BÄST I VÄRLDEN. Peter Elander guidar oss genom världseliten bland hockeydamerna.
SDHL 1

De är världens bästa damspelare: ”En Erik Karlsson-kopia”

ANNONS

Vilka är egentligen världens bästa damspelare inom ishockeyn just nu? För att få svar på den frågan vände sig hockeysverige.se till den tidigare förbundskaptenen Peter Elander, i dag verksam på University of North Dakota. Med hans hjälp kartlägger vi de bästa kvinnliga spelarna i världen.

Det har sparkats en del på Damkronornas prestationer under den här säsongen. Resultaten under förbundskapten Leif Boorks ledning har uteblivit och kritiken har kommit därefter. Samtidigt som man alltid ska ha höga krav på sina landslag får man inte glömma bort att resultaten under säsongen inte betyder speciellt mycket när vi kommer till VM. Det som kan påverkas är givetvis självförtroendet.

Men hur stark är den absoluta toppen i Sverige? Har vi spelare som tillhör topp tio eller tjugo i världen? Peter Elander är före detta förbundskapten för Damkronorna och i dag coach för University of North Dakota. Han jobbar med eller ser dagligen matcher från stora delar av hockeyvärlden. Hockeysverige.se bad honom plocka ut vilka han anser vara världens bästa hockeyspelare just nu.
– Min lista baseras på vad jag sett live från VM de senaste åren, landskamper, collegematcher och mycket från webben, säger Elander.
– Dessa spelare tror jag har chans att lysa i OS nästa år. Alla har den egenskapen att de är skickliga med puck, har ett stort register och de åker bra skridskor. 


Noora Räty. Foto: Bildbyrån/Mathias Hangst

Målvakter:
– Detta är svårt för att inte säga omöjligt då tre av de bästa målvakterna regelbundet vaktar målet i herrlag motsvarande svensk division 1-nivå, Noora Räty, Finland, Jennifer Harss, Tyskland, och Shannon Szabados, Kanada.
– Dessa tre, om dom är hela och friska, samt Florence Schelling och Madison Rigsby i USA har alla visat sig palla trycket. Schweiz OS-brons 2014 får till en stor del tillskrivas Schelling.


Jenni Hiirikoski. Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

Backar:
– Jenni Hiirikoski, Finland. En Erik Karlsson-kopia, enormt skicklig skridskoåkare med ett bra skott och spelsinne. Dessutom är hon mycket snabb.
– Monique Lamoureux-Morando, USA. Stark skridskoåkare med ett bra skott. Hon utvecklar sin repertoar varje år. En Drew Doughty som är tung att möta och stoppa. Som före detta forward deltar hon i många anfall.
– Halli Krzyzaniak, Kanada. En Ryan Suter-typ som används mot motståndarnas toppforwards. Världens bästa ”shut down” -back som även har helt okej offensiva egenskaper.
Bubblare:
– Emma Eliasson, Sverige. Hon har åkningen, skottet och är ett hot. Speciellt var hon det från blålinjen i senaste VM.


Brianna Decker. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

Forwards:
– Marie-Philip Poulin, Kanada. En komplett spelare både offensivt och defensivt. Damhockeys Jonathan Toews har sedan hennes debut 2009 dominerat i Kanada. Hon har ett bra skott, en enorm backhand, är tuff, åker bra och har ett mycket utvecklat spelsinne.
– Hilary Knight, USA. Är damhockeys Tyler Seguin eller Jeff Carter. Hon syns inte mycket i spelet utanför anfallszon och är något begränsad där, men bakom offensiva blå finns det ingen bättre. Hon gör det svåraste i hockey, att göra mål, att verka enkelt. Knight har också en mycket bra storlek, ett riktigt bra skott och en känsla framför mål.
Jocelyne Lamoureux Davidson, USA. En Brad Marchand-spelare. Tuff, oöm och jobbar hårdast av alla, tränar hårdast, skjuter hårdast, är en mer än okej skridskoåkare, passare och puckbehandlare. Har damhockeys bästa ”one timer”.
– Brianna Decker, USA. Något underskattad spelare med bra spelsinne, skott och händer, en Poulin light. Hon är inte lika stark defensiv men får saker att hända offensivt varje match.
– Lara Stalder, Schweiz. Tidigare back som gör succé som forward. Hon har ett mycket utvecklat spelsinne med ett fantastiskt skott. Både hennes slagskott och handledsskott är bland de bästa i världen, påminner lite om Patrik Laine.
– Michelle Karvinen, Finland. Damhockeyns mest tekniska spelare. Hon har en underbar teknik i spelets alla delar, bra spelsinne och bra kyla men hon borde skjuta mer då hon har ett mycket bra skott.
Susanna Tapani, Finland. Världens snabbaste spelare med en fantastisk skridskoåkning och bra teknik. Hon flyger fram på isen och ser spelet bra.
– Olga Sosina, Ryssland. För oss lite äldre är det lätt att se en kvinnlig Sergej Makarov i henne. Olga är en kort, stadig spelare med en enorm utväxling, ett otroligt bra hockeysinne och ett mycket bra skott. Hon är alltid ett hot.
Bubblare:
– Lisa Johansson, Sverige. Gör det svåraste, levererar mål och poäng i varje turnering tack vare hennes spelsinne, smartness och skott. Jag tänker på Håkan Loob när jag ser henne.
– Alena Polenska, Tjeckien. Etablerad sedan många år som ett ungt talangfullt ”Tjeckiens leading lady”. Proffs i Sankt Petersburg. Bra spelsinne, passningsspel, skott och tillräckligt snabb.


Jocelyn Lamoureux-Davidson och Monique Lamoureux. Foto: Bildbyrån/Russel Hons

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL