Schweiz går till VM-final – efter straffrysare

Schweiz är klara för VM-final.
De vinner semifinalen mot Kanada med 3-2 efter straffläggning – och Kanada kommer alltså att ställas mot Sverige i bronsmatch.

Under lördagskvällen avgjordes den andra semifinalen på Hockey-VM som skulle avgöra vilket lag som ställs mot Tjeckien i VM-final – och vilket lag som får möta Tre Kronor i en kamp om bronset.

Schweiz fick en bra start på matchen med två mål i första perioden där Kevin Fiala gjorde 1-0 och Nino Niederreiter gjorde 2-0 bakom Kanadas burväktare Jordan Binnington. Båda målen assisterades av lagkaptenen och storstjärnan Roman Josi

I den andra perioden så lyckades dock Kanada reducera genom Brandon Tanev för att skapa dramatik i matchen. Det stod därmed 2-1 till schweizarna inför tredje perioden.

Sven Andrighetto straffhjälte för Schweiz

Kanada pressade då på i hopp om att få till ett kvitteringsmål. De regerande världsmästarna tog över spelet helt och hållet och dominerade matchbilden. Till slut gav det också utdelning.

I slutet fick Kanada spela powerplay och då kom även 2-2-målet. Connor Bedard spelade ner till lagkaptenen John Tavares som sköt ett direktskott som gick in mellan benen på Leonardo Genoni

Det blev därmed förlängning, tre-mot-tre, i jakten på en finalplats. Båda lagen fick spela powerplay i övertidsspelet men utan att göra mål. Inga mål på tio minuters sudden innebar att det skulle krävas straffar för att skilja lagen åt.

Connor Bedard gjorde mål för att ge Kanada ledningen i den första straffomgången och i den andra omgången kvittade sedan Kevin Fiala. I den fjärde omgången gjorde sedan Sven Andrighetto mål medan Dylan Cozens missade sin straff i den sista omgången. Schweiz vinner därmed semifinalen efter stort drama.

Resultatet innebär att det blir Schweiz som ställs mot Tjeckien i VM-finalen som spelas på söndagskvällen. Kanada däremot får möta Sverige i en kamp om bronsmedaljen under morgondagen.

Kanada – Schweiz 2–3 SO (0-2,1-0,1-0,0-0,0-1)

Kanada: Brandon Tanev, John Tavares.
Schweiz: Kevin Fiala, Nino Niederreiter, Sven Andrighetto (avgörande straff).