New York Rangers: Rebuild med extra allt

Till slut var det dags att börja satsa igen. Och när New York Rangers satsar, då är det på allvar. Med Jacob Trouba, Adam Fox, Kaapo Kakko och Artemij Panarin i laget kan Rangers börja blicka mot slutspelsstriden igen, tror Uffe Bodin. 

I februari 2018 gick New York Rangers klubbledning ut med ett öppet brev till fansen. Där bad man om deras tålamod i den ofrånkomliga rebuild klubben stod inför efter att ha misslyckats i sina satsningar mot Stanley Cup. Det blev startskottet på en rejäl utförsäljning som såg profiler som Ryan McDonaghRick NashJ.T. Miller och Michael Grabner bli trejdade. Ungefär samma sak skedde under förra säsongen, när Mats Zuccarello och Kevin Hayes lämnade klubben.

Tack  vare de här affärerna fick general managern Jeff Gorton in tillräckligt med draftval och talanger för att trycka på reset-knappen. I somras tyckte han uppenbarligen att det var dags att satsa igen. För när möjligheten dök upp att värva Artemij Panarin bangade inte Gorton. Den ryske stjärnan blev en av NHL:s bäst betalda spelare när han undertecknade ett sjuårskontrakt värt 11,6 miljoner dollar per säsong.

Det stannade inte där. 

Gorton såg även till att pimpa blålinjen med collegesensationen Adam Fox och framför allt Winnipeg Jets backstjärna Jacob Trouba. Detta till ett synnerligen billig samling draftval och spelare.

Som om inte det var nog valde Rangers som andra lag i draften i juni och plockade hem det finska underbarnet Kaapo Kakko.

Säsongen 2019/20 känns onekligen som en nystart för New York Rangers. En rebuild med extra allt.

bb190919bb003-1-1569085918.jpg

POÄNGKUNGEN

Artemij Panarin

Under ett par års tid har new York Rangers saknat den där riktigt vassa spjutspetsen. Men efter sommarens storvärvning har man funnit honom i 27-årige Artemij Panarin. Ryssen kommer från sin hittills bästa NHL-säsong där han svarade för 87 poäng i ett Columbus som inte direkt glödde av offensiv kraft i övrigt. Panarins kreativitet ger Rangers en helt ny dimension eftersom han är en spelare som kan lyfta en kedja på egen hand. Kommer sannolikt att få chansen att bygga kemi med Mika Zibanejad i vad som kan bli en otroligt svårstoppad förstalina.

MÅLVAKTSETTAN

Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist är den första att erkänna att fjolåret inte var hans bästa säsong. Efter en lovande start sjönk hans prestationer rejält och när säsongen var över hade han sin sämsta räddningsprocent i karriären. Inte heller i hockey-VM efter NHL:s grundserie såg 37-åringen förtroendeingivande ut. Mycket av Rangers framgång kommer att bygga på att han klarar av att studsa tillbaka och ge dem ett bättre målvaktsspel. Med tanke på de uppgraderingar som laget har fått i sitt försvar finns det anledning att tro att Lundqvist kommer att få ett lite enklare jobb. Men samtidigt är det mycket upp till honom själv också. Ska Rangers ta sig till slutspel behöver han, Alexandar Georgijev eller ryske rookien Igor Shestjorkin ge laget ett bättre målvaktsspel än vad som var fallet i fjol.

BACKESSET

Jacob Trouba

Det hade under en längre tid tisslats och tasslats om att Trouba, efter ett par hårda kontraktsförhandlingar, ville bort från Winnipeg Jets. Det utnyttjade New York Rangers skoningslöst då man lyckades värva 25-åringen i utbyte för ett det 20:e valet i draften och backen Neal Pionk. De flesta var överens om att det var ett rent reapris för en toppback. Något reapris blev det däremot inte när amerikanens kontrakt skulle förlängas. Åtta miljoner dollar gånger sju år gör honom ordentligt välbetald. I New York kan den starke tvåvägsbacken räkna med att bli lagets hårdast matchade back med 25 minuters spel eller mer per match. Det finns lite att leva upp till, men Trouba har vad som krävs för att klara av det.

GENOMBROTTSMANNEN

Adam Fox

Värvningen av rättigheterna till Adam Fox flög lite under radarn av förklarliga skäl. Men Rangers fans borde känna sig upprymda över att få in en av de bästa backarna utanför NHL i sin organisation. Under sin tredje säsong på Harvard University svarade 21-åringen för 48 poäng (9+39) på 33 matcher och hade därmed bäst poängsnitt av alla spelare i collegehockeyn. Som back. Det finns fortfarande en hel del defensiva saker att arbeta på för amerikanen, uppväxt i New York-trakten, men offensivt kan han redan nu vara redo att gå in och styra ett powerplay i NHL.  

SVENSKARNA

Henrik Lundqvist

Se målvaktsettan.

Mika Zibanejad

Kommer från karriärens bästa säsong med 30 mål och 74 poäng. Med tanke på att han nu kommer att få chansen att bygga kemi tillsammans med Artemij Panarin är det inte alls omöjligt att poängsumman kan öka.  Panarins öppnande passningar i kombination med Zibanejads tunga direktskott känns spontant som hockeymagi i vardande. Med god utdelning och god hälsa är inte 40 mål en uutopi.   

Jesper Fast

“Quickie” är en av Rangers mest omtyckta och respekterade spelare. Laglojal, osjälvisk och offervillig. Fjolåret var ändå lite av en missräkning sett till utdelningen. 20 poäng på 66 matcher är i minsta laget. En frisk och hel Fast gör minst 30. Går nu in på sista året på kontraktet och kommer att kunna räkna med en fin liten lönehöjning om han har en bra säsong individuellt sett.

Lias Andersson

Han har förvisso inte ens fyllt 21 år ännu, men det är ändå en viktig säsong som Lias Andersson står inför. Fjolåret var en besvikelse och den tidigare JVM-kaptenen behöver börja ta steg i sin utveckling för att visa att han kan leva upp till sin draftstatus. Det är oklart vad ynglingen har för offensiv potential, men han behöver visa att den är större än vad som var fallet i både NHL och AHL i fjol.

Övriga svenskar i organisationen:

DRAFTVALET

Kaapo Kakko

Nästan allt Kaapo Kakko rörde vid som 17-åring i fjol förvandlades till guld. Han sköt det finska JVM-laget till guld i Vancouver och hade sedan en framträdande roll i det finska landslag som skrällde sig till VM-guld i Slovakien. Kakko är fysiskt mogen och spelar ett stort spel för sin ålder. Det skulle inte alls förvåna om han faktiskt knep en topp sex-roll för New York Rangers redan den här säsongen. Han har förutsättningarna för att bli en komplett hockeyspelare – och storstjärna i NHL. Hans utveckling kommer att bli otroligt spännande att följa.

COACHEN

David Quinn

Efter fem säsonger som collegetränare på Boston University utnämndes David Quinn till head coach för Rangers. Det är svårt att försöka betygsätta honom utifrån fjolåret, där laget var mediokert och en slutspelsplats aldrig riktigt inom räckhåll. När han nu har ett på pappret desto bättre lag att leka med blir det mer relevant att sätta press på honom att leverera resultat. Beskrivs som en rak och bra kommunikatör som står för ett modernt ledarskap.

PROGNOSEN

I rubriken till min analys av New Jersey Devils skrev jag “NHL:s mest förbättrade lag”. Det står jag fast vid, men Rangers har onekligen gett trätobrodern på andra sidan Hudsonfloden konkurrens med sina drag den här sommaren.

Att lag som just Devils och Rangers satsat så hårt gör att Metropolitan Division kan beskrivas som ett getingbo just nu. I övriga tre divisioner finns det minst ett lag man kan räkna bort, men inte i Metro. De forna bottenlagens förstärkningar gör att man inte kan ta någonting för givet längre. Och för en neutral betraktare som undertecknad är den ovissheten förbaskat kul.

New York Rangers är utifrån sina förstärkningar ett lag som har kapaciteten att gå till slutspel. Men för att det ska måste flera saker klaffa.

Och det börjar mellan stolparna. Vi kan nog alla vara eniga om att Henrik Lundqvists bästa dagar har passerat, men en uppryckning jämfört med den bleka figur han gjorde under första halvan av 2019 skulle leda Rangers en lång väg. Den 37-årige svensken borde rimligen kunna få ett mentalt såväl som spelmässigt lyft av att laget inte längre är kattpiss. Om inte det räcker finns det två hungriga ryska målvakter bakom honom redo att ta vid.

Utan att bli för blödig eller sentimental unnar man ändå Lundqvist en sista stor framgång. Stanley Cup är knappast på karten, men att se Rangers ta sig till slutspel efter en rebuild som varit uppenbart frustrerande för målvakten skulle vara gott nog i det här skedet.

Utöver Henkes uppryckning kommer det att krävas att stjärnorna levererar maximalt. Rangers bredd är fortfarande tafflig på sina håll och det finns en del stora frågetecken kvar på framför allt blålinjen även efter utköpet av Kevin Shattenkirk. Är Marc Staal och Brendan Smith ens NHL-mässiga backar 2019?

Framåt behöver Kaapo Kakko och Vitalij Kravtsov visa att de kan bidra på en gång. Vi kan vara rätt säkra på att firma Panarin/Zibanejad kommer att leverera, men det blir antagligen ynglingarnas mognad som avgör hur bred Rangers offensiv kommer att vara i slutändan.

Det här kan absolut leda till slutspel, men jag känner en viss skepsis eftersom det är väldigt många pusselbitar som behöver falla på plats för att göra det möjligt. Duellerna mellan Rangers, Islanders och Devils kommer under alla omständigheter att vara extra hårt kryddade den här säsongen. Det är mycket möjligt att det blir just Metropolis-lagen som slåss om en sista wild card-plats här.   

bb190622bb109-1562919074.jpgKaapo Kakko. Foto: Bildbyrån

IN OCH UT   

Nyförvärv: Igor Shestjorkin, mv, Adam Fox, b, Carolina, Jacob Trouba, b, Winnipeg, Joe Morrow, b, Winnipeg (try-out), Vitalij Kravtsov, fw, Traktor Tjeljabinsk, Greg McKegg, fw, Carolina, Micheal Haley, fw, San José, Phil Di Giuseppe, fw, Nashville, Kaapo Kakko, fw, TPS, Artemij Panarin, fw, Columbus. 

Förluster: Neal Pionk, b, Winnipeg, Chris Bigras, b, Philadelphia, John Gilmour, b, Buffalo, Kevin Shattenkirk, b, Tampa Bay, Fredrik Claesson, b, Carolina, Jimmy Vesey, fw, Buffalo.  

NEW YORK RANGERS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#40
Alexandar Georgijev (G) 23 1996 Ruse, BUL 186 82 L 19/20 $792,500
#30 Henrik Lundqvist (G) 37 1982 Åre, SWE 185 82 L 20/21 $8,500,000
BACKAR
Tony DeAngelo (D) 23 1995 Sewell, NJ, USA 180 82 R 19/20 $925,000
#23 Adam Fox (D) 21 1998 Jericho, NY, USA 180 82 R 21/22 $925,000
#43 Libor Hájek (D) 21 1998 Smrcek, CZE 188 92 L 20/21 $833,333
#70 Joe Morrow (D) 26 1992 Edmonton, AB, CAN 183 89 L Try-out
#76 Brady Skjei (D) 25 1994 Lakeville, MN, USA 191 96 L 23/24 $5,250,000
#42 Brendan Smith (D) 30 1989 Mimico, ON, CAN 188 96 L 20/21 $4,350,000
#18 Marc Staal (D)   “A” 32 1987 Thunder Bay, ON, CAN 193 95 L 20/21 $5,700,000
#8 Jacob Trouba (D) 25 1994 Rochester, MI, USA 191 92 R 25/26 $8,000,000
FORWARDS
#50 Lias Andersson (C/LW) 20 1998 Smögen, SWE 181 93 L 20/21 $894,166
#33 Connor Brickley (C/W) 27 1992 Everett, MA, USA 183 92 L Try-out
#89 Pavel Butjnevitj (RW/LW) 24 1995 Cherepovets, RUS 186 87 L 20/21 $3,250,000
#72 Filip Chytil (C) 20 1999 Kromeriz, CZE 187 92 L 20/21 $894,166
#17 Jesper Fast (RW)   “A” 27 1991 Nässjö, SWE 182 87 R 19/20 $1,850,000
#38 Micheal Haley (C/W) 33 1986 Guelph, ON, CAN 180 93 L Try-out
#21 Brett Howden (C) 21 1998 Oakbank, MB, CAN 188 88 L 20/21 $863,333
#45 Kaapo Kakko (RW) 18 2001 Turku, FIN 187 86 L 21/22 $925,000
#74 Vitalij Kravtsov (RW) 19 1999 Vladivostok, RUS 192 83 L 21/22 $925,000
#20 Chris Kreider (LW)   “A” 28 1991 Boxford, MA, USA 191 102 L 19/20 $4,625,000
#48
Brendan Lemieux (LW) 23 1996 Denver, CO, USA 185 95 L 19/20 $925,000
#14 Greg McKegg (C/LW) 27 1992 St. Thomas, ON, CAN 183 88 L 19/20 $750,000
#90
Vladislav Namestnikov (C/W) 26 1992 Voskresensk, RUS 180 82 L 19/20 $4,000,000
#15 Boo Nieves (C/LW) 25 1994 Baldwinsville, NY, USA 191 96 L 19/20 $700,000
#10 Artemij Panarin (LW) 27 1991 Korkino, RUS 180 76 R 25/26 $11,642,857
#16 Ryan Strome (C/RW) 26 1993 Mississauga, ON, CAN 185 88 R 19/20 $3,100,000
#93
Mika Zibanejad (C)   “A” 26 1993 Stockholm, SWE 187 103 R 21/22 $5,350,000

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: