Niklas Olausson
SHL

Passningsgeniet är tillbaka – nu som lagkapten: ”Bara en bokstav”

Han gjorde över 100 poäng under sina tre senaste säsonger i klubben. Efter tre år utomlands är han nu tillbaka i föreningen där han utvecklades till en toppspelare i SHL. Nu som lagkapten.
— Vi har så många ledare som hjälps åt och jag hade gjort samma jobb ändå, berättar Niklas Olausson om känslan att vara ny lagkapten för Luleå.

Efter fem framgångsrika säsonger med 166 poäng, SM-silver och en seger i avsomnade turneringen European Trophy drog Niklas Olausson vidare från Luleå och ut i Europa. Nu är han tillbaka i klubben där han slog igenom och etablerade sig som en toppspelare i SHL.
— Det känns jättebra givetvis. Det är som hemma och vi har haft boendet kvar här under somrarna, berättar Niklas Olausson för hockeysverige.se om känslan att vara tillbaka i klubben han lämnade 2014 för spel i NLA och Biel-Bienne.

När han lämnade Luleå var det efter två säsonger med ett ”A” på bröstet där han var assisterande kapten tillsammans med Jan Sandström bakom Chris Abbott. Tre år senare är det Olausson som ska böra ”C:et”.
— Det är en ära, det är inget snack om det. Men vi har så mycket ledare i laget ändå, det är mer bara en bokstav tycker jag, inleder Olausson och fortsätter:
— Det är jättekul absolut, det är en anrik klubb. Vi har så många ledare som hjälps åt och jag hade gjort samma jobb ändå.
Vilka är de andra ledarfigurerna i laget?
(Johan) Harju, (Karl) Fabricius. (Brendan) Mikkelson har jag aldrig spelat med, men alla som spelat här innan vet att han är en ledare. Sen har du ”Foppa” (Johan Forsberg, reds anm.) som också bidrar. Vi har jättemånga, även de yngre tycker jag är där och bidrar och vill framåt.
— Det är kul att vi har många yngre spelare i laget och jag ser fram mot att hjälpa dem till en fin karriär.

NYSTART

Niklas Olausson säger att han kommit till ett lag där alla vill dra åt samma håll och han känner stor inspiration inför säsongen som är lite av en nystart för föreningen med omkastningar i ledarstaben exempelvis där klubbikonen Thomas ”Bulan”Berglund kliver in som huvudtränare efter sin sejour i Brynäs.
— När jag drog så var det lite av en nystart då med och nu är det lite likadant när ”Bulan” är tillbaka.
Thomas ”Bulan” Berglund var assisterande tränare bakom Jonas Rönnqvist under fyra av Olaussons tidigare fem säsonger i Norrbotten.
— Jag vet var jag har honom och han vet var han har mig. Jag vet vilken typ av hockey han vill spela, sen har han säkert ändrat lite gentemot vad det var för tre år sedan, funderar Olausson.

Luleå slutade nia i SHL den senaste säsongen och den hemvändande nye lagkaptenen tycker att det är svårt att redan nu börja prata målsättning inför kommande säsong. Men slutspel ska de ta sig till menar han.
— Det är väl en fem-sex stycken jag har spelat med. Sen har jag sett Luleå givetvis, men det är mycket yngre spelare i laget så tiden får utvisa tycker jag.
— Man vill till slutspel, det är inget snack om det. Det ska man alltid vilja i SHL. Sen hur vi tar oss dit spelar inte så stor roll tycker jag.

Pär Arlbrandt. Foto: Bildbyrån.

Granskar man Niklas Olausons karriär närmare ser man att Pär Arlbrandt är en ständigt återkommande spelare. Duon spelade första gången ihop i Västerås i Hockeyallsvenskan säsongen 2008/2009 och stod tillsammans för 169 poäng i grundserie och kvalspel. Poängsuccén ledde till att de båda värvades av Luleå där kemin under två säsonger fortsatte med fin poängleverans från radarparet innan Arlbrandt drog vidare till Linköping 2011. De två återförenades sedan i NLA-klubben Biel-Bienne 2014. Olausson beskriver sina två säsonger där som skilda världar.
— Första säsongen gick det bra både för laget och för mig personligen. Vi var rätt hyllade, lite väl mycket kan jag känna. Så bra var vi inte som de ville få oss till att bli.
— Det blir lite så därnere att när du är import och det går bra för laget så hyllas du.

ANDRA ÅRET GICK SÄMRE

Andra året gick sämre och laget var nära att åka ur den schweiziska högstaligan.
— Rent spelmässigt var det inte sämre från oss importer det året, men det är så i de ligorna att vi importer får vår beskärda del. Sen säger jag inte att vi var riktigt, riktigt bra. Men vi var inte sämre än första året, det tycker jag inte.
— Överlag trivdes jag fantastiskt. En jättebra klubb och rolig hockey.
51 poäng blev det för Olausson i Schweiz innan flyttlasset drog vidare till vårt östra grannland och de då dominerande Kärpät i Liiga.
— Det var också en jättebra klubb och jag trivdes. Det gick bra fram till skadan och sen blir det ju lite upp och ner i spelet när man missar ett par månader mitt under en säsong.

Niklas Olausson berättar att han och kompisen Pär Arlbrandt pratar i stort sett varje dag. Arlbrandt lade skridskorna på hyllan efter att ha tagit guld med HV71 i våras.
Om det skulle börja trögt i Luleå, hur mycket kommer du tjata på Pär Arlbrandt att göra comeback?
— (skratt). Jag vet inte. Han får jättegärna komma upp om han vill. Men då måste han börja träna också. Jag träffade honom för en tid sedan och han behöver träna om han ska göra nytta för oss, skämtar Olausson.
— Skämt åtsido. Han låter rätt bestämd i sitt beslut och han ville alltid avsluta på ett bra sätt och sämre sätt går ju avsluta på än att vinna guld.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten