Niklas Svedberg.
Nyheter

Tre Kronor-målvaktens nervösa väntan: ‘Lutar åt att de köper ut mig’

Han var på vippen till att få spela VM med Tre Kronor, men framtiden för Niklas Svedberg är minst sagt oviss. I en intervju med hockeysverige.se berättar målvakten om Salavat Julajevs beslut att troligtvis köpa ut honom.
– Det lutar åt att det blir så.

Niklas Svedberg gjorde tre år i Nordamerika innan han kom hem till Europa igen, för spel i Salavat från Ufa. Han gjorde stor succé – men tvingades ändå läsa rykten om att Salavat hade andra målvakter på ingång. För ett år sedan berättade han för hockeysverige.se att hans hopp ändå var att få stanna.
– Jag hoppas jag blir kvar, och jag tror jag blir det också. Inget är officiellt nu, men det tror jag. Rykten kommer alltid finnas den här tiden på året, men jag är lugn.

Han fick sin önskan igenom och skrev på ett nytt tvåårskontrakt. Den här säsongen har varit tyngre för svensken, och nya flyttrykten har omgärdat honom. Nu bryter han tystnaden kring uppgifterna.
– Ingenting är klart än, så vi får se hur det blir. Men det lutar väl åt att de köper ut mig, berättar han för hockeysverige.se.
– Det är dom som tagit initiativet till det här. Men jag kan inte säga så mycket mer just nu.

Fram tills dess att det slutgiltiga beskedet faktiskt kommer tänker Niklas Svedberg emellertid inte utgå från att han är något annat än Salavat-spelare.
– Det är lite oklart vad som händer, men jag har en ganska bra känsla att det kommer lösa sig på något bra sätt ändå. De har gett indikationer på att de ska göra det, men än så länge har de inte köpt ut mig. Så länge de inte gjort det tillhör jag fortfarande dem. Om jag blir utköpt sen kommer jag kunna säga mer då.

Tyngre säsong

Niklas Svedberg

Det är en självkritisk Niklas Svedberg som blickar tillbaka på sin säsong. Succén under debutsäsongen i KHL byttes ut mot en besvikelse.
– Första säsongen i Ryssland tycker jag är den bästa jag gjort i karriären, sett över en hel säsong. Visst, jag kanske hade ett ännu bättre slutspel i Brynäs och jag gjorde en grymt bra grundserie under mitt första år i AHL. Men ser man över en hel säsong var jag bättre förra säsongen.
Jag spelade mest i ligan, jag vann mest, och vi tog brons efter ett bra slutspel. Man märkte att den framgången blev något stort för hela staden.

Vad var det som inte stämde den här säsongen?
– Ja, den här säsongen blev inte alls lika rolig. Jag fick en ganska dålig start till att börja med. Jag kom igång hyggligt sen för att sedan ha det tungt runt jul och januari. Jag avslutade starkt vilket säkert låg till grund att jag förlängde säsongen med landslaget, men sett över hela säsongen var det för ojämnt och inte tillräckligt bra denna säsong av olika anledningar. Sen måste man väl säga att vi inte kom upp i samma nivå som lag i år heller av olika anledningar.

Du fick ändå chansen i Tre Kronor och var nära att slå dig in i VM-truppen.
– Ja, jag presterade bra i landslaget förra säsongen och jag tror det var därför jag fick chansen igen. Jag kände att jag hade tappat lite kvalitetsträning i Ryssland, så det var skönt att få komma och vara i en bra miljö med (Stefan) Ladhe och de andra killarna i laget. Jag fick inte spela något i VM, men det är som det är. Man vet hur det är i den här branschen.
– Jag kände mig i form för att spela VM, men nu valde de att anmäla Viktor och Eddie vilket var en besvikelse såklart. Sen kom ‘Lunkan’ också och det var inget att säga något om.

”Det är klart att NHL alltid fanns med i tanken”

Svedberg fick även ta del av VM-bonusen, trots att han inte fick någon speltid. Det var de övriga spelarna som gav Svedberg, tillsammans med Mario Kempe och Calle Rosén, 120 000 kronor var.
– Det var inget jag hade räknat med för fem öre. Jag visste inte ens att det fanns en sån bonus. Jag spelade ju ingen match, så det var väldigt schysst av grabbarna. Men jag tänker skänka min del till något välgörande ändamål. Jag har inte riktigt bestämt till vad än, dock.

Trots den tunga säsongen och tappet av kvalitetsträning känner Niklas Svedberg att han är en bättre målvakt idag, än när han lämnade Bostons organisation för två år sedan.
– När jag skrev på i KHL kände jag att jag hade haft ett bra år i Boston som backup, och det var inte så konstigt att jag var det eftersom jag var rookie. Där och då kände jag att det lockade mer att få mycket speltid i KHL. Det är en oerhört hög nivå där, och nästan allt är ett snäpp upp från AHL. Men det är klart att NHL alltid fanns med i tanken, så förhoppningen var att jag skulle bli en bättre målvakt av att spela i KHL och sen eventuellt åka tillbaka om chansen skulle ges. Och den tanken finns förstås kvar, även om jag skulle bli kvar i Salavat nu.
– Förra året valde jag att förlänga kontraktet i KHL och det är inget jag ångrar heller. Jag tror jag har spelat runt 130 matcher totalt(allt inräknat) under de här två åren och det är klart att det är något jag kommer ha med mig i resten av karriären. Jag hade en dålig säsong nu, men jag skulle inte säga att jag är en sämre målvakt idag än när jag kom till Ryssland. Snarare tvärtom.

”Otroligt många tekniskt skolade målvakter”

Målvaktsmarknaden har aldrig varit tuffare än idag. Bara i SHL återfinns tunga stjärnnamn som Viktor Fasth, Jonas Gustavsson, Joni Ortio, Oscar Alsenfelt, Joacim Eriksson och Johan Gustafsson för att nämna några. Dessutom finns unga målvakter som Joel Lassinantti, Felix Sandström och Linus Söderström som är på väg upp. Niklas Svedberg märker av den tuffa konkurrensen.
– Det har kommit väldigt många bra målvakter, speciellt unga svenska målvakter. Alla kan se att det är en tuff marknad för målvakter nu. Det finns fler målvakter än kontrakt, kan man säga.
– Jag tycker man ser att klubbarna har öppnat upp för att ge unga målvakter chansen på ett annat sätt än när jag kom upp. Då hade man oftast en etablerad målvakt som etta, och sen var det svårt att få speltid. Nu är det många unga killar som får speltid i SHL.

Det känns som att det är positivt för svensk ishockey, i alla fall.
– Ja, det är klart det är så. Det säger sig självt. Men jag tror det går i cykler. Just nu är vi inne i en bra period men det håller inte alltid i sig.
– Sverige har många tekniskt skolade målvakter och duktiga målvaktstränare. Jag själv, som är 27, ser hur otroligt tekniskt skolade de unga målvakterna som kommer upp nu är, sen tillkommer det ju andra bitar också såklart, avslutar målvaktsstjärnan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten