Niklas Svedberg.
Nyheter

Tre Kronor-målvaktens nervösa väntan: ‘Lutar åt att de köper ut mig’

ANNONS

Han var på vippen till att få spela VM med Tre Kronor, men framtiden för Niklas Svedberg är minst sagt oviss. I en intervju med hockeysverige.se berättar målvakten om Salavat Julajevs beslut att troligtvis köpa ut honom.
– Det lutar åt att det blir så.

Niklas Svedberg gjorde tre år i Nordamerika innan han kom hem till Europa igen, för spel i Salavat från Ufa. Han gjorde stor succé – men tvingades ändå läsa rykten om att Salavat hade andra målvakter på ingång. För ett år sedan berättade han för hockeysverige.se att hans hopp ändå var att få stanna.
– Jag hoppas jag blir kvar, och jag tror jag blir det också. Inget är officiellt nu, men det tror jag. Rykten kommer alltid finnas den här tiden på året, men jag är lugn.

Han fick sin önskan igenom och skrev på ett nytt tvåårskontrakt. Den här säsongen har varit tyngre för svensken, och nya flyttrykten har omgärdat honom. Nu bryter han tystnaden kring uppgifterna.
– Ingenting är klart än, så vi får se hur det blir. Men det lutar väl åt att de köper ut mig, berättar han för hockeysverige.se.
– Det är dom som tagit initiativet till det här. Men jag kan inte säga så mycket mer just nu.

Fram tills dess att det slutgiltiga beskedet faktiskt kommer tänker Niklas Svedberg emellertid inte utgå från att han är något annat än Salavat-spelare.
– Det är lite oklart vad som händer, men jag har en ganska bra känsla att det kommer lösa sig på något bra sätt ändå. De har gett indikationer på att de ska göra det, men än så länge har de inte köpt ut mig. Så länge de inte gjort det tillhör jag fortfarande dem. Om jag blir utköpt sen kommer jag kunna säga mer då.

Tyngre säsong

Niklas Svedberg

Det är en självkritisk Niklas Svedberg som blickar tillbaka på sin säsong. Succén under debutsäsongen i KHL byttes ut mot en besvikelse.
– Första säsongen i Ryssland tycker jag är den bästa jag gjort i karriären, sett över en hel säsong. Visst, jag kanske hade ett ännu bättre slutspel i Brynäs och jag gjorde en grymt bra grundserie under mitt första år i AHL. Men ser man över en hel säsong var jag bättre förra säsongen.
Jag spelade mest i ligan, jag vann mest, och vi tog brons efter ett bra slutspel. Man märkte att den framgången blev något stort för hela staden.

Vad var det som inte stämde den här säsongen?
– Ja, den här säsongen blev inte alls lika rolig. Jag fick en ganska dålig start till att börja med. Jag kom igång hyggligt sen för att sedan ha det tungt runt jul och januari. Jag avslutade starkt vilket säkert låg till grund att jag förlängde säsongen med landslaget, men sett över hela säsongen var det för ojämnt och inte tillräckligt bra denna säsong av olika anledningar. Sen måste man väl säga att vi inte kom upp i samma nivå som lag i år heller av olika anledningar.

Du fick ändå chansen i Tre Kronor och var nära att slå dig in i VM-truppen.
– Ja, jag presterade bra i landslaget förra säsongen och jag tror det var därför jag fick chansen igen. Jag kände att jag hade tappat lite kvalitetsträning i Ryssland, så det var skönt att få komma och vara i en bra miljö med (Stefan) Ladhe och de andra killarna i laget. Jag fick inte spela något i VM, men det är som det är. Man vet hur det är i den här branschen.
– Jag kände mig i form för att spela VM, men nu valde de att anmäla Viktor och Eddie vilket var en besvikelse såklart. Sen kom ‘Lunkan’ också och det var inget att säga något om.

”Det är klart att NHL alltid fanns med i tanken”

Svedberg fick även ta del av VM-bonusen, trots att han inte fick någon speltid. Det var de övriga spelarna som gav Svedberg, tillsammans med Mario Kempe och Calle Rosén, 120 000 kronor var.
– Det var inget jag hade räknat med för fem öre. Jag visste inte ens att det fanns en sån bonus. Jag spelade ju ingen match, så det var väldigt schysst av grabbarna. Men jag tänker skänka min del till något välgörande ändamål. Jag har inte riktigt bestämt till vad än, dock.

Trots den tunga säsongen och tappet av kvalitetsträning känner Niklas Svedberg att han är en bättre målvakt idag, än när han lämnade Bostons organisation för två år sedan.
– När jag skrev på i KHL kände jag att jag hade haft ett bra år i Boston som backup, och det var inte så konstigt att jag var det eftersom jag var rookie. Där och då kände jag att det lockade mer att få mycket speltid i KHL. Det är en oerhört hög nivå där, och nästan allt är ett snäpp upp från AHL. Men det är klart att NHL alltid fanns med i tanken, så förhoppningen var att jag skulle bli en bättre målvakt av att spela i KHL och sen eventuellt åka tillbaka om chansen skulle ges. Och den tanken finns förstås kvar, även om jag skulle bli kvar i Salavat nu.
– Förra året valde jag att förlänga kontraktet i KHL och det är inget jag ångrar heller. Jag tror jag har spelat runt 130 matcher totalt(allt inräknat) under de här två åren och det är klart att det är något jag kommer ha med mig i resten av karriären. Jag hade en dålig säsong nu, men jag skulle inte säga att jag är en sämre målvakt idag än när jag kom till Ryssland. Snarare tvärtom.

”Otroligt många tekniskt skolade målvakter”

Målvaktsmarknaden har aldrig varit tuffare än idag. Bara i SHL återfinns tunga stjärnnamn som Viktor Fasth, Jonas Gustavsson, Joni Ortio, Oscar Alsenfelt, Joacim Eriksson och Johan Gustafsson för att nämna några. Dessutom finns unga målvakter som Joel Lassinantti, Felix Sandström och Linus Söderström som är på väg upp. Niklas Svedberg märker av den tuffa konkurrensen.
– Det har kommit väldigt många bra målvakter, speciellt unga svenska målvakter. Alla kan se att det är en tuff marknad för målvakter nu. Det finns fler målvakter än kontrakt, kan man säga.
– Jag tycker man ser att klubbarna har öppnat upp för att ge unga målvakter chansen på ett annat sätt än när jag kom upp. Då hade man oftast en etablerad målvakt som etta, och sen var det svårt att få speltid. Nu är det många unga killar som får speltid i SHL.

Det känns som att det är positivt för svensk ishockey, i alla fall.
– Ja, det är klart det är så. Det säger sig självt. Men jag tror det går i cykler. Just nu är vi inne i en bra period men det håller inte alltid i sig.
– Sverige har många tekniskt skolade målvakter och duktiga målvaktstränare. Jag själv, som är 27, ser hur otroligt tekniskt skolade de unga målvakterna som kommer upp nu är, sen tillkommer det ju andra bitar också såklart, avslutar målvaktsstjärnan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch