FILANDER VS. HÅNBERG. Vilken coach tar sitt lag till SHL. Harald Lückner ger sin syn på duellen.
Västerås IK

Experten om duellerna som avgör den allsvenska finalen

ANNONS

Målvakter, backar, forwards och coacher. Alla får de sina sömmar synade av experten Harald Lückner inför kvällens första allsvenska final mellan Västerås och Karlskrona. Här är Lückners analys av lagen – och tips på vilka som kommer att bärga en SHL-plats.

I kväll släpps pucken i den allsvenska finalen. I bäst av fem matcher kommer Västerås och årets stora överraskningslag Karlskrona att göra upp om en plats i SHL kommande säsong. Västerås vann den allsvenska grundserien två poäng före Karlskrona och har med det fördelen av hemmaplan i den femte och avgörande match, om finalserien skulle bli så pass utdragen.

Hockeysverige.se bad Viasat Hockeys expert Harald Lückner syna båda lagen och delge oss sina tankar kring den Hockeyallsvenskafinalen.
– Karlskrona besegrade Västerås i det senaste mötet, men Västerås har verkligen imponerat på mig eftersom man har fått ihop lagdelarna på ett väldigt bra sätt. Det är centrarna som är nyckeln där. Man har bra balans i laget och vågar checka eftersom centern tar djup vilket hjälper backarna.
– Över hela banan uppträder man som en enhet. Sedan har man självförtroende nu samtidigt som Oscar Steen var en jättebra värvning liksom Jan Urbas och även Robin Jacobsson på backen. Västerås har alla pusselbitar lagda nu känns det som.

Vi lät Lückner jämföra lagen – lagdel för lagdel:

MÅLVAKTERNA
– Det är den svaga punkten hos Västerås, som jag ser det, är målvakterna. Normalt sett hade Jonas Fransson varit förstamålvakt. Han har varit bästa målvakten i Hockeyallsvenskan under flera säsongen, även då han var i Rögle. Han har inte riktigt kommit upp i normal standard den här säsongen.
– Man har gett Fransson alla chanser han kan få, men nu inför malmömatchen hade man bestämt att det är (Jonatan) Bjurö som är förstamålvakt. Bjurö hoppade in mot Karlskoga och höll nollan i två perioder. Efter det gjorde han en jättebra match mot Malmö, men sedan gjorde han två tavlor. Uppe i Stockholm, mot AIK, är andra målet en fatal målvaktstavla. Han tar det ändå jättebra och gör en bra match mot Björklöven.
– Här ser jag ändå att Patrick Galbraith är ett snäpp vassare. Han har vunnit 27 matcher den här säsongen och är kanske statistiskt sett den bästa målvakten i Hockeyallsvenskan. Jag tycker att det på målvaktssidan är ett litet plus för Karlskrona. Galbraith har spelat många sådana här matcher i sin karriär medan Bjurö inte har gjort det.

Målvaktsidan: Fördel Karlskrona.

BACKARNA
– Västerås har fått ihop det jättebra under säsongen. Dom har två bjässar i Robin Jacobsson och Simon Fredriksson. Dom är nästan 2,15 bägge två med skridskorna på. Nick Angell har kommit igång nu och var bäst på plan mot Björklöven. Han följer med offensivt, vågar hålla i puck och står för rutinen. Då lyfter han Jonas Emmerdahl också. Sedan är Johan Jonsson och Per Helmersson två stabila backar även om dom inte är några virtuoser med puck, men bra försvarsmässigt.
– (Jonathan) Pudas, Maksim Matushkin, Kalle Ekelund, Russ Moyer, Henrik Nilsson, Mikael Kurki… Man har Tom Linder som rightskytt bredvid (Patrik) Nevalainen, men jag sätter ett lite plus här för Västerås. Man är större, starkare och har lite mer erfarenhet.

Backsidan: Fördel Västerås.

FORWARDS
– För Västerås del är det viktigt att Fredrik Johansson blir frisk. Han klev av senast mot Björklöven. Fredrik Johansson, Oscar Steen, Dustin Johner och Marcus Söderkvist är fyra riktigt bra centrar. Dessutom har Västerås i princip fyra kedjor som kan avgöra.
– Karlskrona står för farten. Jäklar vilken fart dom har i spelet. Även Karlskrona har flera bra kedjor. Den med Alexander Bergström, Kelsey Tessier och Vjatjeslav Truchno är riktigt bra. Sedan har man Jimmy Andersson som jag tycker har varit grymt bra den här säsongen. Joel Kellman har också utvecklats hur bra som helst.
– Det är många i Karlskrona som blivit bättre under Pelle Hånberg, men framför allt tack vare Miro Zalar, fystränaren. Västerås står för rutinen och erfarenheten medan Karlskrona står för farten, att driva på kassen, första våg och att använda farten i backcheckingen. Det är viktigt för Västerås att få ner farten på Karlskrona. Jag tror att det är svårt för Karlskrona att få kontringar på Västerås eftersom dom jämt har en center som hjälper backarna. Det är ganska jämt lagen emellan utifrån olika infallsvinklar även om det är hårfint övertag för Västerås.

Forwardssidan: Fördel Västerås

COACHSIDAN
– Både Pelle Hånberg och Martin Filander har gjort det fantastiskt bra. Jag är grymt imponerad av bägge två, men kanske främst av Filander som hade det riktigt tufft i början.
– Nu är det ändå så att Hånberg och Tobbe Karlsson är ganska ensamma i Karlskrona. Tittar vi på Västerås så har dom först och främst en sportchef i Niklas Johansson som är med laget jämt och är väldigt aktiv. Man har även tagit in Pelle Bäckman som ett bollplank till coacherna. Som coacher är man tre stycken, Pär Hellenberg, Tomas Mitell och Filander.
– Jag menar med det är att man är fem gubbar som är starka gentemot gruppen om det behövs medan Karlskrona är i princip två plus Miro Zalar. Det här gör att jag känner att tyngden och erfarenheten för sådana här matcher måste ändå Västerås stå för. Inte för Filander utan på grund av Pelle Bäckman och dom här i bakgrunden som kan komma med råd och så vidare.
– Det blir helt annorlunda nu. Nu står man mot samma gubbe i varenda tekning i kanske fem matcher i rad och det är mer slutspelskaraktär som gäller. Då krävs det lite andra ingredienser för att lyckas. Det är som bekant ett mentalt spel också.

Coachsidan: Fördel Västerås.

Hur slutar finalen?
– Vi har inte tagit upp ”special teams” och Västerås är grymt bra i powerplay. Det tror jag kommer att bli helt avgörande till slut. Trots att Jeremy Williams är borta har man två starka uppställningar. Deras powerplay var fantastiskt mot Björklöven där man hade Söderkvist på ”pointpositionen”, Angell på en kant och Johner i mitten, Oscar Steen på andra sidan och Eddie Davidsson på mål.
– Man gjorde tre mål i powerplay i den matchen, alla målen gjordes dessutom på olika vis. deras powerplay kommer att bli väldigt svårstoppat och med tanke på det och kraften av hemmaplan i den femte och avgörande matchen så vinner Västerås.

Den här artikeln handlar om: