Svenskarna som kan dumpas inför NHL Trade Deadline
NHL Trade Deadline infaller om en månad. Inför transferfönstrets stängning tittar Scott Maxwell på sex spelare som riskerar att bli dumpade av sina NHL-klubbar på grund av sina kontrakt. Däribland två svenskar.
Den här texten har tidigare publicerats på DailyFaceoff.com och översatts från engelska till svenska.
![](https://hockeysverige.se/wp-content/uploads/2025/02/Hoglander-Gustafsson-NHL-Trade-Deadline-1024x658.webp)
Idag tittar vi på några spelare i lagens nuvarande trupper som kan hamna i den obekväma situationen att skickas från ett lag som satsar inför slutspelet till ett lag i ombyggnad, enbart för att lösa de ekonomiska bitarna i en bytesaffär.
I en NHL-värld med lönetaksrestriktioner är en av de viktigaste delarna i en bytesaffär att få ekonomin att gå ihop. Detta blir avsevärt svårare vid trade deadline, då ett lag som redan har begränsat med löneutrymme försöker förstärka sin trupp och har mycket små marginaler att röra sig med. Ju mer värdefull spelaren som tas in är, desto mer lön måste ofta balanseras ut.
Att involvera en tredje part för att hantera en del av lönekostnaden har underlättat dessa problem, men innan denna metod blev vanlig brukade lag istället skicka iväg en spelare med ett dyrare kontrakt som ansågs vara mer utbytbar. Exempel på detta är när Tampa Bay Lightning skickade Vladislav Namestnikov till New York Rangers för att kunna ta in Ryan McDonagh och J.T. Miller, eller när Calgary Flames nyligen skickade Andrej Kuzmenko till Philadelphia Flyers i affären som gav dem Morgan Frost och Joel Farabee. Det är en metod som fungerar, även om det ibland kostar det säljande laget några draftval eller unga talanger.
Nu när trade deadline närmar sig ska vi titta på några spelare som kan hamna i denna situation den här säsongen. Det är en svår lista att sätta ihop eftersom (a) vi inte med säkerhet vet var spelarna står i sina organisationer eller hur villiga lagen är att göra sig av med dem, och (b) vi inte ser lika många riktigt dåliga kontrakt i dagens NHL som tidigare, där lag aktivt försökte göra sig av med spelare de inte längre ville ha. I de flesta fall handlar det snarare om spelare som fortfarande ses som användbara, men som har överprissatta kontrakt. Här är några av de mest sannolika kandidaterna, baserat på spekulationer.
Erik Gustafsson & Justin Holl, Detroit Red Wings
$2 miljoner i årlig lönetaksträff, ett år kvar & $3,4 miljoner i årlig lönetaksträff, ett år kvar
Det krävs ingen expert för att se att Detroit Red Wings har problem med sin defensiv. Den här säsongen har de den tionde sämsta siffran i ligan vad gäller förväntade insläppta mål per 60 minuter i fem-mot-fem, med 2,62. Detta har inte förbättrats under Todd McLellan, utan snarare försämrats till 2,79 – sjunde sämst i ligan sedan han tog över. Det är dock inte enbart tränarens fel, eftersom Red Wings backuppsättning inte är byggd för att konkurrera i slutspelet.
Det största problemet i Detroit är antalet backar de måste hantera. Förutom unga spelare som Moritz Seider, Simon Edvinsson och Albert Johansson har de även Ben Chiarot, Justin Holl, Jeff Petry, Erik Gustafsson och William Lagesson – och det är efter att redan ha gjort sig av med Shayne Gostisbehere, Jake Walman och Olli Määttä under det senaste året. Om Red Wings vill göra en välbehövlig förstärkning på backsidan måste minst en spelare lämna för att ge utrymme, och det bortsett från det faktum att laget har mindre än två miljoner dollar i löneutrymme just nu.
De mest sannolika spelarna att lämna är Gustafsson och Holl. Båda hade redan svårt att få speltid under Derek Lalonde, och situationen har inte förbättrats under McLellan. Båda har också relativt höga lönetaksbelastningar, där Holls på $3,4 miljoner sticker ut. Gustafsson skulle sannolikt vara mer attraktiv för andra lag som ett lågriskprojekt och skulle troligtvis inte kosta Detroit några extra tillgångar att flytta. Men om Red Wings verkligen behöver skapa löneutrymme kan de behöva inkludera en extra tillgång för att få ett lag i ombyggnadsfas att ta över Holls kontrakt. Holl har dessutom en lista med tio lag dit han kan neka en flytt.
Jeff Skinner, Edmonton Oilers
$3 miljoner i årlig lönetaksträff, utgående kontrakt
När Buffalo Sabres köpte ut Jeff Skinner från hans kontrakt såg det ut som att han skulle bli ett av de bästa fynden på free agent-marknaden 2024. Han skrev på ett ettårskontrakt med Edmonton Oilers värt $3 miljoner, och det verkade vara en perfekt matchning. Skinner hade gjort över 20 mål tre säsonger i rad och visat tecken på att vara den poänggörare han en gång var. Tanken var att han, tillsammans med Connor McDavid och Leon Draisaitl, skulle stärka Oilers ytterforwardsbesättning och samtidigt få chansen att spela sitt första slutspel i karriären.
I dagsläget ser det dock ut som att han fortfarande kan missa slutspelet. Skinner har bara spelat 81 minuter med Draisaitl och 57:48 med McDavid, har spenderat mer tid i de lägre kedjorna än i toppkedjorna den här säsongen och har till och med varit petad. Med bara 10 mål och 19 poäng på 48 matcher har han inte levererat vad Oilers hoppats på.
Med Evander Kanes status osäker kan det hända att även $4,5 miljoner i löneutrymme inte räcker för att Oilers ska kunna göra de förstärkningar de vill. Skinner sticker ut som en möjlig spelare att flytta om laget behöver skapa utrymme i lönetaket. Problemet? Skinner har en fullständig no-movement-klausul och måste godkänna en eventuell flytt.
![](https://hockeysverige.se/wp-content/uploads/2025/02/Jeff-Skinner-1024x658.webp)
Max Domi/David Kämpf – Toronto Maple Leafs
$3,75 miljoner i årlig lönetaksträff, 3 år kvar | $2,4 miljoner i årlig lönetaksträff, 2 år kvar
Toronto Maple Leafs har några spelare som kan passa in i kategorin av lönedumpar inför trade deadline. Domi och Kämpf är båda spelare på viktiga positioner, men de har inte levt upp till förväntningarna. Maple Leafs problem är bristen på centerbredd bakom Auston Matthews och John Tavares.
Domi saknar det defensiva spelet för att driva en kedja som center om han inte spelar skyddade minuter, vilket är speltid som Leafs hellre ger till sina toppkedjor för att maximera sin offensiv. Eftersom Domi bara har gjort tre mål och 19 poäng på 45 matcher, och främst producerar när han spelar högre upp i hierarkin, bidrar han inte tillräckligt offensivt för att väga upp sina defensiva brister.
För Kämpf är det motsatta problemet. Han är en stabil defensiv center och en av Leafs mest använda spelare i boxplay, men saknar den offensiva uppsidan som krävs för en defensiv center i de högre kedjorna. Det har tvingat ner honom till fjärdekedjan, och med Leafs djupa uppsättning av forwards är Kämpfs kontrakt en belastning. Skulle Toronto vilja uppgradera sin tredjecenterposition skulle de troligtvis hellre använda Pontus Holmberg som fjärdecenter till en betydligt lägre kostnad på $800 000.
Även om det inte verkar som att någon av spelarna är helt ute ur favör i Toronto, så verkar det inte heller som att någon av dem är lösningen på den tredje centerpositionen. Leafs kommer att få det trångt med lönetaket när Anthony Stolarz återvänder, och ännu mer om Calle Jarnkrok eller Jani Hakanpaa spelar några betydande minuter den här säsongen. Om man tittar på deras lönetaksblad, så sticker Domi och Kampf ut som de mest problematiska kontrakten. Det kommer troligen att kosta Leafs något att gå vidare från dessa avtal, men det kan vara nödvändigt om de vill hitta en tredje center. Domi har en lista på 13 lag som han inte vill bli tradad till, och Kampf har en lista på 10 lag.
Nils Höglander, Vancouver Canucks
$1 miljon årlig lönetaksträff, sista året + $3 miljoner lönetaksträff treårig förlängning
Nils Hoglander hade en genombrottssäsong för Vancouver Canucks 2023-24, där han gjorde 24 mål och 36 poäng på Elias Petterssons vinge. Efter den prestationen såg det ut som om han var på väg att blomma ut till en mittsexspelare, om inte en topp-sexalternativ för Canucks. Som belöning gav Canucks honom en treårig förlängning med ett lönetak på $3 miljoner i början av den ordinarie säsongen, vilket börjar gälla nästa säsong.
Men Hoglander har inte hittat samma framgång den här säsongen. Det har gått under radarn eftersom det har funnits många större historier i Vancouver, men Hoglander har bara gjort fyra mål och 12 poäng på 49 matcher i år och har sett sin roll minska till en fjärde center. Efter att ha haft en skottprocent på 20 procent 2023-24 borde Canucks kanske ha förutsett detta, och nu måste de ta reda på vad de ska göra med Hoglander, då han verkar ha hamnat i huvudtränare Rick Tocchets hundhus.
Det som gör denna situation lite mer unik jämfört med de andra på den här listan är att Canucks troligtvis inte skulle gå vidare från detta kontrakt den här säsongen, utan för de kommande åren. De har just nu mer än $4 miljoner i lönetaksutrymme, så att gå vidare från Hoglanders nuvarande lönetak på $1 miljon kommer inte att göra så mycket den här säsongen. Men om Vancouver inte ser en framtid med honom, kommer de troligen vilja gå vidare från det tredubblade lönetaket som träder i kraft nästa säsong för att ge dem mer utrymme att göra de förbättringar som de är i stort behov av.
Den här artikeln handlar om: