Sök
FILANDER VS. HÅNBERG. Vilken coach tar sitt lag till SHL. Harald Lückner ger sin syn på duellen.
Västerås IK

Experten om duellerna som avgör den allsvenska finalen

Målvakter, backar, forwards och coacher. Alla får de sina sömmar synade av experten Harald Lückner inför kvällens första allsvenska final mellan Västerås och Karlskrona. Här är Lückners analys av lagen – och tips på vilka som kommer att bärga en SHL-plats.

I kväll släpps pucken i den allsvenska finalen. I bäst av fem matcher kommer Västerås och årets stora överraskningslag Karlskrona att göra upp om en plats i SHL kommande säsong. Västerås vann den allsvenska grundserien två poäng före Karlskrona och har med det fördelen av hemmaplan i den femte och avgörande match, om finalserien skulle bli så pass utdragen.

Hockeysverige.se bad Viasat Hockeys expert Harald Lückner syna båda lagen och delge oss sina tankar kring den Hockeyallsvenskafinalen.
– Karlskrona besegrade Västerås i det senaste mötet, men Västerås har verkligen imponerat på mig eftersom man har fått ihop lagdelarna på ett väldigt bra sätt. Det är centrarna som är nyckeln där. Man har bra balans i laget och vågar checka eftersom centern tar djup vilket hjälper backarna.
– Över hela banan uppträder man som en enhet. Sedan har man självförtroende nu samtidigt som Oscar Steen var en jättebra värvning liksom Jan Urbas och även Robin Jacobsson på backen. Västerås har alla pusselbitar lagda nu känns det som.

Vi lät Lückner jämföra lagen – lagdel för lagdel:

MÅLVAKTERNA
– Det är den svaga punkten hos Västerås, som jag ser det, är målvakterna. Normalt sett hade Jonas Fransson varit förstamålvakt. Han har varit bästa målvakten i Hockeyallsvenskan under flera säsongen, även då han var i Rögle. Han har inte riktigt kommit upp i normal standard den här säsongen.
– Man har gett Fransson alla chanser han kan få, men nu inför malmömatchen hade man bestämt att det är (Jonatan) Bjurö som är förstamålvakt. Bjurö hoppade in mot Karlskoga och höll nollan i två perioder. Efter det gjorde han en jättebra match mot Malmö, men sedan gjorde han två tavlor. Uppe i Stockholm, mot AIK, är andra målet en fatal målvaktstavla. Han tar det ändå jättebra och gör en bra match mot Björklöven.
– Här ser jag ändå att Patrick Galbraith är ett snäpp vassare. Han har vunnit 27 matcher den här säsongen och är kanske statistiskt sett den bästa målvakten i Hockeyallsvenskan. Jag tycker att det på målvaktssidan är ett litet plus för Karlskrona. Galbraith har spelat många sådana här matcher i sin karriär medan Bjurö inte har gjort det.

Målvaktsidan: Fördel Karlskrona.

BACKARNA
– Västerås har fått ihop det jättebra under säsongen. Dom har två bjässar i Robin Jacobsson och Simon Fredriksson. Dom är nästan 2,15 bägge två med skridskorna på. Nick Angell har kommit igång nu och var bäst på plan mot Björklöven. Han följer med offensivt, vågar hålla i puck och står för rutinen. Då lyfter han Jonas Emmerdahl också. Sedan är Johan Jonsson och Per Helmersson två stabila backar även om dom inte är några virtuoser med puck, men bra försvarsmässigt.
– (Jonathan) Pudas, Maksim Matushkin, Kalle Ekelund, Russ Moyer, Henrik Nilsson, Mikael Kurki… Man har Tom Linder som rightskytt bredvid (Patrik) Nevalainen, men jag sätter ett lite plus här för Västerås. Man är större, starkare och har lite mer erfarenhet.

Backsidan: Fördel Västerås.

FORWARDS
– För Västerås del är det viktigt att Fredrik Johansson blir frisk. Han klev av senast mot Björklöven. Fredrik Johansson, Oscar Steen, Dustin Johner och Marcus Söderkvist är fyra riktigt bra centrar. Dessutom har Västerås i princip fyra kedjor som kan avgöra.
– Karlskrona står för farten. Jäklar vilken fart dom har i spelet. Även Karlskrona har flera bra kedjor. Den med Alexander Bergström, Kelsey Tessier och Vjatjeslav Truchno är riktigt bra. Sedan har man Jimmy Andersson som jag tycker har varit grymt bra den här säsongen. Joel Kellman har också utvecklats hur bra som helst.
– Det är många i Karlskrona som blivit bättre under Pelle Hånberg, men framför allt tack vare Miro Zalar, fystränaren. Västerås står för rutinen och erfarenheten medan Karlskrona står för farten, att driva på kassen, första våg och att använda farten i backcheckingen. Det är viktigt för Västerås att få ner farten på Karlskrona. Jag tror att det är svårt för Karlskrona att få kontringar på Västerås eftersom dom jämt har en center som hjälper backarna. Det är ganska jämt lagen emellan utifrån olika infallsvinklar även om det är hårfint övertag för Västerås.

Forwardssidan: Fördel Västerås

COACHSIDAN
– Både Pelle Hånberg och Martin Filander har gjort det fantastiskt bra. Jag är grymt imponerad av bägge två, men kanske främst av Filander som hade det riktigt tufft i början.
– Nu är det ändå så att Hånberg och Tobbe Karlsson är ganska ensamma i Karlskrona. Tittar vi på Västerås så har dom först och främst en sportchef i Niklas Johansson som är med laget jämt och är väldigt aktiv. Man har även tagit in Pelle Bäckman som ett bollplank till coacherna. Som coacher är man tre stycken, Pär Hellenberg, Tomas Mitell och Filander.
– Jag menar med det är att man är fem gubbar som är starka gentemot gruppen om det behövs medan Karlskrona är i princip två plus Miro Zalar. Det här gör att jag känner att tyngden och erfarenheten för sådana här matcher måste ändå Västerås stå för. Inte för Filander utan på grund av Pelle Bäckman och dom här i bakgrunden som kan komma med råd och så vidare.
– Det blir helt annorlunda nu. Nu står man mot samma gubbe i varenda tekning i kanske fem matcher i rad och det är mer slutspelskaraktär som gäller. Då krävs det lite andra ingredienser för att lyckas. Det är som bekant ett mentalt spel också.

Coachsidan: Fördel Västerås.

Hur slutar finalen?
– Vi har inte tagit upp ”special teams” och Västerås är grymt bra i powerplay. Det tror jag kommer att bli helt avgörande till slut. Trots att Jeremy Williams är borta har man två starka uppställningar. Deras powerplay var fantastiskt mot Björklöven där man hade Söderkvist på ”pointpositionen”, Angell på en kant och Johner i mitten, Oscar Steen på andra sidan och Eddie Davidsson på mål.
– Man gjorde tre mål i powerplay i den matchen, alla målen gjordes dessutom på olika vis. deras powerplay kommer att bli väldigt svårstoppat och med tanke på det och kraften av hemmaplan i den femte och avgörande matchen så vinner Västerås.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten