Nyheter

Tio år sedan OS-guldet – minns tillbaka på den fantastiska dagen i Turin

ANNONS

Idag är det tio år sedan svensk ishockey upplevde sin största triumf någonsin. Anförda av Mats Sundin, Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Henrik Lundqvist knep Tre Kronor sitt andra OS-guld någonsin. Hockeysverige.se minns tillbaka på veckorna i Turin.

Svensk ishockey hade upplevt några tunga år. 2002 tvingades vi vara med om det episka fiaskot mot Vitryssland vid OS i Salt Lake City, och 2004 blev de svenska superstjärnorna utbuade av ett fullsatt Globen efter att ha blivit totalt förnedrat av Tjeckien i World Cup. Dessutom hade Sverige förlorat två VM-finaler däremellan.

Men nu var Hardy Nilsson borta. Färjestads succétränare Bengt-Åke Gustafsson hade tagit över, och en ny vind blåste över landslaget. Alla superstjärnor utom Markus Näslund var med i OS, och för första gången  på länge hade Sverige dessutom fått fram en målvakt i absolut världsklass.

BB060226DN027

Under turneringens gång kom beskedet att Peter Forsberg kunde spela. ”Foppa” hade som vanligt skadebekymmer, men hans blotta närvaro gav nytt hopp för ett Tre Kronor-lag som inte hade imponerat fullt ut i starten av turneringen. Öppningsvinsten mot Kazakstan (7-2) följdes upp av en förödmjukande 5-0-förlust mot Ryssland. Efter att Stefan Liv vaktat kassen i premiären gjorde Henrik Lundqvist OS-debut mot ryssarna, och den blev inte direkt lyckad.

BB060221ME012

”Läggmatchen”

Men sen kom ”Foppa”. I sin första OS-match sedan 1998 spelade han fram till två mål i lagets 6-1-vinst mot Lettland,  och med honom i laget vann Tre Kronor även mot USA. Ett starkt resultat, som dock satte laget i en speciell situation. Nu skulle man tjäna på att förlora mot Slovakien i gruppavslutningen, för att på så vis få en drömresa mot en OS-final. Ryssland, Kanada och Finland skulle alla finnas på den andra slutspelshalvan. Schweiz skulle vänta i kvartsfinalen. Sverige förlorade som bekant ”läggmatchen” mot Slovakien, med 3-0. Schweiz besegrades sedan enkelt i kvartsfinalen med 6-2, och i semifinalen bjöd Tre Kronor på propagandaishockey och krossade Tjeckien med 7-3. Revanschen för förlusten i Globen två år tidigare var ett faktum.

060226 OS 2006, Vinter, Ishockey, Final, Sverige - Finland: Peter Forsberg och Mats Sundin, Sverige, jublar šver guldet. © BildbyrŒn - 28354

Nu väntade en final mot Finland, och efter två perioder var ställningen 2-2 sedan Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall gjort målen. Men då hade den störste Detroitspelaren ännu inte presenterat sig. Han väntade till den sista perioden, innan han för evigt sköt sig in också som en legendar också i Tre Kronor-tröjan. Framspelad av Peter Forsberg och Mats Sundin sköt Nicklas Lidström det avgörande 3-2-målet.
– ”Foppa” hade sagt till mig före matchen att den finske målvakten (Antero Nittymäki) var otroligt bra längs isen, och att man skulle skjut högt på honom. Den tanken hade jag med mig när jag sköt, och jag fick på en väldigt bra träff, berättade Lidström under Idrottsgalan tidigare i år.

Efter ett par monumentala fiaskon var Tre Kronor tillbaka som bäst i världen igen. Den 26 februari 2006 tog man sitt andra OS-guld genom tiderna, och av bara farten vann man VM-guldet i Riga senare under våren. Nu, tio år senare, minns vi gärna tillbaka på den där fantastiska söndagseftermiddagen i Riga.

Den svenska OS-truppen

Målvakter: 
Henrik Lundqvist
Mikael Tellqvist
Stefan Liv

Backar:
Kenny Jönsson
Nicklas Lidström
Niklas Kronwall
Daniel Tjärnqvist
Ronnie Sundin
Niclas Hävelid
Mattias Öhlund
Christian Bäckman

Forwards:
Mats Sundin
Peter Forsberg
Daniel Alfredsson
Henrik Sedin
Daniel Sedin
Mikael Samuelsson
Henrik Zetterberg
Samuel Påhlsson
Tomas Holmström
Per-Johan Axelsson
Fredrik Modin
Jörgen Jönsson
Mika Hannula

BB060226DN033

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL