Helene Martinsen.
SDHL 1

En av norsk hockeys stora slutar: ”En period i livet där jag vill ägna mig åt lite andra saker”

ANNONS

En av norsk hockeys största väljer att sluta. Helene Martinsen, 31, med Astor som moderklubb, har bestämt sig för att det inte blir något mer spel. Martinsen som kom till Sverige och Mälarhöjden/Bredäng 2005 har bland annat vunnit fem SM-guld. Det senaste var 2013 då hon representerade AIK. Hon har dessutom spelat inte mindre än nio VM-turneringar.

Säsongen 2015/16 spelade inte Helene Martinsen eftersom hon då var gravid, men gjorde comeback tidigare den här säsongen i AIK-tröjan. Totalt spelade hon säsongen 2016/17 21 matcher och svarade för tre mål och totalt nio poäng.
– Det här beslutet har växt fram under en ganska lång period. Jag fick min son (Liam) förra året och har försökt komma tillbaka efter det. Jag ville känna om det funkade, vilket det gjorde. Tyvärr har det blivit lite halvhjärtat. Jag hade skulle vilja göra det helhjärtat, men när man jobbar, har en son på ett år och ska spela hockey i SDHL så blir det svårt att just göra det helhjärtat, säger Helene Martinsen till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag gjorde ändå min comeback efter graviditeten och klarade av det, vilket jag är jättestolt över. Jag känner ändå att nu kommer en period i livet där jag vill ägna mig åt lite andra saker och ta hand om vår son och jobbet. Det är två heltidsjobb att spela hockey och jobba. Egentligen tre med att ta hand om vårt barn och det funkar inte på SDHL-nivå.

Vad ser du som höjdpunkten i karriären?
– Mina SM-guld, dom står väldigt högt. Två höjdpunkter som jag tänker på nu är mitt första SM-guld, då jag kom till Sverige och Mälarhöjden/Bredäng som var ett av topplagen här. Jag var med, bidrog och fick spela jättemycket. Första guldet var väldigt speciellt eftersom jag kom från Norge till Sverige för det var en väldigt stor skillnad att komma hit och spela. Det var så stort att få vinna ett guld här i Sverige och jag fick sätta på mig den här guldhjälmen, vilket hade varit en dröm jag hade haft länge.
– Ett annat guld jag har väldigt nära hjärtat är det vi vann med AIK på Hovet, alltså på hemmaplan 2013. Jag hade gått från Segeltorp och hade en ganska jobbig period eftersom jag hade gått till rivalen. Det var mycket publik i våra ögon sett, över 1 000 personer, och vi vann inför hemmapubliken mot Brynäs.


Foto: Privat

”TRÄNARROLLEN PASSAR INTE MIG”

Helene Martinsen har även en mycket fin karriär i landslaget med nio VM-turneringar och fyra OS-kval för sitt Norge.
– Jag har spelat både C-VM och B-VM. Ett fint minne jag har därifrån är då jag var 16 år och kom med i All-Star Team då vi gick upp från C- till B-VM. Det var ganska stort för Norge eftersom vi hade varit i C-VM under ganska många år, men nu har vi etablerat oss i B-VM. Alla åren i landslagen har varit jätteroliga, men dom två SM-gulden är det jag är mest stolt över.

Din sambo, Ylva Lindberg, har slagit sig in på tränarbanan, vad ska Helene Martinsen pyssla med framöver?
– Lindberg är den självklara tränaren, men jag kan säga att Martinsen inte är det, skrattar Helene Martinsen och fortsätter:
– Jag har inte tålamod. Tränarrollen passar inte mig. Det har jag nog aldrig tyckt. Vad Martinsen ska göra? Hon ska bidra med att skjutsa vår lille son fram och tillbaka till olika träningar. Nu är han bara ett år än så länge, men får han välja en leksak så är det redan nu hockeyklubban och boll som han tar.
– Sedan kommer jag stå på läktarna och heja fram AIK eftersom det är där mina närmsta kompisar är. Jag kommer att stå på läktaren och skrika på tjejerna. Det sa jag också efter min sista träning som var i förra veckan, att dom slipper inte undan mig där, avslutar en av norsk hockeys största hockeyspelare genom alla tider.

Förutom Mälarhöjden/Bredäng och AIK har Helene Martinsen representerat Segeltorp.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL