MJÖRNBERG: Säsongen är här – med fokus på kreativ anfallshockey?
En överväldigande majoritet av klubbarna i Hockeyettan säger att strategin i lagbyggena är att satsa på ”unga och utvecklingsbara” spelare, men går den filosofin hand i hand med att också spela en utvecklande hockey? Som säsongen 24/25 är uppbyggd finns inga ursäkter för att inte gå på offensiven.
En ny säsong står för dörren i utvecklingsligan Hockeyettan och ekonomin har varit ett hett samtalsämne under sommaren. Lag har nekats elitlicens och kastats ut, andra har tackat nej till spel i tredjeligan med hänvisning till att det är för dyrt och många kritiska röster höjs om att det måste komma ner betydligt mer pengar i systemet.
Som en direkt effekt av att klubbarna har det tuffare kommer också konsekvensen att man måste tänka smartare och bygga billigare när trupperna ska sättas ihop. När jag inför seriestart har roat mig med att ringa runt till sportcheferna i de 36 Hockeyettan-klubbarna är det uppenbart att en och samma strategi gäller på väldigt många ställen. En överväldigande majoritet av klubbarna i Hockeyettan snackar om att de har som lagbyggesstrategi att satsa på ”unga och utvecklingsbara” spelare.
Det är naturligtvis helt rätt. Hockeyettan ska vara en bredd som är förberedande för elit. En plats där unga spelare som har drivet att få en fin karriär kan förfina sina skills och utvecklas. Tar man inte en plats i Hockeyallsvenskan efter åren i J20 ska man kunna göra det efter lite mer nötande i Hockeyettan.
Men att satsa på unga och utvecklingsbara spelare är också ett stort ansvar. Det kräver en röd tråd.
Jag får intrycket att vissa säger det där om att satsa ungt och utvecklingsbart bara för att det är den enda vägen de har råd att gå och att de egentligen inte har någon plan för hur utvecklingen ska gå till när de har de unga spelarna på plats. Att man värvar billigt kastar ut dem på isen och låter det gå som det går.
Jag blir gärna motbevisad nu när säsongen drar igång, men någonstans förutsätter jag att de som satsar ”ungt och utvecklingsbart” sätter likhetstecken mellan den frasen och att spela en offensiv och kreativ ishockey. Det skulle vara rent av provocerande att se ”unga utvecklingsbara” lag gå ut och försöka försvara sig till poängen.
För ska en miljö vara utvecklande kräver det att spelarna får hantera puck och testa sina förmågor. Det är lätt att vara destruktiv, men det är inte särskilt utvecklande. Jag vill se att lag som på papperet är underlägsna sina motståndare och rent krasst har större chans till poäng om de lägger sig på försvar och bara tråkar ändå väljer att begagna sig av ett eget spel där de vill vara bra med puck.
Lite som det blev med Alvesta ifjol. Nykomlingen gjorde succé trots att de borde ha varit underlägsna och när man pratar med spelare därifrån tillskriver de i mångt och mycket framgången tränaren Björn Karlssons tro på spelarna. De fick förtroendet att spela och försöka vara kreativa även om det kanske inte var den allra mest givna taktiken och över säsongens gång var det många som lyfte.
Det är säkert lockande för många tränare med oprövade lag att lägga sig på försvar och på så sätt vinna några poäng extra i seriespelet, men let’s face it – det finns inte ett enda hållbart argument för att inte försöka vara kreativa i vinter.
Inget lag åker ur ligan, det finns således ingenting att förlora. Ett lag kan ta noll poäng på hela säsongen, det spelar ingen roll. Noll eller tio poäng inspelade, de spelar mindre roll om det ena innebär att spelarna får spela en kreativ ishockey och utvecklas och det andra är resultatet av att man spelat igelkottsförsvar, kontrat och den vägen lyckats skrälla i en eller annan match.
Samtidigt lider Hockeyettan stora problem med att locka publik till hallarna och få snurr på ekonomin och någonstans föreställer jag mig att en underhållande offensiv hockey är mer publikfriande än att lyckas försvara sig till en seger var sjunde omgång.
Som sagt, det finns inga ursäkter för att inte spela en kreativ ishockey i vinter.
Det är kul och friskt med allt det unga och utvecklingsbara, men så som säsongen ser ut förväntar jag mig att den dessutom kommer bli synnerligen underhållande.
Det förtjänar vi som publik när de som bestämmer tagit bort all spänning i botten av tabellerna.
* * *
Så här med bara några skälvande timmar kvar till att de första puckarna släpps Hockeyettan-säsongen 24/25 vill jag passa på att pusha lite för de poddar som jag och maestro ”Hockeystaden” Skoglund borta i Jönköpings-trakten dundrat ut under september.
Totalt 40 (!) avsnitt där vi i den ordinarie poddfeeden bjussat på fyra avsnitt där vi tippar de fyra serierna och på Patreon langat ut inte mindre än 36 specialavsnitt, ett om varje lag, där vi analyserar gängen utifrån punkterna utropstecken, frågetecken, bästa lagdelen, nyckelspelaren, jokern, förstekeepern och slagkraften.
Har ni inget att göra i nervös väntan på premiären rekommenderar jag lyssning för att att lära er allt inför det som komma skall.
Loading ..
Den här artikeln handlar om: