William Wikman.
Västerås IK

Leksingen hjälper Västerås ur krisen: ”Sedan jag kom hit har jag upplevt en förändring i truppen”

ANNONS

Han vräkte in poäng i J20 SuperElit, men hade trots det svårt att få några SHL-minuter i Leksand. I stället har junioren William Wikman hamnat i Västerås där han med sitt frejdiga spel har gett det krisande allsvenska laget lite välbehövlig spets i bottenstriden.
– Jag ser absolut inte det här som ett bottengäng. Sedan jag kom hit har jag upplevt en förändring i truppen, säger Wikman till hockeysverige.se.

Den 19-åriga Täbysonen William Wikman inledde sin säsong i Leksand på ett fint sätt. På sina fyra matcher i SHL har han gjort ett mål och i Leksands J20-lag har han så här långt svarat för nio mål och totalt 29 poäng på 20 matcher.

Just nu är Wikman utlånad till Västerås i Hockeyallsvenskan där de tidigare leksandscoacherna Christer Olsson (tränare) och Andreas Appelgren (sportchef) huserar. Att han fått kliva ned ett hack från SHL till Hockeyallsvenskan är ingenting som stör honom.
– Jag kan inte svara på hur snacket går i Leksand, men det är en tajt trupp och svårt att ta en plats. Jag försöker göra mitt bästa hela tiden, men ibland måste man även utvecklas på andra håll och Västerås känns perfekt för mig just nu, säger William Wikman till hockeysverige.se och fortsätter med att svara på frågan om han känner sig besviken över att inte få vara med hela racet med Leksand i SHL:
– Nej, absolut inte. Jag är väldigt nöjd över den speltid jag fick och att jag fick testa på att spela i SHL. Jag är helt säker på att jag kommer vara starkare och ännu mer sugen nästa gången jag får chansen i SHL eftersom jag fått känna på det, vet hur det är och nu även kunnat utvecklas på annat håll.

I dagsläget är det inte riktigt klargjort hur länge Leksandsforwarden kommer att vara utlånad till Västerås.
– Vi har pratat om att utlåningen skulle vara fram till jul någonting. Sedan kanske jag drar hem, men ingenting är egentligen klart. Mycket beror det på hur Leksand vill ha mig. Så länge jag är kvar i Västerås kommer jag köra på för fullt här.

Kommer du fortsätta åka till Leksand och spela J20-hockey under säsongen?
– Det vet jag inte. Leksand har rätten att göra som dom vill med mig och då också ta hem mig för att spela J20 om det skulle vara så. Nu tror jag inte att dom gör det. Tar Leksand hem mig så är det nog för att spela A-lag.

Nu hamnar du i ett bottenlag som faktiskt Västerås är, hur skulle du beskriva det här gänget som du kommit till?
– Jag ser absolut inte det här som ett bottengäng. Sedan jag kom hit har jag upplevt en förändring i truppen. Det har blivit väldigt mycket mer attityd samtidigt som man har växt och blivit en starkare grupp i sig där killarna har kommit ihop bra. Jag tycker att det är ett lag som egentligen ska ligga med i toppen och strida, men dom har fått en tuff start och mycket skador. Tyvärr har det studsat fel någonstans.
– Jag personligen har inte heller funderat speciellt mycket på Västerås placering. Jag vill bara fått mitt gjort och bidra här. Var Västerås sedan ligger i serien, alltså jag skulle nog inte ha ett annat beteende om dom skulle vara ett topplag.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”JAG HAR INGENTING MOT ATT VARA HÄR”

William Wikman och hans Leksand var i en liknande situation förra säsongen som Västerås är i nu.
– Det är en likhet, den kan man inte ta bort. Vi var i det här läget förra året så man kan dra jämförelsen. Nu slutade det vackert för Leksand. Vi får se hur det går för Västerås. Det är inte otänkbart att det slutar vackert för dom också. Rullar det igång för Västerås nu så är inget uteslutet.

Wikman känner sig så här långt även mycket tillfreds med tränarduon Christer Olsson och Tony Zabel.
– Dom visar mycket passion. Man känner direkt att båda har mycket hockey i sig vilket jag tycker känns bra. Det vore hopplöst att komma till en klubb där tränarna bara står och säger nonsens.

Hur har du upplevt första tiden i Västerås?
– Jag trivs jättebra. Det är härliga killar, skön arena och bra miljö så jag har ingenting emot att vara här.

Vad har tränarna sagt att dom vill få ut av dig i Västerås?
– Jag ska väl bidra med energi och ett driv. Med min attityd och vilja ska jag kunna skapa framåt också.

I Västerås senaste match, mot Oskarshamn i tisdags blev William Wikman matchhjälte med sitt 4–3-mål med 26 sekunder kvar att spela.
– Det var väldigt skönt. Vi fick en väldigt tråkig inledning av matchen (underläge 1–3 i mitten av andra perioden). Men nu hade vi den här attityden och viljan som jag pratade om tidigare, att vi skulle ta tillbaka det här. Det var inga problem utan vi gnuggade på vilket gjorde att vi fick tre poäng i stället för ett eller två.
– Målet? Vi fick ner pucken djupt ner i zonen. Sedan ser jag att nästan alla deras spelare står och stirrar på vår puckförare (Linus Svedlund) som egentligen bara kunde vrida upp. Då letade jag mig mot bortre stolpen och får en bra pass.

I Oskarshamn spelade ytterligare två spelare som är utlånade av Leksand, Fredrik Forsberg och Simon Norberg.
– Även Anton Karlsson som jag spelade med förra säsongen spelar i Oskarshamn. Det var lite småkommentarer här och där mellan oss (skratt), men det var inte så jättemycket snack och inte heller några hårda ord. Självklart var det kul att träffa dom och vi är jättebra polare.

William, känns det som att det vänt för Västerås nu och att ni börjar klättra i tabellen?
– Det är svårt att svara på eftersom det handlar mycket om match till match, men jag hoppas för Västerås, fansen här och staden att det kommer en vändning, vilket inte är omöjligt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL