New York Rangers klara för konferensfinal – genom Chris Kreiders hattrick

1–3 med en period att spela. Då gjorde Chris Kreider det som endast Gretzky och Messier lyckats med i Rangers historia – och skickade laget vidare till konferensfinal.
– Han visade vem han är idag, säger Artemij Panarin efter 5–3-segern mot Carolina.

Se matchens höjdpunkter i spelaren ovan.

– Innan den tredje perioden började sa han “jag vet att jag kommer sätta en”. Sen går han ut och gör tre. Han kliver fram varje gång, säger New York Rangers Barclay Goodrow till NHL.com.

Klev fram gjorde Chris Kreider verkligen. Med matchbollen i handen inför det sjätte mötet med Carolina Hurricanes klev man ut och gav bort initiativet. 0–1 från första 20 blev 1–3 inför sista tredjedelen. Då klev hjälten fram. Med ett äkta hattrick vände han mötet upp och ner på cirka nio minuter innan sista spiken kom i tom bur.

– Han tog över matchen. Han har visat att han kan göra det ibland. Många här inne kallar honom “Hästen”, det är vad han är. Han lyfte i tredje perioden och tog över matchen åt oss, säger kaptenen Jacob Trouba efter 5–3-matchen.

Tredje att lyckas – efter Messier och Gretzky

Just en sådan vändningen genom en spelare hör, som ni förstår, inte till vanligheten. Det är faktiskt så att endast två Rangers-spelare tidigare har gjort tre mål i en period under ett slutspel, Mark Messier (1994) och Wayne Gretzky (1997).

Det hela är inte heller mindre imponerande med tanke på att amerikanen inte verkade vara helt säker på om han skulle spela inför det sjätte mötet. 33-åringen tränade inte med laget under onsdagen och efteråt tolkades coachen, Peter Laviolettes, kommentarer som att det fanns en risk för att han skulle vilas. Så blev det inte.

För den svenske kedjekamraten, Mika Zibanejad, blev det en assist under mötet. Den kom i sjunde minuten av tredje perioden och såg till att Kreider kunde sätta sitt första av de där tre målen. Nu är både han och Rangers i en konferensfinal och Stanley Cup-semifinal.

Carolina Hurricanes – New York Rangers 3–5 (1–0, 2–1, 0–4)
Carolina: Martin Necas, Seth Jarvis, Sebastian Aho.
New York: Vincent Trocheck, Chris Kreider (3), Barclay Goodrow.

New York Rangers vinner serien med 4–2 i matcher.

TV: Elias Pettersson om sviktande formen