Rögle BK: Kommer det stora lyftet nu?
Ett spännande lagbygge med kapacitet att skaka om topplag. Men också en del orosmoment som behöver begravas en gång för alla. Uffe Bodin ser ett Rögle BK med stor potential – om de för en gångs skull kan finna harmoni i klubben.
En kaosartad första halva på säsongen.
Och en framgångsrik andra halva.
Efter många stormiga om och men tycktes 2018/19 vara säsongen när Rögle BK slutligen etablerade sig i SHL efter att ha varit en hoppjerka under ett par decennier. Det slutade också med att klubben tog sig till sitt första slutspel på 25 år.
Nu finns det goda förhoppningar om att man ska kunna bygga vidare på det den här säsongen.
Under sommaren har man knutit till sig intressanta spelare som Niklas Hansson, Dennis Everberg och Dominik Bokk, varav de två förstnämnda är lokala killar med hjärta för klubben. Dessutom är kaptenen Mattias Sjögren frisk och tillbaka med full kraft efter fjolårets hjärnskakningsproblem.
Lagbygget ser starkt ut, men kan de verkligen utmana om en topp sex-plats?
Daniel Zaar.Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman
POÄNGKUNGEN
Han är ingen talang längre, utan en spelare som förväntas vara med och bära Rögles offensiv. Bland flera intressanta namn är Zaar den som sticker ut mest för mig. Han tog stora och nödvändiga steg i Rögle i fjol och har mer i sig än de 35 poäng han svarade för då. En spelare av landslagsklass som bör kunna spela på en högre nivå än SHL inom kort.
MÅLVAKTSETTAN
Roman Will eller Christoffer Rifalk? Det är två oskrivna kort på SHL-nivå som Rögle har satsat på mellan sina stolpar. Will hade ett fint fjolår och utsågs till tjeckiska ligans bästa målvakt, men har gått från högt till lågt tidigare i karriären. Rifalk var stundtals briljant när IK Oskarshamn tog klivet upp i SHL. Kan han vara det i SHL också?
BACKESSET
Curran var något av en uppenbarelse i fjol. Efter att ha dominerat i norska ligan visade han att han kunde vara en ledande back i SHL också. Stannade på finfina 37 poäng, endast överträffad av Jesse Virtanen och Ryan Gunderson bland SHL:s backar. Om Rögle tar ett kliv framåt ser jag det inte som omöjligt att Curran landar på över 40 poäng.
PROFILEN
Det som framför allt blir kul med Rögle i år bli att se hur deras unga spelare klarar av att utvecklas. Höglander och Dominik Bokk är två hyperintressanta namn. Den förstnämnda blixtrade till i SHL redan i fjol. Efter en sommar där han draftats av Vancouver Canucks och gjort framsteg fysiskt känns det som att han ska kunna ta sitt artisteri ytterligare en nivå. Höglander är oförutsägbar och spektakulär. Hittar han mer av en jämnhet i sitt spel kommer han säkerligen att bli mer effektiv också.
FRÅGETECKNET
Under hans genombrottssäsong med HV71 2015/16 kändes Hansson som en framtida storback. Hans offensiva egenskaper och högerfattning gjorde honom jätteintressant. Andra säsongen i Jönköping blev inte alls lika bra och hans speltid blev därefter inte speciellt stor. Efter SM-guldet med HV 2017 försvann han till Nordamerika och Dallas Stars organisation. Trots att klubben hade enorma skadeproblem på sin backsida i fjol fick han aldrig chansen i NHL, utan stannade på 141 AHL-matcher innan han drog hem. Nu är jag spänd på att se vilken Hansson det är som har återvänt till Sverige. Kan han visa upp mer av de som gjorde honom så spännande när han kom till HV71, eller har utvecklingen planat ut i Nordamerika?
GENOMBROTTSMANNEN
Tysken, som draftades av St. Louis Blues i första rundan 2018, lämnade Växjö för Rögle i hopp om att få mer speltid. I Skåne bör han rimligen få en topp sex-roll, mer powerplay-tid och en större möjlighet att producera poäng. Bokk är en stor, kreativ forward med bra driv. Jag blir förvånad om han gör färre än 30 poäng den här säsongen.
COACHEN
Passionerad, driven och otroligt engagerad. Ibland kanske lite för mycket för att det ska passa det svenska kynnet. Vägen till framgång för Rögle handlar mycket om att Cam Abbott lyckas balansera sig själv, lär sig när han ska gasa och när han ska bromsa. När det gick som tyngst för Rögle under inledningen av förra säsongen fanns det en hel del spänningar i omklädningsrummet. När man undan för undan blev av med dem lossnade också spelet. Det råder vid det här laget ingen tvekan om att Cam Abbott är en bra coach, men han kan bli ännu bättre om han tyglar sig i rätt situationer.
PROGNOSEN
Så länge jag kan minnas har Rögle BK varit en klubb som är för bra för Hockeyallsvenskan, men samtidigt inte riktigt tillräckligt bra för SHL. Det är en känsla som också manifesterat sig genom klubbens ideliga hopp fram och tillbaka mellan ligorna.
Bara sedan 2008 har Rögle åkt ur SHL två gånger och avancerat uppåt tre gånger.
Det positiva är att tiden som svensk hockeys hisslag – tillsammans med Leksand – tycks vara över. Fjolåret blev beviset för att skåningarna inte längre är ett lag som ska ha nedflyttning att frukta, utan i stället sikta mot slutspel.
På pappret är det här den kanske bästa upplagan av Rögle som har existerat. Backuppsättningen är bred och stark och framåt finns tillräckligt många vapen för att mönstra en topp sex-uppställning som håller hög SHL-klass.
Så hur bra kan Rögle bli i år?
I teorin ser jag ett lag som kan utmana om en topp sex-placering. Men det finns vissa frågetecken som behöver räta ut sig innan jag är villig att skriva under på det. För det första är målvakterna ett oskrivet kort för mig. Roman Will må ha bra meriter från tjeckiska ligan, men de räcker inte för att övertyga mig om att han kommer att hålla hög SHL-nivå. Christoffer Rifalk sitter på stor potential, men hans resa uppåt har gått väldigt snabbt och det vore mycket begärt att förvänta sig att han ska vara mogen att axla rollen som förstekeeper redan som rookie.
Sedan har vi ledarskapet i föreningen. Bröderna Abbott styr skutan med järnhand och det är till mångt och mycket positivt – så länge Rögle går bra. Det är i svackorna som deras krävande ledarstil har visat sig vara kontraproduktiv. Som jag var inne på ovan behöver man finna en bättre balans där för att skapa harmoni och få en mer homogen grupp. Annars är det risk för baktändning.
Jag placerar Rögle lite försiktigt på en åttondelsfinalplats och inser att det kan vara i lägsta laget. Potentialen är hög, men orosmomenten behöver försvinna om jag ska köpa att det här laget är “på riktigt”.
IN OCH UT
Nyförvärv: Roman Will, mv, Liberec, Christoffer Rifalk, mv, Oskarshamn, Erlend Lesund, b, Mora, Jakob Ragnarsson, b, Almtuna, Niklas Hansson, b, Texas, Anton Bengtsson, fw, HV71, Dennis Everberg, fw, Zug, Adam Edström, fw, Mora, Wilson Johansson, fw, Färjestad, Hampus Gustafsson, fw, Hershey, Dominik Bokk, fw, Växjö.
Förluster: Justin Pogge, mv, klubblös, Ville Kolppanen, mv, Ilves, Emil Kruse, mv, Västerås, Jonas Ahnelöv, fw, Leksand, Alen Bibic, b, Villach, Jesper Williamsson, b, HV71, Ben Youds, b, klubblös, Matt Carey, Schwenning, Linus Sandin, fw, HV71, Trevor Mingoia, fw, KooKoo, Wilson Johansson, fw, Mora, Olle Liss, fw, Dornbirn, Daniel Widing, fw, klubblös.
Dominik Bokk.Foto: Bildbyrån
RÖGLE BK:s TRUPP 2019/20
MÅLVAKTER
35) Roman Will
65) Christoffer Rifalk
BACKAR
3) Daniel Bertov
4) Kodie Curran
6) Craig Schira “A”
7) Erlend Lesund
14) Jakob Bondesson
22) Samuel Jonsson
33) Niklas Hansson
71) Jakob Ragnarsson
86) Éric Gélinas
FORWARDS
11) Mattias Sjögren “C”
15) Simon Ryfors
17) Taylor Matson “A”
18) Dennis Everberg
20) Hampus Gustafsson
21) Nils Höglander
24) Kevin Wennström
28) Anton Bengtsson
34) Adam Edström
38) Erik Andersson
67) Leon Bristedt
72) Daniel Zaar
78) Dominik Bokk
90) Ted Brithén “A”
Tränare: Cam Abbott
UFFE BODINS SHL-RANKING
1) Frölunda HC: Götaplatsen tur och retur?
2)
3) Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar
4) Färjestads BK: SHL:s bästa offensiv – men vem täcker tomrummet?
5) Luleå Hockey: Finska guldduon – den saknade pusselbiten?
6) Malmö Redhawks: Mot kvartsfinal – med gnet och målvaktsspel av högsta klass
7) HV71: Laget har liret – men har de avslutarna?
8) Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft
9) Rögle BK
10)
11)
12) Linköping HC: Nödvändig omstart – blir det Berts bryderi?
13) Leksands IF: Hårdsatsande nykomling – som får slåss för sin SHL-plats?
14) IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?
Den här artikeln handlar om: