HUR HAR DE DRABBATS? Hockeysverige.se tittar närmare på damhockeyspelarnas vardag i samband med #MeToo-rörelsen.
SDHL

Ishockeyns #MeToo: ”Jag är bara det objekt som han vill sätta på”

#MeToo-rörelsen skakade om det svenska samhället rejält under hösten. Men från hockeyvärldens sida var det tyst. Ända fram till nu. I en artikelserie i tre delar har hockeysverige.ses reporter Ronnie Rönnkvist pratat med svenska damhockeyspelare för att få en inblick i vad de har fått uppleva inom sporten.

”Älska mig för den jag är” spelas just nu på radion. Julen har just dansat klart och vi är tillbaka i hockeyvardagen. Under några veckor har jag lyssnat på damhockeyspelare och deras berättelser om skrämmande övergrepp, en respekt som brister rejält och en jämlikhet som många pratar om men ingen egentligen upplever som genuin.

Med andra ord har jag försökt sätta mig in i en del av den vardag som är en tjejs som spelar hockey. Sedan tidigare har ni kunnat läsa domaren Katarina Timglas berätta om hur det kunde låta då hon inledde sin karriär som domare och det inga direkt trevliga ord hon kunde få höra när hon dömde i lägre herrserierna, J20 eller J18 för killar.
– Det kunde vara ”din jävla hora” eller ”din jävla fitta”. Det är sådana ord som används och självklart är det matchstraff, berättade den tidigare OS-spelaren.

Linköpings tränare Madeleine Östling har berättat om vad folk i Gävle kunde säga till henne efter en träning då hon tränade Brynäs damlag:
– Jag kan känna att jag mött fördomar både inom damhockeyn, men också utifrån, att det är en mansdominerad sport. Det kände jag nog lite även som spelare. Jag har känt mig tvungen att hävda mig på ett ganska starkt sätt. Det blir lätt lite att man klappar mig på huvudet, så är det överallt. Jag vet också att det är av välmening som folk gör det.
– Det kan vara nära kollegor till mig i föreningar som ger råd till mig efter att dom sett en träning att ”så här skulle jag ha gjort”. Då brukar jag ställa frågan tillbaka, i alla fall i Brynäs att ”Skulle du säga samma sak till ”Bulan? (Thomas Berglund, herrtränare förra säsongen i Brynäs). Det är inte samma respekt, men oftast känner jag att jag är så pass duktig att jag kan damhockey bättre än vad andra gör eftersom jag har spelar under 20 år och sedan har jag varit tränare, så kom inte här…
– Det är lite så jag känner, men jag försöker inte se mig som ett offer heller utan jag kliver in och försöker ta en stark plats från början. Att man med ett handslag presenterar sig som head coach, vilket inte är givet.

”MÖTS AV TVÅ KILLAR SOM SKA BÖRJA KISSA PÅ HENNE”

Flera tjejer som hockeysverige.se talat med vill vara anonyma och inte gå ut med sina namn. Helt enkelt eftersom de är rädda att det kan få konsekvenser för framför allt deras vänner.

Två av deras berättelser har etsat sig fast hos mig. Den ena om när en tjej i hennes före detta lag stod i duschen efter en träning. Hon trodde sig vara ensam och att en ledare vaktade dörren så att ingen ska komma in. Då hör hon plötsligt något bakom sig och möts av två killar som just ska börja kissa på henne… Hon slutade idrotta efter den upplevelsen.

Det andra incidenten handlar om två tjejer på ett hockeygymnasium som möttes av porrbilder utlagda på bänkarna i sitt omklädningsrum. ”Men sådana saker är så vanliga så man orkar nästan inte bry sig, inte bara inom hockeyn utan även i skolan”, löd den uppgivna reaktionen.

Med det här i åtanke, hur står det egentligen till med respekten mot tjejer som spelar hockey och hur långt har vi egentligen nått med jämställdheten inom sporten? Här ska ni få lyssna på några röster om övergrepp, en jämställdhet som lämnar mycket i övrigt att önska och en brist respekt för några av våra största damspelare.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET HAR VARIT BILDER OCH VIDEOS PÅ KÖNSORGAN”

Vi har delat upp artikelserien i tre delar. I dag får ni först möta SDE Hockeys juniorlandslagsmeriterade målvakt Sofia Reideborn. För hockeysverige.se berättar hon om de osmakliga upplevelser hon har varit med om under sin uppväxt som hockeyspelare.
– Det är flertalet gånger det har hänt saker som jag inte känt mig bekväm med, berättar 18-åringen.
– Redan som väldigt ung kunde jag få bilder från killar i samma lag som jag varken efterfrågat eller velat ha. När jag öppnade telefonen hade jag fått nakenbilder som jag inte svarat på. Lite senare kommer då meddelanden som: ”Vadå, ville du inte?” eller ”Otacksam”. Då känner man sig förminskad, som om jag skulle sätta mig ner på knä och tacka för att han valde att skicka det där till mig. Det har varit både bilder och videos på bland annat könsorgan.

Sofia Reideborn berättar att den här typen av incidenter inträffat från ingenstans. Att hon fått bilder och meddelanden från killar hon inte mer än sagt hej till.
– Vi kan prata om vädret och så skickas det bilder/videos med texten ”vill du ha den här då?” eller ”vill ha dig här”. Den känslan är svår att sätta fingret på, men det är verkligen en känsla av att man inte är intressant eller tillräcklig som person. Utan jag är bara det ”objekt” som han vill sätta på. Att jag som människa som person inte är tillräcklig. Vilket inte är kul, säger hon.
– Jag tror att det här är något som blivit ett större problem nu på senare år med alla sociala medier och så vidare. Jag förstår inte varför man bara inte kan uppträda som vanligt folk och respektera varandra.

Rent fysiska sexuella trakasserier säger hon sig ha sluppit i samband med träningar och matcher. Det beror på ett bra ledarskap i de killag hon har representerat.
– Vi hade en ledare som heter Tobbe och han var väldigt noggrann med att ingen fick komma in i mitt omklädningsrum. Det är jag väldigt tacksam för.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”SPELAR DU HOCKEY? MEN DU ÄR JU TJEJ…”

Landslags- och djurgårdsmålvakten Lovisa Berndtsson, som är elva år äldre än Sofia Reideborn, känner att hon är mer lyckligt lottad än kollegan. Hon har inte drabbats av trakasserier med sexuella undertoner. Däremot säger hon sig ha upplevt vad som kan liknas vid diskriminering på grund av sitt kön och att hon spelar hockey.
– Jag tycker klimatet för damhockeyspelare gått framåt, men det är en lång väg att vandra. På vissa håll känns det fortfarande knappt accepterat att man spelar hockey som tjej. När jag var yngre var det ju alltid så att om man var få tjejer eller ensam tjej fick man byta om i något litet omklädningsrum man kunde skrapa fram. Jag fick ofta frågan: ”Spelar du hockey? Men du är ju tjej”, berättar Berndtsson.

Det tristaste minnet har hon från tiden i ett pojklag där en ledare inte tog henne på allvar.
– När jag spelade med killar hade vi en tränare som aldrig såg mig som en av dom andra. Han ställde mig ofta åt sidan, och det var inte för att jag var sämre. Droppen kom på en turnering där jag skulle blivit lovad att spela två matcher men inför sista och svåraste matchen berättar han att vår andra målvakt ska stå. Jag blev väldigt ledsen och besviken, men jag var inte den som sa ifrån på den tiden. Som tur var slutade det väldigt bra då min målvaktskollega faktiskt frånsade sig att spela för min skull.

Sexinviter och nedsättande kommentarer har alltså blivit som vardagsmat, vilket både Reideborn och Berndtsson bekräftar. Det här är bara några berättelser om damspelares vardag. I nästa artikel får ni möta landslagsstjärnorna Anna Borgqvist och Erika Grahm som sätter ord på vad dom har upplevt inom damhockeyn och hur dom ser på hur vi ska få en mer jämställd hockey vardag och slippa sexistiska och nedvärderande kommentarer. Likt den Borgqvist möts av alltför ofta:
– När jag presenterar mig som damhockeyspelare, ofta är det killar som frågar om jag har flickvän för damhockeyspelare har väl inga pojkvänner.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten