Sök
VALDE ISEN FRAMFÖR GREENEN. Alexander Deilert är backen som lika gärna kunde ha blivit golfproffs.
Nyheter

Backen som kunde ha blivit golfproffs: ”Finns dagar där jag drömmer att jag satsade på golfen”

Alexander Deilert växte upp i en golf-familj och är barndomsvän med svenska golfstjärnan Kristoffer Broberg. Men den landslagsmeriterade golftalangen var minst lika duktig i ishockey – det naturliga valet föll bort.
– Golf är fortfarande det roligaste jag vet, säger han till Golfing.se

FÅ DE SENASTE GOLFNYHETERNA FRÅN GOLFING.SE!

27-årige Alexander Deilert har en lång meritlista som ishockeyspelare. Säsongen 2008-09 debuterade han för Djurgårdens IF och samma år blev han draftad av Calgary Flames. Den skridskoskicklige backen har de senaste åren pendlat mellan spel i Djurgården, där han gjort 89 SHL-matcher, och spel i allsvenska klubbar som Almtuna, Örebro, Asplöven, BIK Karlskoga för att nämna några.

Den senaste säsongen var han en viktig kugge i Mora IK där han stod för fem mål och 24 assist på 44 matcher under grundserien. Siktet är inställt på att spela SHL igen nästa år. Men det många inte vet är att det lika gärna kunde blivit en golfkarriär för stockholmaren.
– Jag hängde faktiskt på golfbanan innan jag ens kunde gå. Hela min familj (systern Isabella, 21, spelar collegegolf för Oklahoma State) spelade och pappa var golfpro, berättar Deilert för Golfing.se.

Deilert växte upp i Haninge där hans familj var med och startade upp Haninge Golfhall.
– Den invigdes samma år som jag föddes (1989) och man kan säga att jag växte upp på golfbanan. Jag spelade mycket med Kristoffer Broberg som är en av mina bästa vänner. Vi hade väldigt många duktiga juniorer på den tiden och jag spelade väldigt ofta med ”Kotte” under junioråren.

BB150912ZO021
Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

JUNIORLANDSLAGSMAN I GOLF

Det gick väldigt, väldigt bra för Deilert. Han vann Bankboken Cup och bevisade därmed att han var bäst i sin åldersgrupp. Som yngste spelare blev han uttagen i juniorlandslaget och spelade junior-EM. Deilert berättar att golfkulturen var stark i Haninge, där även Alex Norén huserade, men även om allt var upplagt för en golfsatsning kom en annan idrottstalang att triumfera golfen.
– Det var farsan som ville att jag skulle börja spela hockey för att få den fysiska träningen han tyckte saknades i golfen. Jag började lira i FOC Farsta innan jag blev värvad till Hammarby, som på den tiden var ledande inom svensk juniorhockey.

Deilert säger att han under en period fortsatte spela hockey fast han egentligen inte ville.
– Många gånger ville jag vara mer på golfbanan än på hockeyplanen. Men jag kämpade mig igenom det eftersom jag visste att det skulle ge mig en fysisk fördel i golfen. Den träningen hade jag med mig när jag var som bäst (i golf) mellan 15-17 år. Samtidigt gav golfen mig ett lugn på isen och en mental styrka som jag hade och fortfarande har stor nytta av.

Hockeytalangen var precis lika stor och när det inte längre gick att kombinera de två sporterna var Deilert tvungen att kapa sin golfsatsning.
– Efter att vi vann U16-SM med ”Bajen” började det hända grejer. Jag kom med i TV-pucken och tilldelades Lill-Strimma Svedberg-stipendiet som bäste back, och blev senare draftad av Calgary Flames i NHL. Jag var med i juniorlandslaget i båda sporterna, började på Djurgårdens hockeygymnasium och nånstans där gick det inte längre att kombinera.

Kraven var höga: först från hockeygymnasiet och sedan Djurgårdens A-lag. Deilert tvingades prioritera.
– När kraven från hockeyn ökade började mina golfresultat att dala. När jag fick A-lagskontrakt sa DIF att jag måste satsa fullhjärtat på hockeyn och det var ju det jag kämpat lika hårt för de sista åren. Nu har jag sagt att fortsätter spela hockey på så hög nivå jag kan och så länge jag tycker det är kul, säger han och begrundar sin karriär så här långt.
– Det har varit en del blandade resultat. Några svängar i SHL men där jag inte riktigt lyckats etablera mig. Det har gått bättre i Allsvenskan och årets säsong är jag väldigt nöjd med. Mitt mål är fortfarande att ta mig tillbaka till SHL.

BB160204LT015
Kristoffer Broberg. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”KOLLAR ALLT MED BROBERG OCH NORÉN”

Även fast elitsatsningen avtog är golfen fortfarande en stor del av hans liv. Han spelar så mycket han hinner på somrarna (minitourer) och följer tourspelet noggrant – speciellt de svenska vännernas framfart.
– Kristoffer Broberg är ju en av mina närmaste vänner och han är bara en av många golfspelare som jag sett lyckas både på och utanför banan. ”Kotte” har lagt ner oerhört mycket träning och visat att det inte bara räcker med talang. Han tränar hårdare än de flesta andra och tycker det är fantastiskt att se hur bra han lyckats.
– Jag har både Viaplay och Cmore så jag ser allt bara det inte är alltför sent på nätterna, kollar allt med Broberg och Norén. Det är roligt att se hur bra de blivit och tänka att jag en gång var bättre.

Hur mycket golf hinner du spela numera?
– Numera spelar jag bara när det passar med hockeyn, för det är fortfarande nummer ett. Samtidigt är golfen fortfarande en dröm jag har. Jag spelar mest på somrarna och mina slag är lika bra i dag som när jag var 17. Det är känslan i puttningen och touchen på greenerna som försvunnit. Som hockeyspelare har man det väldigt bra. Tränar på förmiddagarna och ledig därefter. Då är golf en perfekt syssla att hålla på med. Jag brukar försöka spela med Broberg på somrarna, säger han.

Har du någon favoritspelare på touren?
– Jag älskar ju Rory (McIlroy). Hans spel är lite som jag önskar att jag hade spelat. Han vågar överallt, har inga spänningar i svingen, jag tycker faktiskt han är överlägsen. Sedan är det kul att se de unga spelarna som Rickie Fowler och Jordan Spieth.

Vem vinner US Masters då?
– Jag tror faktiskt att Rickie kan vinna den här. Han har sett otroligt bra ut i början på det nya året och han saknar ju en major.

Med facit i hand… Ångrar du dig att du inte satsade på golfen?
– Det finns ärligt talat dagar där jag drömmer att jag satsade på golfen och spelade på touren. Jag hade definitivt talangen för att göra det. Men jag är givetvis glad för där jag är i dag. Att kunna leva som ishockeyspelare är fantastiskt och numera älskar jag hockey minst lika mycket. Med facit i hand är jag jättenöjd ändå och det finns ju fortfarande tid att satsa på golfen den dagen jag lägger klubban på hyllan.

Lennart Sandahl – Golfing.se

FÅ DE SENASTE GOLFNYHETERNA FRÅN GOLFING.SE!

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten