna. Samtidigt hade jag väldigt bra ledare som ställde samma krav på mig som på killarna. Ledarna eldade på den lågan som hade tänts hos mig med det ledarskap de stod för.
– Nu är jag uppvuxen på ett litet ställe och barndomen var som den var. När man växer upp i en så pass liten by så har man inte så högt flygande planer.

MERITERAD SOM SPELARE

Ylva Martinsen spelade fram till 2009 och har, som sagt var, både silver och brons i OS. Dessutom kan hon titulera sig som svensk mästare.
– Klart att det är jättesvårt att inte säga OS-silvret 2006 är höjdpunkten. Det mästerskapet var annorlunda eftersom jag året innan OS fick stipendier vilket gjorde att jag kunde gå ner och jobba 25 procent.
– Jag spelade i M/B Hockey (Mälarhöjden/Bredäng) då. Vi var en grupp där som tränade väldigt bra och jag har aldrig varit så bra tränad som jag var då. Samtidigt hade vi ett jättebra lag sett till karaktärerna. Den resan, att få göra den så nära att vara proffs och komma in i en turnering och känna att jag var på min topp, den känslan tar jag med mig. Det var nog min peak som hockeyspelare.

Foto: Ronnie Rönnkvist

– Bronset 2002 var också stort känslomässigt. Då var vi mot världen. Ingen trodde på oss eftersom vi hade förlorat så extremt mycket innan. SOK (Sveriges Olympiska kommitté) pratade om att de kanske inte skulle skicka något lag eftersom vi var för dåliga. För dåligt tränade, för dåliga på hockey och allt vad det var.
– Vi som var med i den gruppen hade satsat hårt. Visserligen var det en liten grupp spelare, men alla brann för det. Vi fick ändå åka och grejade bronset i matchen mot Finland som vi hade mött otroligt mycket i tajta jämna matcher, precis som det alltid är mot Finland. Sedan hade vi såklart en målvaktshjälte (Kim Martin Hasson) och hjältar som satte puckar framåt, men det var verkligen hela laget som gjorde det tillsammans.

Varför klev då på coachjobbet 2009?
– Även då jag spelade i Vilhelmina var jag inblandad i när vi startade upp ett flicklag till där. Sedan har jag varit lagkapten i klubblagen jag spelat i men även i landslaget under några år. Att leda finns lite naturligt i mig och jag tycker att det är väldigt inspirerande.
– Jag vet egentligen inte vad det var som gjorde att jag klev direkt från att spela in ledarrollen, men jag fastnade för det direkt. Där tror jag kärleken till ishockeyn var det som fällde avgörandet.

I AIK:s bås. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Du är inte direkt den som ställer dig längst fram i media för att få synas.
– Nej, verkligen inte. Helene tittar på mig nu och skrattar. Jag tycker egentligen inte alls om uppmärksamhet och det här med intervjuer.

– Jag är mer en ”doer” som vill ha mål att jobba emot och göra det väldigt bra. Kittet till att jag kört vidare är ändå kärleken till ishockeyn. Det gick nästan fem år innan jag slutade tänka på en comeback. Mentalt var det fel läge då jag slutade spela, men samtidigt hade jag skador och var färdigutbildad polis. Jag skulle inte få ihop en satsning.

NY FÖRBUNDSKAPTEN

Trots att Ylva Martinsen inte tycker om att synas medialt tackar hon alltså ja till jobbet som förbundskapten.
– Så fort damhockey och damidrott syns i media tycker jag att det är positivt. Om det då är jag som ska vara den som lyfter fram damhockeyn så kommer jag att hantera det, men det är inte min grej. På en fest eller på en middag ställer jag mig inte i centrum, skrattar vår nya förbundskapten och fortsätter:
– Jag är nog mer den som iakttar. Självklart älskar jag sociala sammanhang, lag och allt det där. Men jag har aldrig varit den som vill vara i händelsernas centrum.

Vad är det som då får dig att tacka ja till jobbet som förbundskapten, nu kommer du hamna en hel det i strålkastarljuset?
– Utmaningen är att återetablera Damkronorna topp fyra i världen. Jag tycker att det är realistiskt och att det går. Det är inte realistiskt att säga att vi ska ta ett guld inom närmsta mästerskapen, men att börja resan mot att vara topp fyra i världen igen, vilket vi var under en lång tid.
– Just utmaningen i det, att få pröva mitt ledarskap och vad kan det teamet som kommer jobba tillsammans ta våra spelare någonstans.

Du är småbarnsmamma, hur gick tankarna kring det innan du tackade ja till jobbet?
– Det var den grej som var den stora funderingen innan jag, eller rättare sagt vi bestämde oss. Självklart hade jag en dialog med Helene först. Liam är i den ålder där han förstår då jag är borta och det händer mycket grejer. Det var nog vad vi vände och vred på mest, hur skulle det här påverka Liam? Vi kom i slutändan fram till att det här nog kommer blir bra och då även för Liam.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur har du och Helene pratat om det här med den mediala uppmärksamheten du kommer få på dig och indirekt också familjen?
– Jag tror vi båda står väldigt stadigt på jorden samtidigt som jag är medveten om att idrotten på den här nivån, alltså på landslagsnivå, är resultatinriktad. Klart att blir det inte resultat så blir det inga snälla ord. Det här vet Helene om också eftersom hon varit nästan hela sitt liv på elitnivå. Hon vet vad det handlar om och har varit med både när det har gått bra men även tungt för henne, Norge och klubblagen hon har representerat. Hon hantera både framgång och motgång och är på så vis ett jättebra stöd för mig.

HISTORISK SILVERPLATS

Ylva Martinsen kommer närmast från tre Junior-VM turneringar där framförallt den senaste slutade med en historisk silverplats. Givetvis kan hon ta med sig en hel del erfarenhet från internationell nivå in till Damkronorna.
– Det jag sett direkt då jag kommit till mästerskap och internationella matcher är att det är mycket mer kamper runt pucken. Det gäller, som vi brukar säga, att vara stark på puck. I SDHL eller Division 1 kan vi se spelare som får utrymme och mycket gjort. I internationella matcher kan samma spelare komma bort eftersom det är så mycket tätare.

Kan du vara ”samma” förbundskapten i Damkronorna som du var för juniorlandslaget?
– I grunden kan jag det. Jag är den jag är och kommer inte spela något spel eller göra någon annan personlighetsförändring. Jag kommer vara mig själv, Ylva, för jag känner mig trygg i det.
– Sedan är jag extremt noggrann och strukturerad. Det kommer jag fortsätta vara och ha en tydlig spelidé. Vi kommer ha ett ledarteam, när det är sammansatt, där alla kommer att ha tydliga roller. Mina styrkor är att lägga upp det och att få de som är runt om mig att prestera.

Jag har pratat med många spelare som du coachat. Nästan alla talar om din tydlighet i ledarskapet samtidigt som du ser personerna bakomspelarna, går det här att ta med sig in i Damkronorna?
– Ja, absolut. Det är nog lite som jag är, att jag bryr mig också. Vi har lagt extremt mycket tid på något jag kunde sakna då jag spelade och det är mötena, individuella samtalen som är så viktiga. Att spelarna får ett individuellt samtal med mig är för att jag vill att spelarna ska prata. Det är inte så att jag sitter där och bombarderar spelarna med frågor och vad jag tycker.
– Det kan vara möten som kan vara sju till tio minuter eller bara korta möten som kan vara en minut. Det ska inte underskattas, de här grundläggande mänskliga behoven att se, höras och bli bekräftad. Får jag med mig det så är mycket vunnet eftersom relationerna är viktiga i ledarskap.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Du har jobbat under flera säsonger med juniorlandslaget, hur skulle du säga att statusen på återväxten är?
– Den är bra. Sedan är det ingenting vi ska ta för givet, men av rapporterna jag har fått så är kullarna som kommer nu är ännu bättre. Det finns flera spelare och framförallt fler som är långt fram i sin utveckling, vilket är jättepositivt.
– Sedan tycker jag att vårt landslagsprogram på damsidan är för tunt. Det saknas ett U16 men framförallt ett U22-lag. Nu börjar det finnas underlag för det. Kullarna jag har sett, 98, 99 och 00, är bra men vi ska vara medvetna om att steget upp till Damkronorna är relativt långt. Mellan där har vi ingenting.
– Finland har ett U22 och där kanske vi kunde ha ett utbyte. Det är tankar jag går i och som jag har skickat vidare för jag tror att det är ett bra steg att ta för att ta vara på återväxten som ser relativt god ut. För att på sikt få ett starkare Damkronorna så tror jag att det är en nödvändig utveckling. Förbundets mål är att återetablera sig som topp fyra i världen och det kommer inte ske bara för att jag eller vilken förbundskapten som helst kommer in. Vi lär göra grejer på vägen och då tror jag att det är en viktig grej. Vi får se vad framtiden ger, avslutar Ylva Martinsen.

Intervjun finns även att läsa i Svenska Ishockeyförbundets Tidningen HOCKEY som du kan beställa här.

Ylva Martinsen (f.d Lindberg) i landslaget 1999. Foto: Bildbyrån

 

 

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 1.95
X 4.20
2 3.20
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.20
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten