Niklas Olausson
SHL

Passningsgeniet är tillbaka – nu som lagkapten: ”Bara en bokstav”

ANNONS

Han gjorde över 100 poäng under sina tre senaste säsonger i klubben. Efter tre år utomlands är han nu tillbaka i föreningen där han utvecklades till en toppspelare i SHL. Nu som lagkapten.
— Vi har så många ledare som hjälps åt och jag hade gjort samma jobb ändå, berättar Niklas Olausson om känslan att vara ny lagkapten för Luleå.

Efter fem framgångsrika säsonger med 166 poäng, SM-silver och en seger i avsomnade turneringen European Trophy drog Niklas Olausson vidare från Luleå och ut i Europa. Nu är han tillbaka i klubben där han slog igenom och etablerade sig som en toppspelare i SHL.
— Det känns jättebra givetvis. Det är som hemma och vi har haft boendet kvar här under somrarna, berättar Niklas Olausson för hockeysverige.se om känslan att vara tillbaka i klubben han lämnade 2014 för spel i NLA och Biel-Bienne.

När han lämnade Luleå var det efter två säsonger med ett ”A” på bröstet där han var assisterande kapten tillsammans med Jan Sandström bakom Chris Abbott. Tre år senare är det Olausson som ska böra ”C:et”.
— Det är en ära, det är inget snack om det. Men vi har så mycket ledare i laget ändå, det är mer bara en bokstav tycker jag, inleder Olausson och fortsätter:
— Det är jättekul absolut, det är en anrik klubb. Vi har så många ledare som hjälps åt och jag hade gjort samma jobb ändå.
Vilka är de andra ledarfigurerna i laget?
(Johan) Harju, (Karl) Fabricius. (Brendan) Mikkelson har jag aldrig spelat med, men alla som spelat här innan vet att han är en ledare. Sen har du ”Foppa” (Johan Forsberg, reds anm.) som också bidrar. Vi har jättemånga, även de yngre tycker jag är där och bidrar och vill framåt.
— Det är kul att vi har många yngre spelare i laget och jag ser fram mot att hjälpa dem till en fin karriär.

NYSTART

Niklas Olausson säger att han kommit till ett lag där alla vill dra åt samma håll och han känner stor inspiration inför säsongen som är lite av en nystart för föreningen med omkastningar i ledarstaben exempelvis där klubbikonen Thomas ”Bulan”Berglund kliver in som huvudtränare efter sin sejour i Brynäs.
— När jag drog så var det lite av en nystart då med och nu är det lite likadant när ”Bulan” är tillbaka.
Thomas ”Bulan” Berglund var assisterande tränare bakom Jonas Rönnqvist under fyra av Olaussons tidigare fem säsonger i Norrbotten.
— Jag vet var jag har honom och han vet var han har mig. Jag vet vilken typ av hockey han vill spela, sen har han säkert ändrat lite gentemot vad det var för tre år sedan, funderar Olausson.

Luleå slutade nia i SHL den senaste säsongen och den hemvändande nye lagkaptenen tycker att det är svårt att redan nu börja prata målsättning inför kommande säsong. Men slutspel ska de ta sig till menar han.
— Det är väl en fem-sex stycken jag har spelat med. Sen har jag sett Luleå givetvis, men det är mycket yngre spelare i laget så tiden får utvisa tycker jag.
— Man vill till slutspel, det är inget snack om det. Det ska man alltid vilja i SHL. Sen hur vi tar oss dit spelar inte så stor roll tycker jag.

Pär Arlbrandt. Foto: Bildbyrån.

Granskar man Niklas Olausons karriär närmare ser man att Pär Arlbrandt är en ständigt återkommande spelare. Duon spelade första gången ihop i Västerås i Hockeyallsvenskan säsongen 2008/2009 och stod tillsammans för 169 poäng i grundserie och kvalspel. Poängsuccén ledde till att de båda värvades av Luleå där kemin under två säsonger fortsatte med fin poängleverans från radarparet innan Arlbrandt drog vidare till Linköping 2011. De två återförenades sedan i NLA-klubben Biel-Bienne 2014. Olausson beskriver sina två säsonger där som skilda världar.
— Första säsongen gick det bra både för laget och för mig personligen. Vi var rätt hyllade, lite väl mycket kan jag känna. Så bra var vi inte som de ville få oss till att bli.
— Det blir lite så därnere att när du är import och det går bra för laget så hyllas du.

ANDRA ÅRET GICK SÄMRE

Andra året gick sämre och laget var nära att åka ur den schweiziska högstaligan.
— Rent spelmässigt var det inte sämre från oss importer det året, men det är så i de ligorna att vi importer får vår beskärda del. Sen säger jag inte att vi var riktigt, riktigt bra. Men vi var inte sämre än första året, det tycker jag inte.
— Överlag trivdes jag fantastiskt. En jättebra klubb och rolig hockey.
51 poäng blev det för Olausson i Schweiz innan flyttlasset drog vidare till vårt östra grannland och de då dominerande Kärpät i Liiga.
— Det var också en jättebra klubb och jag trivdes. Det gick bra fram till skadan och sen blir det ju lite upp och ner i spelet när man missar ett par månader mitt under en säsong.

Niklas Olausson berättar att han och kompisen Pär Arlbrandt pratar i stort sett varje dag. Arlbrandt lade skridskorna på hyllan efter att ha tagit guld med HV71 i våras.
Om det skulle börja trögt i Luleå, hur mycket kommer du tjata på Pär Arlbrandt att göra comeback?
— (skratt). Jag vet inte. Han får jättegärna komma upp om han vill. Men då måste han börja träna också. Jag träffade honom för en tid sedan och han behöver träna om han ska göra nytta för oss, skämtar Olausson.
— Skämt åtsido. Han låter rätt bestämd i sitt beslut och han ville alltid avsluta på ett bra sätt och sämre sätt går ju avsluta på än att vinna guld.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL