Sök
Joel Otto hade en lång och framgångsrik karriär.
Philadelphia

Vann World Cup med USA – Old School Hockey Joel Otto

Han var en tufft spelande tvåvägscenter som odraftad tog sig in i NHL. I veckans Old School Hockey berättar Joel Otto om sin karriär som innehöll en Stanley Cup-seger med Calgary Flames och en World Cup-titel med USA.

Joel Stuart Otto, det är så hans dopnamn lyder, en av NHL:s bästa tvåvägscentrar genom alla tider. Han inledde sin NHL-karriär säsongen 1984/85 hos Calgary Flames och avslutade den fjorton säsonger senare hos Philadelphia Flyers.
— Jag är uppväxt i Elk River, Minnesota. I mer eller mindre hela delstaten Minnesota är hockeyn väldigt stor, i alla fall under vinterhalvåret.
— Citykärnan i Elk River bestod ungefär av tvåtusen invånare när jag växte upp och min pappa var med i en lokal hockeyklubb i centrala delarna av stan. När jag var runt sex år var han med och startade upp ett program för unga hockeyspelare och det var därigenom som jag startade med hockey.

Hur länge spelade i Elk Rivers?
— Jag spelade ungdomshockey där fram till att jag kom in på High School. Skolan jag gick på hette Roseau Rams (Där även bröderna Neal, Aaron och Paul Broten gick) och låg även den hemma i Minnesota. Där var jag tre år, men vi hade aldrig ett så pass bra lag att vi kunde mäta oss med dom bästa skolorna i distriktet.

Varför valde du att fortsätta till Bemidji State University och spel i NCAA?
— Jag flyttade till Bemidji helt enkelt för att jag ville fortsätta utbilda mig men ändå fortsätta spela hockey. Jag fick aldrig något stipendium eller liknande för att jag skulle ha varit en lovande hockeyspelare utan jag var en så kallad ”late bloomer”.

Vad var den viktigaste hockeyutbildning du fick på universitetet?
— Det är svårt att säga att just en detalj var viktigare än någon annan. Jag hade en mycket bra coach på Bemidji som hette Bob Peters. Han lärde mig väldigt mycket om vad som krävs för att lyckas både på men även vid sidan av isen.
— Det handlade mycket om hårt jobb, bra disciplin och många andra grunder inom hockeyn.

NOMINERAD TILL HOBEY BAKER AWARD

Det var under åren på Bemidji State University som Joel Otto började göra sig ett namn som hockeyspelare genom ett stenhårt jobb i varje match. Coacherna visste alltid att Otto levererade vad dom önskade och han gjorde det alltid med mycket hjärta.
Två gånger nominerades Otto till NCAA:s All Star team (1983 och 1984) och en gång runner-up till Hobey Baker Award (NCAA:s bästa spelare). I september 1984 kontrakterade Calgary Flames Joel Otto till organisationen som en så kallad free agent.
— Den tiden minns jag mycket väl. Jag kom till första campen med Calgary som nummer 71 av 72 spelare. Jag tror att jag gjorde en ganska bra camp och jag spelade i två av laget träningsmatcher inför säsongen.
— Hur som helst så skickades jag ner till organisationens farmarlag Moncton Golden Flames, New Brunswick i AHL. Där spelade jag i 56 matcher och gjorde 63 poäng innan Calgary kallade upp mig för spel i februari 1985.

Arkivbild

Hur minns du din första NHL-match?
— Vi spelade hemma mot St. Louis Blues, men uppriktigt sagt så minns jag inte speciellt mycket från den matchen. Jag hade suttit på flyget från Moncton till Calgary större delen av den dagen så jag var ganska sliten och gjorde inte många byten den kvällen.

Håkan Loob och Kent Nilsson var två av Calgarys stjärnspelare då du kom upp. Vilken status hade de båda som hockeyspelare?
— Båda var riktigt bra hockeyspelare och väldigt bra personligheter vid sidan av hockeyn. Kent och jag spelade i samma kedja hela min första säsong i Calgary. Men han var för bra för mig, jag hängde helt enkelt inte med honom, berättar Otto med ett lätt skratt.

I Calgary Flames fick du Bob Johnson som coach, hur var han som ledare?
— Alltid positiv! Bob gillade unga collegespelare och var aldrig rädd för att ge oss nya killar chansen att spela.

Har du tagit med dig något av hans ledarskap in i ditt eget ledarskap?
— Ja, det har jag absolut. Men jag har nog tagit med mig lite från alla coacher jag har haft under åren.

Håkan Loob. Arkivbild

Säsongen 1988/89 vann Calgary Flames Stanley Cup. När kände du att – den här säsongen har vi chansen att vinna Stanley Cup?
— Redan från början av säsongen. Vi vann President Trophy (pris till det lag som samlat ihop flest poäng under grundserien) och vi hade redan ett mycket bra lag innan säsongen började. Innan säsongen gjorde även Calgary två riktigt bra trader där vi fick Doug Gilmour och Mark Hunter från St. Louis Blues. Vi utgick därifrån och siktade mot att med det laget vinna hela Stanley Cup.

I laget fanns även veteranen Lanny McDonald som hade inlett sitt NHL-spel redan 1973 tillsammans med Börje Salming och Inge Hammarström hos Toronto Maple Leafs.
— Lanny var verkligen en som vi andra såg upp till och var fantastiskt att inspirera oss som kapten. Han hade haft en mycket fin karriär och han lade ner ett riktigt hårt jobb det året vi vann Stanley Cup. En mycket viktig anledning till vår framgång.

Hur minns du tillbaka på finalspelet mot Montreal Canadiens?
— Montreal hade självklart ett mycket bra lag, men vi var nära dom i all statistik det året och kände att vi hade en mycket stor chans att vinna över dom.
— Vi låg under med 2-1 i matcher men vände och vann dom tre efter det. En väldigt spännande finalserie som jag minns som något mycket stort och väldigt roligt att fått vara med om.

Du spelade i Calgary Flames fram till 1995. Vilken säsong var din bästa?
— 1989! Statistiskt sett hade jag min bästa säsong och vi vann Stanley Cup det året, kan det bli bättre än så?

För oss svenskar är Tjeckiska coachen Slavomir Lener känd som coach för både Luleå HF och Linköping HC i elitserien. Du hade honom som assisterande coach i Calgary Flames mellan åren 1992 och 1995. Var det väldigt annorlunda med ett europeiskt ledarskap?
— Jag gillade verkligen ”Slava” väldigt mycket! Han hade många nya och annorlunda idéer som han delade med sig av till oss. Det var verkligen ett nöje att var med på hans träningar. En mycket skicklig och uppskattad tränare.

GICK INTE SÄGA NEJ

Efter säsongen 1994/95 lämnade Joel Otto Calgary Flames för spel i Philadelphia Flyers. Säsongen 1996/97 rankades han som en av lagets viktigaste spelare då laget tog sig fram till Stanley Cup-final mot Detroit Red Wings.
— Anledningen till att jag lämnade Calgary var att mitt kontrakt med klubben gick ut. Då hörde Philadelphia av sig till mig med ett kontraktsförslag som jag helt enkelt inte kunde säga nej till.

Arkivbild

Rörde det sig om mycket pengar?
— Ett bra kontrakt som sagt var, skrattar Otto.

Var det stor skillnad mellan organisationerna i Calgary Flames och Philadelphia Flyers?
— Båda organisationerna höll högsta klass. Det var mindre resor i östra delen av landet vilket kändes väldigt skönt då jag spelade för Flyers. Sedan hade Flyers ett väldigt ungt lag som var på väg upp och bli något stort. I laget hade killar som Eric Lindros, John LeClair, Mikael Renberg, Rod Brind’Amour med flera just fått sitt genombrott.
— Jag trivdes bra i klubben och största framgången var givetvis då vi tog oss till final mot Detroit 1997.

LYFTER FRAM TRE SVENSKAR

Kjell Samuelsson, Mikael Renberg, Håkan Loob, Kent Nilsson, Michael Nylander, Jonas Bergqvist, Roger Johansson och Tomas Forslund är några av alla svenskar som du spelat tillsammans med. Men vilka av dessa var riktigt stora NHL-stjärnor som du ser det?
— Jag kan bara utgå från den tiden jag spelade och då vill jag lyfta fram Håkan Loob, Mikael Renberg och Kent Nilsson som riktiga stjärnor i NHL.
— Men alla dom du nämner var verkligen stora talanger och väldigt bra killar vid sidan av isen. Man trivdes verkligen i dom här killarnas sällskap. Alla var verkligen goda lagkamrater och jobbade alltid hårt för att laget skulle vinna.

Kent Nilsson. Arkivbild

Joel Otto VM-debuterade redan 1985. I första matchen förlorade USA mot Sovjet med 11-1.
— Den matchen minns jag inte eller rättare sagt vill jag inte minnas. Det var en ganska stor omställning för mig att spela i VM eftersom jag var van vid små rinkar. Dom här stora rinkarna med massor av is passade inte mitt sätt att spela hockey på speciellt bra.

Vid World Cup 1996 åkte Joel Otto och hans USA till turneringen underdogs. Efter att USA slagit ut Ryssland i semifinalen väntade Kanada i finalen som spelades i bäst av tre matcher. Kanada vann den första finalen med 4-3, men sedan visade USA upp en strålande ishockey och vann två raka matcher och vann också överraskande turneringen.
— Vi hade väldigt många unga bra spelare med i den här turneringen och våra målvakter, Mike Richter och Guy Hebert var riktigt bra. Det här var väl egentligen första gången som USA kunde matcha övriga länder vad det gäller talangfulla spelare.
Vilken match minns du bäst?
— Alla! Hela turneringen är ett alldeles speciellt minne för mig.

Arkivbild

Du spelade i en kedja med Adam Deadmarsh och Pat LaFontaine, vilken var er styrka?
— Jag trivdes mycket bra med Pat och Adam. Pat var väldigt skicklig med pucken medan Adam var en hårt jobbande spelare som hade ett väldigt fint målsinne. Vi tre jobbade bra tillsammans och jag tycker att vi gjorde en bra turnering.

Hur stort var det bland folket i USA att ni vann World Cup?
— Bland hockeyfolket i USA så var det nog väldigt stort. Jag tror att man såg det som ett bevis på att USA kan mäta sig med resten av toppnationerna i världen.

Du spelade även med 1998 vid OS i Nagano där USA slogs ut tidigt i turneringen.
— Att vara en del av ett olympiskt spel var helt fantastiskt, men som du säger så gjorde vi ingen bra turnering vilket var en stor besvikelse för oss i laget.

Hur kommer det sig att du inledde en tränarkarriär efter din tid som spelare?
— Jag hjälpte coachen vid University of Calgary under två år (2000-2002) eftersom jag ville tillbaka i matchen igen och Kelly Kisio (General Manager för Calgary Hitmen) var snäll och lät mig göra det när jag frågade. Jag gillar att träna ungdomar som är runt sexton till tjugo år och har ambitionen att bli professionella.
— Så att coacha Hitmen och vara med på olika event som Calgary Flames organiserar är det jag sysslar med idag och jag trivs verkligen med det avslutar Joel Otto.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten