Matilda af Bjur.
U18-VM-Dam 2017

Tuff JVM-semifinal väntar för U18-tjejerna: ”Tror vi kan slå dem”

ANNONS

Tre raka förluster i gruppspelet – men en seger i kvartsfinalen mot Finland. Nu väntar Kanada i dagens semifinal i U18-VM för damer.
– Jag är också väldigt förhoppningsfull och tror att vi kan slå dom, säger Småkronornas segerskytt i kvartsfinalen, Linköpings Matilda af Bjur, till hockeysverige.se.

I kväll väntar semifinal i Junior-VM för Ylva Lindbergs landslag. För motståndet står Kanada som Sverige förlorade mot i gruppspelet med 1–5. Resan till semifinalen har varit brokig för de svenska tjejerna. I gruppspelet förlorade man tre raka matcher mot i tur och ordning Kanada, USA och Ryssland. Spelet har hela tiden sett okej ut, men i kvartsfinalen mot Finland visade Sverige att man höjt spelet ytterligare en nivå.
– Självklart var det väldigt tungt för oss att inleda turneringen som vi gjorde, men vi tyckte ändå att vi hade gjort tre bra matcher men att vi inte riktigt hade fått målskyttet på plats så som vi ville, säger Matilda Af Bjur, kvartsfinalens matchvinnare till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi hade mött Finland extremt många gånger innan och vi visste exakt vad vi behövde göra för att vinna mot dom. Jag tycker också att vi spelade så från första till sista minuten så jag kände absolut ingen oro från min sida inför matchen. Om vi gjorde det vi skulle vi göra så visste jag att vi skulle vinna.

Hur gick snacket i gruppen inför kvartsfinalen, fanns det ändå lite oro eller?
– Många gjorde sin första kvartsfinal och på så vis var det absolut lite spänt. Men vi äldre kände att vi skulle bära gruppen och det tycker jag verkligen att vi gjorde. Jag tyckte bara att det var kul att vi skulle få möta Finland för det skulle bli ett krig hela vägen, precis som ett derby där hemma.
– Självklart var jag också lite spänd, men efter första perioden kände jag verkligen att vi hade den här matchen.

Sverige tog ledning i kvartsfinalen med 2–0 efter mål av Hanna Olsson och Matilda af Bjur. I tredje perioden reducerade Finland till 1–2, men närmare än så kom aldrig finskorna.
– Det var en match med mycket fart, men jag tyckte att vi tog tag i taktpinnen direkt och fick styra matchen. Vi hade koll på det hela tiden, men sedan vart det självklart lite spänt efter 2-1, men jag tycker att det var vi som hade matchen. Sedan var vi tvungna att rätta till lite saker här och där för att det skulle bli vår match till 100 procent.

Det blev alltså Matilda af Bjur som fick avgöra kvartsfinalen med sitt 2–0-mål.
– Som jag minns det kommer jag en mot en. Sedan ser jag att det även kommer en bakifrån så jag tänker att jag kanske inte kan dribbla förbi utan i ställer skjuter jag och tar mig runt deras back. Hanna (Olsson) kommer bakom och hon får tag på returen och skjuter. Jag försöker akta mig lite framför mål så hon kan få lite mer nät att skjuta på eftersom vi är ganska nära mål. Skottet går på målvaktens benskydd och sedan skopar jag upp den med backhand.
– Det gick ganska fort den där sekvensen så jag har faktiskt mest tänkt på det där i efterhand, säger af Bjur med ett skratt.

”DOM ÄR INTE SÅ BRA FÖRSVARSMÄSSIGT”

I semifinal väntar alltså Kanada som Sverige förlorade mot i gruppspelet och även i en träningsmatch inför turneringen.
– Vi måste vara 100 procent säkra i allt det vi gör och även spela vårt spel hela matchen, vara säkra på linjerna och inte ge Kanada några gratischanser. Om vi ger Kanada något gratis kommer det bli väldigt tungt för oss.
– Vi ska bara försöka hålla tätt bakåt och spela vårt spel framåt. Jag är också väldigt förhoppningsfull och tror att vi kan slå dom.

Hur skulle du beskriva Kanada som lag?
– Allihop är väldigt spelskickliga och har Kanada har fyra femmor som är extremt skickliga. I en av femmorna är spelarna är väldigt puck och individuellt skickliga.
– För oss gäller det att ligga tätt på alla dom spelarna och inte dom tid. Samtidigt, när vi får pucken måste vi spela snabbt framåt och få till raka anfall. Både USA och Kanadas svaga punkter är att dom inte är så bra försvarsmässigt eftersom dom oftast inte är så mycket i försvarszonen i matcherna, förutom när dom möter varandra.
– Om vi går på mycket raka anfall kan vi göra en del mål på dom, vilket jag tror att vi absolut kan göra imorgon om vi åker 100 procent som vi även gjorde mot Finland.

Lyckades ni sätta Kanadas backar under press i era två första möten?
– Ja, det gjorde vi. Vi kan pressa deras backar extremt mycket och inte ge dom någon tid då dom ska spela upp pucken eftersom vi har så många skridskostarka spelare.
– I första matchen leder vi faktiskt i första perioden och det berodde på att vi inte gav dom någon tid över huvud taget. Sedan släppte vi för mycket.
– Det här har vi lärt oss mycket av till semifinalen, att vi inte får ge Kanada tid. Då kanske dom gör ett, två eller tre mål vilket vi kanske inte kan ta i kapp sedan. Om vi inte ger Kanada gratischanser och pessar deras spelare hårt så kommer inte heller några farligheter från dom. Sedan kommer det bli en väldigt fart rik och mycket skott på mål-match. Kanada kommer lägga mycket puckar på mål så det blir viktigt för oss att boxa ut vara starka framför Anna (Amholt) eller Sofia (Reideborn).

Hur har stämningen i gruppen varit efter kvartsfinalvinsten?
– Den har varit väldigt bra. Det har varit väldigt kul och alla är väldigt taggade inför semifinalen. Det var verkligen en krigarinsats mot Finland och alla känner verkligen att vi gav 100 procent. Så idag var det mycket leenden och väldigt glatt på vår träning.

Sveriges match mot Kanada börjar klockan 16 i eftermiddag. I andra semifinalen möts USA och Ryssland. Även den har starttid klockan 16.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL