Släktsagan Ekman Larsson

ANNONS

Hockeysverige.se har släktforskat

Oliver Ekman Larsson är inte bara en av Sveriges mest spännande ishockeyspelare – han är även navet i en släkt med oväntade förgreningar som leder till så väl cykelbröderna Fåglum som självaste Sven Tumba. Hockeysverige.ses Ronnie Johansson har släktforskat för att nysta upp Sveriges kanske mest framgångsrika idrottssläkt.

Oliver Ekman Larsson, 20, känner snart alla i hockeyvärlden till. I dag är han en av NHL:s mest lovande backar och så sent som i tisdags svarade för ett mål då hans Phoenix Coyotes vann över Toronto Maple Leafs med 3-2.

Men hur många av er känner till alla släktkopplingar som Ekman Larsson har inom idrotten? Hockeysverige.se har skrapat lite på ytan och genom det fått fram att Olivers bror Kevin Ekman Larsson spelar i Leksands J18 lag liksom kusinen Fabian Ilestedt. Zebastian Ilestedt, bror till Fabian, spelade den senaste säsongen i Malmö men från och med i år för Kallinge/Ronneby.

Om ni tror att det stannar där tror ni väldigt fel. Hockeysverige.se bad Oliver Ekman Larsson, Zebastian Ilestedt och deras morfar, OS-spelaren från 1972 Kenneth Ekman, nysta ut ett jättelikt släktpussel – fyllt av legendariska idrottsmän.
– Min dotter Annika och min systerdotter Madelene spelade fotboll tillsammans i Östers IF. Annika gifte sig med Patric som var en mycket duktig hockeyspelare i Karlskrona. Oliver och Kevin är deras barn. Madelene och hennes man Fredricks barn idrottar också. Zebastian spelar hockey i Kallinge/Ronneby som sagt var, Fabian i Leksand och deras dotter Amanda spelar fotboll i Malmö, berättar Kenneth Ekman.

Foto: Bildbyrån

Amanda Ilestedt.

Om vi börjar med Zebastians syster Amanda så blev hon svensk mästare i fotboll med LDB Malmö. Hur många matcher hinner du, Zebastian, se med henna under säsongen?
Zebastian:
– Rätt så många faktiskt, speciellt då jag bodde i Malmö. Då var jag nog på plats och såg mer eller mindre varje match. Jag försöker även följa lillebrorsans matcher om jag har möjlighet och jag vet att de båda ofta är och tittar då jag spelar vilket är väldigt kul.

Hur mycket kontakt har du och Oliver under säsongen?
Zebastian:
– Vi hörs väldigt mycket, fyra eller fem gånger i veckan kan det säkert bli. Det händer nog att vi till och med hörs varje dag under veckan en via Skype.

Lillebror Fabian spelar idag i Leksand likson Kevin Ekman Larsson och som bekant så spelade även Oliver Ekman Larsson där. Har det aldrig varit aktuellt för dig att spela där?
Zebastian
– Nej, inte vad jag vet i alla fall. Leksand är en bra klubb och självklart så hade det varit kul att spela där, men så har det inte blivit.

Oliver, hur delaktig är du i att din lillebror Kevin idag spelar i Leksand?
Oliver:
– Visserligen har jag sagt till Kevin att jag trivdes väldigt bra då jag var i Leksand. Men framför allt tror jag han själv trivdes väldigt bra då han var och hälsade på mig. Så det beslutet tog han nog själv men sedan blev han nog lite hjälpt i beslutet av att jag hade det så bra där.

Hinner du följa brorsan från Phoenix?
Oliver:
– Inte så mycket som man vill. Vi pratar en del på telefon och vi skypar även en del med det blir inte varje dag.

Hur hinner du följa alla barnbarns idrottande, Kenneth Ekman?
– Zebastians matcher i Ronneby försöker jag följa på plats. Olivers matcher ser jag på datorn. Annika, Olivers mamma, har köpt hem dem på datorn så jag brukar åka ner till henne och se matcherna på nätterna. Jag har faktiskt inte missat någon match med Oliver den här säsongen.
– Jag har inte hunnit upp till Leksand och hälsat på Kevin och Fabian. Men det ska vi göra efter jul. Amandas matcher får vi heller inte glömma. Nu har hon haft det jobbigt med flera skador under säsongen. Men jag åker till Malmö så ofta jag kan för att se henne spela. Bland annat var jag på den sista matchen där Amanda och Malmö blev svenska mästare.

Foto: Arkivbild

Sven Tumba.

Ni är släkt med den nyligen avlidne Sven Tumba också.
Kenneth:
– Ja, Svens bror, Nils, är gift med min syster så vi har träffats en hel del. Om inte annat på deras bröllop. Sven och jag var tillsammans med och invigde Sunnerbohov (i Ljungby). Det var i samband med att Leksand var på besök där om jag inte minns helt fel.
Oliver: – Jag har inget minne av att jag träffat Tumba men självklart så vet jag ju hans band till framförallt mina kusiner.

Hur ofta träffade du Sven Tumba?
Zebastian:
– Det var kanske inte så ofta. Vi var väl där uppe i Viggbyholm mer eller mindre varje sommar och spelade golf. Jag bodde även hos Sven och Mona då jag var på något hockeyläger i Norrtälje. Annars blev det mera att vi pratade via Skype ibland då han var i USA.
– Han var en härligt person, alltid så positiv och som jämt hade något kul på lager att säga.

Kenneth, du spelade väl fotboll också?
– Ja, jag spelade i Ljungby och i Torp. Men jag höll på med alla möjliga idrotter. Det var friidrott, cykel…

Foto: Arkivbild

Bröderna Fåglum.

Cykel?
– Ja, bröderna Fåglum (Erik, Sture, Tomas och Gösta som vann OS-silver 1968 och brons 1964) är mina kusiner. Alltså min pappa och deras mor Lilly var syskon.

Spelade du mot Sven Tumba vid något tillfälle?
– Sven spelade en säsong i Malmö FF och då möttes vi i en DM-final eller något liknande. Det måste ha varit då jag spelade i Rögle. Det är alltid svårt att jämföra generationer men man märkte även då att Sven var en riktig klasspelare.

Det måste ha funnits en hel del idrott och framförallt hockey i blodet då du växte upp, Oliver?
– Visst blev det så eftersom morfar hade spelat och även pappa. Jag tror faktiskt att mer eller mindre alla killar i släkten har spelat hockey.
– Jag spelade även fotboll fram till det jag kom med i Tingsryds A-lag. Jag tror det laget heter Tingsryd United eller något liknande idag. Mamma och min moster Madelene spelade ju fotboll för Öster så det intresset har också funnits hela tiden.

Hur viktig var morfar Kenneth Ekman för dig som hockeyspelare?
– Jag har ju aldrig sett morfar spela men ändå så vet jag ju att han var en väldigt bra spelare under många år och som bland annat spelade OS.
– Det är ju klart att det har väldigt bra när morfar men även pappa kommit lite tips. Morfar och jag snackar en del hockey när vi ses eller pratar på telefon. En del förresten, jag menar vi snackar jämt hockey haha…

Foto: Arkivbild

Kenneth Ekman.

Kenneth, hur mycket hockey spelade du och din bror Gösta hemma i Ljungby som barn?
– Inte mycket alls. Gösta var tolv år äldre än jag så han låg ju hela tiden en bit före mig. Vi spelade väl bara någon B-lagsmatch tillsammans i Troja. Gösta gick till Vättersnäs efter Troja och sedan vidare till Västra Frölunda och när han spelade där så möttes vi vid något tillfälle.

Var hockey stort när ni växte upp i Ljungby?
– Ja, visst var det stort. Troja hade kvalat upp till Allsvenskan något år då så visst var det bra intresse kring hockeyn redan då. Kjell-Ronnie Pettersson var annars den stora spelaren som kom från Ljungby och Troja. Han är några år äldre än jag och flyttade sedan till Frölunda där han spelade tillsammans med Gösta. Han blev även svensk mästare med Frölunda 1965.

Ska vi ge oss på en sammanfattning? Jo, Sven Tumbas bror Nils är pappa till Fredrick Ilestedt som är gift med Madelene Ilestedt som spelade i Allsvenskan för Öster. Madelene och Fredricks barn är Zebastian Ilestedt som spelar hockey för Kallinge/Ronneby i division 1, Fabian Ilestedt som spelar i Leksands J18 och Amanda Ilestedt som är nybliven svensk mästare i fotboll för Ldb Malmö.

Kenneth Ekman, OS spelare med Tre Kronor 1972 i Sapporo är alltså morfar till Fabian, Amanda och Kevin. Han är även morfar till Oliver Ekman-Larsson som spelar i Phoenix Coyotes och Kevin Ekman-Larsson som spelar i Leksands J18. Oliver och Kevins mamma är Annika som också spelat i Allsvenskan för Öster. Pappa är Patric Larsson, mycket skicklig hockeyspelare för bland andra Karlskrona.

Sedan har vi Kenneths bror Gösta Ekman som spelade hockey i Allsvenskan för Västra Frölunda och deras kusiner var alltså OS och bragdguldmedaljörerna på cykel, bröderna Fåglum.

Vi kan säkert fortsätta med den här fantastiska släktsagan där vi kan lyfta fram tidigare golfproffset Johan Tumba med flera. Men vi nöjer oss där och hoppas att Oliver, Kenneth och Zebastian har fått bitarna att falla på plats hos er.

Text: Ronnie Johansson

Hockey PÅ TV
lördag 16 mars
15:15 Luleå - Örebro SHL
15:15 Timrå - Rögle SHL
16:00 Vaasan Sport - KalPa Liiga
16:00 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
17:30 New York Islanders - Ottawa Senators NHL
18:30 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 Pittsburgh Penguins - New York Rangers NHL
22:00 Arizona Coyotes - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - San Jose Sharks NHL
00:00 Calgary Flames - Montreal Canadiens NHL
söndag 17 mars
01:00 Dallas Stars - Los Angeles Kings NHL
01:00 St Louis Blues - Minnesota Wild NHL
03:00 Vancouver Canucks - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Colorado Avalanche NHL
15:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
15:05 Luleå - Modo SDHL
18:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
20:30 Vegas Golden Knights - New Jersey Devils NHL
23:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
23:00 Chicago Blackhawks - San Jose Sharks NHL
23:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Columbus Blue Jackets - Winnipeg Jets NHL
00:00 St Louis Blues - Anaheim Ducks NHL
måndag 18 mars
17:30 Lukko - TPS Åbo Liiga
19:00 Luleå - Örebro SHL
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
tisdag 19 mars
01:30 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Buffalo Sabres NHL
18:05 Luleå - Modo SDHL
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
00:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 New York Rangers - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs NHL
00:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 20 mars
01:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
01:00 Nashville Predators - San Jose Sharks NHL
02:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
03:00 Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning NHL
03:00 Vancouver Canucks - Buffalo Sabres NHL
03:00 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Minnesota Wild NHL
17:30 Kärpät - Jukurit Liiga
17:30 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:30 Washington Capitals - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 21 mars
01:00 Dallas Stars - Arizona Coyotes NHL
03:00 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
00:00 Ottawa Senators - St Louis Blues NHL
00:00 Boston Bruins - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers NHL
00:00 New Jersey Devils - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
00:30 Florida Panthers - Nashville Predators NHL
fredag 22 mars
02:00 Edmonton Oilers - Buffalo Sabres NHL
03:00 Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Frölunda - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes NHL
lördag 23 mars
01:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Arizona Coyotes - Seattle Kraken NHL
15:15 Färjestad - Rögle SHL
16:00 Kärpät - Jukurit Liiga
16:00 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
18:00 New York Islanders - Winnipeg Jets NHL
18:30 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:30 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - St Louis Blues NHL
22:00 Nashville Predators - Detroit Red Wings NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers NHL
söndag 24 mars
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
03:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
15:00 Skellefteå - Linköping SHL
15:00 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Washington Capitals - Winnipeg Jets NHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
22:00 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
23:00 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
23:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL