SDHL

Ishockeyns #MeToo: ”Hockey känns flera steg efter resten av samhället och idrottssverige”

I onsdags publicerade hockeysverige.se den första delen i artikelserien ”Ishockeyns #MeToo”. Där berättade målvakterna Sofia Reideborn och Lovisa Berndtsson om sina upplevelser av sexualisering och diskriminering som kvinnor i sporten. I dag fortsätter vi granskningen genom att prata med några av våra största landslagsstjärnor om vad de har fått uppleva inom idrotten.

Effekten av den första delen i hockeysverige.ses artikelserie  ”Ishockeyns #MeToo” lät inte vänta på sig. En SDHL-spelare, som vill vara anonym, delade med sig av en stark berättelse som vi fick tillåtelse att publicera här.
”Jag hade precis tagit körkort och det pågick en ishockey-cup i hallen. Efteråt på parkeringen skulle jag gå till bilen när jag mötte ett av lagen som deltog. En av spelarna ställde sig bara framför mig och drog ner byxorna. En annan försökte fälla krokben.
Det slutade inte där. Dagen efter spöregnade det. Jag träffade några J18-spelare och frågade om de ville ha skjuts. Visserligen var det inte spelare från min egen klubb, men jag tänkte att vi hockeyspelare kan ju hjälpas åt. Alla fick inte plats så jag åkte två vändor. Den sista vändan åkte jag själv med en av killarna. Han började smeka mig mellan benen när jag körde och när jag sa ”NEJ” så luktade han på sina fingrar, vevade ner rutan och sträckte ut fingrarna och sa ‘känn vad hon luktar, den illa den slampan’. Jag har nog sällan varit så ledsen i hela mitt liv.”

Tyvärr har vi under arbetet med artikelserien stött på många liknande historier. Men det är inte i huvudsak att dela med oss av dessa som de här texterna kommit till, utan för att se hur man kan hitta vägar att gå vidare och tillsammans få bort den här sortens härskarkultur inom hockeyn.


Anna Borgqvist. Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

PETADES FRÅN LÄGER – PÅ GRUND AV SITT KÖN

Till vår hjälp tog vi tre av svensk damhockeys största spelare, Anna Borgqvist, Johanna Fällman och Erika Grahm. Hockeysverige.se bad dem dela med sig av sin syn på damhockeyns verklighet och deras tankar kring framtiden då det handlar om en mer jämlik hockeykultur.
– När jag växte upp spelade jag med grabbarna hemma i Växjö. Dom flesta i det laget behandlade mig väldigt bra. Det tror jag har att göra med att jag var ganska duktig. Sedan var det någon enstaka som tyckte det var roligt att få köra på tjejen och tackla ner henne. Jag fick lära mig att ha huvudet upp och då klarade jag det ganska bra, berättar Brynäsforwarden Anna Borgqvist och fortsätter:
– Självklart ville även motståndarna sätta dit mig, men jag hade alla killar i mitt lag som stod upp för mig. Det har varit min räddning. Senare var det ytterligare två tjejer med och det var tuffare för dom eftersom dom inte var på samma nivå som jag så dom fick ta med stryk och skit.

Fick du personligen uppleva nedvärderande kommentarer från motståndarledare och publik?
– Nej, inte på det sättet. Däremot när jag var på ett läger inför TV-pucken med Smålandslaget kände jag att jag inte blev uttagen för att jag var tjej. Jag gick inte vidare från ett läger där det var ganska uppenbart att jag skulle gå vidare.

Har du upplevt sexism inom damhockeyn?
– Ofta kommer frågan upp när jag presenterar mig som damhockeyspelare, ofta är det killar som frågar om jag har flickvän ”för damhockeyspelare har väl inga pojkvänner?”. Det är mer på den nivån.
– Det brukar vara deras första fråga och ”hur många är tillsammans med varandra i laget?”. Varför är det intressant? Varför frågar man inte om sporten? Det kan jag reagera starkt på. Jag tror inte att man frågar en herrspelare om han har en fru eller pojkvän.

Hur ska vi slippa nedvärderande kommentarer och sexism framöver?
– Jag tror att vi måste ta tag i problemet redan i en tidig ålder. Och att ledarna som har ungdomslag måste sätta ner foten och markerna vad som är rätt, fel och innanför ramen.
– Kan vuxna människor förklara för barn och ungdomar att det här inte är okej, men det här är okej, visa hur dom själva agerar så tror jag vi kan förändra bilden, men jag tror att vi har ett stort arbete framför oss.

Har Svenska Ishockeyförbundet och klubbarna en viktig del i att jämna ut klyftorna genom exempelvis ha mer likställda ekonomiska förutsättningar?
– Det kan nog vara en hjälp, att alla vet att man kan som tjej spela hockey på heltid. Det är nog ändå väldigt många år fram till att vi står inför ett jämställt hockeyperspektiv.
– Det är viktigt att klubbarna visar att man är stolta över både herrarna och damerna, att det som herrarna gör ska även damerna göra då det gäller att synas och visa upp sin förening. Det ska inte spela någon roll om man är man eller kvinna. Alla ska få respekt och uppskattning samtidigt som man får samma chans att satsa.

Är vi på rätt väg?
– Det är jag tveksam till. Vissa delar kan vara på rätt väg som att man pratar med dom unga spelarna om vad som är rätt och fel. Samtidigt tror jag det är svårt i dagens samhälle med mobiltelefonerna, media och allting. Det är en svår utmaning, men jag hoppas att vi är på rätt väg.


Johanna Fällman. Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAN SA ‘JÄVLA FITTA, JÄVLA HORA’ – DÅ BRANN DET TILL”

Luleås landslagsback Johanna Fällman är uppväxt i en ganska gubbig hockeykultur.
– Respekten för damhockeyspelare har blivit bättre och bättre. Jag har upplevt det som ganska gubbigt i exempelvis Coop Arena här i Luleå när jag var mindre. Det var aldrig så att jag fick höra något konkret. Det var mer en känsla jag hade av att inte vara välkommen.
– Nu tycker jag att det är en helt annan sak, man springer på smågrabbar som tycker att man skithäftig och så vidare. Det hade aldrig hänt när jag var mindre.
– Många tror att det är dom här större grejerna det handlar om, men det är dom mindre sakerna som man tror är självklara. Bara en sådan sak som att man inte blir hälsad på samma sätt som en herrspelare. Det låter som en självklarhet, men det är det tyvärr inte överallt.

Fällman fick också en del verbala påhopp i unga år.
– När jag var yngre spelade jag med killar här hemma. Mina grabbar var alltid jättebra mot mig. Jag är så sjukt tacksam att dom var så himla vettiga människor.
– Jag minns när vi mötte ett lag norrifrån. Då tacklade jag en kille. När vi ställde oss upp sa han ”Jävla fitta, jävla hora”. Det brann till hos mig och jag flög på honom så det blev slagsmål. Jag fick matchstraff för slagsmål, men domaren hade hört vad han sa så han fick också matchstraff. Fan… att sådant ska behöva hända är så jäkla onödigt tycker jag.
– Det är någonting med hockeyns natur som är väldigt speciell. Det är känsligt att tjejerna tar plats inom en så traditionell macho och mansdominerad kultur. Jag vet inte vad det är, men jag upplever att det är stor skillnad inom andra lagidrotter. Hockey känns som flera steg efter resten av samhället och idrottssverige. På något vis är det som samhällets regler inte gäller inom hockeyn.

Hur ska vi få ett jämlikare hockeysamhälle?
– ”Million dollar question”… Av det jag har förstått har exempelvis Modo tagit stora steg inom jämställdhetsarbetet. Jag tror att klubbarna i dom olika länen med sina muskler visar att damhockeyn är något som dom tycker är viktigt och satsar på. Att klubbarna sätter värde på den produkten gör att folk tycker att det här är värt någonting i stället för att man spelar matcher i B-hallar och på konstiga tider. 
– Små saker är sjukt viktigt som exempelvis när Luleå Hockey på 40-årsjubileumet inte bara bjöd in herrarnas kaptener genom tiderna utan även damernas två kaptener. Det är en grej som annars lätt kan bli bortglömt.
– Att smågrabbarna i Luleå får se Jenni Hiirikoski och Emma Eliasson tillsammans med alla grabbarna gör att dom också är coola. Bara att synas på Instagram-uppdateringar gör att det blir något häftigt.
– Det handlar inte så jättemycket om pengar och ersättning som det såklart är sjukt mycket fokus på det. Egentligen handlar det mer om grundläggande värderingar och respekt.

Vad tror du att hela Metoo-rörelsen kommer att betyda för tjejer generellt, men även för damhockeyn i Sverige?
– Jag hörde på Nyhetsmorgon att landets kvinnojourer nu är jättemycket mer ”busy” eller vad man ska säga. I och med att ämnet belyses så mycket mer blir det att man vågar prata om och anmäla saker.
– Framför allt tror jag att det är viktigt att män ser att när det finns så många offer så måste det även finnas väldigt många förövare också.
– Allt börjar egentligen redan med hur vi behandlar våra små barn. Det är inte okej med ”boys will be boys” eller ”han är bara kär i dig, det är därför han håller på”. Nej, det är inte okej! Lär grabbar att det finns andra sätt att visa att man tycker om någon i stället för att jävlas. Visa respekt för varandra. Hans kropp är hans kropp och hennes kropp är hennes. Det börjar redan där.


Erika Grahm. Foto: Ronnie Rönnkvist

”NÄR MAN ÄR BARN BETYDER LEDARFRÅGAN VÄLDIGT MYCKET”

Erika Grahm är uppväxt i ett starkt hockeyfäste, Kramfors, och har genom åren mötts av en del fördomar.
– När jag var yngre var det mycket att tjejer inte ska spela hockey. ”Va spelar du hockey och är tjej”? Vad spelar det för roll hur man ser ut eller vem man är, att alla kan spela hockey har varit självklart för en annan.
– Sedan har det varit kommentarer om att jag har fått stora ben av att spela hockey och att jag är okvinnlig. Det har varit mycket kommentarer då jag var yngre som gjorde att jag kände mig väldigt liten.

Hur hanterade du det som tonåring?
– För det första har jag alltid älskat att spela hockey. Det är ändå grunden till allting, att vi har varandra och det har blivit som en liten damhockeyfamilj. Vi har varit starka tillsammans. Nu när jag har blivit lite äldre har det blivit som en tändvätska, att man vill visa att dom har fel.
– Sedan har jag inte varit med om det sexistiska mer än kroppsliga kommentarer ibland. På så vis har jag ändå haft en bra resa. När jag började tänka efter då allt det här med MeToo startade så tänkte jag först att ingen har gjort något sådant mot mig innan jag kom på alla kommentarer jag fått genom åren, vilket inte heller är okej, säger Erika Grahm som ändå är tacksam över hennes uppväxt som hockeyspelare i Örnsköldsvik:
– Jag var med i ett fantastiskt pojklag då jag växte upp med väldigt bra ledare. När man är barn betyder just ledarfrågan väldigt mycket. Då jag skulle dela dusch med killarna så sa ledarna ”bara ni rör handtaget till duschen så har ni spelat klart här”. Killarna hade verkligen en jättestor respekt för mig och jag var verkligen en av dom.

Hur ska vi slippa sexism och få en mer jämställd hockey i framtiden?
– Genom att jobba vidare som vi gör. För det första måste vi få ut att vi är bra, att det är kul att kolla på damhockey och att vi håller på med hockey på samma villkor som killarna. Jag tror mycket på det.
– När det gäller det sexistiska tror jag att det handlar om samhället i stort, i alla branscher. Att skapa sig en medvetenhet. Sedan är det bara att hoppas att människor är normalt funtade och fattar. För en annan är det en självklarhet.

Damhockeyspelare får som bekant mycket sämre betalt än herrarna trots att ni tränar lika hårt, vilket givetvis är väldigt nedvärderande, hur viktig roll har klubbarna och Svenska Ishockeyförbundet i den här frågan?
– Den här frågan kommer upp sjukt ofta, om pengar och allt det här. Vi kräver inte ens i närheten av vad killarna har på grund av att vi inte heller drar in lika mycket pengar. Men på sikt hoppas jag att det blir en förbättring och jag vet att det strävas mot att det ska bli mer jämställt inom hockey, men vi har en väldigt lång resa göra.
– Det jag känner kan bli så mycket bättre och som inte handlar om pengar utan den mänskliga respekten är att vi får känna oss värdefulla, välkomnade och att exempelvis Svenska Ishockeyförbundet verkligen vill ha och satsa på oss, att man ser oss som en produkt som är betydelsefull.
– Jag har spelat i Modo under tolv säsonger och jag kan känna vilken resa som hänt där inom klubben. När jag började visste inte ens dom på kontoret att det fanns ett damlag. Det har varit strider, men nu är vi där då vi har ett bra klimat där vi känner oss uppskattade och respekterade. Det kan jag säga är så jäkla skönt.
– Herrlaget finns där för oss precis som vi för dom. Många av killarna är och kollar på våra matcher eller stannar till i restaurangen för att heja och fråga hur det går för oss ”jag såg att ni vann, kul”. Kontoret har stenkoll och vi får sms därifrån. Det kan jag känna betyder så djävulskt mycket, avslutar Erika Grahm.

I nästa del av ”Ishockeyns #MeToo” ska ni få läsa vad representanter från Svenska Ishockeyförbundet säger om arbetet med de här frågorna i svensk ishockey.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 25 januari
19:00 Brynäs - Modo SDHL
19:00 Kristianstad - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 SDE - HV 71 SDHL
torsdag 26 januari
01:00 Toronto Maple Leafs - New York Rangers NHL
01:00 Ottawa Senators - New York Islanders NHL
02:30 Dallas Stars - Carolina Hurricanes NHL
03:30 Edmonton Oilers - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Seattle Kraken - Vancouver Canucks NHL
18:00 Leksand - Modo SDHL
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Luleå - Rögle SHL
19:00 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 Örebro - Oskarshamn SHL
19:00 Malmö - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Växjö SHL
19:00 Brynäs - Timrå SHL
fredag 27 januari
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
01:00 Washington Capitals - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Minnesota Wild - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - New Jersey Devils NHL
02:00 Winnipeg Jets - Buffalo Sabres NHL
03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - St Louis Blues NHL
03:00 Calgary Flames - Chicago Blackhawks NHL
18:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:30 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
lördag 28 januari
01:00 Carolina Hurricanes - San Jose Sharks NHL
01:00 Florida Panthers - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators NHL
01:00 New York Islanders - Detroit Red Wings NHL
02:30 Dallas Stars - New Jersey Devils NHL
04:00 Seattle Kraken - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Columbus Blue Jackets NHL
15:15 Malmö - Brynäs SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
15:15 HV 71 - Luleå SHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 Södertälje - AIK Hockeyallsvenskan
18:00 Leksand - Örebro SHL
18:00 Oskarshamn - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 HV 71 - AIK SDHL
19:45 Davos - Zug National League
21:00 Colorado Avalanche - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
söndag 29 januari
01:00 Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Minnesota Wild - Buffalo Sabres NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Seattle Kraken - Columbus Blue Jackets NHL
04:30 Anaheim Ducks - Arizona Coyotes NHL
14:40 Leksand - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Björklöven Hockeyallsvenskan
15:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Östersund - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Modo - Västerås Hockeyallsvenskan
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
23:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
måndag 30 januari
19:00 Linköping - Djurgården SDHL
19:00 Brynäs - Luleå SDHL
tisdag 31 januari
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Växjö - Örebro SHL
19:00 Brynäs - Skellefteå SHL
onsdag 01 februari
01:00 Montreal Canadiens - Ottawa Senators NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Washington Capitals NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings NHL
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
torsdag 02 februari
01:30 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:30 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten