Ebba Berglund
SDHL 1

Hon kritiserar uppståndelsen kring Modos ojämställdhet: ”Skulle belyst vilka stora steg vi tagit”

ANNONS

Modo hamnade i rampljuset efter att ha gett hyrsebidrag till killarna på deras hockeygymnasium – men inte tjejerna. Ebba Berglund var en av de som drabbades, men väljer att försvara Modo.
– Jag tycker att det var orättvist att det här kom just när Modo håller på att jobba som bäst med dom här bitarna, säger hon till hockeysverige.se.

Det fullkomligt rasar in nyförvärv till Linköping. Senaste i raden är världsspelaren Lara Stalder och den 17-åriga italienska backen Nadia Mattivi. Sedan tidigare har LHC även gjort klart med Emma Murén från Brynäs och Moa Wernblom från Modo. Men det stannar inte där. Sportchefen Kim Martin Hasson har även plockat in landslagsbacken Ebba Berglund som även hon kommer från Modo.

Ebba Berglund, 19, debuterade i Modos A-lag säsongen 2014/15 och har sedan dess utvecklats i rekordfart. Säsongen hon klev upp i A-laget tog sig Modo till final. Säsongen därpå får hon chansen av Ylva Lindberg i JVM och förra säsongen plockade Leif Boork med henne i Damkronorna.
– Jag tycker själv att jag har gått från att vara en mer defensiv back till att utveckla mitt tvåvägsspel och vågar vara med mer i anfallen. Jag vågar även ta en roll mer än att bara spela utefter den backpartner jag spelar med. Idag känns det som jag har hittat min spelstil, säger den nyblivne Linköpingsspelaren till hockeysverige.se.

Hur har du nått dit?
– Bland annat har jag haft mycket hjälp av tränarna, men jag har även kollat mycket på video och så vidare. Sedan har jag spelat mycket med Johanna Olofsson och har fostrats en del av henne.

Med tanke på att du svarade för fem mål och totalt åtta poäng förra säsongen mot noll säsongen dessförinnan, gav nya tränaren Jens Öhman dig en annan roll jämfört med den du hade under Mikael Nilssons ledning?
– Det var inte jättestor skillnad. Förra säsongen fick jag delta lite mer i det offensiva, spela lite powerplay och så vidare.
– Jag skulle nog säga att det var mer att jag utvecklade mitt offensiva spel vilket gjorde att Jens kunde använda det mer än vad Micke kunde.

En annan viktig del i Ebba Berglunds utveckling är hennes fina insats i JVM 2016 under Ylva Lindberg och Madeleine Östlings ledning.
– Den turneringen var väldigt viktig för mig. Det var ett miljöombyte och jag fick en liten annan roll än den jag hade hemma i klubblaget där vi hade alla meriterade backar och spelare redan.
– Nu fick jag en chans att ta för mig lite extra samtidigt som vi mötte dom lag vi gjorde och jag fick spela med dom fantastiska spelarna som vi hade. Jag tror att det bara var positivt för min utveckling.

Du är ganska fysisk i din spelstil, passade den bra in under JVM då ni fick möta lag som Kanada och USA?
– Dom går väldigt hårt på mål, allt ska ju in på kassen så det tycker jag absolut att jag hade nytta av.
– Framförallt tyckte jag att det var stor skillnad att möta Kanada och USA på juniorsidan. Där var dom väldigt utmärkande. Sedan fick jag spela med Damkronorna mot Finland och jag tyckte att även dom var svåra att möta.

Hur gick tankarna då Leif Boork kallade dig till landslagsspel med Damkronorna förra säsongen?
– Det var jättespännande. Klart att jag var lite nervös, men det kändes som att när jag nu fick chansen så var det bara att ta den.
– Vi mötte Finland i debuten och jag tycker att det gick helt okej. Klart att det var mycket nerver som spelade in, men det kändes ändå bra samtidigt som alla i laget tog hand om mig bra så jag verkligen fick känna att jag var en i gruppen.

Ebba Berglund är fostrad i Modo och när hon kom upp i A-laget spelade laget, som sagt var, final. Årets säsong slutade med att laget åkte ur i kvartsfinal mot HV71 efter 2-0 i matcher. Laget dräneras dessutom hela tiden på spelare och inför kommande säsong har bland annat spelare så som Moa Wernblom, Nathalie Ferno och Ebba Berglund lämnat Örnsköldsvik.
– Vi har haft lite tränarbyten vilket jag tycker har varit bra och gynnat laget och gruppen. Sedan tror jag att det är många som letar lite nya äventyr och vill ta nästa steg efter att ha varit i Modo rätt länge.
– Nu kan jag bara tala för mig och Moa som går till Linköping, vi har college om två år. Vi känner att det kan ha varit bra att ha bott hemifrån innan dess. Samtidigt vet jag att Linköping är en jättebra förening med bra tränare och konkurrenskraftigt lag. Det är handlar också om det personliga planet, att få chansen att utveckla det inför college.

Vart ska du gå någonstans?
– På RPI där Lovisa Selander, målvakten, redan är.

Ebba Berglund, till höger, efter vinsten i Stålbucklan 2014.

I våras var det en väldig uppståndelse kring Modo då det framkom att herrspelarna på juniorsidan i klubben fick hyresbidrag till skillnad mot damerna. Något som fick lite snedvridna proportioner enligt Berglund.
– Jag tycker vi istället ska se på alla möjligheter vi har fått. Klart att det finns skillnader, så är det hos alla.
– Det jag tycker att man skulle belyst är vilka otroligt stora steg vi har tagit och hur mycket bättre vi faktiskt får det hela tiden. Men även att Modo aktivt jobbar med den här frågan. Jag tycker att det var orättvist att det här kom just när Modo håller på att jobba som bäst med dom här bitarna. Modo jobbar aktivt med det här och det måste man ge klubben också.

Var det här något ni generellt kände inom gruppen då frågan lyftes fram i media?
– Jag tror att hela gruppen var överens om att det här inte var något man ska haka upp sig på, att damerna och herrarna har lite olika förutsättningar. Det här var inget som vi fokuserade på i vår grupp.

Fick ni ekonomiska ersättningar i Modo eller hur har det fungerat där?
– Det är skillnad från spelare till spelare. Tillexempel, vi som vill åka till college får inte ta emot någon ersättning. På så vis är det lite olika beroende på vad man har för mål och vill i framtiden. Men det finns absolut ersättningar i Modo.

Nu valde alltså den 19-åriga landslagsbacken att ge sig ut på ett nytt äventyr. Ny klubbadress blev Linköping.
– Linköping kändes som en väldigt bra förening med en bra tränade i ”Madde” (Östling). Vi hade henne som assisterande coach på JVM så jag kände till henne sedan tidigare. Dessutom är det många i laget som jag har spelat med tidigare.
– När jag fick den här chansen ville jag verkligen ta den. Det kändes som att det var rätt för mig. Linköping är en väldigt fin stad och så vidare så jag tror verkligen att det här kommer att passa mg.

Vad vet du om organisationen kring Linköping med sportchefen Kim Martin Hasson i spetsen?
– Jag vet att Kim tar väldigt väl hand om sina spelare. Sedan pratade jag lite med Emma Murén som också ska dit. Dessutom har jag haft kontakt med Moa Viklund som spelade i Modo tidigare. Som jag sa tidigare har Linköping dessutom en bra och kompetent tränare i ”Madde”.

Blir det jobb för dig i Linköping eller kommer då gå i skola?
– Det ser ut som att jag ska få ett jobb på en förskola eller likande. Där hjälper Kim mig att fixa det, avslutar Ebba Berglund som även tillägger att ett av hennes mål med säsongen i Linköping är att få vara med och slåss om guldet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL