Hanna Olsson
SDHL

Ett superlöfte med en osäker framtid – efter chockbeskedet

Hon skulle egentligen spela universitetshockey, men skolan lade ned damverksamheten. Nu är framtiden osäker för ett av svensk ishockeys kommande affischnamn.
– Jag var jätteinspirerad att få åka, men nu vet jag inte hur det blir. Nu sitter jag på ett utgående kontrakt med Djurgården, men jag har i alla fall bestämt mig för att det blir Sverige även nästa säsong, säger hon till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tillsammans med Maja Nylén-Persson är nog Hanna Olsson Sveriges mest lovande hockeyspelare. Trots att hon ännu bara är 18 år har hon spelat tre VM-turneringar och inte mindre än fyra Junior-VM. Den här säsongen skulle bli hennes sista på svensk mark på ett tag. Från och med hösten skulle hon spela hockey och plugga på University of North Dakota. Men i våras kom ett besked som kastade om allt för henne, skolan skulle lägga ner sin damhockeyverksamhet.
– Det var såklart en chock för mig, hela den organisationen och alla inblandade. Det var kaos allting och det här beskedet kom dessutom mitt under VM. Samtidigt som jag skulle hålla fokus på det så blev allt som en chock, berättar Hanna Olsson då vi ses på Hovet i Stockholm.
– Först förstod jag inte att det var sant. Det var något helt sjukt som hände och inget jag hade kunnat räkna med direkt. Det var såklart jättetråkigt eftersom jag hade känt att det hade varit så rätt för mig att åka dit och till just den organisationen. Jag var jätteinspirerad att få åka, men nu vet jag inte hur det blir. Nu sitter jag på ett utgående kontrakt med Djurgården, men jag har i alla fall bestämt mig för att det blir Sverige även nästa säsong. Det blir för tajt att hinna med alla tester och allt som måste göras för att komma över redan till nästa säsong.

En annan anledning till att Hanna Olsson vill stanna i SDHL ytterligare en säsong är att hon är imponerad över ligans utveckling.
– Jag har hört Erika Grahm och dom här tjejerna säga ”Jag önskar att jag var tio år yngre så jag hade fått vara med om hela den här resan med SDHL”.
– Självklart är det är något jag också funderar på, om det är rätt väg att gå till USA eller om jag ska vara kvar här då det händer så mycket?

”INTE STÄNGT NÅGRA DÖRRAR”

Peter Elander var coach på University of North Dakota, men är numera på Ohio State University. Han och Hanna Olsson har fortfarande en ganska nära kontakt.
– Han hade skyldighet till alla tjejer där som satt i skiten. Det var många som är ett år äldre än jag som skulle över och många som hade gått klart sitt första år där. Dom har verkligen gjort allt för att hjälpa till. Nu är han i Ohio så det är klart att han pratar med mig om det också.

Vill Elander ha dit dig?
– Jo, men vi har haft kontakt så pass länge. Men det är många regler som måste följas så han får inte prata med mig hur mycket som helst heller, säger Hanna Olsson med ett leende.

Andrea Dalen och Hanna Olsson.

Hanna Olsson blir antagligen kvar i Sverige kommande säsong, men det återstår att se om det blir spel i hennes nuvarande klubb, Djurgården, även nästa säsong.
– Jag har inte stängt några dörrar för några klubbar, men jag trivs bra här i stan och med Djurgården. Jag ska ändå få ihop vardagen och det är jobb som gäller nästa säsong så det blir helt annat för mig. Ingenting är klart ännu.

En viss längtan hem känner också forwarden från Häslö i Göteborgs skärgård.
– När jag är hemma känner jag att det är hemma. Det är en trygghet och där finns familj, vänner och allting. Men, som jag sa, så trivs jag väldigt bra i Stockholm också.

Har du stängt dörren för att spela i USA i framtiden?
– Det har jag inte och jag har inte stängt dörrar för någon. Om jag är tvungen att bestämma mig just nu så blir det Sverige. I alla fall nästa säsong. Om mina tankar ändras efter säsongen så får jag ta det då.

DEBUTERADE SOM 14-ÅRING

Hanna Olsson debuterade i det som idag är SDHL redan säsongen 2012/13, alltså då hon var 14 år. Då tillhörde hon HV71. Hon, precis som alla andra, ser en väldigt positiv utveckling för ligan och damhockeyn i Sverige.
– Det är en så enorm skillnad och det skrivs nästan dagligen om någonting som händer. Där måste jag ge en stor eloge till Emilia (Ramboldt), Pernilla (Winberg), alltså dom här som varit med länge. Även om dom är på sluttampen så gör dom så himla mycket för oss yngre just nu.
– Dom tar upp debatten om förutsättningar, resurser, löner och så vidare. Dom hade lika gärna kunna skita i det eftersom dom inte har så jättemånga år kvar. Jag har också sagt det till dom här tjejerna att dom gör så enormt mycket för oss yngre, vilket jag är väldigt tacksam för.

Djurgårdsforwardens säsong poängmässigt har varit en succé. På 19 matcher har hon svarat 14 mål och totalt 35 poäng. Alltså fyra poäng mer än hon gjorde på 29 matcher förra säsongen.
– Jag hade en tuff inledning med en skada redan i första matchen. När jag kom tillbaka åkte jag på en olycklig avstängning. Det kanske inte är likt mig att åka på en sådan, säger Hanna Olsson med ett leende och fortsätter:
– Starten var inte riktigt som jag hade tänkt mig, men jag har varit stark mentalt och har hela tiden tuggat på även om jag har haft svackor. Sedan är jag omgiven av fantastiska människor och fantastiskt bra hockeyspelare. Det gör att det blir lätt för mig att producera och spela en bra hockey.

Du har även gjort en fin säsong i Damkronorna, hur skulle du sammanfatta den?
– Åland, Tampa, Tranås… Det har varit många turneringar den här säsongen, men jag tycker att det har gått bättre och bättre. Jag känner mig tryggare ju mer jag får vara med och jag får hela tiden mer förtroende.
– Det har känts bra och det är kul att jag får ut det nu när det närmar sig det stora målet som är OS.

Med tanke på alla landskamper (19 matcher) och seriespel (19 matcher) du har spelat den här säsongen, börjar du känna dig sliten?
– Nej, men jag tränar extremt mycket med både hockeygym på dagarna och Djurgården på kvällarna. Jag har även varit iväg med landslaget. Därför har det varit väldigt viktigt för mig att säga ifrån ”nu mår jag så här eller så här”.
– Jag tycker att jag har haft en väldigt bra dialog med Roger (Öhman) men även med Nisse (Ekman) om hur jag mår. Roger har varit väldigt noga med att fråga hur jag mår och hur det känns. När jag kom hem från Tyskland i söndags fick jag ledigt på måndagen. Nu hade jag inte fått mina grejer (utrustningen kvar i Tyskland) ännu så jag kunde ändå inte träna, men jag fick ändå ledigt. Det är en lång säsong så det gäller att hålla sig fräsch.

Är dialogen med förbundskaptenen Leif Boork på samma nivå?
– Han säger vad han tycker ”nu får du tänka dig för och kan inte gå på alla ”HG” träningar och allting för då kommer du inte orka i slutet”.
– Det är som han säger. Han kan givetvis inte styra vad jag ska göra hemma, men han kan ge lite ”inputs” på hur han tycker att det ser ut.
– Det säger sig själv också att jag inte kan träna två gånger om dagen varje dag och sedan åka iväg till en turnering och tro att jag ska vara fräsch.

”SKULLE BETYDA HUR MYCKET SOM HELST”

Hanna Olsson.

Sverige gjorde en fin turnering senast i tyska Füssen där laget slutade tvåa. Hanna Olsson klev fram och var en av lagets bästa spelare sett över hela turneringen.
– Det var lite både och. Jag kände mig lite bättre, fräschare och hade ett bättre matchtempo i Rauma gången innan. Då fick jag även bättre utdelning med poäng och allt sådant. Det kändes att det var ett tag sedan jag spelade efter juluppehållet, men det blev bättre och bättre så det kändes helt okej.
– Vi vann gruppen, även om vi kanske inte hade den tuffaste gruppen på pappret. Det känns i alla fall som att bitarna börjar falla på plats.

Hur ser du på förutsättningarna Svenska Ishockeyförbundet ger er inför OS?
– Det förstår vem som helst att kommer vi till Tampa en dag innan vi ska spela match och det är sex timmars tidsskillnad är dom bästa förutsättningarna.
– Vi i laget har kommit ihop nästan ännu tajtare som grupp ”Nu skiter vi i det här och ska fokusera på att göra det bästa vi kan. Vi kan inte påverka det här så nu kör vi”. Vi har inte lagt så mycket fokus på förutsättningarna för det är inget vi kan påverka helt enkelt.

Vad betyder det för dig personligen om du får åka med till OS i Sydkorea?
– Det skulle betyda hur mycket som helst och det är en dröm som jag har haft sedan jag förstod att det fanns damhockey i OS. Ett OS är det största man kan uppleva som en damhockeyspelare så det är mitt största mål just nu.

Vad är ditt bästa OS-minne?
– Jag kommer inte ihåg det där som Pernilla har berättat tusen gånger om (skratt), när dom tog silver. Jag var nog för lite för att komma ihåg det. När tjejerna 2014 slog Finland satt jag bänkad och tittade. Annars är det (Charlotte) Kallas fantastiska stafett.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten