Sök
OGILLAR DEN FÖR TIDIGA SATSNINGEN. Chris Härenstam är starkt kritisk till hur vissa distrikt arbetar mot TV-pucken.
TV-pucken

SVT-profilens kritik mot TV-pucken: ”Finns distrikt som har uttagningar alldeles för tidigt”

Han går in på sin 13:e säsong som kommentator för TV-Pucken, en turnering han älskar att jobba med. Men det finns en mörkare baksida med turneringen som SVT-profilen Chris Härenstam är rejält kritisk till.
– Det finns distrikt som har uttagningar av spelare alldeles för tidigt, det är helt åt skogen, säger Härenstam till hockeysverige.se.

Det är dags för TV-pucken igen. I morgon startar slutspelet för årets turnering i Malmö och i vanlig ordning finns SVT på plats och sänder upplösningen. För 13:e året i rad med Chris Härenstam som kommentator.

TV-profilen beskriver ofta turneringen som en av sina jobbmässiga höjdpunkter på året. Men det anrika hockeyevenemanget har sina problem. På senare år har det osunda elittänket som föregår TV-pucken hamnat i fokus allt oftare. Det har talats mycket om de negativa effekterna som de tidiga gallringarna har på unga spelare. Och det är precis det som Härenstam kritiserar när hockeysverige.se får en pratstund med honom inför det stundande slutspelet.

Han anser att vissa hockeydistrikt ute i Sverige använder sig av metoder som inte hör hemma inom ungdomsidrotten.
– Hockeyn har inte alltid varit den bästa sporten på att lyfta och uppmuntra de mjuka värdena, menar Chris Härenstam.
– Det finns distrikt som har gallringar till TV-pucken alldeles för tidigt, alltså ett till två år innan turneringen. Det är bara några få, men jag tycker att det känns helt åt skogen. Vem är du eller jag att göra en bedömning av spelarna när de är 13 eller 14 år? Vi har ingen aning om vilka som blir bra så tidigt. 

Även om TV-pucken på många sätt utgör skarven mellan lek och allvar tycker Chris Härenstam att det är en turnering som måste präglas av glädje och kamratskap. När det blir en alltför tidig elitsatsning i vissa distrikt försvinner den glädjen hos många petade spelare, tror han.
– I flera distrikt och klubbar får TV-pucken för stor betydelse. Det kan betyda att vissa spelare får mycket istid alldeles för tidigt medan andra inte får det alls och indirekt får höra att de inte duger. De riskerar att tappa lusten att spela. Tappet av spelare i den här åldern tror jag är alldeles för stort i förhållande till vad det borde vara, säger Härenstam.
– Jag älskar TV-pucken som turnering, men jag gillar inte att den får ta så mycket plats att den riskerar att bli en sådan här tidig vattendelare. 

”MAN MÅSTE JOBBA MED DERAS SJÄLVKÄNSLA”

Vid sidan av sina uppdrag i rutan är Chris Härenstam med och driver Sports Heart, en organisation som bland annat jobbar med att anordna sportcamper för ungdomar där mycket går ut på att lyfta deltagarnas delaktighet och självkänsla. Det är i samband med det arbetet som Härenstam har förkovrat sig i forskning kring psykologin inom barnidrotten.
– Det centrala i allt måste i slutändan vara att få barn och ungdomar att tycka att det är roligt och lustfyllt, att man ska se alla ungdomar för att vara det de är. Hur gör man det? Man måste jobba med deras självkänsla, respekt och empati. Det är det viktiga, poängterar han.
– Om man bara premierar de som gör flest mål riskerar man att sända fel signaler och skapa fel incitament. Det är inte säkert att det just är de spelarna som är bäst ”role model” för andra. I stället borde man premiera de som uppmuntrar och berömmer andra, den som har spelat fram och varit schysst. De borde få lika mycket speltid.

Han pekar också på forskning som visar att barn och ungdomar som antingen specialiserar sig på en specifik idrott eller hamnar i en elitsatsning för tidigt tenderar att sluta tidigare än de barn och ungdomar som håller på med många sporter och inte utövar sina idrotter under lika strama ramar.
– Jag måste rekommendera idrottspsykologen Johan Fallbys bok ”Gör det bättre själv om du kan” som bygger på den här forskningen och tar död på en hel del gamla sanningar om barnidrott. Jag tror att många ledare och föräldrar skulle behöva läsa den för att få en större inblick vad som gynnar barnen i deras idrottande och hur det kan göras mer lustfyllt, säger Härenstam.

Chris Härenstam tror och hoppas att det här är en trend som kan vändas. För att det ska ske efterlyser han ett mer långsiktig perspektiv hos tränare och ledare inom svensk ishockey. Deras arbete får nämligen stor effekt på individerna även utanför det som sker på isytan och i omklädningsrummet.
– Är det bara bra hockeyspelare som ska formas, eller är det goda samhällsmedborgare? Det är bara några få som blir bra, så vad händer om vi sätter etikett på barn och ungdomar på det här viset? Vilka värderingar skapar det hos utövarna, undrar han.
– I min värld har Idrotten ett ansvar att fostra goda samhällsmedborgare och sprida positiva värderingar.

Hur når vi dit?
– Jag tror att mycket handlar om att ge tränare och ledare möjligheten att utbilda sig och förstå konsekvenserna av sina handlingar, speciellt när man jobbar med barn och ungdomar. Det finns massor av duktiga ledare och tränare i vårt land, men alla kan bli bättre och mer pedagogiska.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten