Flyers målvaktsproblem och frågetecknen kring Samuel Ersson
Skadorna fortsätter att förfölja Samuel Ersson den här säsongen. Det har skapat frågetecken för Philadelphia Flyers målvaktssituation – och tillika frågetecken för Erssons framtid i klubben. Anthony Di Marco analyserar Flyers alternativ mellan stolparna.
Den här texten är tidigare publicerad på DailyFaceoff.com och har översatts från engelska till svenska.
Döden, skatter och Philadelphia Flyers målvaktsproblem.
Det tycks oundvikligt att detta återkommer som ett ämne i NHL varje säsong. Och den här säsongen har inte varit annorlunda.
Flyers tränare John Tortorella gjorde sina bekymmer tydliga och högljudda inför den här säsongen när det gäller målvaktssituationen. Detta är en familjevänlig plattform, så jag kan inte återge det fullständiga citatet ordagrant, men det var något i stil med att bara tanken på det är skrämmande.
Vi visste alla att Flyers målvaktssituation skulle bli guppig den här säsongen också. Det fanns en inneboende risk med att låta Samuel Ersson börja året som officiell förstamålvakt med Carter Hart ute ur bilden. Den 25-årige Erssons spel har varit ojämnt, även om han fortfarande verkar vara Tortorellas föredragna val när alla alternativ finns tillgängliga.
Problemet är bara att Ersson inte alltid har varit ett alternativ.
Samuel Ersson skadad – igen
Nu är han återigen borta på grund av en skada – även om skadan är i samma område som den senaste, verkar det inte vara exakt samma specifika skada – och det har nu börjat väcka frågetecken kring hans förmåga att vara en långsiktig förstamålvakt. Även om jag inte får intrycket att detta är en situation där laget är redo att ge upp på Ersson, tror jag att det finns en växande acceptans för att Ersson, i bästa fall, är en 1A-målvakt som kan ge dig 45-50 starter snarare än en arbetshäst som spelar de flesta matcher.
Detta gäller många förstamålvakter nuförtiden, eftersom dagarna med en målvakt som spelar över 60 matcher per säsong i stort sett har försvunnit. Titta på Adin Hill och Darcy Kuemper, två målvakter som har vunnit Stanley Cup under de senaste tre åren. Ingen av dem är arbetshästar på något sätt, utan i båda fallen fick deras målvaktskollegor användas i betydande utsträckning av sina lag på vägen till deras respektive Stanley Cup-segrar.
Men för att ett delat målvaktssystem ska fungera behöver du en stabil 1B. Där försöker Flyers fortfarande lista ut vem den där 1B-killen är.
Ivan Fedotov var tänkt att vara den killen när han, överraskande nog, togs över sent förra säsongen. Efter att ha hittat ett sätt att få den 28-årige ryssen att lämna sina åtaganden i KHL, skrev general manager Daniel Brière sedan kontrakt med Fedotov värt mer än tre miljoner dollar per säsong över två år.. Affären var dyr och väckte vissa frågetecken. Men som det förklarades för mig, var det vad det skulle kosta för att få Fedotov att ta risken att flytta till Nordamerika.
Dessutom, med Ersson redan kontrakterad på ett tvåårskontrakt värt strax över en miljon dollar per säsong, var den totala lönetaksträffen för en målvaktsduo på mindre än fem miljoner dollar något Flyers var mer än bekväma med.
Ivan Fedotov – inte en del av lösningen?
Fedotov kämpade rejält tidigare under säsongen. Han hade knappt en räddningsprocent på 80,0 vid ett tillfälle och blev tredjemålvakt när Ersson var frisk. Vid ett tillfälle diskuterades det om han eventuellt skulle placeras på waivers.
Även om de samtalen tystnade under en månad eller så, verkade det som en legitim möjlighet inför julhelgen. När Ersson var frisk och han och Aleksej Kolosov båda spelade stabil hockey under en period, verkade det som om Flyers ledning åtminstone övervägde att placera Fedotov på waivers. De ville ha tre målvakter med sig på västkusten – vilket visade sig vara en bra idé med tanke på Erssons skada – men jag undrar vad som skulle ha hänt om Flyers kommit tillbaka med tre friska målvakter. Fedotov har spelat två matcher i rad under de senaste fyra dagarna. Han spelade bra i söndagens match, men efter att ha släppt in tre mål på 17 skott mot Toronto igår, fick det Tortorella att säga: ”Jag har ingen aning” om utsikterna för målvaktssituationen.
Sedan kommer vi till Kolosov, som enligt alla rapporter, borde spela i AHL just nu om saker och ting var idealiska. Istället har han varit en stadig del av truppen i över två månader. Han har fått mycket kritik från både experter och fans, där vissa undrar om han är en målvakt som håller NHL-kaliber. Jag får inte intrycket att spelarna har några negativa känslor mot Kolosov för att, som vissa skulle säga, ha ”tvingat” sig till en stadig NHL-roll. Har han ”förtjänat” platsen i traditionell bemärkelse? Förmodligen inte, men med tanke på Erssons skadeproblem den här säsongen, skulle han ändå inte ha fått betydande speltid på NHL-nivå?
Jag förstår frustrationen från alla (inklusive tränaren) kring målvaktssituationen. Hade Flyers konsekvent fått ens genomsnittlig målvaktsspel den här säsongen, finns det en god chans att de skulle ligga på en slutspelsplats. De rankas åtta i NHL i förväntad målprocent, enligt moneypuck.com; lagets övergripande spel och underliggande siffror är långt över genomsnittet i ligan. Föreställ dig nu att detta lag fick samma målvaktsspel som för ett år sedan, när de hade Hart och Ersson som delade på jobbet. När jag hör människor kritisera lagets beklagliga utsikter mellan stolparna, är det logiskt.
Men sedan tar jag ett steg tillbaka och minns att Flyers fortfarande håller på att bygga om, även om det inte är på ett konventionellt sätt som alla håller med om. En del av en ombyggnad är att ta reda på vad man har internt och vilka delar som kommer att vara en del av framtiden. En del av detta är målvaktssituationen och att lista ut vilka av de spelare de har just nu som kommer att vara en del av den långsiktiga planen för den här gruppen.
Läge att syna Aleksej Kolosovs ”bluff”?
Fedotov närmar sig 30 och är sannolikt inte en långsiktig lösning. Men, subjektivt sett, är han en helt okej tredjemålvakt i truppen. Och om vi ska vara ärliga, finns det inte direkt ett överflöd av tillgängliga alternativ just nu som skulle innebära betydande förbättringar. Jag tycker att Fedotov generellt sett har varit bättre sedan kalendern vände till november och han var godkänd i sina senaste två insatser, med tanke på att han knappt spelat under en månad.
När det gäller Kolosov verkar situationen vara mer komplicerad med det ständigt närvarande hotet om att han återvänder till Ryssland om Flyers försöker degradera honom till AHL. Ja, det är lätt att predika ”syna hans bluff”, men tänk om det inte är en bluff? Tänk om han lämnar och Ersson fortsätter att vara skadedrabbad?
Det är lätt att säga ”matcha Cal Petersen”, men att spela honom kommer inte att hjälpa någon att få en tydligare bild av målvaktssituationen på lång sikt. Flyers behöver veta vad Kolosov är på lång sikt, och även om det bäst skulle lösas i AHL, är det NHL som gäller just nu. Och som jag nämnde tidigare, även om Kolosov accepterade att vara tredjemålvakt och spela i AHL, skulle han ändå få NHL-matcher med Ersson som kämpar med sin hälsa. Så hur du än ser på det, skulle Kolosov få betydande speltid i NHL i år.
Ingenting är hugget i sten, och det har upprepats för mig flera gånger att allt är på bordet. Men för tillfället kommer Flyers att fortsätta med sina målvakter. Alla tre har identiska tvåårskontrakt, vilket har gett Flyers ett tydligt tidsfönster för hur länge de har på sig att lista ut saker – särskilt med tanke på sina andra målvaktslöften.
Utsikterna ser dystra ut för tillfället, men turbulenta tider är alltid att förvänta sig under en ombyggnad. Tyvärr har dessa tider nästan uteslutande befunnit sig mellan stolparna i år.
Den här artikeln handlar om: